Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Прашање за MCNA/MCSE-овци

Статус
Затворена за нови мислења.

igorkrst

Intern
13 јули 2007
400
1
Постои ваква ситуација:
Сервер кој е DC на кој има Win 2000 server SP4 ОС опслужува 50-тина корисници, се купува нов сервер со WIN 2003 Server R2 SP2. Треба улогата на ДЦ да ја врши новиот сервер ама со истите корисници, групи...значи копија на АД-то од стариот win 2000 server. Стариот сервер останува во мрежа може но и немора да биде и понатака домен контролер.

Што ќе препорачате?
Како да се извши тоа?

igorkrst

Intern
13 јули 2007
400
1
Фала на одговор.
Migrate со ADMT или да се направи adprep на 2000-ката па да инсталирам АД на 2003-ката и да биде како БДЦ или слично. Во теорија се е фино ама незнам што е подобро во пракса, која варијанта има поголема веројатност за заеб.

Инаку немам потреба од exchange, ќе биде фајл сервер. Знаеш правилото: 20% од корисниците ти зафаќаат 80% од дисковен простор на фајл серверот. Од GB никогаш доста.

taranenik

Intern
12 јуни 2007
555
13
Pa microsoft preporaka e adprep /domainprep ali nikoas ne se znae so moze da izleze pa zatoa pred da pocnis da migriras obavezno napravi si backup so e sigurno sigurno e.
Pozdrav

igorkrst

Intern
13 јули 2007
400
1
Да, ја знам на мајкрософт препораката (првин adprep /forestprep па adprep /domainprep претходно хотфикси и сервис пакови на 2000-ката, а бекап не треба ни да се спомнува :)) ама незнам што е подобро во пракса. Дали потоа нема да си сметаат двата домен контролера и тоа со различни ОС-а.
А ако се користи миграција ќе треба да креирам посебен домен (за 2003-ката, а веќе се навикнавме на стариот) па потоа да мигрирам акаунти од 2000-ката. И ова ми е матно.
Има некој што го правел тоа да ми пренесе впечатоци?

taranenik

Intern
12 јуни 2007
555
13
Да, ја знам на мајкрософт препораката (првин adprep /forestprep па adprep /domainprep претходно хотфикси и сервис пакови на 2000-ката, а бекап не треба ни да се спомнува :)) ама незнам што е подобро во пракса. Дали потоа нема да си сметаат двата домен контролера и тоа со различни ОС-а.
А ако се користи миграција ќе треба да креирам посебен домен (за 2003-ката, а веќе се навикнавме на стариот) па потоа да мигрирам акаунти од 2000-ката. И ова ми е матно.
Има некој што го правел тоа да ми пренесе впечатоци?
Nema da si smetaat dva domain controlera ne e problem toa ako se razlicni OS a i koga ce prais migracija ne treba da kreiras poseben domain samo microsoft scheme onaa semata treba da ja prefrlis od 5 cekori li kako bese ne me facaj za zbor... toa e pokratok pat
Jas licno neam praeno ali od razgovor so eden mcse master vcera mi kaza :)
a inaku sea za toa ucam mislam ucev server 2003 sea ucam exchange 2003 pa ako ima nekoa druga situacija kazi slobodno moze da resaame problems ako ima. Btw.. Kaj rabotis?

igorkrst

Intern
13 јули 2007
400
1
Фала taranenik што се понуди, што и да одлучам да направам ќе опишам тука детаљно за да знаеш што се случило. Ако работиш како сис админ можно е да ти затреба. Извини што нема да ти одговорам каде работам.
поздрав:rolleyes:

Статус
Затворена за нови мислења.

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
49.374
Мислења
1.010.486
Членови
36.676