1. Здраво и добредојдовте на форумот на IT.mk.

    Доколку сеуште не сте дел од најголемата заедница на ИТ професионалци и ентузијасти во Македонија, можете бесплатно да се - процесот нема да ви одземе повеќе од 2-3 минути, а за полесна регистрација овозможивме и регистрирање со Facebook и Steam.
    Сокриј

Прашања од почетник

Дискусија во форумот 'WordPress' започната од skullmonkey, 26 Август 2017.

  1. skullmonkey

    skullmonkey
    Unstoppable

    4,164
    3,295
    25 Април 2007
    Машко
    Актер
    Пукаше на средина валда... или голем му беше многу сајтот, околу 1.7 гига, а имаше ворнинг и за кирилични фајлови. Па кренав раце.
    Иначе не сконтав кај е проблемот со енкодингот. Незнам како инсталацијата на WP имаше напраено утф8 со шведски?!?!?!? примеси.
    Незнав дека има нова, зголемена utf8 мапа. До сеа било клик - чао.
     
  2. skullmonkey

    skullmonkey
    Unstoppable

    4,164
    3,295
    25 Април 2007
    Машко
    Актер
    Аплоудираат слики по 7-8 мега.

    Ептен ми е таза WP и искрено Joomla делува сериозно помодуларно и по профи. Незнам уште како работи тоа со хуксот, претпоставувам тоа му е јаката страна но другото е сомнително многу.
    Прво едоните за Ј се многу поевтини во однос на ВП и релативно по моќни. Концептот од тоа да зависиш од темата дали ќе ти дае простор за 2 или 3 виџети е крајно аматерски... Штознам. Сега имам нов сајт за праење и сериозно се мислам дал да продолжам да инвестирам во WP...
     
    На artweb му/ѝ се допаѓа ова.
  3. artweb

    artweb
    On your way to fame

    1,352
    647
    5 Март 2012
    Машко
    невработен
    Нјадобро двете работи ги, ако клиентот ти бара Вордпрес одиш со Вордпрес, ако не со Џумла, јас така правам.
    Инаку, во право си, видџет секцијата на ВП е многу лоша, некако све е на куп, и многу е не практично влечењето кое кај да биде. И кај Џумла позициите на модулите зависи од темата, но тие се стандардизирани и повеќето темаи има многу позиции, исто со сетинзите за плагините, кај ВП најчесто секој плагин е приказна за себе, а кај Џумла се стандардизирани, ретко на модул или компонента да варира распоредот на сетинзите.
     
    Последна промена: 21 Септември 2017
  4. marv

    marv
    Practice makes perfect

    2,541
    1,876
    5 oктомври 2007
    Машко
    Кини ги одма на уплоад со толкави слики, ограничи на сајз и/или резолуција, или ресајзувај ги, посто за неколку месеци ке им треба гугл драјв само за сликите :) На пример пробај со плугин Imsanity, или некој сличен.

    Во однос на аддоните се зависи што и како ти треба. Има зилијарда фрее кои се топ, има платени кои реално невредат. Темата не ти дава простор и ограничување на виџети. Ти дава ограничување каде можеш да ги поставиш. Исто како у Јоомла модуле позишнс, овде се виџет позишнс, сајдбарс и слично. Тема со само 2-3 виџет позиции ич не ја гледам.....
    WP или Joomla ствар на навика и како ќе ти легне. Мене никад не ми тргна со Joomla, иако нејзе првин ја работев. Едноставно не ми беше може како јас размишљам. У ВП одма се заљубив што би се рекло. А дека си има мани и фалинки е неспорно.
     
    На skullmonkey му/ѝ се допаѓа ова.
  5. skullmonkey

    skullmonkey
    Unstoppable

    4,164
    3,295
    25 Април 2007
    Машко
    Актер
    И јас глеав тоа со лимитирање. Да видам само какомможам веќе качените да ги намалам ;)

    Тоа мене што ми е битно се евенти и календар и превод. Најскапите плагининза ВП се јуниори дури и за бесплатните Јомфиш или јЕвентс.
    Ј има интегриран превод јебо те. Овде се измучив, па дупликати од постовите, па слагови различни... поооо
    Уште не контам како се проби толку.
     
  6. marv

    marv
    Practice makes perfect

    2,541
    1,876
    5 oктомври 2007
    Машко
    1. Имаш едно чудо ресизе плугини.
    2. За мултијазичност да у право си тука капа скинуем на Ј и е планирано за во ВП 5, конечно им текна да го стават у кор. Иначе јас користам xQtranslate и е супер по мене досега за што и да ми притребало. Нема дупликати од постови, нема различни слагови, мноогу слично до Ј. Да незборам за WPML (кој е со пари) кој е ѕвер. Ако мислеше на тоа со дупликати и слагови.

    Филозофијата на ВП е тоа што немора да е у кор, да не биде. Да биде плагин. Кор-от е за да биде блог и презентациска платформа. Се друго може да се закачи на него.
     
    На artweb му/ѝ се допаѓа ова.
  7. M.Pix

    M.Pix
    Модератор

    814
    2,785
    27 Јануари 2014
    Машко
    Морам да ја искористам и јас темава.
    Имам вордпрес сајт. Користам и checkout форма за наплаќање преку zoho.com. Ифрејмот што ми го дава го импортирам во пејџ и го дава но со скролинг, односно не го прикажува цел ден. Џабе менувам height и width големината си останува иста. На други едитори w3 си го дава како што треба и димензиите се менуваат, овде остануваат исти. Чаре? Се работи за CleanLab темата ако нешто менува.
    Еве го кодот што го внесувам:
    Код:
    <iframe width="768" height="998" src="https://zohosecurepay.com/checkout/3grm6o9-a2hdrthncnibq/TK-Photography" style="border:none;"></iframe>
     
  8. marv

    marv
    Practice makes perfect

    2,541
    1,876
    5 oктомври 2007
    Машко
    Дај линк да видиме. Вака може да се 100 работи и само да магаѓаме.

    May the Force be with you !
     
    На artweb и skullmonkey им се допаѓа ова.
  9. M.Pix

    M.Pix
    Модератор

    814
    2,785
    27 Јануари 2014
    Машко
    Payments
     
  10. artweb

    artweb
    On your way to fame

    1,352
    647
    5 Март 2012
    Машко
    невработен
    Тоа најбрзо може да го направиш со тоа што во CSS фајлот ќе смениш height:auto; фиксна висина height: 1200px;
    [​IMG]


    Aко веќе мора да биде висината ауто, најдобро би било да го смениш ифрејмот со овој..
    <div class="zn_iframe_wrap"><iframe src="TK Photography" class="ifr-scroll""></iframe></div>
    а во CSS додади ова..
    .ifr-scroll{
    position: absolute;
    top: 0;
    left: 0;
    width: 100%;
    height: 100%;
    }
    .zn_iframe_wrap{
    position: relative;
    width: 100%;
    height: 0;
    padding-bottom: 56.25%;
    }

    Ова малку на слапо го правев, но мислам дека ќе работи, ако не е како што треба пиши.
     
  11. M.Pix

    M.Pix
    Модератор

    814
    2,785
    27 Јануари 2014
    Машко
    Вториов чекор го применив, не функционира пак.
     
  12. artweb

    artweb
    On your way to fame

    1,352
    647
    5 Март 2012
    Машко
    невработен
    Изгледа како да не си го ставил CSS кодот или си го ставил во погрешен фајл.
    Ифрејмот стави го вака, без div таг како што ти го пратив предходно.
    <iframe src="TK Photography" class="ifr-scroll"></iframe>
    И обавезно стави го CSS кодот што ти го пратив.

    Ако не се снајдеш во ПП пиши детали за најава, одма ќе го средиме.
     
    Последна промена: 7 oктомври 2017
  13. M.Pix

    M.Pix
    Модератор

    814
    2,785
    27 Јануари 2014
    Машко
    Ставен е и css кодот во custom css на темата. Ајде width да речеме е на ауто ама и height ли е ? Ми нема логика никако целава работа.
     
  14. artweb

    artweb
    On your way to fame

    1,352
    647
    5 Март 2012
    Машко
    невработен
    Го ставив height auto зато што предходно видов дека е ауто, мислев дека така сакаш.
    Не знам зошто ти нема логика, ако сакаш фиксна димензија стави толку колку што сакаш, тоа не е никаков проблем.
    Изгледа дека некаде ја грешиш со CSS кодот, си пробал дали custom фајлот ти работи? Не можам да ти кажам точно во кој фајл треба да го ставиш CSS пошто фајловие ти се компресирани.
    Проба да исчистиш кеш?

    Кај мене го прабав истово што ти го пратив, работи одлично.
     
    Последна промена: 7 oктомври 2017
  15. M.Pix

    M.Pix
    Модератор

    814
    2,785
    27 Јануари 2014
    Машко
    Јок, исчистен е кешот и пак истото. CSS-во го вметнав во Custom CSS фајл на темата од самиот dashboard бидејќи дополнителниот код препорачливо било тамо да се вметне, според девелоперите. Менува ли тоа?
     
  16. marv

    marv
    Practice makes perfect

    2,541
    1,876
    5 oктомври 2007
    Машко
    Izbrisi toa div wraperot okolu iframe-ot. Znaci da ostane samo iframe, bez toj div zn-iframe-wrap. Posle vo css za ifr-scroll na kraj dodadi min-height:1200px;

    May the Force be with you !
     
  17. artweb

    artweb
    On your way to fame

    1,352
    647
    5 Март 2012
    Машко
    невработен
    на класата .ifr-scroll додади border: none; , а на .zn_iframe_wrap смени padding-bottom: 56.25%; во padding-bottom: 110%;
    И кеш да исчистиш :)
     
  18. M.Pix

    M.Pix
    Модератор

    814
    2,785
    27 Јануари 2014
    Машко
    Дужам пиво!
     
    На artweb му/ѝ се допаѓа ова.
  19. M.Pix

    M.Pix
    Модератор

    814
    2,785
    27 Јануари 2014
    Машко
    @artweb
    Темава имаше апдејт. После апдејтот кодов веќе не функционира :(

    Код:
    .ifr-scroll{
    border: none;
    position: absolute;
    top: 0;
    left: 0;
    width: 100%;
    height: 100%;
    }
    .zn_iframe_wrap{
    position: relative;
    width: 100%;
    height: 0;
    padding-bottom: 110%;
    }
     
  20. icemaher

    icemaher
    Intern

    38
    22
    27 Мај 2009
    Машко
    Ме интересира дали е можно ако темата colormag е изработена да подржува 3 слични постови под секој пост, да се измени да прикажува 2 пати по 3, значи 6 слични постови.
    Пример имам категорија - подкатегорија - и под оваа - полно под-подкатегории.
    Related posts во темата е наместено веројатно да наоѓа само според категоријата, а мене ми треба да пронаоѓа слични постови според третото ниво.
    Се работи за мој сајт кој го работам од август во врска со филмови/серии.
    Значи имам 2 категории
    Филмови
    ........Жанр
    ...........Акција
    ...........Авантура итн..
    Серии
    ........Жанр
    ...........Акција
    ...........Авантура
    Секоја од нив, во почетокот така направив содржи по една под категорија Жанр, и во неа ги има сите жанрови, како трето ниво.
    Ако постот кој се прикажува припаѓа во пример комедија, драма:
    Под него сакам да ги прикажува постовите кои се од тој жанр, а не како што е подесено “фабрички“ во темата, било кои постови од главната категорија Филмови или во друг случај серии.
    Ги прашував таму на форумот за таа тема, вика во бесплатната верзија е така, што значи во Про ќе ги има тие работи што ги барам.
    Дали е можно нешто да се подеси за да биде пофункционално?
    Се извинувам ако погрешив место каде требаше да прашам.
     
  21. tupacan

    tupacan
    Practice makes perfect

    1,512
    1,975
    10 Септември 2007
    Машко
    Lorem Ipsum.
    Кодот ти беше ставен во custom css во сетинзите на самата тема? Провери дали сеуште е таму или е избришан со апдејтот на темата.

    Доколку е избришан, ќе ти треба child тема.

    Sent from my SM-G950F using Tapatalk
     
  22. M.Pix

    M.Pix
    Модератор

    814
    2,785
    27 Јануари 2014
    Машко
    Го нема, ама го вратив пак после апдејт.
     
  23. Fatal1ty_

    Fatal1ty_
    Großmeister

    21,895
    26,221
    28 Февруари 2008
    Машко
    Experienced Web Developer
    Користи child секогаш за да немаш главоболки

    Испратено преку nokia 3310
     
  24. tupacan

    tupacan
    Practice makes perfect

    1,512
    1,975
    10 Септември 2007
    Машко
    Lorem Ipsum.
    Не верувам да ги смениле класите, така да би требало да работи доколку го вратиш css-от.

    Инаку да, препорачано е секогаш да се користи child тема, како што посочи Фаталити.

    Sent from my SM-G950F using Tapatalk
     
  25. M.Pix

    M.Pix
    Модератор

    814
    2,785
    27 Јануари 2014
    Машко
    Накратно објаснување што е child тема? Т.е. моментално како да го решам овој проблем ?
     
Слични теми
  1. djgoxy94
    Одговори:
    5
    Прегледи:
    1,395
  2. MusicFreak
    Одговори:
    5
    Прегледи:
    1,273
  3. petar.bt
    Одговори:
    4
    Прегледи:
    1,084
  4. Papa Benedikt
    Одговори:
    6
    Прегледи:
    2,429
  5. StOrMK
    Одговори:
    25
    Прегледи:
    6,638
Вчитување...

Сподели

Вчитување...