- Ја почнал/а темата
Глупав
Gaining Experience
- 20 април 2008
- 763
- 471
Глупав's setup
- OS
- Windows; MacOS; Linux
Некој да сподели1??
Никола едно 14 години сум со Нив и сум немал никаков (скоро 2 дена) проблем со Нив...Што може да ти се случи, освен да те зезаат после со интернет во време на траење на договорот?
Освен што малер ме тера со телевизорите земени преку нив во договор земено 2 пати 2х24месеци и во двата наврати не доживеаа да истече договорот, првиот пат Philips 32" мачките ми го бутнаа пукна екранот на ќош и се користеше извесно време и после тоа, вториот SAMSUNG 32" јас чистејќи прашина го подбутнав и се навали со екранот накај масата која ми беше ставена за секој случај да не го бутнам но имаше чаша на која инстнт на допир пукна екранот... Значи сериозно земи во предвид факторот МАЛЕР и обавезно проверка на уредот на отварање ако е со испорака до дома. Вториот пат со SAMSUNG-от после една недела чекање испорака доставувачот го вратив назад заедно со уредот затоа што ми изгледаше отваран и со терање у три лепе и сите пропратни комплименти и коментари од негова страна(уредно пријавено во А1) за утредента друг доставувач постар господин овојпат ми дозволи и почека да го проверам и ја установивме неисправноста на уредот односно скршена ногарка. Го зема назад и чекање уште неколку денови за нов уред кој како шо пишав погоре, јас го суредив после 5-6 месеци користење...Некој да сподели1??
Прашај ги дали може, поточно инсистирај на тоа да сакаш сам да си го подигнеш од салон или од магацин од кој они го зимаат , да си ги провереш пред подигање дали е исправен. Да е мобилен ај у деб се става. Ама телевизор тоуку голем јас лично не би преземал пред да го проверат.Никола едно 14 години сум со Нив и сум немал никаков (скоро 2 дена) проблем со Нив...
друго ми е прашањето...
Очигледно е дека не ги читате договорите кога земате опрема на рати од телекомите. Тие договори се барем 2 до 3 пати понеповолни од кредит.не сум баш љубител на банки и кредити... барем не за тоа што не е итно или неопходно...
Очигледно немаш искуство со телекомски договори за на рати.Очигледно е дека не ги читате договорите кога земате опрема на рати од телекомите. Тие договори се барем 2 до 3 пати понеповолни од кредит.
Тие договори се со извршна клаузула а тоа во превод значи дека директно одиш на извршител во случај на каснење на рати или слично.
Каматата е безобразно висока или пак ако нема тогаш таа е врадена во цената.
Остварувањата на гарантни права се приказна сама по себе.
Затоа, мој совет, е (ако мора) тогаш потрошувачки кредит и плаќање во кеш со ценкање. Не мора се да се купи од Нептун или Техномаркет
кога сем веќе кај Телеком да не имаш врски да прашаш кога ќе почнат да даваат други продукти освен телефони за продолжување на пост пејд договор???Очигледно немаш искуство со телекомски договори за на рати.
Кај нив (за телеком зборам, од таму имам искуство) прашуваш дали можеш да земеш продукт на рати и колку. Ти одговараат да или не.
Зимаш продукт со цена х+у камата и го делиш на рати. Нема дополнителни трошоци, нема административни трошоци, нема трошоци за поднесено барање и што ти знам што. Каматата е фиксна ,мах 11%, а може и до 1-2% ако нешто е на промоција.
А за ИЗВРШНА КЛАУЗУЛА, не разбирам со колкаво каснење одма одиш на извршител, ама треба да касниш 2-3 месеца за да те исклучат во еден правец (нели ратата ти е со тел. Линии), па уште 1-2 па во 2 правца, па уште 3-4 месеци па после ти раскинуваат договор. На крај нема да дозволат да помине една година пред да покренат постапка (сметките застаруваат за тоа време), а верувам дека и било која банка не е нешто пофлексибилна. Сепак и пред да ги раскинат договор имаш можност да се договориш заостанат долг ако имаш да си го исплакаш на рати -значи флексибилни се.
Пример бараш продукт од 20 000ден на рати и ти одговараат ќе плаќаш за рати по 1000ден на 24 рати ( со камата). Ако ти одговара потпишуваш и во наредните 2 год си плаќаш по толку.
Крај краева, никој нема да те толерира ако не плаќаш. И за тоа Телеком даваат на рати само на корисници кои имаат историја кај нив, а не и на нови.
Колку што знам, договор со извршна клаузула се потпишува само на нотар (не во салон).Очигледно е дека не ги читате договорите кога земате опрема на рати од телекомите. Тие договори се барем 2 до 3 пати понеповолни од кредит.
Тие договори се со извршна клаузула а тоа во превод значи дека директно одиш на извршител во случај на каснење на рати или слично.
Каматата е безобразно висока или пак ако нема тогаш таа е врадена во цената.
Остварувањата на гарантни права се приказна сама по себе.
Затоа, мој совет, е (ако мора) тогаш потрошувачки кредит и плаќање во кеш со ценкање. Не мора се да се купи од Нептун или Техномаркет
Ма коа се у питање фирми као телеком и слични од кои државата се пуне со данок свашта е можно, па дури и дека секој лист договор кој допрва ќе се испечате да е нотарски "заверен". Се е можно тука кај нас.Колку што знам, договор со извршна клаузула се потпишува само на нотар (не во салон).
Истото е и во А1 а верувам дека продуктот (телевизорот во случајов) и кај двата оператори е со поголема маржа односно иљадарка-две повисока отколку нептун-сет-анхочЗимаш продукт со цена х+у камата и го делиш на рати.
Ааа Can Tounch ThisПОЗИТИВНО искуство со А1
додека
НЕГАТИВНО со Карго типот на одредена Скопска Карго Комапнија тука кај мене во град...
После долги пресметки најдов најразумно решение за пресметка и
Зедов SONY Android TV...
Ваљда мислиш на кутија, не на caddy за лаптоп, освен телевизорот ако има Caddy.Прашање ми е:
Знам дека има разлика од 5400 rpm до 7200 rpm,
но претпоставувам тука не игра тоа никаква улога....
Дали има разлика од Caddy до Caddy,