Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Поврзување на гитара со лаптоп

The Geek Boy

Gaining Experience
9 август 2018
1.170
477
Епа вака сега. Другарче има акустична и електрична гитара. По дома си свири песни кога му е досадно и си се вежба. Е сега, ме замоли периодот да му помогнам со поврзување на гитарата.

Му дале iRig на користење, ама тоа е реално тапа. Го поврзавме на телефон, мало но интересно апаратче. Има што да се прави преку апликации на телефон, ама многу е просто, и неможе да се сними тоа што он го свири. Башка што има доста delay, и голем статички звук / зуење. Го користевме и на лаптоп, и евидентирано е тоа со зуењето. Особено на FL Studio кога му симнав.

Е сега, пред неколку дена некои негови познаници му дале (на привремено користење) едно појачало (не она обично како за гитара, туку она за врзување за во лаптоп, како DAC / ќе пратам слика овде како изгледа кога ќе ми прати он) кое што во споредба со тој iRig секако делува подобро вака од изглед, а сигурно и за функционалност.

Од напред има 2 големи дупки (за 6,5мм џекови) каде што едната е за поврзување на гитара, а другата за слушалки. Од позади има само 2 помали дупки во бела и црвена боја (за RC конектор), од каде што треба да е излезот кон лаптопот (Left and Right channel). Е сега, ние го поврзавме се тоа, го ставивме во струја апаратот, покажа на самиот апарат дека прима звук од гитарата, ама не можевме да го наместиме на лаптопот, бидејќи другарчето немаше соодветен конектор. Ни даде татко му (кој што е исто музичар, само што свири по кафани, и нема студио, нит соодветна опрема за свирење по дома, туку со негови пријатели и роднини си се договараат кај ќе свират) неколку кабли, де со црвено и жолто, де со 2 RC цека од двете страни, па со адаптер за 3,5мм, и еден многу долг RC џек кабел кој што од другата страна имаше 3,5мм џек (тоа што ни требаше) за да го врземе во лаптоп, но ни еден од тие кабли не работеше за жал.

swa2520w_10-rtp-global-001.jpg

Гледавме ние на интерент, оваков кабел има буквално во секоја продавница за електроника, со џабе цена. Вака со нов кабел можеби ќе му работи, ама да се навратам на моментот кога го испробувавме iRig апаратот, тој исто така имаше 3,5мм конектор за поврзување во телефон / лаптоп... само што кога гледав на јутуб како да поврзам гитара на FL Studio, поголемиот дел од луѓето стриктно препорачаа да не се користи 3,5мм конектор, бидејќи сигналот нема да биде префрлен во дигитална форма, секогаш ќе има шуштење (noise), и други проблеми, и дека во секој случај е подобро да се поврзе преку USB порта. Тоа нас не натера да бараме ист ваков конектор, само со USB порта на другата страна, прикажано подоле на сликата:
61g-Mr-Y2nt-LL-AC-SL1000.jpg

Ваков конектор, според мое истражување ќе биде каде каде подобар, бидејќи (како што објаснив), преку USB порта, сигналот се префрла во дигитален, се уништува поголемиот дел од шуштењето (noise), мада тоа исто зависи и за какво појачало / каков DAC станува збор, помал delay, итн итн...
Проблемот е во тоа што поголемиот дел од продавниците овде што ги прошетавме и што прашавме, немаат ваков кабел. Сетек, Анхоч, Нептун немаат... Бевме вчера во неколку продавници за гитари, за музичка опрема, сите ми рекоа дека немаат, и да побарам во Логинг.

Денес им се јавувам, и им објаснувам убаво, и вработениот таму ми вика дека ваков кабел, нема да ми заврши работа, и дека сум требал да барам нешто со адаптер на него... Е сега ова мене тотално ме збуни (не сум некој аудиофил, и немам некое познавање баш во овие ствари). Затоа и сум тука и прашувам / барам совет од вас.

Што треба во овој случај да земам, за да го врзам тоа DAC појачало (или како и да се вика), на лаптоп, да извади добар звук без шуштење (noise), и да не мора да користам 300 noise reduction филтери, кои што ќе го усерат квалитетот на песната? Дајте предлог.

acekorg

On your way to fame
5 октомври 2010
345
556
Аууу, до интересен заклучок си дошол... :D
Најдобро да пратиш слика или модел бројче од уредот што го имате пред било што да предложиме, затоа што не успеав да сфатам за што се работи... појачало или аудио интерфејс. Али штом има Hi-Z input (тој со гитара на слика) ќе заврши работа.
Туку ваков кабел не постои... барем не без парче електроника меѓу двата краја што ќе прави digital to analog или обратна конверзија. УСБ е дигитален инпут (бајт податоци), RC аудио е аналоген (струја).
Нема ли уредот што го имате USB излез за USB во USB да поврзете?
Иначе најверојатно имаш или расипан iRig или расипан Line in во компјутерот (или па расипан кабел) па нивото на шум ти е толку чујно.

Вајкинг

Unstoppable
9 јуни 2015
1.299
2.030
Скопје
од софтвер,
ти треба asio4all audio драјвери за да немаш лаг и guitar rig 5/6/7/која верзија и да ја најдеш.

од хардвер,
гитарски кабел + 1728997110582.png (6.3mm Female Jack to 3.5mm Mini Male Jack, достапен на зелен пазар) + 1728997576486.png (3.5mm сплитер, достапен во Анхоч) за да ги раздвоиш слушалките и микрофонот. that's it.

The Geek Boy

Gaining Experience
9 август 2018
1.170
477
IMG-005c00b6f8ce815eae7ec656232eff13-V.jpg IMG-57adba43b4e2cff2736b5f2a45e1bf84-V.jpg IMG-a5c6def9fd3ee0fd24cab4820bc9d3d6-V.jpg

Дечки, еве го чудово. За влез (input), не е проблем.

Таа USB порта, се користи за полнење, незнам дали може да се врзе во лаптоп и така да се проба дали ќе работи.

А чекај малце, ако го поврзам ова со лаптопот:
swa2520w_10-rtp-global-001.jpg

И ако ја ставам USB портата во лаптопот, место во полнач во штеќер... дали тогаш ќе работи?

Ај после работа ќе отидам кај другаров да пробаме, ако така работи, стварно ќе биде face-palm moment за мене...

Да не треба и некој посебен софтвер за чудово?

acekorg

On your way to fame
5 октомври 2010
345
556
@The Geek Boy
Да, USB портата ти е и за струја и за трансфер на дигитален сигнал. Оди купи само ваков USB кабел, како за принтер.
Не би требало да е потребен никаков софтвер. Уклучи го и ќе ти излезе како звучна карта достапен.
Ако користите DAW како FL Studio во него ќе треба да избереш (најверојатно е за секој канал индивидуално) дека Input source ти е звучната карта. Исто така можно е да не го слушаш звукот додека не кликнеш монитор. Не сум сигурен точно за FL Studio, повеќе Logic Pro/Cubase момак сум.
Direct monitor switch-от се користи за да слушаш сигнал директно од звучната карта наместо да го чекаш преку компјутер. Ќе ви треба ако имате големо каснење од компјутерот иако тоа може да се реши како што пиша @Вајкинг со Asio4All driver.

Ако поврзеш 3.5mm - RC од звучната карта ќе работи но така наместо да ги користиш поквалитетните Analog to Digital конвертери од аудио интерфејсот, ти ќе ги користиш тие од компјутерот. Плус не сакаш волку алки во синџирот... да не зборам па за квалитетот на кабли и конектори...
Иди со USB to USB од интерфејс у компјутер и нема што да му ја мислиш.

Кај предлогот на @Вајкинг проблем е само што нема појачало во игра. Ако испуштил еве нека појасни, инаку нема да работи ни тој пристап.
Гитарските магнети имаат незасилен сигнал со висока импеданса. Така да потребен е трансформатор на импеданса и предзасилувач што ќе ги донесе на Line level. Во овој случај тоа е Аудио интерфејсот. Може да е и појачало што има Line out.
Ако е аудио интерфејс (или па миксер) треба да има Hi Z input (тој со гитара на слика). Ако не е таков input-от тогаш додатно и DiBox треба да се изедначи имдедансата инаку звукот ќе трпи изобличувања (ќе изгуби од високите фреквенции).

boriseto

Gaining Experience
7 јули 2013
501
459
boriseto's setup  
Processor & Cooler
AMD 5900X
Storage
1TB
RAM
96GB
Video card
6700XT
OS
Windows 11
Кога веќе ја поврзуваш со компјутер, брат ми вака учеше да свири на електричната гитара:

VerGer

Practice makes perfect
9 ноември 2016
1.843
1.654
Скопје
Погледнете го атачментот 142057Погледнете го атачментот 142058Погледнете го атачментот 142059

Дечки, еве го чудово. За влез (input), не е проблем.

Таа USB порта, се користи за полнење, незнам дали може да се врзе во лаптоп и така да се проба дали ќе работи.

А чекај малце, ако го поврзам ова со лаптопот:
Погледнете го атачментот 142060

И ако ја ставам USB портата во лаптопот, место во полнач во штеќер... дали тогаш ќе работи?

Ај после работа ќе отидам кај другаров да пробаме, ако така работи, стварно ќе биде face-palm moment за мене...

Да не треба и некој посебен софтвер за чудово?
најверојатно да, и треба да си има самиот интерфејст сигурно некое негово софтверче .. има и универзални што работат со такви.
има тука упатство и драјвери за истото .. разгледај .. инаку со УСБ то треба да комуницира со компјутер-от не само за струја .. а за излез звукот иде на пинчињата .. зависи што звучници имаш би требало на нив да поврзеш не на лаптопот (или вградените од лаптопт сакате да ги користите?)
Мислењето е автоматски споено:

Кога веќе ја поврзуваш со компјутер, брат ми вака учеше да свири на електричната гитара:
ова веќе не се продава, има нова верзија, ама новата верзија е преку subscription/претлата месечна за пристап до истата ..

boriseto

Gaining Experience
7 јули 2013
501
459
boriseto's setup  
Processor & Cooler
AMD 5900X
Storage
1TB
RAM
96GB
Video card
6700XT
OS
Windows 11
ова веќе не се продава, има нова верзија, ама новата верзија е преку subscription/претлата месечна за пристап до истата ..
Не знаев пошо Note: If you purchased Rocksmith 2014 Edition, you can continue to use it. :)

gdamjan

Unstoppable
3 април 2008
3.754
2.854
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
најверојатно да, и треба да си има самиот интерфејст сигурно некое негово софтверче .. има и универзални што работат со такви.
не ти треба негово софтверче. м-аудио ќе работи со драјвер за audio картица и било кој аудио софтвер

VerGer

Practice makes perfect
9 ноември 2016
1.843
1.654
Скопје
Не знаев пошо Note: If you purchased Rocksmith 2014 Edition, you can continue to use it. :)
дап кој си ја има, си ја има (бар за сега хаха) .. со новата верзија исто мислам не треба ни посебен кабел туку се работи со мобилен (не сум пробал) .. ама пак секој месец претплата за пристап
Мислењето е автоматски споено:

не ти треба негово софтверче. м-аудио ќе работи со драјвер за audio картица и било кој аудио софтвер
кул, пошто видов дека е постаро моделче .. и дека си има посебни драјвери на листингот, аудио драјвери од секад биле mess со компитабилност и сл ..

Вајкинг

Unstoppable
9 јуни 2015
1.299
2.030
Скопје
@The Geek Boy
Да, USB портата ти е и за струја и за трансфер на дигитален сигнал. Оди купи само ваков USB кабел, како за принтер.
Не би требало да е потребен никаков софтвер. Уклучи го и ќе ти излезе како звучна карта достапен.
Ако користите DAW како FL Studio во него ќе треба да избереш (најверојатно е за секој канал индивидуално) дека Input source ти е звучната карта. Исто така можно е да не го слушаш звукот додека не кликнеш монитор. Не сум сигурен точно за FL Studio, повеќе Logic Pro/Cubase момак сум.
Direct monitor switch-от се користи за да слушаш сигнал директно од звучната карта наместо да го чекаш преку компјутер. Ќе ви треба ако имате големо каснење од компјутерот иако тоа може да се реши како што пиша @Вајкинг со Asio4All driver.

Ако поврзеш 3.5mm - RC од звучната карта ќе работи но така наместо да ги користиш поквалитетните Analog to Digital конвертери од аудио интерфејсот, ти ќе ги користиш тие од компјутерот. Плус не сакаш волку алки во синџирот... да не зборам па за квалитетот на кабли и конектори...

Кај предлогот на @Вајкинг проблем е само што нема појачало во игра. Ако испуштил еве нека појасни, инаку нема да работи ни тој пристап.
Гитарските магнети имаат незасилен сигнал со висока импеданса. Така да потребен е трансформатор на импеданса и предзасилувач што ќе ги донесе на Line level. Во овој случај тоа е Аудио интерфејсот. Може да е и појачало што има Line out.
Ако е аудио интерфејс (или па миксер) треба да има Hi Z input (тој со гитара на слика). Ако не е таков input-от тогаш додатно и DiBox треба да се изедначи имдедансата инаку звукот ќе трпи изобличувања (ќе изгуби од високите фреквенции).
Немам испуштено ништо.
Во прилог млад вајкинг со гитарата директно во интегрираната звучна:

acekorg

On your way to fame
5 октомври 2010
345
556
Немам испуштено ништо.
Во прилог млад вајкинг со гитарата директно во интегрираната звучна:

А не станува збор за активни пикапи?
Не сум гитарист ама ме интересира што се случува во ситуацијава…. Guitar Rig делува како појачало или?
На директ мониторинг искача clean звук, без Guitar Rig?

Добра свирка иначе :alien:

Вајкинг

Unstoppable
9 јуни 2015
1.299
2.030
Скопје
А не станува збор за активни пикапи?
Не сум гитарист ама ме интересира што се случува во ситуацијава…. Guitar Rig делува како појачало или?
На директ мониторинг искача clean звук, без Guitar Rig?

Добра свирка иначе :alien:
Едното видео е со пасивни другото со активни. Guitar Rig има функција на појачало + ефект процесор.
На директ мониторинг излегува процесиран (во случајов дисторзиран) звук.

The Geek Boy

Gaining Experience
9 август 2018
1.170
477
Фала ти за сите одговори.

Значи, јас да не се замарам со поврзување на RC конекторите, бидејќи тие може да се искористат за поврзување на звучници, и подобро ми е да си го врзам директно лаптопот со овој уред преку USB, така?

Има другарчето USB кабел за апаратот, само ќе го врземе во лаптоп.

Него кажи ми за тој посебен драјвер што го спомна и ти, и некој друг погоре. Каде конкретно да го најдам и да го симнам? Значи тој драјвер исто прави да нема никаков noise, и намалува latency? Да нема некаков конфликт измеѓу тој драјвер и овој што ќе го симне windows - от?

Ако нема проблем, и ако тој драјвер помага, тогаш уште од старт ќе го симнам, што си е сигурно и подобро, си е сигурно и подобро. За другото мислам дека се си е вака оќеј, па останува уште да испробаме и да видиме како ќе биде. Се надевам дека нема да морам да користам noise reduction plugin.

acekorg

On your way to fame
5 октомври 2010
345
556
@The Geek Boy
Најдобро е да поврзеш звучници во аудио интерфејсот а во компјутерот и Audio Input и Audio Output да ти е интерфејсот.

Драјверот што го спомнаа го видов достапен на M-Audio веб сајтот погоре линкуван ама не знам дали има подобрување со него. Најдобро пробај. Ништо не губиш…

Asio4all е драјвер што компензира квалитет на аудио за да намали каснење на звукот. Не сум го користел одамна ама памтам имаше еден слајдер кај што можеш и испод 44100hz да се спуштиш само за помало каснење (испод 44100hz е веќе осетно спуштање квалитет).
Имаше една мана што само една апликација имаше аудио контрола. Во твојов случај ако од FL Studio се слуша звук, од Youtube во Chrome нема да се слуша.
Можно е нешто да се поправило од ова, не ме држи за збор.

Јас не сум фан на Asio4all и да сум на ваше место би терал со Direct Monitoring копчето на интерфејсот. Палиш кога свириш, гасиш кога средуваш микс.
Ама пробајте, ништо не ве кошта… ќе видите што ви одговара највеќе.

The Geek Boy

Gaining Experience
9 август 2018
1.170
477
Најдобро е да поврзеш звучници во аудио интерфејсот и во компјутерот и Audio Input и Audio Output да ти е интерфејсот
Овој дел не ти го разбирам баш.

Немаме цел да време звучници, но може појачало да поврзам (Ако тоа секако го појача и подобри звукот). Другарот има појачало од оние за гитара што се, ама тие се со големи дупки (banana plug / 6.5mm или така нешто).

Ако сакам еве и звучник, или појачало да врзам, дали тоа ќе треба да го направам преку ова?
sketch-1729017581205.png

И да користам ваков кабел?
457006_1370bb09-ded7-4258-8978-ef031e18e131_1550_1550.jpg

Или пак ќе треба прво да ја поврзам гитарата во појачалото, па после појачалото во тој уредот што го има другарчето? Како е најдобро.

Другото што зборевме го разбрав.
Може и шематски да појасниш ако не ти е проблем.

acekorg

On your way to fame
5 октомври 2010
345
556
Акцентот во тој дел ми беше да го користиш и како Audio output M-Audio интерфејсот. А друг муабет е дали после сакаш на него звучници да поврзеш или слушалки.

Тој Line Output L+R ти е за два звучника ама звучници со сопствено појачало/напојување. Да не пробаш пасивни звучници да поврзеш.

Можеш и појачало да поврзеш ама само во моно. Значи не ти треба таков кабел туку 1 RCA pin во 1 моно банана.
Проблемот со овој што го предложи ти е што едниот сигнал, лев или десен што пристигнува на Ring (од Tip-Ring-Sleeve на бананата) ќе допира на заземјување во појачалото и ќе биде анулиран. Пошто појачалото има моно влез. Што значи ќе слушаш само еден канал, тој што е врзан на Tip.

А ако ја поврзеш прво гитарата во појачалото тогаш е со умисла дека сакаш да го снимаш звукот од појачалото. Па од појачалото ако има Line Out кабел во интерфејсот и ќе снимаш гитара со појачало.
Во тој случај само намали Gain на интерфејсот пошто преку појачало доста погласен звук ќе пристигне во интерфејсот.

Извини, не сум дома за да побарам илустрација… но можам подоцна.

The Geek Boy

Gaining Experience
9 август 2018
1.170
477
Акцентот во тој дел ми беше да го користиш и како Audio output M-Audio интерфејсот. А друг муабет е дали после сакаш на него звучници да поврзеш или слушалки.

Тој Line Output L+R ти е за два звучника ама звучници со сопствено појачало/напојување. Да не пробаш пасивни звучници да поврзеш.

Можеш и појачало да поврзеш ама само во моно. Значи не ти треба таков кабел туку 1 RCA pin во 1 моно банана.
Проблемот со овој што го предложи ти е што едниот сигнал, лев или десен што пристигнува на Ring (од Tip-Ring-Sleeve на бананата) ќе допира на заземјување во појачалото и ќе биде анулиран. Пошто појачалото има моно влез. Што значи ќе слушаш само еден канал, тој што е врзан на Tip.

А ако ја поврзеш прво гитарата во појачалото тогаш е со умисла дека сакаш да го снимаш звукот од појачалото. Па од појачалото ако има Line Out кабел во интерфејсот и ќе снимаш гитара со појачало.
Во тој случај само намали Gain на интерфејсот пошто преку појачало доста погласен звук ќе пристигне во интерфејсот.

Извини, не сум дома за да побарам илустрација… но можам подоцна.
Добро, замарање е тоа да врзувам на Line Output појачало. Другарчево има едни звучници од 2005 - та, тие се на струја, и имаат кабелче 3,5mm џек машко. Како би го врзал тоа на овие 2 бели и црвени RCA дупки? Ќе треба значи 2RCA Male to 3,5mm female адаптер да најдам, па така да се врзе звучникот на M-Аудио интерфејсот.

А појачалото што му е за гитара има за излез како што знам и може да се поврзе после тоа на М-Аудио без проблем.

Така да кога ќе одам после кај него дома, ќе пробам прво без појачалото поврзано, а после и со појачалото.

Мислам дека со гитарата поврзана прво во појачалото па во М - Аудио ќе го направи звукот по - гласен, по богат, а М - Аудио ќе го дотера како што треба без никаков шум и ќе испадне топ.

Само па ако ја врзам гитарата на појачало, па појачалото на М - Аудио, па М - Аудио на лаптопот, да нема така па голем delay?

acekorg

On your way to fame
5 октомври 2010
345
556
Добро, замарање е тоа да врзувам на Line Output појачало. Другарчево има едни звучници од 2005 - та, тие се на струја, и имаат кабелче 3,5mm џек машко. Како би го врзал тоа на овие 2 бели и црвени RCA дупки? Ќе треба значи 2RCA Male to 3,5mm female адаптер да најдам, па така да се врзе звучникот на M-Аудио интерфејсот.
Точно, тоа е кабелот.

Само па ако ја врзам гитарата на појачало, па појачалото на М - Аудио, па М - Аудио на лаптопот, да нема така па голем delay?
Аналогни уреди не ти прават проблем... тие немаат каснење. Така да немаш гајле со појачалото.
Аудио интерфејсот исто така е специјализиран за оваа намена и не треба да има каснење (иако има некое мало и неприметно)
Ако овака отвориш FL Studio и снимаш чиста гитара без процесори, имаш ли каснење?

Целото каснење ти доаѓа од Windows. Затоа ти треба ASIO4аll драјвер.
Не знам што се имаш врзано, но софтвери како Guitar Rig се сомневам дека ќе работат на Windows без каснење, без Asio4all... особено ако ти работи FL Studio на висок sample rate. Веројатно ќе мораш со Asio да жртвуваш малце од квалитетот на звук.
Тешко ми е да тврдам пошто одамна ниту сум на Windows со аудио работа, ниту на FL Studio, ниту сум гитарист... само Guitar Rig 6 Pro имам случајно пошто дојде у пакет со Native Instrumetns Komplete :D
Нека каже некој друг од искуство...

The Geek Boy

Gaining Experience
9 август 2018
1.170
477
Дечки, јас пробав вчера со другарчето, и снимивме песна чисто да пробаме.

Прво ја врзав гитарата на М - Аудио, па после тоа на лаптоп, и веднаш го покажа во Microphone, го наместив на FL студио, свиреше он и после пуштивме на плејбек.

Во споредба со тоа iRig, звучи многу подобро, нема зуење, а шуштење има ама ептен малку (но се приметува едвај, и нормално кога ќе се прави песна, се очекува тоа да го нема).

Беше пробано со врзување на гитарата на појачалото, па појачалото на М - Аудио, па тоа на лаптопот, но така имаше електрично зуење, така да опцијата со појачалото вклучено отпаѓа, а и онака реално не ни има потреба другарчето да му е пуштено појачалото, нит па да има звучници поврзано, едноставно сака да свири, после тоа што го снимил да го преслуша на лаптоп, и more or less тоа е тоа. Може он само да си поврзе слушалки на M - Audio ако сака да преслуша тоа што снимил, и тоа е тоа.

Вака горе - доле, се е оќеј. Може накнадно со plugin за noise reduction да се среди и тоа мало шуштење што прави шшшшш, и таман да биде чист звукот. Вака за доцнење, не се приметува, може има но и да има тоа е сигурно мало доцнење, кое што на другарчето не му смета.

Може да го земе микрофонот на татко му ако му треба да испее нешто, и само да се научиме со FL Studio, другото не е проблем. Сега за сега е ОК.

Фала ви на сите за советите уште еднаш. Ако има нешто друго, ќе прашам тука.

Majgadi

Intern
1 март 2023
4
4
M- Audio Fast Track e audio interface (Звучна картица по нашки). Врзи го со USB кабел со компјутер, инсталирај го M-audio driver-от (малку е зезнат за исталација на WIN 10 и 11) - ако имаш проблем да го најдеш, пиши ми и ќе ти го пратам. Гитарата со гитарски кабел врзи ја во инпутот на Fast Track-от. Во FL studio (или било кој друг DAW) како audio engine мораш да го селектираш M-Audio Fast Track ASIO driver-от, и после на каналот на кој што сакаш да снимаш (и слушаш) да го селектираш соодветниот input. За Master out во daw-ot треба да го селектираш Fast Track - line out (или master out, не знам точно како е именуван на овој интерфејс) Двата RCA излези од позади на уредот ти се Master out. Линиски излез е тоа - немој ни случајно да го поврзеш во гитарско појачало - имаш ризик да го прегориш преампот на гитарското појачало. За да слушнеш Master out -от Fast Track-ot, треба да поврзеш уред кој има LINE in влез: може да е Hi-Fi појачало, може да се компјутерски звучки (во тој случај ќе ти треба RCA to 3.5mm TRS jack адаптер).

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
48.487
Мислења
995.797
Членови
36.492
Најнов член
panovski96

ит маркет