1. Здраво и добредојдовте на форумот на IT.mk.

    Доколку сеуште не сте дел од најголемата заедница на ИТ професионалци и ентузијасти во Македонија, можете бесплатно да се - процесот нема да ви одземе повеќе од 2-3 минути, а за полесна регистрација овозможивме и регистрирање со Facebook и Steam.
    Сокриј

Поврзување на база со download скрипта.

Дискусија во форумот 'Microsoft SQL Server, MySQL, PostgreSQL, Oracle, S' започната од koki, 18 Март 2011.

  1. koki

    koki
    Gaining Experience

    257
    135
    3 Март 2010
    Прво ако темава сум ја утнал преместете ја пошто ова ми се виде најсоодветно место :)
    Е сеа да прејдеме на проблемот.
    Значи ми треба да направам едно мало проектче(за на факс).значи треба да имам веб страна (на локален хост) од која ќе се симнуваат материјали (скрипти) по предметите за на факс,и да бидат поврзани со mySQL.
    Пр:Избираш година (1,2,3,4) Избираш предмет (информатика,математика,литература) избираш тема (алгоритми,архитектура на процесори,Придавки) одкако ќе одбереш она што ти треба да има опција СИМНИ и да се симне соодветната скрипта,но да се симе во фолдер со одредено име.
    Е сега прашањето ми како да поврзам фолдерот во кој се наоќаат скриптите со базата.

    Ако не бев јас ќе се обидам да објаснам по сликовито.
     
  2. dimitars

    dimitars
    Gaining Experience

    1,681
    333
    8 Мај 2007
    Дообјасни се, дали фолдерот ќе се наоѓа на ист компјутер со веб страната, и ако да зошто би симњал нешто од еден компјутер на истиот компјутер. Друго, доколку одговорот е не, и фолдерот се наоѓа на компјутерот од клиентот(посетителот на веб страната) тогаш немаш пристап преку страната до неговиот фолдер, во спротивно тоа би било голем сигурносен проблем. Ако мораш тоа да го направиш, тогаш би ти препорачал некоја јава апликација или слично.
     
    1 person likes this.
  3. koki

    koki
    Gaining Experience

    257
    135
    3 Март 2010
    Да во ист комјутер ќе се наоќа...всушност треба да бидат како дел од сервер,значи да бидат закачени на сервер.
    Значи да бидат во одреден фолдер преку база ќе се споји со сајтот.
    Значи се тоа треба да се префрли на усб и да се презентира и секако да може да се симне....Да бидам појасен....

    Да речеме дека ќе правам сајт со таа намена.Објасни ми за ова :)
     
  4. Fatal1ty_

    Fatal1ty_
    Großmeister

    21,853
    26,109
    28 Февруари 2008
    Машко
    Experienced Web Developer
    Ако добро сватив!
    Ти треба скрипта која ќе биде поврзана со база и ќе служи за симнување на фајлови?
    Ако е така ондак сите материјали уредно ќе ги склопиш во еден фолдер каде ќе имаш подфолдерчиња со сите скрипти (или било што).Сите тие подфолдерчиња ќе ги внесеп во база како вредности,и ќе направиш една мала js или php ти препоручуем php полесно ти е со<option value=""</option> ќе ги внесеш вредностите т.е задача што треба да симне која вредност.
     
    1 person likes this.
  5. koki

    koki
    Gaining Experience

    257
    135
    3 Март 2010
    Токму тоа фала.
    Само уште да ми кажеш нешто околу внесувањето на податоците во база...
     
  6. Fatal1ty_

    Fatal1ty_
    Großmeister

    21,853
    26,109
    28 Февруари 2008
    Машко
    Experienced Web Developer
  7. koki

    koki
    Gaining Experience

    257
    135
    3 Март 2010
    Фала за туториалот,го разгледав али слабо се снаоќам.
    Срам ми е да прашувам повеќе :zasramen:
     
  8. jons

    jons
    Intern

    10
    1
    8 ноември 2008
    ДАли некој ја има симнато скриптава ?
    да ми ја препрати сајтот туториајли не работи
    Благодарам
     

Сподели

Вчитување...