Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Port Forwarding, TP-Link и Телекабел - никако не можам да пристапам до WWW File Share Pro од друга интернет конекција

Alucard

Unstoppable
22 октомври 2012
2.020
2.061
Скопје, Македонија
Пробувам да пристапам до серверот што го подига WWW File Share Pro, и си функционира без никаков проблем кога пристапувам од уред врзан на истата мрежа како и компјутерот кај што е пуштено програмчево, ама никако не можам да пристапам од друга интернет конекција.

Во сетинзите на TP-Link рутерот направив Port Forwarding на портот што ставив да го користи прорамчето, направив Inbound и Outbound Rules во Firewall-от за секој случај, дури подесив и No-IP account, како во сетинзите на самиот рутер, така и со програмче од No-IP на компјутерот, ама џабе, никако не можам да пристапам од друг интернет освен од домашниот.

Во рутерот исто пробав DHCP и Disabled и Enabled, исто и DMZ и Disabled и Enabled, ама ништо не функционира.

Некоја идеја што би можело да биде, и што следно да пробам?

Има шанси Телекабел да има блокирано Port Forwarding кај нив или низ сетинзите на Motorola модемот што ми е за кабелски интернет?

Ако сака некој да си „поигра“, нека ме куцне по ПП, ќе му го пратам програмчето со инфо за регистрација.

Miki98

Gaining Experience
13 јануари 2021
548
330
Macedonia Pehchevo [2326]
www.balkan77.com
Пробувам да пристапам до серверот што го подига WWW File Share Pro, и си функционира без никаков проблем кога пристапувам од уред врзан на истата мрежа како и компјутерот кај што е пуштено програмчево, ама никако не можам да пристапам од друга интернет конекција.

Во сетинзите на TP-Link рутерот направив Port Forwarding на портот што ставив да го користи прорамчето, направив Inbound и Outbound Rules во Firewall-от за секој случај, дури подесив и No-IP account, како во сетинзите на самиот рутер, така и со програмче од No-IP на компјутерот, ама џабе, никако не можам да пристапам од друг интернет освен од домашниот.

Во рутерот исто пробав DHCP и Disabled и Enabled, исто и DMZ и Disabled и Enabled, ама ништо не функционира.

Некоја идеја што би можело да биде, и што следно да пробам?

Има шанси Телекабел да има блокирано Port Forwarding кај нив или низ сетинзите на Motorola модемот што ми е за кабелски интернет?

Ако сака некој да си „поигра“, нека ме куцне по ПП, ќе му го пратам програмчето со инфо за регистрација.
пробај стави ја портата на рутерот 8081
додај статична 81 порт,некаде имаш проблеми со некоја mac адреса и порт од рутерот.
со оваа ќе ти работи ngrok http 80 или кој порт си имаш ставено на пц.
за кој рутер,дај пиши моделот целосен.
Remote web Mangment
remote for all енабле на тп линк мислам дека беше
255.255.255.255
View: https://youtu.be/4OV_ZQh_Ox4

Последна промена:

G4M3R

Practice makes perfect
26 јуни 2012
1.040
1.321
Мене ми оди дека треба на моторолата да го подесиш форвардингот. Тој е практично главниот рутер што те дели од надворешен сообраќај. Кој модел е, побарај по интернет мора да има инфо за да наместиш.

Јас би пробал и најпросто, прво конфиг на моторолата, и кабел директно во компјутер без ТР линкот. Ако така работи после знаеш дека следен конфиг е на тој рутер.

Miki98

Gaining Experience
13 јануари 2021
548
330
www.balkan77.com
Мене ми оди дека треба на моторолата да го подесиш форвардингот. Тој е практично главниот рутер што те дели од надворешен сообраќај. Кој модел е, побарај по интернет мора да има инфо за да наместиш.

Јас би пробал и најпросто, прво конфиг на моторолата, и кабел директно во компјутер без ТР линкот. Ако така работи после знаеш дека следен конфиг е на тој рутер.
моторолата е врзан на оптички изгледа до неа тешко да пристапи доколку го знае усерот и пасс. може да провери

fuzzjaw

Unstoppable
13 јануари 2014
2.062
3.832
Кај Телекабел имаш double NAT, немаш можност да пристапиш до мрежата од надвор.

Alucard

Unstoppable
22 октомври 2012
2.020
2.061
Скопје, Македонија
@Miki98: Пробано...

@G4M3R: Тоа ми беше следно, ама ептен треба да влечам кабли низ дома, па решив прво да почекам некој да пише да не е зезанцијата до Телекабел...

@fuzzjaw: Ова и за кабелски и за оптички? Претпоставувам џабе би им се јавувал?

Alucard

Unstoppable
22 октомври 2012
2.020
2.061
Скопје, Македонија
Истегнав кабел од Motorola-та до компјутер, чисто да видам што сетинзи има, со која IP да му пристапам? Со од ipconfig инфото, со IPv4 Address ми го отвора Wampserver-от, а со Default Gateway не ми отвора ништо...

Miki98

Gaining Experience
13 јануари 2021
548
330
www.balkan77.com
Истегнав кабел од Motorola-та до компјутер, чисто да видам што сетинзи има, со која IP да му пристапам? Со од ipconfig инфото, со IPv4 Address ми го отвора Wampserver-от, а со Default Gateway не ми отвора ништо...
извади го кабелот од каболската и исклучи ја моторолата неколку мин. ,нека тие врзан само кабелот до моторолата компјутерот (без каболската)
и види која ип дали ќе ти даде
имаш ли некоја слика да ставиш како изгледа модемот?
ваков ли изгледа?
1671922045293.png

Последна промена:

Gaston

Unstoppable
9 февруари 2011
1.718
3.148
Gaston's setup  
Audio
AR
Претпоставувам џабе би им се јавувал?
Па не е џабе, ако ги замолиш и им дадеш некое објаснубање (сакаш да си пристапуваш од надвор) може да те тргнат од нат.
А провери дали си позади нат?

Nikola100

Unbeatable
30 септември 2019
5.117
5.040
Скопје
hackitfree.github.io
Пишав дека се работи за кабелски интернет со тие стандард Motorola модемите што се...
Заборавив точно која беше ама мислам 192.168.100.1 .
Логин админ
Пасворд моторола
Само таму апсолутно ништо нема за порт-форвард да правиш - едино јачина на сигнал да провериш ...

Alucard

Unstoppable
22 октомври 2012
2.020
2.061
Скопје, Македонија
Заборавив точно која беше ама мислам 192.168.100.1 .
Логин админ
Пасворд моторола
Само таму апсолутно ништо нема за порт-форвард да правиш - едино јачина на сигнал да провериш ...
Таа е, со тоа логин инфо, знам од порано, ама нешто беше углавено изгледа, и не сакаше, па мислев дека нешто се сменило, ама рестартирав модем, и сега сака, дури и преку рутер, не мора директно на кабел, инаку да, оскудни се „сетинзите“, се присетив кога го видов интерфејсот :)

Miki98

Gaining Experience
13 јануари 2021
548
330
www.balkan77.com
Пишав дека се работи за кабелски интернет со тие стандард Motorola модемите што се...
ваков изгледа модемот и јас сум заборавил одамна беше кога имав менено пасворд на вифи при другарот,немаше рутер на него се врзуваваме за вифи.
Таа е, со тоа логин инфо, знам од порано, ама нешто беше углавено изгледа, и не сакаше, па мислев дека нешто се сменило, ама рестартирав модем, и сега сака, дури и преку рутер, не мора директно на кабел, инаку да, оскудни се „сетинзите“, се присетив кога го видов интерфејсот :)
имаше ли порт форвадинг?
на овој Motorola SBV 5101 мислам дека нема ни вифи само обичен модем е?
И сега на кој начин може да направиш порт форвадинг преку овај модем?
Едит:
изгледа треба да го смениш модемот друг понов модел и да ги контактираш.
1671923062001.png 1671923074043.png

Последна промена:

Sapphire

On your way to fame
11 ноември 2015
1.201
808
Пробај со Disable на Firewall на компјутерот каде што ти е дигнато програмчето.

Nikola100

Unbeatable
30 септември 2019
5.117
5.040
Скопје
hackitfree.github.io
А имаш ли статична ИП адреса ? Која адреса ти е доделена од Телекабел ? Прочитај во рутерот - таа на 100.х.х.х ако е - не можеш сам да направиш да ја пристапуваш надвор од твојата мрежа.
Плус што е динамична и се менува од време на време. Можеби може само од Телекабел корисник - не сум пробал ама од надвор - не може. Еве кај мене како е

1671961214152.png

Затоа ти реков со нгрок - тој си наоѓа сам влез до портот и преку динамичка адреса без проблем. Само сега кога видов колку скапо е (20е - месец) :eek:
Инаку само статична ИП да ти доделат да побараш од Телекабел..После портфорвардирај , сервери поставувај колку ти душа сака..:)
И уште една опција имаш - ДДНС !

Последна промена:

Alucard

Unstoppable
22 октомври 2012
2.020
2.061
Скопје, Македонија
@Nikola100: За ngrok веќе спомнав дека работи, ама не ми брка работа free планот, а DDNS не работи, исто нема пристап до компјутерот, затоа реков дека ќе треба да барам да ми доделат јавна IP адреса, па ќе видиме...

fuzzjaw

Unstoppable
13 јануари 2014
2.062
3.832
@fuzzjaw: Ова и за кабелски и за оптички? Претпоставувам џабе би им се јавувал?
Уф, сега видов дека си на кабелски, не на оптички. За оптички сум сигурен дека е double NAT муабет, за кабелски не знам.

Инаку, Телекабел до пред скоро нудеа јавна статичка IP адреса со еднократна доплата од 1,000 денари. Од пред некоја недела, истото е 1,000 денари месечно наместо еднократно. Првово би го платил со задоволство, второто ... па и не баш. Јави се во секој случај и прашај каква е ситуацијата за твојот конкретен случај.

gdamjan

Unstoppable
3 април 2008
3.886
3.107
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
За оптички сум сигурен дека е double NAT муабет,
не бе. Телекабел оптички имам дома во Скопје, не е double nat. само треба да се јавиш да ти го подесат ONT-то во bridge mode и мојот рутер искача директ на интернет со своја јавна адреса (која btw не се ни менува, али не ти гарантираат они тоа). али ова е off-topic.

Јави се моторолата да ти ја подесат во bridge mode и твојот tp-link да биде рутерот.

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
49.238
Мислења
1.008.115
Членови
36.674
Најнов член
Zl4tk0
На врв Дно