Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Поранешни МК ИТ Продавници (дискусија/носталгија)

toshex

the fool
18 септември 2013
6.448
8.086
Мелмак
Да скршнеме малце од досадното секојдневие на Сетеци и Анхочи и да позборуваме за некои поранешни времиња, кога имаше и други гиганти и надежни компании и да споделиме приказни и искуства за истите.

Ми текнува време околу 2002 кога НИКО беа буквално најснабдени и најдобри, имаа една тесна (воз) продавница на 11ти октомври и седиште со кул layout на Булевар Македонија (во училките позади рампа) во едно ко барака/подрум место.

Исто така да не ги заборавиме АМЦ компјутери, кои имаа дефинитивно фантастично уредена продавница на Булевар Климент Охридски (кај книжарата матица). Во ерата на АМД Атлон и Пентиум 4 процесори, во време кога куќиштата беа екстравагантни и hot-rod инспирирано (пример XASER 3):

CT118u.jpg

Кога матичните почнаа да стануваат луди и името Fatal1ty беше синоним за перформанси:

board%20with%20sound%20card%20in.jpg

И кога best bang for buck графички беа Нвидиа 6600 ГТ а моделите на Gainward и Leadtek беа меѓу најдобрите и ги имаше на лагер во НИКО:

body-1.4530.jpg
winfast_a6600gt_2.jpg

Се сеќавам дека имаше повеќе ентузијазам за кул и bleeding edge делови по македонските ИТ продавници/компании. Можеби тоа дека имаше и саем на компјутери помагаше.

Се ова можеше да се види на лице место изложено кај нив во продавници и салони. И иако сум бил тинејџер без ни од далеку приближно пари за некои од компонентиве, секогаш можеше да им се восхитувам или да најдам некој да ми објасни за нивните најкул производи.

И секако да позборуваме и за други компании, и нашите искуства со нив ко ТДК, Мебиус... како и зошто и како успеаја од гиганти некои од компанииве веќе да не постојат?

ЕДИТ: И секако да сподели некој фотографии ако има од продавнициве, од саеми, од делови/конфигурации од тоа време... ехеее.

Последна промена:

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.712
6.077
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Кога матичните почнаа да стануваат луди и името Fatal1ty беше синоним за перформанси:
Сеуште постои Фаталити на асрок :) и не е многу синоним за перформанси. Тогаш беше за нас пошто тогаш се конзумираше мид сегментот ко high end тука.

И кога best bang for buck графички беа Нвидиа 6600 ГТ а моделите на Gainward и Leadtek беа меѓу најдобрите и ги имаше на лагер во НИКО:
Не биле никад најбољи, само тие ги носеа тука. 6600 беше ентри левел :)

Се сеќавам дека имаше повеќе ентузијазам за кул и bleeding edge делови по македонските ИТ продавници/компании. Можеби тоа дека имаше и саем на компјутери помагаше.
И сега има, само има и дечки што ти мрсат муда и ти прават гилт трип.

Се ова можеше да се види на лице место изложено кај нив во продавници и салони. И иако сум бил тинејџер без ни од далеку приближно пари за некои од компонентиве, секогаш можеше да им се восхитувам или да најдам некој да ми објасни за нивните најкул производи.
Никогаш немало повеќе роба и избор од денес! Никогаш во историјата на ИТто во МК. High end беа достапни само по нарачка. Денес имаш буквално се што е искочено на странски пазар и тука.

И секако да позборуваме и за други компании, и нашите искуства со нив ко ТДК, Мебиус... како и зошто и како успеаја од гиганти некои од компанииве веќе да не постојат?
Јас искрено секогаш го преферирав Анхоч за пазарење, отсекогаш беа најпрофи. И Мебиус си пазарев често, пошо стално имаа добри цени. Од АМЦ земав еден лаптоп, еден ЦПУ, рам, и монитор од тие нивните Кварт, беа супер. Од Сетек пазарев често плочи пошто стално имаа Асус. Од ТДК не сум земал ништо, од Нико 2 графички, кулер и пар други ситници. Риверсофт имаше ЛГ монитори! Некогаш и Зоте знаеја да изненадат.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.448
8.086
Мелмак
Леле риверсофт ги заборавив!!! Позади буњаковец коа беа доле тоа магацин/сервисот во каков подрум вајб им беше хахах. А ТДК зад универзална у тоа куќата коа беа пак сервисот на таван/поткровје. Искрено ептен fond memories ми се тоа.

За лагер сеа има највеќе од било кога се слагам @dekomote ама све изглеа исто. Може зборот шо го барав е разновидност. И 6600гт беше мидрејнџ ко шо пишав а тие два модели конкретно беа најдобрите 6600гт.

thrw

On your way to fame
3 декември 2021
702
576
Мојот прв компјутер беше од една продавница „инфопроекти“(мислам беше по патот за Козле во една зграда) што го имав и првиот тенок екран, „viewsonic“ 17 инчи. Толку е добар што уште го користам за постариот компјутер. Чинеше тогаш 1000 марки. Компјутерот не беше нешто специјално ама ја палеше „counter strike“ што губев 14 години на неа. Се сеќавам и на Еми-медиа што имаа многу евтини кабли и често пазарев од кај нив за мрежна опрема. Од нико компјутери земав една конфигурација што беше катастрофа склопено од нивна страна кога видов како беше се наместено. Типчињата ставиле лепак на хард дискот место штрафчиња. АМЦ од секогаш го избегнував освен за глувчиња и тастатури што беа колку за 2 години користење и евтина роба.
Имав и два стари компјутери пентиум 2 и пентиум 4. Знам дека едниот беше донесен од Германија додека другиот исто така од „инфопроекти“ беше земен. Одлични беа за времето, секогаш ми доаѓаа другарчиња поради користољубие дружба да поиграат „пропаст 2“ и „доба на империи 1“.
Тоа време се сеќавам на многу локални продавници ама со глупави имиња па да не должам.

Psycore

Модератор
12 ноември 2013
1.067
1.429
Скопје
Првиот компјутер што го имавме дома беше од Дуна. Windows 98 знам дека имаше, па ако добро памтам со многу маки понатака и Windows Millennium. Спефицикации не можам да најдам, но мислам дека има слики што ако ги најдам ќе ги скенирам.
Потоа, XP ерата ја поминав со компјутер од Нико, најверојатно Pentium 4 со 512МB рам и 64МB графичка.
Потоа, Windows 7 ерата ја почнав со River Soft и бев доста задоволен од нив (Кај Св.Јован, Рузвелтова, Капиштец) со Core2Duo 4GB рам конфигурација. Баш пред некое време бев во Струмица и ме удри носталгичен момент кога видов River Soft продавница, но слушнав (не проверен муабет) дека ја држи една од актуелните фамилии што се на власт и е параван за огромни набавки и тендери. Така да нема врска со старото River Soft.

Edit: Тhanks за коментарот погоре, Еми медиа, најдобра маалска продавница за галантерија и празни CD/DVD.

Ron26

Practice makes perfect
4 мај 2019
1.363
1.702
првиот компјутер го купив у Мебиус, не знам дали уште постои местово, али таму ми го склопија.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.517
13.442
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Сите, буквално сите почнаа со шверцување. Прво ќе пренесе еден ранец РАМ-ови преку граница, па ќе се шири.

Андреј Хочевар (Анхоч) во подрумот на семејната куќа на Водно склопуваше и продаваше конфигурации. Бев со другар да му склопиме конфигурација, се мислеше дали 286-ка или 386-ка кои тогаш беа врв на технологијата.

Јас во тоа време бев на Амига 1200, која ја купив од Димитар (АМЦ), кој пред тоа беше пират за Амига и станот во Карпош 4 му беше преполн со дискети. Потоа (почетоците на фирмата) беше во стан во кулите во ГТЦ, каде што ми залеми ИДЕ конектор да ставам хард диск.

Другар работеше во Нико компјутери, кои во тоа време беа во подрум во куќа карши Наџак. Потоа се поделија на Нико и Риверсофт. Риверсофт имаше голема продавница во Буњаковец (карши Електродистрибуција во уличката) која беше мислам најдобро снабдена во тоа време.

На истата уличка понатаму, ќе му дојде карши Градежен преку Партизанска и една уличка беше една многу интересна фирма, Смарт компјутери на Ацика. Имаа чуден (за тоа време) модел, кој мислам дека го прекопираа подоцна Мебиус и другите (Сет), цела работа завршуваш во продавницата, па потоа одиш во другата зграда (барака) во магацинот да си ги подигнеш работите. Беа и многу поевтини од другите, уште не ми е јасно на кој начин. Другар работеше нешто за нив неповрзано со компјутери и гледав дека имаат огромен промет, а сметководството им беше во ред. И се чудам како и зошто ги снема.

На истата уличка меѓу нив во зграда карши трговскиот центар Буњаковец подоцна беа (не знам дали уште се) Премиум компјутери. Двајцата браќа почнаа со продавање празни ЦД-а/ДВД-а од станот во Хиподром.

На Сет не се сеќавам многу, знам само дека се селеа во две-три куќи на Рузвелтова, а не ми текнува каде беа (ако беа) пред тоа.

Неоком/Макпетрол (мислам дека се поделија) отсекогаш беа со високи стандарди, но скапи.

И би требало да се спомне пиратџилницата (заборавив како се викаше) во Црниче под црквата, која долго време беше извор на „квалитетни“ пиратирани ЦД-а за многу луѓе, пред интернетот (а и додека беше само на модеми). Онака, си одиш во продавница да си купиш игри, со омот со се’, изложени на рафтови, само пиратски. :) Кракнати, се разбира, и најнови, си следеа дечките. Мислам дека и им се гледаа компјутерите со режачи за штанцање, и/или можеше да си преснимиш нешто.

Последна промена:

FLEGMA

Illuminator
2 август 2012
11.258
18.535
На Сет не се сеќавам многу,
Двајцата хеви металци. Станот со постери и демонски елементи. Со долги и мрсни коси
"Склапаа" компјутери.

Него, дали се сеќавате на бившите реклами "486 по цена на 386"?
Нормално, се работеше за оверклокирани процесори.

90-те беа врх. Секој си правеше тоа што му е згодно

toshex

the fool
18 септември 2013
6.448
8.086
Мелмак
Сите, буквално сите почнаа со шверцување. Прво ќе пренесе еден ранец РАМ-ови преку граница, па ќе се шири.

Андреј Хочевар (Анхоч) во подрумот на семејната куќа на Водно склопуваше и продаваше конфигурации. Бев со другар да му склопиме конфигурација, се мислеше дали 286-ка или 386-ка кои тогаш беа врв на технологијата.

Јас во тоа време бев на Амига 1200, која ја купив од Димитар (АМЦ), кој пред тоа беше пират за Амига и станот во Карпош 4 му беше преполн со дискети. Потоа (почетоците на фирмата) беше во стан во кулите во ГТЦ, каде што ми залеми ИДЕ конектор да ставам хард диск.

Другар работеше во Нико компјутери, кои во тоа време беа во подрум во куќа карши Наџак. Потоа се поделија на Нико и Риверсофт. Риверсофт имаше голема продавница во Буњаковец (карши Електродистрибуција во уличката) која беше мислам најдобро снабдена во тоа време.

На истата уличка понатаму, ќе му дојде карши Градежен преку Партизанска и една уличка беше една многу интересна фирма, Смарт компјутери на Ацика. Имаа чуден (за тоа време) модел, кој мислам дека го прекопираа подоцна Мебиус и другите (Сет), цела работа завршуваш во продавницата, па потоа одиш во другата зграда (барака) во магацинот да си ги подигнеш работите. Беа и многу поевтини од другите, уште не ми е јасно на кој начин. Другар работеше нешто за нив неповрзано со компјутери и гледав дека имаат огромен промет, а сметководството им беше во ред. И се чудам како и зошто ги снема.

На истата уличка меѓу нив во зграда карши трговскиот центар Буњаковец подоцна беа (не знам дали уште се) Премиум компјутери. Двајцата браќа почнаа со продавање празни ЦД-а/ДВД-а од станот во Хиподром.

На Сет не се сеќавам многу, знам само дека се селеа во две-три куќи на Рузвелтова, а не ми текнува каде беа (ако беа) пред тоа.

Неоком/Макпетрол (мислам дека се поделија) отсекогаш беа со високи стандарди, но скапи.

И би требало да се спомне пиратџилницата (заборавив како се викаше) во Црниче под црквата, која долго време беше извор на „квалитетни“ пиратирани ЦД-а за многу луѓе, пред интернетот (а и додека беше само на модеми). Онака, си одиш во продавница да си купиш игри, со омот со се’, изложени на рафтови, само пиратски. :) Кракнати, се разбира, и најнови, си следеа дечките. Мислам дека и им се гледаа компјутерите со режачи за штанцање, и/или можеше да си преснимиш нешто.
Ова е токму тоа шо се надевав дека ќе го има на темава. Алал ти.

И сеа прв пат сфаќам/капирам дека анхоч се уствари првите букви од име и презиме на газдата.

А баш се мислев како им текнало таков 6 букви домен .com да го купат на времето.

petkotrajko

Unstoppable
16 јуни 2017
1.925
2.093
Двајцата хеви металци. Станот со постери и демонски елементи. Со долги и мрсни коси
"Склапаа" компјутери.

Него, дали се сеќавате на бившите реклами "486 по цена на 386"?
Нормално, се работеше за оверклокирани процесори.

90-те беа врх. Секој си правеше тоа што му е згодно
Да, и сет се почнати со шверц комерц (не сум директен сведок де, ми тврдеше еден колега, кој ги познавал од времето).
Шверц на ИТ роба под седишта в кола...нешто ситно.
Е сега, незнам дали (ко во магла ми останало) татко им бил некој готвач, кувар, шофер кај претседатело (тогашен) на Македонија...па нормално и тоа имало удел и помош во "ширењето" на бизнисо од сет.

А можи и само да е приказна.

Испратено од телефоно.

Goran995

Unstoppable
16 ноември 2019
1.335
2.232
Скопје
Анел Компјутери - Штип. Сеуште постојат.

TEtcHnT.jpg

Имам дома и други брошури/ценовници од сегашни/поранешни продавници за хардвер/софтвер.
Ќе гледам да ги најдам и сликнам.

filipkir

Practice makes perfect
17 јуни 2009
1.183
1.899
Скопје
Првиот компјутер го земав од Риверсофт во далечната 2002 година и се сеќавам тогаш беа лоцирани во близина на Буњаковец. Дечкото што работеше во риверсофт и ми го продаде компјутерот си замина од кај нив и ја создаде Вортекс фирмата која сеуште постои. Типот беше толку љубезен и услужлив што наредните две конфигурации (2008 и 2019) ги купив од кај него. :)

Еве едно флаерче од времето кога го купив првиот компјутер во 2002 година.

Атачменти

• riversoft reklama od 2002.jpg
    riversoft reklama od 2002.jpg
    897,6 KB · Прегледи: 105

InSides

Practice makes perfect
21 февруари 2009
557
1.322

Луцифер Компјутери, па се преименија во Сет, колку што се сеќавам. Купивме со другар некоја машина, да ме утепаш што беше, чинам првиот Пентиум? на ИнфоКом 1995та. CD-ROM, SoundBlaster и минијатурни звучници (се на Creative Labs) беше дополнителни 600DEM.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.517
13.442
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Е да, Луцифер rings a bell, ама не сум купувал од кај нив. Тогаш (цели 90-ти) бев на Амига, при крајот купував периферии (ЦД-ромови, хард дискови, монитори) од нашите продавници, а за Амига деловите од надвор.

DeJaVu

Practice makes perfect
21 ноември 2010
1.044
1.354
Скопје
Нели Риверсофт прво почнаа со тој дуќанот во скопјанка? Бар јас колку што памтам, ова негде 98-99. Ваљда први што изнајмуваа цдиња со игри и мп3, ала видеотека штос, па после почнаа и компјутерски делови да продаваат во истиот дуќан.
Памтам имаше една цура што се разбираше од копјутери на пулт, и кога требаше да разговарам за хардвер со неа првпат ми беше културолошки шок. "Чекај, со тебе да разговарам?" и викам хехехе. ЖЕНСКА ДА СЕ РАЗБИРА ОД КОМПЈУТЕРИ, мајнд блоун :). Ова негде 99-та а ја на некои 18ина години. Иначе од кај нив ми беше првата поасална графичка картица после Diamond S3 Trio 3D 8mb, која беше Matrox G400, а после некое време памтам и Geforce 2 MX исто од таму зимав пошто најдобри цени чинам имаа за времето.

Последна промена:

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.517
13.442
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64

DeJaVu

Practice makes perfect
21 ноември 2010
1.044
1.354
Скопје
Мислам дека тоа беше откако се отцепија.

Немам веќе контакт со човекот да го прашам.
Не ни знаев дека биле иста фирма со Нико. Него ваљда не ни постоеле риверсофт пред да се отцепат, или? Така да би требало Скопјанка да е првиот дуќан(дур беа само за цдиња), или грешка сум?

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.517
13.442
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Е, не ги знам деталите, веќе се’ сум испозаборавил, одамна беше...

gokica

Модератор
13 јуни 2009
9.630
13.186
Мојот прв ПЦ беше купен во Еуромедиа. Појма немам дали и колку опстојуваше. Изгледа беше прва склопена конфигурација. Не живеев во Скопје. Го носам дома и не пали. Па назад во автобус до Скопје со кутиите. Не биле добро врзани жички некои. Па пак назад со попладневен автобус. Перипетии македонски.

Banjifiko

Unbeatable
28 октомври 2008
3.861
5.859
Skopje
Не ни знаев дека биле иста фирма со Нико. Него ваљда не ни постоеле риверсофт пред да се отцепат, или? Така да би требало Скопјанка да е првиот дуќан(дур беа само за цдиња), или грешка сум?
Не си грешка, така беше. Жарко ми школски (Лисиче), а Андреј земаше роба од тогашната фирма во која работев, Еурис. Далечните деведесети. Да знаев на време да се фатам на орото...

TylerMkD

Guru
7 ноември 2014
4.500
9.544
Нели Риверсофт прво почнаа со тој дуќанот во скопјанка? Бар јас колку што памтам, ова негде 98-99. Ваљда први што изнајмуваа цдиња со игри и мп3, ала видеотека штос, па после почнаа и компјутерски делови да продаваат во истиот дуќан.
Памтам имаше една цура што се разбираше од копјутери на пулт, и кога требаше да разговарам за хардвер со неа првпат ми беше културолошки шок. "Чекај, со тебе да разговарам?" и викам хехехе. ЖЕНСКА ДА СЕ РАЗБИРА ОД КОМПЈУТЕРИ, мајнд блоун :). Ова негде 99-та а ја на некои 18ина години. Иначе од кај нив ми беше првата поасална графичка картица после Diamond S3 Trio 3D 8mb, која беше Matrox G400, а после некое време памтам и Geforce 2 MX исто од таму зимав пошто најдобри цени чинам имаа за времето.
Мислев ќе заврши приказната со „и сега таа ми е жена“...

Нови мислења

Последни Теми

Онлајн членови

Статистика

Теми
48.817
Мислења
1.001.529
Членови
36.639
Најнов член
Dina M