1. Здраво и добредојдовте на форумот на IT.mk.

    Доколку сеуште не сте дел од најголемата заедница на ИТ професионалци и ентузијасти во Македонија, можете бесплатно да се - процесот нема да ви одземе повеќе од 2-3 минути, а за полесна регистрација овозможивме и регистрирање со Facebook и Steam.
    Сокриј

Помош

Дискусија во форумот 'ASP.NET // VB.NET // C# // Coldfusion' започната од Kompjuter100, 23 oктомври 2017.

  1. Kompjuter100

    Kompjuter100
    Intern

    4
    2
    29 oктомври 2016
    Женско
    Не знаев во која тема да ја ставам темава, ако има тема слободно преместете ја ми треба помош
    Задачава веќе 2 саати пробувам да ја склопам веќе 3 недели учиме c# па сепак сум нова во ова па ако може да ми помогнете каде ми е грешката, ви благодарам однапред. Не знам дали if ми е правилно искористено ве молам поправете ми ја грешката.
    upload_2017-10-23_19-31-34.png
     
  2. stevo15

    stevo15
    Gaining Experience

    259
    224
    17 Септември 2012
    Машко
  3. Pulse

    Pulse
    Practice makes perfect

    1,260
    1,284
    26 oктомври 2014
    Машко
    Full Stack Web Developer
    Незнам што бара # на почеток и ; на крај.
    Колку што знам иф услов кај 99% од јазиците е:
    if(term){
    }
    2F0A6C01-D9F2-41FB-9C36-9DABEA05CD4D.jpeg
     
    На JensenInterceptor му/ѝ се допаѓа ова.
  4. JensenInterceptor

    JensenInterceptor
    Gaining Experience

    568
    216
    28 ноември 2015
    Машко
    Ко прво, не знам дали постојат броеви чиј остаток при делење со 5 дава 4 и во исто време при делење со 7 дава 6. Има такви?

    Како второ, во C# има пред-процесорски наредби. Можеш да му кажеш на компајлерот што да направи пред да се преведе твојата програма.

    Како трето, зошто имаш точка-запирка после заградата на „if“-от ? Иначе if-else мора да имаш нешто што ќе се изврши ако е исполнет даден услов, а ако не е, тогаш се извршува тоа во „else“ блокот.

    Како четврто, while(true) е бесконечен циклус, ќе треба на сила да ја сопреш програмата. У суштина нема што да го сопре циклусот. Ќе ти се укочи програмата и ќе врти во празно, и ќе се чудиш што е грешката.
     
  5. efto

    efto
    Gaining Experience

    271
    213
    19 Април 2007
  6. spiritBreaker

    spiritBreaker
    Unstoppable

    2,717
    3,060
    27 oктомври 2015
    Машко
    g4m3R
    Има, 34 се вика бројот :)
     
    На JensenInterceptor му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Sephiroth

    Sephiroth
    Unstoppable

    3,510
    2,525
    14 Мај 2008
    Машко
    Не е баш добра практика да користиш while(true) ама кога веќе сакаш, со break или return во некои јазици излегуваш од циклусот.
     
    На JensenInterceptor му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Psycore

    Psycore
    Gaining Experience

    483
    417
    12 ноември 2013
    1. #
    2. ;
    3. if наместо If ?
     
  9. JensenInterceptor

    JensenInterceptor
    Gaining Experience

    568
    216
    28 ноември 2015
    Машко
    Да, одпосле го видов break-от. Дури и да беше точен if-от, циклусот ќе се извршеше само еднаш.

    Нешто вака?

    Код:
    namespace Domashno
    {
        class PrirodenBroj
        {
            static void Main(string[] args)
            {
                int i = 0;
                bool ciklus = true;
              
                while(ciklus)
                {
                    if (i % 5 == 4 && i % 7 == 6)
                    {
                        ciklus = false;
                    }
                    else
                    {
                        i += 1;
                    }
                }
              
                Console.WriteLine("Baraniot broj e: " + i);
            }
        }
    }
     
Слични теми
  1. Busav
    Одговори:
    15
    Прегледи:
    1,920
  2. daceee90
    Одговори:
    1
    Прегледи:
    662
  3. eminem
    Одговори:
    15
    Прегледи:
    1,208
  4. pumaval
    Одговори:
    2
    Прегледи:
    880
  5. comakot
    Одговори:
    14
    Прегледи:
    1,085
Вчитување...

Сподели

Вчитување...