Стани премиум член, добиј куп бенефити и поддржи ја работата на IT.mk!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Проблем Помош за поврзување на Smart Switch на наша струјна мрежа

skullmonkey

Unstoppable
25 април 2007
4.432
3.390
Скопје
www.gorast.com
Здраво,
сакам да врзам смарт прекидач за светло (на кој има вифи модул), но оној кој го добив бара да имам две L и една N жица за да работи. Во дозната за прекудачот ми стигаат L, N и заземјување (кафена, плава и жолто/зелена) и не можам да измозгам како да се поврзе. Дали воопшто може да се врзе ова кај нас без да треба да премостувам во чворовите дозни со струја?
Дијаграмот за поврзување изгледа вака:
swithc.png

Инаку нонејм прекидач што се вика Switch фром Future Technology... некој рандом кинез.
Благодарам!
 

damil

Practice makes perfect
2 јануари 2015
1.024
1.280
Ваљда е ок, ти стигаат фаза и нула и ја врзуваш фазата од сијалицата, толку.

Сијалицата секако е врзана на нула и ја прекинуваш фазата само.
 

skullmonkey

Unstoppable
25 април 2007
4.432
3.390
Скопје
www.gorast.com
Ваљда е ок, ти стигаат фаза и нула и ја врзуваш фазата од сијалицата, толку.

Сијалицата секако е врзана на нула и ја прекинуваш фазата само.
N мора да оди до местото означено со N за модулот да добие струја.
Останува уште само L (кафената) жица. Ако ја уштекам на L или L1 не работи.
Кога го врзувам според дијаграмот N и L каде што треба и пуштам струја на прекутадичот, добива струја на L1 точката, значи прекидачот е исправен.
 

G4M3R

Practice makes perfect
26 јуни 2012
966
1.243
Најверојатно не може зошто од дозна само две жици се носат до прекинувач, само од фазата. И немаш нула и заземјување кај прекинувачот :S.
Се размислував и јас за вакви прекинувачи ама кај мене 100% нема можност и затоа баталив. Треба да копаш од дозна до прекидач за да пуштиш уште еден пар кабли.
 

bxxxn

Practice makes perfect
11 март 2011
1.547
1.685
Ако претходно си користел класичен прекинувач, во него имаш само фаза како довод (L) и фаза за сијалица (L1). Немаш нула (N). Двата кабли се поврзани во прекинувач и лесно или според шемата на прекинувачот или со фазометар ги наоѓаш L (има струја) и L1 (има струја на вклучен класичен прекинувач). Ако ти е двожилен кабелот до прекинувач, потешко се решава. Но, ако ти е трожилен кабелот што завршува во дозната за прекинувачот, треба третиот кабел да го преповрзеш, најчесто во големата дозна под плафонот со нула (N).
 

skullmonkey

Unstoppable
25 април 2007
4.432
3.390
Скопје
www.gorast.com
Ако претходно си користел класичен прекинувач, во него имаш само фаза како довод (L) и фаза за сијалица (L1). Немаш нула (N). Двата кабли се поврзани во прекинувач и лесно или според шемата на прекинувачот или со фазометар ги наоѓаш L (има струја) и L1 (има струја на вклучен класичен прекинувач). Ако ти е двожилен кабелот до прекинувач, потешко се решава. Но, ако ти е трожилен кабелот што завршува во дозната за прекинувачот, треба третиот кабел да го преповрзеш, најчесто во големата дозна под плафонот со нула (N).
Увек ме мачи темава. Зошто L и L1 не се иста боја? Чуму да ставаат сина боја кога тоа практично е истата жица само прекината од прекидачот?
Во овој случај вистинската N оди директ на сијалицата, така?

Во мојот случај имам трожилен кабел (има и жица за заземјување). Дали ако во главната дозна, таа жица ја врзам на „букетот„ плави жици ќе може да го поврзам прекидачот како на дијаграмот?
 

bxxxn

Practice makes perfect
11 март 2011
1.547
1.685
Увек ме мачи темава. Зошто L и L1 не се иста боја? Чуму да ставаат сина боја кога тоа практично е истата жица само прекината од прекидачот?
Во овој случај вистинската N оди директ на сијалицата, така?

Во мојот случај имам трожилен кабел (има и жица за заземјување). Дали ако во главната дозна, таа жица ја врзам на „букетот„ плави жици ќе може да го поврзам прекидачот како на дијаграмот?

Ако жицата за заземјување во стариот (класичниот) прекинувач е слободна, вообичаено во големата дозна е слободна и заштитена со малку изолир, т.е. прекинувачите практично немаат заземјување.

Исклучи ги сите осигурувачи. Врзи ја слободната жолто-зелена жица (заземјување) за сините кабли во големата дозна, изолирај ги добро пак сите и добиваш нула во дозната со прекинувачот. Сигурно функционира, вака го повзрзав Shelly-то дома.

Ти треба само нула до смарт уредот, сијалицата секако веќе има поврзана нула.
 
Последна промена:

Psycore

Practice makes perfect
12 ноември 2013
920
1.181
Скопје
Слично се заебав и јас. Земав ваков smart switch демек EU варијанта. И не успеав да го монтирам. Имав електричар дома за сосема друго нешто работевме, и му го дадов да го монтира на крај на брзина. Не успеа и рече дека не е за наши стандарди направен.
Sg0Qdxxg65sGH7C0PB2jfAbPYAPLPpRbWvj4ZlkKARo800Bc7uKu7282P7-dQEF-UhFUDH3yKqLEtJVhaAaFHQ70pw8ojU95SAib9Zghz9vJxI9wnAY4DF4ogNB7RBzW3RxjcuvJrRcN9OcumlG1j-D7SpLwebYUdHLKt-sH0dxuXA_9Z5dt5px3BMIEY8O_njGbVrgsOrI2eaceneq8EmNJoRC3M7xCwmMljajsCt_IUtisSuLh9bKyBxiJA5EOjpBNX9Qo2yld4r7ftoIeAH6ryPfKnm6AesBxcnmEDC28ZMC9ALAFV46No70eaP9cbtq6vDodZy2uNpQAqqLSo0qL9fMzi-enTGmmLp1v4HGYzjMbdNkHASbqq7WzH1d26bDzBH-UQotRQYyqeFEReAOCR6iciC34YrTxqYbBPiCGP8ZHYDVk5wGXs2Ut6JnqD7PkI7B9f4tXLBfBL0n_9J4f8MaJj1sHqFVUOqYZpBWgvRXHPy26OA045VCKTyVSMTTiiDGDQGYhMlGMGInAo4gI7VSPJxILRx9QX2zvg1qo2BViVz6a3-8gnn9N34QVbpY98i25JW54FFGO83eIfezQ45xnhvOfy0J8WE6M-GniBPgcDgGVjbX6TMqKaxCI1ajjjee6C6snRM3UkwuuN3zkqWrIt23p7ulvNgZdDdzn5eo7osVfID8hrDeiEu9bIQebLa6JGmrDHIQOueVPfgX-hE2obw8vfLc5f8ki8AZ1n0lOfWzhtoAZb7WmZwI_NnASC79bc9jdj4IZ4JMKzH2PeqcbXLYSdVQKi0utyT4rZTneZu36Atf4HzGdOswAHJxSIYP6t_w-88IuiZUKWKJmSwqfXE9TiLY6lD134F6C_zcVRxQCaHK1ooHovVJAKfdmnS8m9h3fzwPEkFOlEroipM7Gnmv5pcKMyF3xk37mUEnQ-uPjcbXXNzoV4GJrwWMomliDH-8n_okz4GPbGKMcJCiMnVXB_M3TlrGh7l86FswAFDi5_BKVtpgmiGK80XsYj3F6Qdyo45c2Q8XB2Kd0eVHPRF68N4QZf0STTHfCOHkNBC3B5oLEp8FmfhEHqeSwrONJsJtBUrVDbAdVA2QZi1J-YrUf=w939-h1252-s-no

Од тогаш си правам све со sonoff smart switch relay на другиот крај од колово, и не сум имал проблеми освен што е физички големо за негде 2cm x 4cm.
Aко најдеш начин пиши.
 

bxxxn

Practice makes perfect
11 март 2011
1.547
1.685
Слично се заебав и јас. Земав ваков smart switch демек EU варијанта. И не успеав да го монтирам. Имав електричар дома за сосема друго нешто работевме, и му го дадов да го монтира на крај на брзина. Не успеа и рече дека не е за наши стандарди направен.
Sg0Qdxxg65sGH7C0PB2jfAbPYAPLPpRbWvj4ZlkKARo800Bc7uKu7282P7-dQEF-UhFUDH3yKqLEtJVhaAaFHQ70pw8ojU95SAib9Zghz9vJxI9wnAY4DF4ogNB7RBzW3RxjcuvJrRcN9OcumlG1j-D7SpLwebYUdHLKt-sH0dxuXA_9Z5dt5px3BMIEY8O_njGbVrgsOrI2eaceneq8EmNJoRC3M7xCwmMljajsCt_IUtisSuLh9bKyBxiJA5EOjpBNX9Qo2yld4r7ftoIeAH6ryPfKnm6AesBxcnmEDC28ZMC9ALAFV46No70eaP9cbtq6vDodZy2uNpQAqqLSo0qL9fMzi-enTGmmLp1v4HGYzjMbdNkHASbqq7WzH1d26bDzBH-UQotRQYyqeFEReAOCR6iciC34YrTxqYbBPiCGP8ZHYDVk5wGXs2Ut6JnqD7PkI7B9f4tXLBfBL0n_9J4f8MaJj1sHqFVUOqYZpBWgvRXHPy26OA045VCKTyVSMTTiiDGDQGYhMlGMGInAo4gI7VSPJxILRx9QX2zvg1qo2BViVz6a3-8gnn9N34QVbpY98i25JW54FFGO83eIfezQ45xnhvOfy0J8WE6M-GniBPgcDgGVjbX6TMqKaxCI1ajjjee6C6snRM3UkwuuN3zkqWrIt23p7ulvNgZdDdzn5eo7osVfID8hrDeiEu9bIQebLa6JGmrDHIQOueVPfgX-hE2obw8vfLc5f8ki8AZ1n0lOfWzhtoAZb7WmZwI_NnASC79bc9jdj4IZ4JMKzH2PeqcbXLYSdVQKi0utyT4rZTneZu36Atf4HzGdOswAHJxSIYP6t_w-88IuiZUKWKJmSwqfXE9TiLY6lD134F6C_zcVRxQCaHK1ooHovVJAKfdmnS8m9h3fzwPEkFOlEroipM7Gnmv5pcKMyF3xk37mUEnQ-uPjcbXXNzoV4GJrwWMomliDH-8n_okz4GPbGKMcJCiMnVXB_M3TlrGh7l86FswAFDi5_BKVtpgmiGK80XsYj3F6Qdyo45c2Q8XB2Kd0eVHPRF68N4QZf0STTHfCOHkNBC3B5oLEp8FmfhEHqeSwrONJsJtBUrVDbAdVA2QZi1J-YrUf=w939-h1252-s-no

Од тогаш си правам све со sonoff smart switch relay на другиот крај од колово, и не сум имал проблеми освен што е физички големо за негде 2cm x 4cm.
Aко најдеш начин пиши.

Ви фали нула во дозните, вообичаено ако е трожилен кабелот, на црна е поврзана фазата, сината е фазата за сијалица, а жолто-зелената е слободна. Веројатно не им се замара на мајсторите.
 

skullmonkey

Unstoppable
25 април 2007
4.432
3.390
Скопје
www.gorast.com
Слично се заебав и јас. Земав ваков smart switch демек EU варијанта. И не успеав да го монтирам. Имав електричар дома за сосема друго нешто работевме, и му го дадов да го монтира на крај на брзина. Не успеа и рече дека не е за наши стандарди направен.
Sg0Qdxxg65sGH7C0PB2jfAbPYAPLPpRbWvj4ZlkKARo800Bc7uKu7282P7-dQEF-UhFUDH3yKqLEtJVhaAaFHQ70pw8ojU95SAib9Zghz9vJxI9wnAY4DF4ogNB7RBzW3RxjcuvJrRcN9OcumlG1j-D7SpLwebYUdHLKt-sH0dxuXA_9Z5dt5px3BMIEY8O_njGbVrgsOrI2eaceneq8EmNJoRC3M7xCwmMljajsCt_IUtisSuLh9bKyBxiJA5EOjpBNX9Qo2yld4r7ftoIeAH6ryPfKnm6AesBxcnmEDC28ZMC9ALAFV46No70eaP9cbtq6vDodZy2uNpQAqqLSo0qL9fMzi-enTGmmLp1v4HGYzjMbdNkHASbqq7WzH1d26bDzBH-UQotRQYyqeFEReAOCR6iciC34YrTxqYbBPiCGP8ZHYDVk5wGXs2Ut6JnqD7PkI7B9f4tXLBfBL0n_9J4f8MaJj1sHqFVUOqYZpBWgvRXHPy26OA045VCKTyVSMTTiiDGDQGYhMlGMGInAo4gI7VSPJxILRx9QX2zvg1qo2BViVz6a3-8gnn9N34QVbpY98i25JW54FFGO83eIfezQ45xnhvOfy0J8WE6M-GniBPgcDgGVjbX6TMqKaxCI1ajjjee6C6snRM3UkwuuN3zkqWrIt23p7ulvNgZdDdzn5eo7osVfID8hrDeiEu9bIQebLa6JGmrDHIQOueVPfgX-hE2obw8vfLc5f8ki8AZ1n0lOfWzhtoAZb7WmZwI_NnASC79bc9jdj4IZ4JMKzH2PeqcbXLYSdVQKi0utyT4rZTneZu36Atf4HzGdOswAHJxSIYP6t_w-88IuiZUKWKJmSwqfXE9TiLY6lD134F6C_zcVRxQCaHK1ooHovVJAKfdmnS8m9h3fzwPEkFOlEroipM7Gnmv5pcKMyF3xk37mUEnQ-uPjcbXXNzoV4GJrwWMomliDH-8n_okz4GPbGKMcJCiMnVXB_M3TlrGh7l86FswAFDi5_BKVtpgmiGK80XsYj3F6Qdyo45c2Q8XB2Kd0eVHPRF68N4QZf0STTHfCOHkNBC3B5oLEp8FmfhEHqeSwrONJsJtBUrVDbAdVA2QZi1J-YrUf=w939-h1252-s-no

Од тогаш си правам све со sonoff smart switch relay на другиот крај од колово, и не сум имал проблеми освен што е физички големо за негде 2cm x 4cm.
Aко најдеш начин пиши.
Дај пак линкот од она sonoff smart switch relay пошто лошо си го испастал.
 

Mar tiN

Gaining Experience
2 јануари 2014
734
462
Mar tiN's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 / Cooler Master Hyper 103
Motherboard
ASUS B85M-K
Storage
SSD 2.5" Kingston A400 Series 480GB + Western Digital 4TB
PSU
Cooler Master B500 ver.2
RAM
Kingston HyperX FURY™ 16GB
Video card
ASUS Dual GeForce RTX™ 3050 OC Edition 8GB
Case
Cooler Master K350
Mouse
ASUS W3000
Keyboard
ASUS W3000
Monitor
Samsung SyncMaster 2032BW
OS
Windows 11 Pro x64
На прекинувачот со мост врзи ги L1 и N и пробај
 

mdeni

Unbeatable
24 септември 2012
5.510
5.366
Увек ме мачи темава. Зошто L и L1 не се иста боја? Чуму да ставаат сина боја кога тоа практично е истата жица само прекината од прекидачот?
Во овој случај вистинската N оди директ на сијалицата, така?

Во мојот случај имам трожилен кабел (има и жица за заземјување). Дали ако во главната дозна, таа жица ја врзам на „букетот„ плави жици ќе може да го поврзам прекидачот како на дијаграмот?
"Ставаат" таква боја зошто тој е кабелот. Истиот е. Тие се боите.
 

Mar tiN

Gaining Experience
2 јануари 2014
734
462
Mar tiN's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 / Cooler Master Hyper 103
Motherboard
ASUS B85M-K
Storage
SSD 2.5" Kingston A400 Series 480GB + Western Digital 4TB
PSU
Cooler Master B500 ver.2
RAM
Kingston HyperX FURY™ 16GB
Video card
ASUS Dual GeForce RTX™ 3050 OC Edition 8GB
Case
Cooler Master K350
Mouse
ASUS W3000
Keyboard
ASUS W3000
Monitor
Samsung SyncMaster 2032BW
OS
Windows 11 Pro x64
Го помислив и јас ова ама по некоја логика ќе напраи така спој директ кога ќе се вклучи и ќе пушти струја на L1, нели?
Да , ама ќе прекинува на L и L1 по некоја логика
 

skullmonkey

Unstoppable
25 април 2007
4.432
3.390
Скопје
www.gorast.com
"Ставаат" таква боја зошто тој е кабелот. Истиот е. Тие се боите.
Зборот ми е дека е усран концептот во старт. Во Бугарија во еден стан кај што местев имаш две жици иста боја, црни (L/L1), сива (N) и бела (G). Нема везе боите, Бугарска работа, али пак, јасно е дека црната е пресечена па сакаш ја спајаш на кратко или во случајов ја користиш вака.
Кај нас по некоја логика треба да има две црни и жолта.
Да , ама ќе прекинува на L и L1 по некоја логика
Не прекинува. L е секогаш под напон пошто таму доажа фазата.
 

Mar tiN

Gaining Experience
2 јануари 2014
734
462
Mar tiN's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 / Cooler Master Hyper 103
Motherboard
ASUS B85M-K
Storage
SSD 2.5" Kingston A400 Series 480GB + Western Digital 4TB
PSU
Cooler Master B500 ver.2
RAM
Kingston HyperX FURY™ 16GB
Video card
ASUS Dual GeForce RTX™ 3050 OC Edition 8GB
Case
Cooler Master K350
Mouse
ASUS W3000
Keyboard
ASUS W3000
Monitor
Samsung SyncMaster 2032BW
OS
Windows 11 Pro x64
Епа македонче фати се за работа , унимер во раце и пронајди ја жолтата жица во дозна,па врзи ја со плавите.
 

Daniel86

Guru
28 мај 2013
3.612
9.792
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
G-Skill Ripjaws 3000Mhz
Video card
Intel UHD730 & Asus R7 250
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
Razer Basilisk Essential
Keyboard
Coolermaster Devastator 3
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Philips 222EL
OS
Windows 10 Pro 64bit
Веројатно не им се замара на мајсторите.
Баш напротив бате, секој мајстор ќе спроведе повеќежилни кабли и ќе направи да биде како што треба доколку му е кажано така, проблемот е во буџетот и што се гледа да се заштеди на сите страни, почнувајќи од конструктори па завршувајќи до краен клиент. Добро, има и килави мајстори не викам не, ама пак главната причина е таа, буџетот и профитот.
 

bxxxn

Practice makes perfect
11 март 2011
1.547
1.685
Полесно е да ја најдеш жолтата во дозна отколку што изгледа на прва.

Во дозната од горната страна влегуваат жиците што носат струја и одводните жици за сијалици. Нивните жолти (заземјувања) веќе се врзани во коло. Од долната стран во дозна влегуваат жиците за прекинувачи, кои не се повеќе од 1 до околу 3 прекинувачи по дозна. Нивните жолти се слободни. Често каблите водени од доле се по ист распоред како прекинувачите.

Атенш: прво исклучи струја!
Мислењето е автоматски споено:

Апсолутно Даниел :) најчесто е до стопанот и за се да помине се со минимум средства. Мада кога се вселивме во станот немаше заземјување во штекот во купатило и да не кажам фаќаше струја, повеќе пецкаше машината за перење. Пак ќе кажам дека не е дека не е дека не знаат луѓето, ама во таа гужва, да има мајсторот (како секој човек) грешка од 1%, пак ќе се утнат 1-2 штекери/прекинувачи во цела зграда
 
Последна промена:

Psycore

Practice makes perfect
12 ноември 2013
920
1.181
Скопје

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
45.674
Мислења
947.023
Членови
34.145
Огласи
2.014
Најнов член
Yadow
На врв Дно