Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Помош за избор на монитори

dino

Gaining Experience
5 јули 2009
645
233
Сакам да земам 2 монитори, ќе се користат претежно за работа (ексел, броузер, јутуб, и по некоја игра тука и таму).
Не знам колкава улога би играле Hz на мониторот за моите потреби, ми треба помош во тој дел, и излезите на мониторите дали тие би направиле разлика во квалитетот на сликата?

Буџетот ми е околу 45-50000, она што знам што сакам да земам е следното:
  • 27"
  • 1440p
  • IPS
  • Vesa mount

До сега само овие монитори можев да го најдам

Последна промена:

Taurus

Модератор
13 октомври 2007
2.562
1.458
dribbble.com
Taurus's setup  
Processor & Cooler
i5-2500K Quad 3.3GHz LGA 1155 6MB + Cooler Deepcool Gammaxx 200
Motherboard
Gigabyte Z68P-DS3
Storage
WD 1ТB SATA3 Caviar Black 7200rpm 64MB + SSD 2.5" Samsung 850 Evo 250GB
PSU
460W Gigabyte Superb Real Power
RAM
2x4GB DDR3 1866Mhz Kingston CL11 HyperX Genesis
Video card
Sapphire ATI PCX R9 270X 2GB GDDR5
Case
Gigabyte LUXO X140
Mouse
Zalman ZM-M300 Black
Keyboard
Sweex Illuminating
Audio
DeLux 2.1
Monitor
Dell UltraSharp U2311H 23" e-IPS
OS
Win 8.1
Моја препорака за UltraSharp серијата, ако ти влегува во буџет. Ќе добиеш мноооогу почист текст за читање меѓу другото...
Моментално користам U2722D и имам само пофални зборови за него. Претходно исто сум користел и други неколку модели од U серијата на Dell, ама овој се дели од нив по квалитет на слика.

mdeni

Unbeatable
24 септември 2012
5.889
5.811
Прекрасна тема, вакви монитори се бараат буквално насекаде - а изборот е микронски и многу скап.

• Ми се допаѓа
Реакции: dino

dino

Gaining Experience
5 јули 2009
645
233
Моја препорака за UltraSharp серијата, ако ти влегува во буџет. Ќе добиеш мноооогу почист текст за читање меѓу другото...
Моментално користам U2722D и имам само пофални зборови за него. Претходно исто сум користел и други неколку модели од U серијата на Dell, ама овој се дели од нив по квалитет на слика.
Ги гледав и U сериите, меѓутоа мислам дека ќе го преплатам, у смисла не ми треба за бои, дизајн итн. Евентуално ако улета некој попуст па да биде многу блиску ценовно со P2723
Прекрасна тема, вакви монитори се бараат буквално насекаде - а изборот е микронски и многу скап.
Двата што ги додадов во мојот пост ценовно ми се ок, скап е релативна работа

no_retreat

Practice makes perfect
22 јануари 2011
534
1.178
no_retreat's setup  
Processor & Cooler
intel core i7 14700kf w/ NZXT KRAKEN 280mm AIO Liquid Cooler with LCD Display
Motherboard
Gigabyte Aorus Elite AX Z790 Black
Storage
Samsung 970 Evo 2tb
PSU
Corsair HX 1200i Platinum
RAM
2x16gb DDR G-Skill Trident Z5 ARGB 6000mhz cl30
Video card
RTX 4070 ti Super MSI Ventus 3X
Case
NZXT H9 Flow Black
Mouse
Logitech G Pro X Black
Keyboard
Keychron Q3 modded with Lime Green Switch and Glorious GPBT Black Ash Dye Keycaps
Audio
Logitech G733 wireless
Monitor
Samsung Neo G8 32" 240hz UHD MiniLED + QLED Panel
OS
windows 11 pro
bez razlika shto kje se koristi za nekoja igra tuka i tamu, jas ne bi zel 60hz monitor nikogas povekje, 144hz e spored mene moralno.

imam dell s2721dgfa, modelov e od 2020 godina i mozhno e vekje da ima i novi modeli od ovaa serija. Lichno sum prezadovolen od monitorov,ne sum imal ama bukvalno nitu edna zabeleska do sega.

Godlike

On your way to fame
11 октомври 2014
807
917
bez razlika shto kje se koristi za nekoja igra tuka i tamu, jas ne bi zel 60hz monitor nikogas povekje, 144hz e spored mene moralno.
Се сложвам за 144hz, многу е полесно на очите да следиш текстови, кога скролаш, било каков motion има поголема предност.
Мислењето е автоматски споено:

AG275QX
VG27AQ
LS27AG50
U2722DE

BenQ EX2710Q

Последна промена:
  • Ми се допаѓа

thrw

On your way to fame
3 декември 2021
702
576
Ако сакаш да играш игри со такмичење во прво лице тогаш добро е да има монитрот голема фреквенција на освежување, ако играш поспори игри или игри со акцент на приказна или наратив тогаш не е потребно, односно може да гледаме до 120-144 фреквенција зошто ги има повеќе од тие под 100, но тие се исто така и за некоја мера поевтини.

„HDMI“ и „DisplayPort“ влезните интерфејси се разликуваат во тоа за границата на подржување на високи резолуции со висока фреквенција. Исто така доколку мониторот има вградено звучници тогаш преку „HDMI“ влезот може да имаш и подршка за звук без да ставаш посебен 3.5мм кабел. Има и монитори со други влезови ама се поретки овие денови да ги најдеш ама сигурно се вртат низ старите залихи кај нашиве пазари.
1672234785429.png

Сега предлог до тој буџет, дури мислам дека е толку висок можеш да мислиш за монитори со заоблени страни.

• Ми се допаѓа

Godlike

On your way to fame
11 октомври 2014
807
917
Мониторите што ги одбра се грешни, тој бара 2 монитори и долу наведените работи што да има еден монитор.
Сакам да земам 2 монитори, ќе се користат претежно за работа (ексел, броузер, јутуб, и по некоја игра тука и таму).
Буџетот ми е околу 45-50000, она што знам што сакам да земам е следното:
  • 27"
  • 1440p
  • IPS
  • Vesa mount
Исто така, каква графичка имаш на компјутер @dino ?

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
798
730
Ги гледав и U сериите, меѓутоа мислам дека ќе го преплатам, у смисла не ми треба за бои, дизајн итн. Евентуално ако улета некој попуст па да биде многу блиску ценовно со P2723

Двата што ги додадов во мојот пост ценовно ми се ок, скап е релативна работа

мислам дека се префрли на UP серијата на Dell (premier color) - тие се наменети за дизајн бои етц.. и да, изгор скапи, @Taurus мислеше на UltraSharp - јас користам 2х U2719D од 2020 и сум презадоволен

dino

Gaining Experience
5 јули 2009
645
233
Се сложвам за 144hz, многу е полесно на очите да следиш текстови, кога скролаш, било каков motion има поголема предност.

AG275QX
VG27AQ
LS27AG50
U2722DE

BenQ EX2710Q
Фала, ќе ги разлгедам овие. Ми изгледаат како добро решение со повисока Hz од моите 2 горе :)
Ако сакаш да играш игри со такмичење во прво лице тогаш добро е да има монитрот голема фреквенција на освежување, ако играш поспори игри или игри со акцент на приказна или наратив тогаш не е потребно, односно може да гледаме до 120-144 фреквенција зошто ги има повеќе од тие под 100, но тие се исто така и за некоја мера поевтини.

„HDMI“ и „DisplayPort“ влезните интерфејси се разликуваат во тоа за границата на подржување на високи резолуции со висока фреквенција. Исто така доколку мониторот има вградено звучници тогаш преку „HDMI“ влезот може да имаш и подршка за звук без да ставаш посебен 3.5мм кабел. Има и монитори со други влезови ама се поретки овие денови да ги најдеш ама сигурно се вртат низ старите залихи кај нашиве пазари.
Погледнете го атачментот 120623

Сега предлог до тој буџет, дури мислам дека е толку висок можеш да мислиш за монитори со заоблени страни.

Фала за објаснувањето за портите, појасно ми е сега. Инаку најчесто се игра дота и фифа, мислам и за двете ова што го објасни повисока Hz ќе биде подобро.

Мониторите не се во склад со тоа што го барам
Мониторите што ги одбра се грешни, тој бара 2 монитори и долу наведените работи што да има еден монитор.

Исто така, каква графичка имаш на компјутер @dino ?
1050ти :D

mdeni

Unbeatable
24 септември 2012
5.889
5.811
Баш ме заинтригира што спомна ултрашарп дека бил пооштар. Освен името не гледам што е пооштро. Не најдов по нетов.

Ron26

Practice makes perfect
4 мај 2019
1.273
1.623
ова пљачка е дел што го прави за она мониторче 23 илјади. Ако можеш да го најдеш некаде Гигабајт G27Q, ем поефтин е ем боље од овие у поглед на панел.

Godlike

On your way to fame
11 октомври 2014
807
917
Nvidia e, мислев и тој дел го ископирав
Да де Nvidia, имаш Founder edition како оваа на слика
2885-front.small.jpg
?
Или се работи за друг модел?

Битно има DP 1.4 и HDMI 2.0, ќе подржува 1440p144hz

20 јуни 2008
617
669
Ivicakmk's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 5800X & Noctua NH-D15 chromax.black
Motherboard
MSI MAG X570 TOMAHAWK WIFI
Storage
Samsung 980 Pro 1 TB + WD Red 2 TB
PSU
Gigabyte P750GM 750W
RAM
2x16 GB Kingston HyperX Fury DDR4 3600 MHz CL16
Video card
Asus TUF RTX 3070 Ti
Case
Sharkoon TG6
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
Gigabyte Aivia Osmium
Audio
Razer Blackshark V2 Pro
Monitor
Dell S2721DGFA / BenQ BL3201PT
OS
Windows 10 Pro

Погледнете го атачментот 120623

Забелешка тука во врска со аудио-то. Не само HDMI туку и DisplayPort пренесува звук.

cgfreak

On your way to fame
1 октомври 2010
474
654
Дома
S2722DC топ монитор за цената со наведените спецификации.
Предност: Имаш USB Type-C upstream port со 65W Power Delivery, што е одличен feature ако ти затреба за лаптоп некојпат, сите конекции и полнење со еден кабел;
Мана (релативно): Нема DisplayPort и доаѓа само со TypeC to TypeC кабел, ама имаш два HDMI порта.

E сега, жирафата даваат само една година гаранција. За 1000-1500ден. плус, јас би земал од Макпетрол, Вортекс, DDstore или кај и да го има на лагер, со 3 години гаранција.

• Ми се допаѓа

dino

Gaining Experience
5 јули 2009
645
233
2885-front.small.jpg
?

Оваа ја имам
1672264157619.png
S2722DC топ монитор за цената со наведените спецификации.
Предност: Имаш USB Type-C upstream port со 65W Power Delivery, што е одличен feature ако ти затреба за лаптоп некојпат, сите конекции и полнење со еден кабел;
Мана (релативно): Нема DisplayPort и доаѓа само со TypeC to TypeC кабел, ама имаш два HDMI порта.

E сега, жирафата даваат само една година гаранција. За 1000-1500ден. плус, јас би земал од Макпетрол, Вортекс, DDstore или кај и да го има на лагер, со 3 години гаранција.
Ќе ги разгледам и погоре мониторите што ми ги предложија па ќе падне одлука деновиве :)

Nikola100

Unbeatable
30 септември 2019
4.807
4.790
Скопје
hackitfree.github.io
2885-front.small.jpg
?

Ти реков дека му е Нвидиа ! ;)
И тоа Гефорце - оригинал :ROFLMAO:

Оваа ја имам
Погледнете го атачментот 120625

Ќе ги разгледам и погоре мониторите што ми ги предложија па ќе падне одлука деновиве :)
За твојата картица Нвидиа пошто е - најбоље Нвидиа монитор да бараш ;)
Шега на страна Гигабајт G27Q земи си како што предложи @Ron26 (y)

Последна промена:

mihovkris

Unstoppable
1 јуни 2016
3.902
3.456
Неготино
Ти реков дека му е Нвидиа ! ;)
И тоа Гефорце - оригинал :ROFLMAO:

За твојата картица Нвидиа пошто е - најбоље Нвидиа монитор да бараш ;)
Шега на страна Гигабајт G27Q земи си како што предложи @Ron26 (y)
Тој монитор го барам и јас и никаде го нема.

Taurus

Модератор
13 октомври 2007
2.562
1.458
dribbble.com
Taurus's setup  
Processor & Cooler
i5-2500K Quad 3.3GHz LGA 1155 6MB + Cooler Deepcool Gammaxx 200
Motherboard
Gigabyte Z68P-DS3
Storage
WD 1ТB SATA3 Caviar Black 7200rpm 64MB + SSD 2.5" Samsung 850 Evo 250GB
PSU
460W Gigabyte Superb Real Power
RAM
2x4GB DDR3 1866Mhz Kingston CL11 HyperX Genesis
Video card
Sapphire ATI PCX R9 270X 2GB GDDR5
Case
Gigabyte LUXO X140
Mouse
Zalman ZM-M300 Black
Keyboard
Sweex Illuminating
Audio
DeLux 2.1
Monitor
Dell UltraSharp U2311H 23" e-IPS
OS
Win 8.1
Баш ме заинтригира што спомна ултрашарп дека бил пооштар. Освен името не гледам што е пооштро. Не најдов по нетов.
Од мое искуство сум го добил тој впечаток. На работа кај другите колеги, дали со Dell друга серија или други марки на монитори. Секогаш кога ќе дојделе кај мојот монитор имало реакција колку појасно им е се. Исто така што сум забележал кај многу други монитори, лоша униформираност, немаат чистина на цел екран, на дел од екранот има замагленост која е посебна изразена на текстот, на делови од екранот е како блуриран... А тоа беше посебно изразено порано кај постарите модели.

Моментално го користам спарен со MacBook Pro m1, и квалитетот на сликата е близок со него (за репродукција на бои тука придонесува и истиот колор профил, Display P3). Нормално густината на пиксели кај мекот е дупло поголема што посебно се забележува на оштрина на текстот...
Но U2722D споредено со многу постари U (2408wfp, U2311H) е ден и ноќ разлика, старите изгледаат ко некој со воден чорап да ги удрил ;)

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
48.478
Мислења
995.570
Членови
36.482
Најнов член
arsandrej
На врв Дно