Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Помош околу зуење на трафо

skullmonkey

Unstoppable
25 април 2007
4.476
3.429
Скопје
www.gorast.com
Здраво,
имам светлечко тело на кое има 9 мали, G4 халогени сијалички кои работат на 12V. Тие се поврзани на торусно трафо кое е внатре во основата на ламбата.
Кога работи како ON/OFF како што е предвидена ламбата нема никаков проблем, но сакам да функционира на потенциометар.
Проблемот е зуењето. Кога ќе се пушти потенциометарот за да се добие најслабо светло, трафото зуи.
Ми треба совет како најдобро да го решам ова.

1. Постои ли друг тип на трафо кое ќе го надмине ова? Просторот за вметнување е 10х10 cm во сегашното постоје на ламбата. На друго место (пример околу прекидачот, дозната или подлошката) не можам.
2. Дали има искуство некој со класични G4 ампули кои работат на 220V па да го извадам трафото?
3. Гледам има G3 LED кои се dimmable кои работат на 220V. Дали некој има искуство со такви?
4. Некое друго решение кое не го гледам?

Благодарам.

gamon

Practice makes perfect
15 септември 2014
1.554
1.839
orgrimar
извади трафото и потопи го во лак за изолација ако немаш таков во лак за паркет и остави да се исуши

Pane24

Mariovec
31 октомври 2012
6.386
7.409
Скопје
www.facebook.com
Изолација од што? Тоа секако е изолирано, секој кабел посебно, инаку спој ќе напраи.
Lakot e kako nekoj vid lepak a voedno dobar provodnik na toplina.
Kratko kazano: ja popolnuva luftata za da nema prostor da rezoniraat metalnite delovi :)
IMG_20230713_002027.jpg

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.692
5.465
Ова што го кажа Пане има логика доколку се работи за класичен трансформатор на кој јадрото му е составено од метални "плочки" кои се мешусебно лепени и кај кои заради Х причини се јавува меѓусебно привлекување и одбивање и се слуша такво зуење. Практично зуењето е генерирање на звук.
За торусен трансформатор кај кој намотките не намотани околу излиено феритно јадро, нема никаква логика потопување во лак.

Впрочем и делот на српски што е постиран си пишува убаво дека станува збор за трансформатор составен од метални плочи. Но и тој што го постирал не го прочитал, така да заради недоволно знаење и информираност, може и тебе да те одведе во погрешен правец.

Ако се навратиме кон твојот проблем, зуењето кое што го слушаш по претпоставка дека е од трансформаторот е заради лошо димензиониран/проектиран/склопен уред, зборувам на памет кинезарија.
Кога правиш "диминг" всушност го оптеретуваш целиот склоп се со цел да ја намалиш светлината.
По мене ако има можност извади тоа кантата, стави класичен потенциометар за 500 денари и стави 220В сијалици со влакно за да може да ги регулираш.
Но тука се комплицираат и останатите работи, односно треба да смениш инсталација, лежишта за сијалици, да предвидиш топлинска дисипација затоа што ке ја оштетиш можеби и светилката и ред други работи.
Ако можеш пушти и слика па ке видиме некој предлог да дадеме.

gamon

Practice makes perfect
15 септември 2014
1.554
1.839
orgrimar
и кај торусни има растојаније помеѓу слоевите и исто прават зуење

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
48.484