Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Помош околу новиот ТВ

psyman

Gaining Experience
30 март 2018
100
156
Чао свима,

Неодамна купив телевизор, имено Philips 58PUS6203/12, од АМЦ. Забележав еден проблем кога телевизрот е во HDR mode, односно кога е закачен Плејстешнот на HDMI и е пуштена игра со HDR сапорт. Коа ќе исклучам HDR се е океј, нема никакви проблеми, но кога е пуштен, екранот прави некој чуден "flicker" на contrast (или brighness, неможам да одредам) на интервал од 2-3 секунди. Досега пробав со друг HDMI кабел, друг порт, и update-ирав фирмвер на Телевизорот и плејстешнот. Засега немам веќе идеи освен да го исклучам HDR... Помош?

ПС. Ако некој знае како се гаси автоматски дим на екранот за време на темни сцени нека ми излезе во пресрет :)

mkd

Gaining Experience
5 јуни 2007
299
143
За првиот проблем не можам да ти помогнам.

За вториот проблем, кој што според Philips е "feature", мислам дека засега нема начин како да се смени (барем според достапните информации на интернет). Јас имам друг Philips модел и исто така ми пречи овој "feature".

ARMac

Epic
2 октомври 2010
9.245
12.053
Скопје
androgaming.com
Ако го ставиш порт инпут на Computer наместо на Off или Game би требало двата проблема да исчезнат.

Оваа опција ги гаси енџините на филипс и ТВ-то работи како обичен монитор. Губиш color enchantment, dynamic contrast, natural motion итн. добиваш минимален response time и го гаси overscan на не-нативна резолуција.

Settings > Picture > Advanced > Game or Computer и селектираш Computer

Инаку ако осеќаш фликер на фејд-ин / фејд-оут, особено бело>црно и обратно, тоа е до начинот на кој е осветлен панелот. Технологијата е таква Direct Led. Тоа и е маана, додека Edge lit и Full Led Array го немаат овој проблем.

FALD-Direct-Edge.jpg

Јас го имам 6201/12 може да има некој разлики кај тебе, ама не би требало да се преголеми.

Последна промена:

Nomad

Intern
25 октомври 2016
13
8
Скопје
Settings/Picture/Advanced/Contrast/Contrast mode/Off
Пробај најди го еквивалентот на ова подесување кај тој модел.
Ова го гаси динамичкото позадинско осветлување (ќе работи константно со максимална светлина позадинското осветлување), но не динамичкиот контраст. Мислам до првото дека е ова треперењево што го опишуваш.

Нови мислења

Последни Теми

Онлајн администрација

Статистика

Теми
46.106
Мислења
955.565
Членови
34.510
Огласи
2.315