Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Помош околу избор за лаптоп

Dastii892

Intern
15 септември 2022
44
48
Здраво дечки, заинтересиран сум за земање на лаптоп, па би сакал да се консултирам за мислење. Лаптопот главно би се користел за програмирање, сурфање нет, филмови итн. Следната година се запишувам на финки па би сакал да земам уред кој е "future proof". После читање стотици мислења тука на форумов, редит и многу јутуб рецензии, некако сум неодлучен. Буџетот е околу 1500-1600€. Според тоа што го читам, повеќе тежнеам кон Мекбук. Истиот би го земал со 16 рам. Од виндовс единствен што ме заинтригира беше Легион 5 Про/Слим од понудите достапни во нашите продавници за овој ценовен ранг. Кој модели би ги препорачале вие, за некој moderate-heavy use. Исто ако некој знае, каде се најповолни цените на мек уреди?
Ви благодарам.

maci

On your way to fame
2 април 2008
3.299
888
што и да земеш за 1000-1600 евра ќе биде сосема доволно за програмирање, сурфање нет, филмови итн

Dastii892

Intern
15 септември 2022
44
48
што и да земеш за 1000-1600 евра ќе биде сосема доволно за програмирање, сурфање нет, филмови итн
Воглавно, со зголемениот ценовен ранг би сакал да земам нешто што ќе ме служи долго. Дома имам Асус лаптоп кој веќе 11 години го користиме. Идеално би очекувал уредот кој ќе го земам да ме служи добро следните 5-6 години.

Глупав

IQ=IQ+1
20 април 2008
1.390
906
Глупав's setup  
OS
Windows; MacOS; Linux
ако сакаш долг период на usability MacBookPro, единствено проблем ти е ако сакаш да програмираш нешто одредено за Windows, ама и за тоа има workarounds...

како то велиш 1500 таму ќе има и за M2 не само за M1 кој веќе се многу поекономични и попристапни од наведената сума....

за поекономично имаше на форумот овие два некаде месеца неколку огласи за М1 ако добро памтам и еден оглас за М2 ако пак добро памтам...

EDIT: еве Air за окулу 600 : топ ако е со разумна батерија

немапотреба да се врла многу повеќе до буџет па за 4 ќе си земеш соодветно иста машина и пак ќе имаш за екстра монитор!!!

Последна промена:

Dastii892

Intern
15 септември 2022
44
48
ако сакаш долг период на usability MacBookPro, единствено проблем ти е ако сакаш да програмираш нешто одредено за Windows, ама и за тоа има workarounds...

како то велиш 1500 таму ќе има и за M2 не само за M1 кој веќе се многу поекономични и попристапни од наведената сума....

за поекономично имаше на форумот овие два некаде месеца неколку огласи за М1 ако добро памтам и еден оглас за М2 ако пак добро памтам...

EDIT: еве Air за окулу 600 : топ ако е со разумна батерија

немапотреба да се врла многу повеќе до буџет па за 4 ќе си земеш соодветно иста машина и пак ќе имаш за екстра монитор!!!
Ти благодарам на одговорот! Колку што прочитав, 13 инч Macbook Pro не се некој "wow" машини, и некако Аир се поисплатливи. Меѓутоа, како што истражував, наидов на 14 инчен М1 Про, за околу 1700 евра, и не знам дали е оверкил? Или пак дали некој во мк продава од нив за поприфатлива цена? Дали доколку земам кустом Мacbook Air (16 рам) ќе ме држи 5-6 години, со оглед дека нема cooling system. Додека пак 14 инч МБП нуди 16 јадра, М1 Про чип, 16/512, 120хз, и поседува cooling system итн. Сепак станува збор за значителна сума, па би сакал "best value for money". За workarounds за виндовс веќе разгледсв можни опции, и воглавно сметам доколку земам мек, палам виртуелка (една од причините за 16 рам). Генерално најверојатно ќе се насочам кон веб девелопмент/app девелопмент.

Глупав

IQ=IQ+1
20 април 2008
1.390
906
Глупав's setup  
OS
Windows; MacOS; Linux
генерално барем за web dev нема потреба од (пре)многу процесирачка моќ,
за app dev ако се насочиш кон iOS ќе ти треба најверојатно и iPhone што понова верзија
додека за таа намена MacBook може и посромна верзија да ти врши работа...

сѐ според мене е работа на баланс
за 90к може да се земе ѕвер од машина PC додека
и за лап топ имаш опции
со повеќегодишно искуство човек секогаш е со мисла да отспие муабетот па дали е потребно и неопходно да се иде преку буџет е прашање
или доволно е да се фрли третина од буџет за нешто што ќе трае најмлку 3-4 години

искрено јас без да се мешам понатаму во муабет би изиграл вака ако ме фати с'ска да ги потрошам сите пари одеднаш

за 600 би зел MаcBook нов а половен
за други 600 би зел PC добра опција која ќе брка работа по дома да штеди циклуси на лаптоп
и за останати 600 би зел телефон според потреба за OS за app-dev (ако добро разбрав дека ќе е mobile dev)

или што викаат амери : don't put all your eggs into one basket

• Ми се допаѓа
Реакции: maci

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.425
32.750
roka.mk
Ако веќе си се одлучил за macbook тогаш само про, ер нема да ти брка работа, има пасивно ладење.
Кога ќе пуштиш докери мокери, компајлери ќе видиш зошто ќе ти треба про.

Dastii892

Intern
15 септември 2022
44
48
генерално барем за web dev нема потреба од (пре)многу процесирачка моќ,
за app dev ако се насочиш кон iOS ќе ти треба најверојатно и iPhone што понова верзија
додека за таа намена MacBook може и посромна верзија да ти врши работа...

сѐ според мене е работа на баланс
за 90к може да се земе ѕвер од машина PC додека
и за лап топ имаш опции
со повеќегодишно искуство човек секогаш е со мисла да отспие муабетот па дали е потребно и неопходно да се иде преку буџет е прашање
или доволно е да се фрли третина од буџет за нешто што ќе трае најмлку 3-4 години

искрено јас без да се мешам понатаму во муабет би изиграл вака ако ме фати с'ска да ги потрошам сите пари одеднаш

за 600 би зел MаcBook нов а половен
за други 600 би зел PC добра опција која ќе брка работа по дома да штеди циклуси на лаптоп
и за останати 600 би зел телефон според потреба за OS за app-dev (ако добро разбрав дека ќе е mobile dev)

или што викаат амери : don't put all your eggs into one basket
Во моментов поседувам iPhone 13 Pro, што воедно е и првиот уред што сум го користел од Apple еко системот. Наводно интеграцијата меѓу уредите била беспрекорна, што исто така ме влече кон мекбук. Кога доаѓа до десктопот, бидејќи доаѓа до збор за уред кој ќе го користам за факултет, пришто ми треба нешто портабилно, живеам далеку од Скопје и би се преселил таму за време на студиите. Така кога би се враќал назад итн би можел да си го носам лаптопот. Во моментов "main driver" ми е десктоп кој го составив во 2015.. Ни да сецне досега, ни сум го сервисирал овие 8 години, ни ништо. Многу сум задоволен. Најчесто кога земам уред од типот на телефон, лаптоп, компјутер, вложувам повеќе за да можам душата да му ја вадам долго време... Можеби ќе те послушам кога доаѓа збор за мониторот! Не би штетел да се земи еден добар 4К . Во моментов на десктопот имам дуал монитор сетап, и не можам да замислам оперирање само со еден! Доколку имаш некој предлог за виндоус, слободно прати. Се убив барање ама не најдов нешто што ме привлече. Можеби станувам biased-apple fan boy. Откако се префлив на ИОС уживам..
Мислењето е автоматски споено:

Ако веќе си се одлучил за macbook тогаш само про, ер нема да ти брка работа, има пасивно ладење.
Кога ќе пуштиш докери мокери, компајлери ќе видиш зошто ќе ти треба про.
Не би рекол дека сум сеуште одлучен целосно, меѓутоа тежнеам ко мекбук во моментов според сите бенчмаркс, рецензии и форуми што ги поминав деновиве. Доколку имаш некој предлог за виндоус лаптоп, слободно прати! Кога доаѓа до збор мекот, сметаш дека 13 инчниот Про е залудно фрлени пари и да барам 14 инчен или и овај ќе брка работа?

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.425
32.750
roka.mk
Можеби станувам biased-apple fan boy
Готов си синка те чипувале, нема назад :)

Иначе не сметам дека про13 е фрлени пари, ама ќе ти зафалат инчи .
Разгледај dell xps 15"
Презадоволен сум од dell xps за програмирање.

Dastii892

Intern
15 септември 2022
44
48
Готов си синка те чипувале, нема назад :)

Иначе не сметам дека про13 е фрлени пари, ама ќе ти зафалат инчи .
Разгледај dell xps 15"
Презадоволен сум од dell xps за програмирање.
Богами нема , само ексорсизам е спасот :D. И тоа со малиот екран малце ме замисле, си викам не е толку забележително инч-два..
Во случај да не ми одговара, во рамки на буџет ми е МБА м2 аир 15".. меѓутоа изгледа МБП 14 дали м1/м2 е чарето, ако најдам од 1500-1700.
XPS-ot делува како авион, од каде го зема ако не е тајна? Мислам само во нептун го видов 2000€, постар модел со 3050ti. На јутјуб гледав некој го имаа ставено околу 1400€, ама тоа изгледа за ЕУ, да не зборуваме за цените во Dell Makpetrol(мислев дека ова е мајтап ама вистина макпетрол бил Dell партнер!?)

Edit: во сетек сум го видел,

petkotrajko

Unstoppable
16 јуни 2017
1.988
2.197
Богами нема , само ексорсизам е спасот :D. И тоа со малиот екран малце ме замисле, си викам не е толку забележително инч-два..
Во случај да не ми одговара, во рамки на буџет ми е МБА м2 аир 15".. меѓутоа изгледа МБП 14 дали м1/м2 е чарето, ако најдам од 1500-1700.
XPS-ot делува како авион, од каде го зема ако не е тајна? Мислам само во нептун го видов 2000€, постар модел со 3050ti. На јутјуб гледав некој го имаа ставено околу 1400€, ама тоа изгледа за ЕУ, да не зборуваме за цените во Dell Makpetrol(мислев дека ова е мајтап ама вистина макпетрол бил Dell партнер!?)

Edit: во сетек сум го видел,
Не го познавам членов што го продава икспеесов, ама добра конфигурација ми изгледа,
па погледни го огласов (гледам дека цената ја симнал на 70.000 денари)

Dastii892

Intern
15 септември 2022
44
48
Не го познавам членов што го продава икспеесов, ама добра конфигурација ми изгледа,
па погледни го огласов (гледам дека цената ја симнал на 70.000 денари)
Дефинитивно интересна опција, меѓутоа не знам како би била споредбата со овој чип што го има со силиконот на епл. Бидејќи е previous-gen cpu.

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.425
32.750
roka.mk
XPS-ot делува како авион, од каде го зема ако не е тајна?
Го немам веќе, купен беше од итд, користен 6 години, а новиот сопствени го користи веќе 2години. Променета му е само батерија и додадено ссд. (Знам пошто новиот сопственик е роднина).

kirev

Guru
31 мај 2010
8.201
6.694
Ти благодарам на одговорот! Колку што прочитав, 13 инч Macbook Pro не се некој "wow" машини, и некако Аир се поисплатливи. Меѓутоа, како што истражував, наидов на 14 инчен М1 Про, за околу 1700 евра, и не знам дали е оверкил? Или пак дали некој во мк продава од нив за поприфатлива цена? Дали доколку земам кустом Мacbook Air (16 рам) ќе ме држи 5-6 години, со оглед дека нема cooling system. Додека пак 14 инч МБП нуди 16 јадра, М1 Про чип, 16/512, 120хз, и поседува cooling system итн. Сепак станува збор за значителна сума, па би сакал "best value for money". За workarounds за виндовс веќе разгледсв можни опции, и воглавно сметам доколку земам мек, палам виртуелка (една од причините за 16 рам). Генерално најверојатно ќе се насочам кон веб девелопмент/app девелопмент.
Имам MBP M1 14 и нов Air 15 16GB MacBook Air 15.3" | ... - MacBook Air M2 CTO - MacBook Air CTO - CTO - Mac - iSTYLE (снајди се за еду попуст). Pro си е класа за себе, особено екранот, ама 15 инчи се 15 инчи :) Побарај бенчмарци дали ти прави разлика M2...
Туку ако правиш workaround не ми е јасно зошто одма не си земеш Windows лаптоп? Чуму? Кога нема да ти треба виндоус тогаш купувај мекбук...

Dastii892

Intern
15 септември 2022
44
48
Го немам веќе, купен беше од итд, користен 6 години, а новиот сопствени го користи веќе 2години. Променета му е само батерија и додадено ссд. (Знам пошто новиот сопственик е роднина).
Дефинитивно ми треба нешто вака! Да го убијам користење.. За жал никаде не го најдов по нормална цена во мкд 9530 моделот, што е најнов ако не се лажам. Со оглед дека од виндоус единствено ми зафати око 8-ма генерација леново леџион 5 слим/про, xps-от би бил многу подобра опција.

Имам MBP M1 14 и нов Air 15 16GB MacBook Air 15.3" | ... - MacBook Air M2 CTO - MacBook Air CTO - CTO - Mac - iSTYLE (снајди се за еду попуст). Pro си е класа за себе, особено екранот, ама 15 инчи се 15 инчи :) Побарај бенчмарци дали ти прави разлика M2...
Туку ако правиш workaround не ми е јасно зошто одма не си земеш Windows лаптоп? Чуму? Кога нема да ти треба виндоус тогаш купувај мекбук...
М1 14 е веќе мислам дека несомнемо најдобра опција, дури почнав да се убедувам себеси дека вреди да се доплати и за М2 14... ама многу соленко некако.. плус никој го нема на залиха М1 14 во македонија, и ако го има го продава по астрономски цени (скоро па еднакви со М2 14). Аирот генерално покрај 60 хз, полош дисплеј, мањак порти, полош GPU и CPU, ме загрижува со пасивниот начин на ладење, т.е нема вентилатори, што во моментов не е значајно бидејќи е top of the line уред, но за 5-6 години можи да го мачи некој по хардкор таск. Иначе би идел и од грција би го зел со поврат ма ддв ми излага точно околу 1450тина евра. Беспрекорна машина! Да си ги користиш долги години. Иначе еду попустот како што знам не може да се комбинира со постоечката акција ма ајстајл, тој би бил -4000мкд на оргиналната цена, ако некој знае точно слободно нека ме поправи!

i7-1250U не е previous generation. Или мислеше на Apple?
Како што знам i7-1250U е модел од 12та генерација на интел, а во моментов е активна 13та? Се извинувам аки грешам.

Последна промена:

JamesKirk

Unstoppable
12 февруари 2015
2.698
2.405
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1215u
Motherboard
Lenovo
Storage
Solidigm P41 Plus 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
13та генерација да најдеше кај нас е лотарија..

Dastii892

Intern
15 септември 2022
44
48
13та генерација да најдеше кај нас е лотарија..
Lenovo-то што го гледав во анхоч имаше i7-13700HX и беше достапен, затоа немав таков впечаток. Навистина се толку ретки?

Link до Lenovo-то:

JamesKirk

Unstoppable
12 февруари 2015
2.698
2.405
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1215u
Motherboard
Lenovo
Storage
Solidigm P41 Plus 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Lenovo-то што го гледав во анхоч имаше i7-13700HX и беше достапен, затоа немав таков впечаток. Навистина се толку ретки?

Link до Lenovo-то:
Па кога барав лаптоп пред 1 месец не видов ништо со 13та генерација процесор ама ето почнале да ги носат.

kirev

Guru
31 мај 2010
8.201
6.694
Знам еден што доби еду попуст на машината од линкот ама Midnight blue А M1 ако го земеш од ружниот сосед, мислам и нема кој знае колку да ќариш ама ќе си имаш 2 години гаранција во ЕУ. И шиткај кога ќе ти се успори, ваљда веќе ќе си го вратиш вложеното...
Или ова Лаптоп Acer Swift 5 (SF14-71T) Intel Core i7-13700H, 32GB RAM, 1TB ?

thrw

On your way to fame
3 декември 2021
702
576
Знам еден што доби еду попуст на машината од линкот ама Midnight blue А M1 ако го земеш од ружниот сосед, мислам и нема кој знае колку да ќариш ама ќе си имаш 2 години гаранција во ЕУ. И шиткај кога ќе ти се успори, ваљда веќе ќе си го вратиш вложеното...
Или ова Лаптоп Acer Swift 5 (SF14-71T) Intel Core i7-13700H, 32GB RAM, 1TB ?
100000 да даваш за Лаптоп без посебна графичка карта е глупост ако толку даваш пари. Особено кај Жирафите. Дали бил најдобриот од сите времиња процесор не значи многу кога тие се во континуиран циклус да се претркуваат од генерација на генерација или од производител до производител. Мое мислење е дека доколку членот се одлучува да дава сума за „Macintosh“ и веќе има друг уред од таа компанија, нема потреба да се размислува многу и нека си земе тој што е најновиот моментално.
Само не сум многу запознаен каков е еколошкиот систем со виртуелки и „docker“ за работа во „Macintosh“ лаптопите. Сум чул и за и против ама не сум искусил лично.

Link до Lenovo-то:
Овој лаптоп е бар за истите пари подобра опција.

Но реалноста е дека со вакви силни хардверски компоненти и спецификации, батеријата многу ќе страда после 5год.

Astro

Illuminator
20 јуни 2012
9.729
15.333
Како што знам i7-1250U е модел од 12та генерација на интел, а во моментов е активна 13та? Се извинувам аки грешам.
Не грешиш, ама тука е на граница. Со оглед на тоа дека на големо се продаваат кај нас лаптопи со 11та генерација сеуште, 12-та е сеуште актуелна генерација, барем до Black Friday и Christmass shopping season кога се очекува многу стари залихи ќе се продадат и ќе се отвори патот за 7 generacija AMD и 13 генерација интел да го заземат местото на 5та и 12та

Rac58

Gaining Experience
5 јануари 2017
299
232
Скопје

Link до Lenovo-то:
Во Макпетрол скоро сите XPS се 13 генерација Интел процесори

Dastii892

Intern
15 септември 2022
44
48
Дечки, ви благодарам на сите за исцрпните одговори. Лаптопот е земен, сепак не можев да одолеам на јаболкото. Па сега, некој да препорача опрема по пристапна цена за чудово?

Нови мислења

Последни Теми

Онлајн членови

Статистика

Теми
49.064
Мислења
1.005.077
Членови
36.673
Најнов член
gogins