Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Pomos za Ubuntu

vlatkorun

Intern
8 јуни 2007
633
14
Vaka za Linux sum kompletno tapa.Vcera spustiv od ubuntulinux.com dva image fajla ediot so Ubuntu Server drugiot Ubuntu Desktop.Go instalirav prvo Ubuntu Server i se pomina dobro so instalacijata hostname pisav ubuntu a user vlatko.
I koga se restartirase kompjuterot za prv pat ne mi se podigna nikakov GUI ekran
tuku mi se podigna command promt i me prasa za credentials vlatko i passwordot da go vnesam.Koga gi vnesov mi go dade slednovo.

vlatko@ubuntu:~$
Mozam samo da kucam komandi.Me interesira kako da go pokrenam Ubuntu vo GUI od ovde.Nekade pak procitav demek Ubuntu Server bil CLI varijanta nemal GUI.

I uste edno koja e razlikata pomegu Server i Desktop Verzijata.Dali se kako Xp i Win server 2003 ili se raboti za edna ista instalacija na Ubuntu na koja posle mozes da dodavas razlicni servisi kako dns,dhcp itn.

drownz

Master
8 март 2007
1.454
202
Куманово
iwmnetwork.com
Самото ти кажуе :)) читај... сссеееервееер... дееесктоооп :LOL:

Претпоставувам дека Ubuntu Server не содржи KDE ниту GNOME опкружување. Би ти препорачал да инсталираш Kubuntu затоа што е со KDE опкружување и воедно е полесен за работа/учење на почетници.

Kubuntu = Ubuntu. Разликата е само во опкружувањето.

vlatkorun

Intern
8 јуни 2007
633
14

Претпоставувам дека Ubuntu Server не содржи KDE ниту GNOME опкружување. Би ти препорачал да инсталираш Kubuntu затоа што е со KDE опкружување и воедно е полесен за работа/учење на почетници.

Druze jasno mi e toa sto go potenciras ali imam slusano i mi stigna edno cd samo od ubuntu 6.06 deka eden operativen bil posle istalacija si mozel da podignuvas servisi na nego.Ne e taka so xp i win 2003 kade na xp ke podignes servisi da opsluzuvas klienti.toa mi bese prasanjeto

_EAX

Intern
17 август 2007
827
6
www.rutix.byethost17.com

so ima veze ako pisue server, i windows server ima pa ne e samo terminal. Inace moze i na taa edicija da dodades GUI, samo treba da go simnes i instaliras xwindows

drownz

Master
8 март 2007
1.454
202
Куманово
iwmnetwork.com
Инсталацијата на Ubuntu Server во себе не ги содржи сите перипетии и чуда што ги содржи Ububtu/Kubuntu (како word процесори, mail клиенти, интернет прелистувачи, медиа плеери, веќе спомнатото KDE/GNOME...). Инсталирањето на сите овие работи одзема време, и ако на тоа додадеш дека човекот везе нема од Linux... :krshiglava:

Секако, ако на vlatkorun му е потребен серверски ориентиран ОС, ќе помине и со постоечката инсталација (ако успее да инсталира KDE/GNOME:gjavol:)

_EAX

Intern
17 август 2007
827
6
www.rutix.byethost17.com
Инсталацијата на Ubuntu Server во себе не ги содржи сите перипетии и чуда што ги содржи Ububtu/Kubuntu (како word процесори, mail клиенти, интернет прелистувачи, медиа плеери, веќе спомнатото KDE/GNOME...). Инсталирањето на сиве овие работи одзема време, и ако на тоа додадеш дека човекот везе нема од Linux... :krshiglava:

Секако, ако на vlatkorun му е потребен серверски ориентиран ОС, ќе помине и со постоечката инсталација (ако успее да инсталира KDE/GNOME:gjavol:)

pa ako ne pocne od potesko nema da nauci :LOL: :LOL: :bravo:

D

DimitarMK

Гостин
инсталирај си Ubuntu Desktop 7,04, па после инсталирај си apache,php5,mysql,ftp.. и се друго што ти треба ;)

vlatkorun

Intern
8 јуни 2007
633
14
1

Vaka sega gledam sekoj dal nekoj predlog no jas ne gi napisav i nev dovolno jasen detalite vo vrska so sto mi treba pomos:

Na ubuntu.com pred 3-4 meseci si poracav da mi stigne cd so ubuntu.Mi stigna Ubuntu 6.06.1 LTS for your PC.I mi stigna samo edna verzija,koga pravev muabet so drugari sto se poupateni od mene vo Linux mi kazaa deka taa vezija na ubuntu e desktop\server operativen sistem isto kako da bidat xp i windows server 2003 inkorporirani vo eden OS.Mene prvo mi treba da go naucam ubuntu kako desktop OS neli so site tie klientski programi kako open office itn. a posle sakam da naucam da podigam servisi na nego t.e. da go naucam ubuntu kako server.Pred dva dena spustiv ubuntu 7.04 server i 7.04 desktop image od ubuntu .com.Sega mi bese nejasno dali na mene prethodno mi stignala samo desktop verzijata so 6.06.1 LTS,ili se ga so ovaa verzija Ubuntu e ragranicen na server i desktop edicija.Toa e prvoto sto me interesirase.
Vtoro imam windows server 2003 i na nego staviv prvo Vmware Server no mi zaglavuvase koga sakav da kreiram HDD za guest OS.Taka staviv Virtual Server 2005 R2.sakam preku nego da si igram so ubuntu bidejki ne mi se pravi instalacija direktno na mojot hdd barem seuste ne.I sega prvo go staviv da go instaliram Ubuntu 6.06.1 LTS na Virtual Server.Ova se screenshots od toa sto se slucuva.Na slikata 4 mi se pojavuva toa sto bi trebalo da bide kako welcome screen no gledate kako izleguva.Koga go butiram mojot kompjuter so so istoto ubuntu cd startuva live sesijata i bez problem se podiga ubuntu i mozam da rabotam.e sega me interesira dali nekoj imam slicen problem ili pak znae kako bi mozel da se resi.

Атачменти

• 1.JPG
    1.JPG
    94,4 KB · Прегледи: 9
  • 2.JPG
    2.JPG
    73,6 KB · Прегледи: 3
  • 3.JPG
    3.JPG
    78,7 KB · Прегледи: 4
  • 4.JPG
    4.JPG
    90,4 KB · Прегледи: 8

vlatkorun

Intern
8 јуни 2007
633
14
2

Potoa resiv da probam so ubuntu 7.04 server na virtual server da go instaliram.na slikite e toa sto se slucuva.
Na poslednata slika e kade mi zakoci celata instalacija.
Izlgeda ima problem Ubuntu bez razlika koj verzija e so Virtual Server daj kazete dali moze da se resi ovoj problem ili predlozete nekoj drug software za virtuelizacija bidejki nemozam da go instaliram na hdd

Атачменти

• 1.JPG
    1.JPG
    62,7 KB · Прегледи: 3
  • 2.JPG
    2.JPG
    96 KB · Прегледи: 1
  • 3.JPG
    3.JPG
    96 KB · Прегледи: 5
  • 5.JPG
    5.JPG
    83,4 KB · Прегледи: 6

vlatkorun

Intern
8 јуни 2007
633
14
e da go resiv problemot sekoj software za virtuelizacija kako Vmware,virtual server virtual pc si ima odredeni guest OS koi gi podrzuva izleze deka virtual server ne go podrzzuva ubuntu zatoa taka pravi.sega koristam vmware server i nemam nikakvi problemi.

Ata

Intern
21 април 2007
418
15
Добро, што си запнал толку со ubuntu server, ем велиш дека појма немап од линукс, ем ко пијан за плод се факаш да го инсталираш сервеот, и после ништо не ти е јасно.

Инсталирај Unubtu 7.04 , десктоп едиција, се ти е преку GUI , стопати е полесен од xp за работа, верувај неколку дена да работиш, после нема да сакам xp пред очи да видиш.

Научи го ти прво него, па после фурај на серверски платформи.

igorkrst

Intern
13 јули 2007
400
1
@vlatkorun
Не се зезај со ВМВер, убунту сервери... Симни си .исо со Убунту 7.04 десктоп погуглај како се инсталира или прашај тука и уживај.

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
49.219
Мислења
1.007.918
Членови
36.674
Најнов член
Zl4tk0

ит маркет