Blagodaram,problemot mi e bas povrzan so eBay i Pay Pal. Prodavam na eBay, i sekogas koga ke stavam nesto poskapo za prodavanje, odma me napagaat nekoi luzeri, pretezno od Nigerija .Dosega me spasuvase faktot sto eBay mi e vrzan so e-mail od g-mail, a pay pal so yahoo e-mail, sto e malku nevoobicaeno, zasto mnogu luge gi povrzuvaat ovie dve raboti na eden primaren e-mail. Koga pocnav da prodavam na eBay, prviot pat koga me napadnaa, mi bese cudno sto na g-mail mi stigna izvestaj od Pay Pal deka sum dobil uplata na 5 pati pogolema suma od taa sto ja barav. Da mi bea Pay Pal i eBay na ist e-mail , ke me zaebea 100%. Ke nasednev na trikot. Imav sreka, samo sega se plasam da ne im tekne nekoja nova finta, nekoj posofisticiran nacin za kradenje paswordi i korisnicki iminja.
Mi gi unistuvaat aukciite na eBay. Se javuvaat kako kupuvaci, i ne plakaat.Inaku , isto taka mi go polnat e-mailot konstantno so spoof e-mailovi, od falsifikati na Pay Pal, do onie najobicnite sekojdnevni ponudi za "free staff".Си имал навистина голема среќа, многу мудро што си користел две различни e-mail адреси инаку заминаа акаунтите.
Велиш те напаѓале некои од Нигерија, ме интересира како те напаѓале, на кој начин ?
Moze i probuvaat nesto drugo, ama nemam poim.
A,znam so sigurnots deka moze, zasto ednas na eden forum naidov na eden oglas, deka za 230$ nekoja "grupa" moze da go ukrade paswordot na kogo sakas. Iskreno ne veruvav, i resiv da gi kontaktiram, cisto za proba, nemav namera ni dolar da im platam.Pisuvase deka ke obezbedat siguren dokaz, pred da pobaraat pari.
Otvoriv e-mail na yahoo, samo za taa cel, i gi kontaktirav, a za zrtva , ja posociv zenami. Ne mi se veruvase, koga za 10-12 saati, mi stigna e-mail so atacment, slika od nejziniot inbox. Pari normalno ne im dadov, i se nalutija ,i i go smenija paswordot. Bese nekoja Ruska grupa, ili moze samo se pretstavuvaa kako Rusi, nemam poim.
Problem imav i pokasno , zasto mi se zakanuvaa nekolku dena, i Kasperskiot malku poludivase od vreme na vreme, taka da , ke bidam iskren, malku se uplasiv, zasto creditnite carti i smetkite si gi plakam online, i mislev deka moze da mi gi ukradat paswordite i da me unistat.Ne mi bese sveedno, i do togas se pazam mnogu, i gledam da se educiram na taa tema kolku mozam poveke.