Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Подигање на системот при вклучување во штекер

Паланчански

On your way to fame
18 август 2019
773
673
Се мислев дали темава да ја сместам во хардвер или софтвер. На крај преовлада мислењето дека БИОСот е одговорен за тоа.

Имам компјутер, задолжен за надзорни камери. Ако настапи прекин на струјата, не подига сѐ додека не го вклучам рачно (а не сум секогаш присутен). Го игнорира и подесувањето во БИОСот секое утро да се вклучува сам (ако навечер нормално го исклучам, наутро се вклучува). Постои ли опција во БИОСот сам да вклучува? Јас не пронајдов (признавам, англискиот ми е слаба точка).

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.719
4.758
Писти Охту
Некаде во биосот има опција шо да прај после power loss. Кај мене пример е наместено да не прај ништо после снемување струја. Шо матична ти е?

Necromancer

Unbeatable
24 февруари 2012
4.119
5.361
Скопје
Обично во БИОС има три сетинзи за Power loss: On, Last state и Off. Бираш како да се однесува после снемување струја според потребата, со тоа што Last state значи дали компјутерот бил вклучен или не кога снемало струја.

Паланчански

On your way to fame
18 август 2019
773
673
Кој модел на матична е?

Некаде во биосот има опција шо да прај после power loss. Кај мене пример е наместено да не прај ништо после снемување струја. Шо матична ти е?
Матичната е (мислам) некоја MSI. Не знам точно, сега не ми е при рака.
Обично во БИОС има три сетинзи за Power loss: On, Last state и Off. Бираш како да се однесува после снемување струја според потребата, со тоа што Last state значи дали компјутерот бил вклучен или не кога снемало струја.
Ако добро разбрав, On секогаш ќе подига, Off нема никогаш да подига, а Last state ќе ја следи состојбата пред снемување на струја. Во прва прилика ќе се обидам да го средам.

Users

Intern
27 декември 2019
46
38
Кој софтвер го користиш за камерите? Ќе треба и тој да се вклучи на Start up.

Паланчански

On your way to fame
18 август 2019
773
673
Кој софтвер го користиш за камерите? Ќе треба и тој да се вклучи на Start up.
Моментално користам Dorgem. Интересно е што со Windows 10 има проблем ако има две камери. Не знае која да ја избере. Windows XP паметеше која му е зададена.

Во Start Up се разбира дека е вклучена.

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
48.442
Мислења
995.103
Членови
36.463
Најнов член
Insanious