Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Playstation 5

Psycore

Practice makes perfect
12 ноември 2013
946
1.221
Скопје
PS5. Не сум имал искуство со новиот xbox X, но доста сум читал и гледал спореби.
1) Ексклузивни игри има далеку повеќе и подобри за PS5, барем за мене, сепак е вкус.
2) Перформанси гази PS5 (overall score, FPS во игри, температури).
3) Не пратам цени на xbox игри ама јас сум на US маркет и цело време има добри deals и попусти.
Во одност на subscription и gamepass порано беше доста подобро xbox. Сега се тука негде со новиот Game Library на PS5. Сите главни наслови постари од 1 година ги има во новата библиотека.
4) Џојстик. На форумов генерално повеќе се почитува xbox контролер наспроти Playstation. Мене цел живот повеќе ми лежел Playstation контролер. Скроз индивидуално.
5) Дизајн на конзола и UI ми е подобар Playstation.
6) VR support.

Според мене последен достоен противник на Playstation беше xbox 360. Oд тогаш бројката на продажби е неколкукратно поголема во корист на Sony.

vladimir171

Gaining Experience
15 ноември 2007
514
333
Ги имам и PS5 и Xbox series x, изборот е индивидуален си имаат и двете предности и недостатоци.

За мене лично предност ми се следниве работи
На Xbox:
  • Купувам со картица директ од стор на конзолата
  • Работи со турција без замарања и со турските цени
  • Игрите купени за првата конзола работат и на последната и апгрејдите се бесплатни
  • Гејм пас работи на конзола, пц и клауд( со впн за логин )
  • Со remote play играм на ipad / пц само со поврзан контролер кога децата ми го окупираат тв то
  • Побрз ми е во resume play и лоадирање на игри
  • По убав е за во салон :LOL:
  • Одлични игри има како day one на гејм пас
  • Starfield :cool:

На PS5:
  • Има добри ексклузиви иако не се многу
  • Контролерот е одличен
  • Доста застапено за сервиси, додатоци, игри
  • VR ама му фалат уште игри
....

Негативни ствари:

На Xbox:
  • Иако лежи совршено и работи на било кој уред, застарен е контролерот поготово вибрациите
  • Многу мала застапеност кај нас за игри, делови и додатоци

На PS5:
  • Ужас е купувањето игри со ваучери
  • Забегани цени на половни игри
  • Рестрикции по регион за игрите
  • Ружна е на изглед конзолата
  • Нема бесплатни надградби за игрите од ps4 на ps5
  • Забегаа со цената за претплатата за игрите што ги нудат

Перформансите на игрите меѓу конзолите неможе да се споредат бидејќи секое студио различно си ги оптимизира и секогаш ќе има различен победник. Како пример ќе ја земам Jedi survivor едноставно подобро е оптимизирана за xbox, Diablo 4 ми имаше помалце багови на PS5.

Целта ми е да ги соберам сите ексклузиви за PS5 а се останато што сакам да си играм ќе земам за xbox затоа што знам дека ќе ми работат и на наредниот.

VerGer

Practice makes perfect
9 ноември 2016
1.659
1.548
Скопје
Ги имам и PS5 и Xbox series x, изборот е индивидуален си имаат и двете предности и недостатоци.

За мене лично предност ми се следниве работи
На Xbox:
  • Купувам со картица директ од стор на конзолата
  • Работи со турција без замарања и со турските цени
  • Игрите купени за првата конзола работат и на последната и апгрејдите се бесплатни
  • Гејм пас работи на конзола, пц и клауд( со впн за логин )
  • Со remote play играм на ipad / пц само со поврзан контролер кога децата ми го окупираат тв то
  • Побрз ми е во resume play и лоадирање на игри
  • По убав е за во салон :LOL:
  • Одлични игри има како day one на гејм пас
  • Starfield :cool:

На PS5:
  • Има добри ексклузиви иако не се многу
  • Контролерот е одличен
  • Доста застапено за сервиси, додатоци, игри
  • VR ама му фалат уште игри
....

Негативни ствари:

На Xbox:
  • Иако лежи совршено и работи на било кој уред, застарен е контролерот поготово вибрациите
  • Многу мала застапеност кај нас за игри, делови и додатоци

На PS5:
  • Ужас е купувањето игри со ваучери
  • Забегани цени на половни игри
  • Рестрикции по регион за игрите
  • Ружна е на изглед конзолата
  • Нема бесплатни надградби за игрите од ps4 на ps5
  • Забегаа со цената за претплатата за игрите што ги нудат

Перформансите на игрите меѓу конзолите неможе да се споредат бидејќи секое студио различно си ги оптимизира и секогаш ќе има различен победник. Како пример ќе ја земам Jedi survivor едноставно подобро е оптимизирана за xbox, Diablo 4 ми имаше помалце багови на PS5.

Целта ми е да ги соберам сите ексклузиви за PS5 а се останато што сакам да си играм ќе земам за xbox затоа што знам дека ќе ми работат и на наредниот.

како ти се игрите со рестрикции по регион? едино што сум свесен е дека ако имаш од одреден регион физичка копија, мораш и длц да земеш во истиот регион понатака.
колкав е пазарот со половни XBOX игри локално во споредба?

vladimir171

Gaining Experience
15 ноември 2007
514
333
Тоа и пишав дека општо не е застапен xbox кај нас ни за игри ни за додатоци. А за рестрикциите да тоа е тоа и сега имам сметка за игри од ус и сметка за игри од еу/ук. Не дека е нешто страшно што ги имам двете ама ете мене ме нервира ограничувањето.

VerGer

Practice makes perfect
9 ноември 2016
1.659
1.548
Скопје
Тоа и пишав дека општо не е застапен xbox кај нас ни за игри ни за додатоци. А за рестрикциите да тоа е тоа и сега имам сметка за игри од ус и сметка за игри од еу/ук. Не дека е нешто страшно што ги имам двете ама ете мене ме нервира ограничувањето.
Тоа да и remote play има и сони нели сма кај нас аплилациите се geo locked

Има скокање низ hoops пошто не сме официјално подржани сеуште ..

skill

Intern
8 декември 2017
16
14
Xbox ot go jade na performansi PS5kata , po jak e so 12.1 teraflops , dodeka PS5 e so 10.3 teraflops
Xbox ima bolje kontroler spored mene , sepak toa e vkus vekje
za igri nema dilema tuka se znae deka PS5 ka gi ima najdobrite exclusive games vo svet
izgled bi rekol PS5 deka e bolje
XBOX Gamepass e vrv , i ke ostane taka najverojatno , isplatlivo so turski account
Da mozea da gi simnat na cena igrite na ps5 bi bilo ekstra , ali mn tesko toa

kolesk

On your way to fame
6 февруари 2016
398
513
Под ексклузива мислите, играта ја имаат/играат први, со пс5, или играта е достапна само на пс5?

VerGer

Practice makes perfect
9 ноември 2016
1.659
1.548
Скопје
ПС5 ексклузива, или во превод играта е достапна само за ПС5.
тоа време полека одминува, почнаа сони екслузивите на пц да ги носат полека полека (иако со каснење) .. што порано ни со каснење не се дешавало никад ..

Ab@ace

On your way to fame
21 мај 2016
725
615
Ги носи на PC ама после 5 години така да тоа више е стара игра,и кога ке испадне за пс играта е неигрива не оптимизирана полна со гличеви и багови

Enquito

Practice makes perfect
8 август 2017
2.171
1.369
Приметувам доста игри излегуваат само за ПС5 и ПЦ, некако го одбегнуваат Хбокс, дали е затоа што ги мрзи да прават две верзии за С и Х не знам, или пак имаат некој договор со Сони.

vladimir171

Gaining Experience
15 ноември 2007
514
333
Најчесто сони плаќаа за да го рипнат xbox што и се потврди сега со документите што излегоа поради спорот што го имаа.
Од друга страна нивната најпродавана конзола сериес с е слаба и претставува проблем за новите игри и бара многу оптимизација само за неа, а МС имаат политика дека игрите мора да идат на двете и тука настанува конфликт. Пример Baldurs gate се чека оптимизација за с за да се пушти на xbox а пц и пс5 веќе ја играат

Isak Keyten

Practice makes perfect
25 ноември 2014
1.251
1.436
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(
Приметувам доста игри излегуваат само за ПС5 и ПЦ, некако го одбегнуваат Хбокс, дали е затоа што ги мрзи да прават две верзии за С и Х не знам, или пак имаат некој договор со Сони.
Сони праи да ми прости лгбт заедницата педерски работи и им плаќаат многу пари или даваат ептен поволности на девелоперите по цена на тоа да искочат само на нивната платформа.

Од бизнис аспект, мн логичен потег. Од конзумерски аспект, ко чоек шо има иксбокс а не пс5, скроз се осеќам запоставено :D И тоа не зборам само за оние шо се јавно изјавени ко “Сони Ексклузива„ како спајдермен или год оф вор, зборам за еден куп други инди игрици или кинески компании ко МиХоЈо со геншин и хонкаи стар реил, баш тие две на кои се навлеков :D

/salt off

Jedah

Practice makes perfect
6 ноември 2007
1.201
1.974
Jedah's setup  
Processor & Cooler
AMD RYZEN 5 1600AF 6-Core 3.2 GHz (3.6 GHz Turbo) & CoolerMaster Hyper H411R
Motherboard
ASUS PRIME B450M-K
Storage
SSD: M.2 Corsair NVMe MP510 240GB / HDD: SAMSUNG F1R HE103UJ 1TB / HDD TOSHIBA DT01ACA 1TB
PSU
Cooler Master MasterWatt Lite 700W, 230V, 80Plus, HDB fan, Active PFC
RAM
Kingston 16GB 2666MHz DDR4 CL16 DIMM (Kit of 2) 1Rx8 HyperX FURY Black
Video card
MSI Gaming Radeon RX 570 256-bit 4GB GDRR5
Case
DeepCool Tesseract BF
Mouse
Logitech Optical M100 USB Black
Keyboard
A4Tech A4 KR-85 ComfortKey
Monitor
LG 24'' Full HD IPS Monitor with FreeSync™ (24MP60G-B)
OS
Windows 11
Од кога постои човештвото многу филозофи, учители, сколари, научници, академици, поети дискутирале и ги разглобувале двете вечни дилеми.
1. Што е постарo кокошката или јајцето?
2. Кој е подобар PlayStation или Xbox?

StalkeR

Нискоградба
5 декември 2009
5.372
6.513
Да не вртам уназад, не сум во тек многу со конзоливе... Дали е морално да се стави SSD со heatsink на PS5 кава или ке тера и без? Се разгледуваат KC3000/Renegade или 980 Pro.

VerGer

Practice makes perfect
9 ноември 2016
1.659
1.548
Скопје
Да не вртам уназад, не сум во тек многу со конзоливе... Дали е морално да се стави SSD со heatsink на PS5 кава или ке тера и без? Се разгледуваат KC3000/Renegade или 980 Pro.
препорачливо да, просторот е затворен скроз ама можеш да ставиш афтермаркет heatsink на било кое нвме

Vrgood

Gaining Experience
20 јуни 2017
228
121
Имаш за 600 денари на жирафа Аxagon 6mm
Мислењето е автоматски споено:

StalkeR

Нискоградба
5 декември 2009
5.372
6.513
Ви благодарам. Ке го имам на ум тој хитсинк, претпоставувам ке се затвори капакот, нема да има проблем со висината на хитсинкот.

Vrgood

Gaining Experience
20 јуни 2017
228
121
Има ли турчени тука, нешто ко да не работи Halk Bank Visa Platinum веќе на турски PSN.

alexandar23

Intern
29 јули 2017
65
28
Конечно земав и јас пс5, па имам некои прашања.

1. Од тоа што читав на нет и во темава најоптимално за цени на игри е да се направи акаунт на US регион со Delaware или Oregon State?

2. Дали да чекам попуст за black friday за да купам годишен subscription? Колку би бил попустот во проценти тогаш? И дали има поента да се зема најскапиот модел на претплата ако не ги играм пакетот на Classics игри?

3. Ако може некој накратко да објасни како е најдобро да се купуваат игри. Од тоа што читав повеќето купуваат гифт картици од Амазон и ги активираат на акаунт. Има некој подобар начин?

Фала :)

mihovkris

Unstoppable
1 јуни 2016
3.371
2.942
Неготино

1. Од тоа што читав на нет и во темава најоптимално за цени на игри е да се направи акаунт на US регион со Delaware или Oregon State?

2. Дали да чекам попуст за black friday за да купам годишен subscription? Колку би бил попустот во проценти тогаш? И дали има поента да се зема најскапиот модел на претплата ако не ги играм пакетот на Classics игри?

3. Ако може некој накратко да објасни како е најдобро да се купуваат игри. Од тоа што читав повеќето купуваат гифт картици од Амазон и ги активираат на акаунт. Има некој подобар начин?

1. Не е воопшто важен регионот. Само да е US account.
2. PS Plus или како и да се вика не користам, ниту сум користел. Не знам како оди за попусти. Јас начекав EA Play годишно за 29.99 долари и тој си го обновувам секоја година. Сега веќе не се наоѓа никаде за жал. Подобро купувај си игра по игра, PS Plus некако скапо е.
3. Јас купувам gift cards од pcgamesupply и си redeem после во акаунтот.

Со среќа играње.

VerGer

Practice makes perfect
9 ноември 2016
1.659
1.548
Скопје

Обично 25% е попуст на претплата околу празници редовно спуштале до сега.

Попусти се на секој регион посебно, на различни игри и сл. USA генерала да пошто цената е иста во долари/евра. Инаку турција беше меѓу најефтините смс тоа изгледа престана да работи (не сум пробал лично).

Друго пази ако имаш игра на диск и сакаш да земеш за неа дигитална надградба ќе мораш да земеш од исти регион (можеш да имаш повеќе акаунти на различни региони, а ќе си играш на еден од нив, сите скаунти лохирани на конзолата ги делат игрите).
Мислењето е автоматски споено:

1. Не е воопшто важен регионот. Само да е US account.
2. PS Plus или како и да се вика не користам, ниту сум користел. Не знам како оди за попусти. Јас начекав EA Play годишно за 29.99 долари и тој си го обновувам секоја година. Сега веќе не се наоѓа никаде за жал. Подобро купувај си игра по игра, PS Plus некако скапо е.
3. Јас купувам gift cards од pcgamesupply и си redeem после во акаунтот.

Со среќа играње.
Важен е реонот на амазон ако се купува (реонот на амазон акаунтот) пошто некои стејтс имаат данок и на дигитални добра. Има листи на нет кои стејтс се без данок за дигитслни производи.

Нови мислења

Последни Теми

Онлајн членови

Статистика

Теми
46.118
Мислења
955.826
Членови
34.517
Огласи
2.321