• Важно
  Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
  Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Php за првачиња

makedonce

Intern
12 април 2007
609
11
www.tracker-mk.org
Ќе ги замолам тие што работат со php да напишат два реда за да се запознааат и другите да има повеќе конкуренција:D

фала поздрав
 

DynamicMK

премиум член
11 април 2007
1.640
187
е да би било супер доколку некој поупатен постира некои добри туторијали за почетници...
такоџе фала унапред :)
 

miStErioz

Intern
18 април 2007
93
4
zoki.lugola.net
Почеток со PHP отприлика иде вака.
Со
Код:
<?php
се отвора делот од кој што се кажува дека почнува PHP скриптата и потоа со
Код:
?>
се кажува дека овде завршува PHP скриптата. Со командата
Код:
echo "";
се испишува текст или пак во неа може да се комбинираат и HTML тагови.
НАЈПРОСТ Пример:
Код:
<?php
 echo "Здраво www.it.com.mk. ";
?>

За оние кои што имаат било какво искуство со програмирање нема да имаат никакви проблеми околу овој програмски јазик. Бидејќи треба да се одвои доста време да се направи еден соодветен туторијал на Македонски еве еден линк каде што ќе можете да прочепкате нешто во врска со PHP, како да започнете и кои се основните функции на овој програмски јазик, употреба на функции, објекти, класи, циклуси (for, while) итн итн. Еве ви можност да научете нешто повеќе :)
http://scitsc.wlv.ac.uk/~jphb/php/
Поздрав.
 

makedonce

Intern
12 април 2007
609
11
www.tracker-mk.org
мислам дека нема да е лошо ова да го има на македонски ќе сум много среќен .....нели пак се пише во нотепад

фала многу
 

StenmarC

Intern
16 април 2007
716
13
stenmarc.blog.com.mk
мислам дека нема да е лошо ова да го има на македонски ќе сум много среќен .....нели пак се пише во нотепад

фала многу

Друже веруј, на почеток е стварно малце чудно и тешко да читаш на англиски, ама е боље!
Имам дома компјутерска литература и на српско-хрватски, и на бугарски, и на македонски и на англиски. Повеќе ја разбирам англиската отколку другите.

Мој совет... малце е помачно, ама кога ќе се навикнеш ќе ти биде многу полесно и ќе имаш многу можности. Секоја литература ја има на англиски. Ако чекаш нешто да се преведе на македонски, оде јабана... ќе застари таа технологија додека ја преведат.
 

A^1^T^E^A^M

Баниран/a
18 април 2007
393
2
brmbrm.blog.com.mk
За Upload на фајлови
Код:
/*
First make a php file called 'upload.htm'
put the following code in it
*/
<html>
<body>

<form action="upload.php" method="post"
enctype="multipart/form-data">
<label for="file">Filename:</label>
<input type="file" name="file" id="file" /> 
<br />
<input type="submit" name="submit" value="Submit" />
</form>

</body>
</html>
/*
Then, make a file called 'Upload.php'
and put the following code in that
*\
<?php
if (($_FILES["file"]["type"] == "image/gif")
|| ($_FILES["file"]["type"] == "image/jpeg")
&& ($_FILES["file"]["size"] < 20000))
 {
 if ($_FILES["file"]["error"] > 0)
  {
  echo "Return Code: " . $_FILES["file"]["error"] . "<br />";
  }
 else
  {
  echo "Upload: " . $_FILES["file"]["name"] . "<br />";
  echo "Type: " . $_FILES["file"]["type"] . "<br />";
  echo "Size: " . ($_FILES["file"]["size"] / 1024) . " Kb<br />";
  echo "Temp file: " . $_FILES["file"]["tmp_name"] . "<br />";

  if (file_exists("upload/" . $_FILES["file"]["name"]))
   {
   echo $_FILES["file"]["name"] . " already exists. ";
   }
  else
   {
   move_uploaded_file($_FILES["file"]["tmp_name"],
   "upload/" . $_FILES["file"]["name"]);
   echo "Stored in: " . "upload/" . $_FILES["file"]["name"];
   }
  }
 }
else
 {
 echo "Invalid file";
 }
?>
/*
Upload the two pages to your site, and go to the 'Upload.php'
You can edit this code any way you like, just remember to give credits to me!!
*/
 

A^1^T^E^A^M

Баниран/a
18 април 2007
393
2
brmbrm.blog.com.mk
Login System
Ова е Login System кој има 3 фајлови
login.php
register.php
lastmember.php

Код:
Login.php Start

<?php
//session_start();
// set your infomation.
$dbhost='localhost';
$dbusername='root';
$dbuserpass='root';
$dbname='root';

if (isset($_COOKIE['user'])) {
echo "Welcome $_COOKIE[user]";
}else{

//connect to the mysql database server.
mysql_connect ($dbhost, $dbusername, $dbuserpass);
mysql_select_db($dbname) or die('Cannot select database');

if ($_POST['username']) {
//did they supply a password and username
$username=$_POST['username'];
$password=$_POST['password'];
if ($password==NULL) {
echo "A password was not supplied";
}else{
$query = mysql_query("SELECT username,password FROM users WHERE username = '$username'") or die(mysql_error());
$data = mysql_fetch_array($query);
if($data['password'] != $password) {
echo "The supplied login is incorrect";
}else{
$query = mysql_query("SELECT username,password FROM users WHERE username = '$username'") or die(mysql_error());
$row = mysql_fetch_array($query);
setcookie("user", "$username", time()+3600);
echo "<META HTTP-EQUIV=\"Refresh\" CONTENT=\"1; URL=membersarea.php\">";
}
}
}
?>
<form action='login.php' method='POST'>
<table style='border:1px solid #000000;'>
<tr>
<td align='right'>
Username: <input type='text' size='15' maxlength='25' name='username'>
</td>
</tr>
<tr>
<td align='right'>
Password: <input type='password' size='15' maxlength='25' name='password'>
</td>
</tr>
<tr>
<td align='center'>
<input type="submit" value="Login">
</td>
</tr>
<tr>
<td align='center'>
<a href='register.php'>Register Here</a>
</td>
</tr>
</table>
</form>
<?
};
?>

End Of Login.php

Register.php start.

<center>
<?php
// set your infomation.
$dbhost='localhost';
$dbusername='root';
$dbuserpass='root';
$dbname='root';
// connect to the mysql database server.
mysql_connect ($dbhost, $dbusername, $dbuserpass);
mysql_select_db($dbname) or die("Cannot select database");

//Are they just getting here or submitting their info?
if (isset($_POST["username"])) {
$username = $_POST["username"];
$password = $_POST["password"];
$cpassword = $_POST["cpassword"];
$email = $_POST["email"];
//Was a field left blank?
if($username==NULL|$password==NULL|$cpassword==NULL|$email==NULL) {
echo "A field was left blank.";
}else{
//Do the passwords match?
if($password!=$cpassword) {
echo "Passwords do not match";
}else{
//Has the username or email been used?
$checkuser = mysql_query("SELECT username FROM users WHERE username='$username'");
$username_exist = mysql_num_rows($checkuser);

$checkemail = mysql_query("SELECT email FROM users WHERE email='$email'");
$email_exist = mysql_num_rows($checkemail);

if ($email_existɬ|$username_existɬ) {
echo "The username or email is already in use";
}else{
//Everything seems good, lets insert.
$query = "INSERT INTO users (username, password, email) VALUES('$username','$password','$email')";
mysql_query($query) or die(mysql_error());
echo "The user $username has been successfully registered.";
}
}
}
}
?>
<h1>Register</h1>
<form action="register.php" method="POST">
<table style="border:1px solid #000000;">
<tr>
<td align="right">
Username: <input type="text" size="15" maxlength="25" name="username">
</td>
</tr>
<tr>
<td align="right">
Password: <input type="password" size="15" maxlength="25" name="password">
</td>
</tr>
<tr>
<td align="right">
Confirm Password: <input type="password" size="15" maxlength="25" name="cpassword">
</td>
</tr>
<tr>
<td align="right">
Email: <input type="text" size="15" maxlength="25" name="email">
</td>
</tr>
<tr>
<td align="center">
<input type="submit" value="Register">
</td>
</tr>
<tr>
<td align="center">
<a href="login.php">Login Here</a>
</td>
</tr>
</table>
</form>
</center>

End Of Register.php

Lastmember.php start
// set your infomation.
$dbhost='localhost';
$dbusername='root';
$dbuserpass='root';
$dbname='root';

//connect to the mysql database server.
mysql_connect ($dbhost, $dbusername, $dbuserpass);
mysql_select_db($dbname) or die('Cannot select database');

$row1 = mysql_query("SELECT * FROM users ORDER BY uid DESC LIMIT 1") or die(mysql_error());
echo "$row1";
while($row=mysql_fetch_array($row1))
{
echo "<h2>$row[username]</h2>";
}
?>
End of lastmember.php

To check to see if someone is logged in use.

<?
if (isset($_COOKIE['user'])) {
echo "You are logged in: $_COOKIE['user'] Enjoy.";
} else{ 
echo "You are not logged in. <a href='register.php'>Register here</a>";
?>
;)
 

A^1^T^E^A^M

Баниран/a
18 април 2007
393
2
brmbrm.blog.com.mk
Ова ми е најдобрата guestbook :) и содржи 2 фајла
1) process.php
2)index.php

Код:
//process.php starts here
<?
$username="username";
$password="password";
$database="your_database";

$first=$_POST['first'];
$last=$_POST['last'];
$email=$_POST['email'];
$web=$_POST['web'];
$comment=$_POST['comment'];

mysql_connect(localhost,$username,$password);
@mysql_select_db($database) or die( "Unable to select database");

$query = "INSERT INTO guestbook VALUES ('','$first','$last','$email','$web','$comment')";
mysql_query($query);

mysql_close();
?>
//End of Process.php
//start of index.php
<html>
<head>
<title>Guest Book</title>
</head>
<body>
<form action="process.php" method="post">
First Name: <input type="text" name="first"><br>
Last Name: <input type="text" name="last"><br>
E-mail: <input type="text" name="email"><br>
Web: <input type="text" name="web"><br>
Comments: <textarea rows="6" name="comment" cols="27"></textarea>
<input type="Submit">
</form>
</body>
</html>
//end of index.php
//start of view.php
<?

$username="username";
$password="password";
$database="your_database";
mysql_connect(localhost,$username,$password);
mysql_select_db($database) or die( "Unable to select database");

$row1 = mysql_query("SELECT * FROM guestbook")
while($row=mysql_fetch_array($row1)) {
echo "$row[first_name] $row[last_name] Said<br><hr>";
echo "$row[comments]<br><hr>";
echo "You can view $row[first_name]'s website at $row[www]";
}
?>
//end of view.php

:cool: :cool:
 

Dark_Crow

Intern
10 април 2007
89
0
www.myspace.com
Малку сум Noob co PHP па ке прашувам глупи прашања :D
Треба ли некоја специјална програма за работа во Php или може да се работи и во Notepad????
 

A^1^T^E^A^M

Баниран/a
18 април 2007
393
2
brmbrm.blog.com.mk
мислам дека може(не сум сигурен, пошто не сум пробал во нотепад) а најдобри би ти било php designer 2007 ;)

и како што вика Емил да не се криеме само позади никовите туку да си го напишеме името и презимето јас тоа ке го правам веќе:D :D

Борис Кузманов;)
 

A^1^T^E^A^M

Баниран/a
18 април 2007
393
2
brmbrm.blog.com.mk
баш сега пробав... кога пишуваш во notepad, php код... ти излева нешто како слика... а доколку накрајот ставиш .html ти излегува кодот но на него има и некој знаци кои не се дел од html:confused: :confused:
 

miStErioz

Intern
18 април 2007
93
4
zoki.lugola.net
баш сега пробав... кога пишуваш во notepad, php код... ти излева нешто како слика... а доколку накрајот ставиш .html ти излегува кодот но на него има и некој знаци кои не се дел од html:confused: :confused:

Јас до сега сум немал никакви проблеми кога сум пишувал нешто во notepad. Најверојатно нешто грешиш. Сега не знам што точно правиш но пробај да не ставаш наставка .html туку наставка .php и секако треба да ја сместиш во вистинската папка онаму од каде ти чита Apache/IIS php датотеки. Во овој случај нема да имаш апсолутно никакви проблеми и секако дека може да се пишува во notepad бидејќи сепак е само текст тоа што го внесуваш ништо повеќе.
 

A^1^T^E^A^M

Баниран/a
18 април 2007
393
2
brmbrm.blog.com.mk
Јас до сега сум немал никакви проблеми кога сум пишувал нешто во notepad. Најверојатно нешто грешиш. Сега не знам што точно правиш но пробај да не ставаш наставка .html туку наставка .php и секако треба да ја сместиш во вистинската папка онаму од каде ти чита Apache/IIS php датотеки. Во овој случај нема да имаш апсолутно никакви проблеми и секако дека може да се пишува во notepad бидејќи сепак е само текст тоа што го внесуваш ништо повеќе.

па ставив .php али ми излева како слика :rolleyes: :rolleyes: ок де не ми е ни толку важно... си имам Php deisgner 2007:D
 

Andrijeski

Gaining Experience
1 март 2007
2.599
65
andrijeski.net
Друже веруј, на почеток е стварно малце чудно и тешко да читаш на англиски, ама е боље!
Имам дома компјутерска литература и на српско-хрватски, и на бугарски, и на македонски и на англиски. Повеќе ја разбирам англиската отколку другите.

Мој совет... малце е помачно, ама кога ќе се навикнеш ќе ти биде многу полесно и ќе имаш многу можности. Секоја литература ја има на англиски. Ако чекаш нешто да се преведе на македонски, оде јабана... ќе застари таа технологија додека ја преведат.

iagree.gif
 

S

pwnz0r1lla
8 март 2007
1.550
52
www.it.com.mk
Ова ми е најдобрата guestbook :) и содржи 2 фајла
1) process.php
2)index.php

Код:
//process.php starts here
<?
$username="username";
$password="password";
$database="your_database";

$first=$_POST['first'];
$last=$_POST['last'];
$email=$_POST['email'];
$web=$_POST['web'];
$comment=$_POST['comment'];

mysql_connect(localhost,$username,$password);
@mysql_select_db($database) or die( "Unable to select database");

$query = "INSERT INTO guestbook VALUES ('','$first','$last','$email','$web','$comment')";
mysql_query($query);

mysql_close();
?>
//End of Process.php
//start of index.php
<html>
<head>
<title>Guest Book</title>
</head>
<body>
<form action="process.php" method="post">
First Name: <input type="text" name="first"><br>
Last Name: <input type="text" name="last"><br>
E-mail: <input type="text" name="email"><br>
Web: <input type="text" name="web"><br>
Comments: <textarea rows="6" name="comment" cols="27"></textarea>
<input type="Submit">
</form>
</body>
</html>
//end of index.php
//start of view.php
<?

$username="username";
$password="password";
$database="your_database";
mysql_connect(localhost,$username,$password);
mysql_select_db($database) or die( "Unable to select database");

$row1 = mysql_query("SELECT * FROM guestbook")
while($row=mysql_fetch_array($row1)) {
echo "$row[first_name] $row[last_name] Said<br><hr>";
echo "$row[comments]<br><hr>";
echo "You can view $row[first_name]'s website at $row[www]";
}
?>
//end of view.php

:cool: :cool:

Sakash da kazesh tvoj Guestbook? bidejki ne spomna avtor ili izvor na kodov.
 

DynamicMK

премиум член
11 април 2007
1.640
187
jas imam edna colekcija od 600MB so PHP scripts ke pobaram linkovi i ke postiram...
Pozdrav

Код:
Eve gi...
http://rapidshare.com/files/23801165/php.null.2005.part1.rar 
http://rapidshare.com/files/23800210/php.null.2005.part2.rar 
http://rapidshare.com/files/23804409/php.null.2005.part3.rar 
http://rapidshare.com/files/23803657/php.null.2005.part4.rar 
http://rapidshare.com/files/23800992/php.null.2005.part5.rar 
http://rapidshare.com/files/23801055/php.null.2005.part6.rar 
http://rapidshare.com/files/23800069/php.null.2005.part7.rar
 

sojic

Intern
29 април 2007
435
24
Се согласувам.

Јас php имам научено само од php manual. Ништо повеќе. Мора да кажам дека подобро упатство немам видено.

Претпоставувам дека тоа се должи (тоа што го имам научено само од php manual) на тоа што имав претходно познавање од html и програмирање.

За оние што немаат предзнаења од програмирање... ќе пишуваме упатства :)
 

eAbacus

Intern
26 март 2007
16
0
Vo vrska so temava ke napisam samo eden link http://www.php.net/ imeto kazuva se :) Serizno na net ima kolku sakate biblioteki od skripti i kodovi. Za pisuvanje na kodot apsolutno dosta ti e Notepad. Se sto treba e koga vo Save as go pisuvate imeto zaedno so nastavkata php da go stavite vo navodnici ili za pojasno "Ime_na_fajlot.php" i ke nemate problem so toa kako ke go gleda sistemot. Potpolno isto e i so html ili so bilo koja druga nastavka. No za voopsto da raboti napisanata aplikacija potrebno e da si napravite lokalen server na vasiot kompjuter, t.e. da instalirate Apache server, najcesto MySQL baza i PHP nekoja verzija preporaclivo pogolema od 4. Ili so eden zbor, za pocetnici idealno e EasyPHP (http://www.easyphp.org/) koj gi ima site ovie 3 na edno mesto i skoro samiot avtomatski se nagoduva. Potoa se sto treba e napisanite aplikacii da gi snimate vo folderot www koj se kreira vo Program files vo direktoriumot kade e instaliran EasyPHP i so vpisuvanje na localhost vo lentata za adresi vo internet prelistuvac veke ke moze da gi startuvate aplikaciite.
Inace za Dreamweaver, mozam samo da kazam deka e najdobar megu najdobrite i ako saka Microsoft so svojot Expresion Web da mu stane seriozna konkurencija, mora da ja vmetne podrskata za PHP. nikogas nema da razberam zosto ne ja stavile.
 

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
44.267
Мислења
920.238
Членови
32.927
Огласи
1.069
Најнов член
yapa
На врв Дно