1. Здраво и добредојдовте на форумот на IT.mk.

    Доколку сеуште не сте дел од најголемата заедница на ИТ професионалци и ентузијасти во Македонија, можете бесплатно да се - процесот нема да ви одземе повеќе од 2-3 минути, а за полесна регистрација овозможивме и регистрирање со Facebook и Steam.
    Сокриј

PHP прашање

Дискусија во форумот 'PHP, ASP, JSP (JavaServer Pages)' започната од Xenor, 2 Август 2011.

  1. Xenor

    Xenor
    Intern

    812
    41
    12 Март 2009
    На веб странава имам еден статички дел и еден динамички дел т.е навигациско мени со одреден од странава што се менуваат само. Како да направам статичкиов дел да не го копирам на секое и да не му правам require_once на секое да дефинирам кој дел ќе биде статички со некој код. Дали има некој начекано како да го направам тоа?
     
  2. Fatal1ty_

    Fatal1ty_
    Großmeister

    21,473
    25,515
    28 Февруари 2008
    Машко
    Experienced Web Developer
  3. DekoRoker

    DekoRoker
    Gaining Experience

    625
    53
    12 Септември 2009
    Машко
    Студент ФИНКИ
    Да пообјаснам тоа што сака Fatal1ty_ да каже :)... Тие делови што се статички ќе си ги ставиш во посебен фајл и само ќе си ги инклудуваш... Да кажеме вака ти изгледа:
    <html>
    <head>
    </head>
    <body>
    html static parts
    <?php
    dynamic php
    ?>
    other static html
    </body>
    </html>

    Можеш во еден фајл, да кажеме header.php да ставиш:

    <html>
    <head>
    </head>
    <body>
    html static parts

    во еден footer.php да ставиш:

    other static html
    </body>
    </html>


    и после во секоја страна само да го имаш динамичкиот дел:
    <?php require('header.php');?>
    <?php
    dynamic php
    ?>
    <?php require('footer.php');?>

    и толку... и сите промени што ги правиш во header.php и во footer.php ќе се одразат на сите страници каде што се инклудувани...
     
  4. Xenor

    Xenor
    Intern

    812
    41
    12 Март 2009
    Fala na preporakite ali prethodno spomnav deka ne mi vrsi rabota koristenje na bilo koj od niv t.e include, require, require_once i include_once.
     
  5. DekoRoker

    DekoRoker
    Gaining Experience

    625
    53
    12 Септември 2009
    Машко
    Студент ФИНКИ
    Жал ми е, освен тие работи нема ништо друго што би ти помогнало... Единствено да си ја правиш страната со ASP.NET каде што ќе си креираш master page и секоја страница што ќе ја правиш да се базира на тој master page.. Во принцип правиш include со тоа, ама ти не го пишуваш тој код, сам си се генерира...
     
  6. Xenor

    Xenor
    Intern

    812
    41
    12 Март 2009
    Ah ne koristam asp.net, ali najdov nacin za da go resam ova .
     
  7. DekoRoker

    DekoRoker
    Gaining Experience

    625
    53
    12 Септември 2009
    Машко
    Студент ФИНКИ
    Па ако најде начин а да не користиш Include, сподели со нас... :)
     
  8. Xenor

    Xenor
    Intern

    812
    41
    12 Март 2009
    so DIRECTORY_SEPARATOR.
     
Слични теми
  1. AndrejGagale
    Одговори:
    6
    Прегледи:
    1,159
  2. Tomekk
    Одговори:
    5
    Прегледи:
    895
  3. sini6a
    Одговори:
    5
    Прегледи:
    760
  4. gorgi_selkov
    Одговори:
    7
    Прегледи:
    921
  5. PsyShadow
    Одговори:
    7
    Прегледи:
    911
Вчитување...

Сподели

Вчитување...