[Photoshop] Направете дупка од куршум

Статус
Затворена за нови мислења.

Pepsi Man

Intern
1 март 2008
171
21
pepso.blog.com.mk
1. Отворете нов фајл File - New и поставете ги димензиите 200 х 200 рх.
2. Обојте ја позадината со каква боја сакате.
3. Напревете нов лајер (Ctrl + Shift +N) и именувајте го како Krug.
64fh2f.jpg


4. Одбрете Elliptical Marquee Tool
2gwi7ww.jpg


5. Направете круг на сликата. За да направите правилен круг држете го претиснато копчето Shift. A, потоа исполнете го со црна боја.
17s5ti.jpg


6. Направете уште еден нов лајер, наречен на пр. Rub. Па потоа преместете го под лајерот со име Krug.

7. Изберете го лајерот “Rub“ и одберете Polygonal Lasso Tool.
jfi8f9.jpg


8. Направете ваква “селекција“ со Polygonal Lasso Tool околу кругот во лајерот Rub.
2isxder.jpg


9. Одберете Gradient Tool и подесете го вака:
6r3t3o.jpg

10. Повлечете од врвот па се до дното на селектираниот дел со Polygonal Lasso Tool и од прилика треба да го добиете следново:
29vl8va.jpg


11. Притиснете Ctrl + D за да го одселектирате, селектираниот дел околу кругот.

12. Кликнете на лајерот “Rub“ и идете Filter -> Stylize -> Emboss и подесете ги вредностите како на сликата:
161zs04.jpg


13. Потоа идете Filter -> Stylize -> Diffuse , кликнете на Darken Only и идете ОК.

14. Кликнете на лајерот “Krug“, па идете Filter -> Pixelete -> Fragment. Па потоа Filter -> Brush Strokes -> Sprayed Strokes и подесете ги вредностите како на сликата:
mmpx04.jpg


15. Сега идете Filter -> Blur -> Motion Blur и внесете ги овие вредности:
Angle: -43
Distance: 3 px

16. Еве го конечниот резултат:
9k7dqr.jpg


Ако малку лајерот “Rub“ го комбинирате со црвена боја, може да добиете како куруш во чело :D
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
43,987
Мислења
869,582
Членови
30,311
Најнов член
mrdeni
На врв Дно