Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

flashgordon007

Practice makes perfect
15 септември 2012
1.053
1.162
Ме интересира што размислуваат сопствениците на овие новите куќишта за компјутери на кои едната цела страна им е со пенџерче, дали тоа било калено стакло или пак е некој тип на пластика, што ќе прават кога ќе им се скрши таа, провидната страна?

Еве и јас ставив на маса едно такви куќиште (оти поинакви не се продаваат) и често се фаќам себеси во размислување како да го решам (во иднина) скршеното џамче.

Продавачиве, чинам ги столи бојко, они се надеваат дека ќе продадат уште едно исто куќиште за скршено џамче, ама засега и они немаат решение?

Познавате некој кој ќе изработи челична можеби алуминиумска плоча за страна, ќе ги среди аглите, издупчи соодветни отвори за шрафчиња, офарба... Или можеби знаете каде се продаваат резервни пенџерчиња за овие модерниве куќишта на денешницава?

GGTT1

On your way to fame
1 февруари 2017
600
512
Битола
Ме интересира што размислуваат сопствениците на овие новите куќишта за компјутери на кои едната цела страна им е со пенџерче, дали тоа било калено стакло или пак е некој тип на пластика, што ќе прават кога ќе им се скрши таа, провидната страна?

Еве и јас ставив на маса едно такви куќиште (оти поинакви не се продаваат) и често се фаќам себеси во размислување како да го решам (во иднина) скршеното џамче.

Продавачиве, чинам ги столи бојко, они се надеваат дека ќе продадат уште едно исто куќиште за скршено џамче, ама засега и они немаат решение?

Познавате некој кој ќе изработи челична можеби алуминиумска плоча за страна, ќе ги среди аглите, издупчи соодветни отвори за шрафчиња, офарба... Или можеби знаете каде се продаваат резервни пенџерчиња за овие модерниве куќишта на денешницава?
Pleksiglas

flashgordon007

Practice makes perfect
15 септември 2012
1.053
1.162

Тој материјал влегува во групата пластика, ама тоа е само дел од решението. Сечење по мерка, дупчење отвори за шрафови, ти_реков_ми_рече_...

Стави најлон со селотејп како на фиќофците што правеа.

Погледнете го атачментот 80410

Еј, ама ти е одговоров. Сериозен и поучен. Ти да ставиш на твојата кутија... :) :) :)

Дополнителна молба до пучанство: Ако немате паметен и соодветен предлог, воздржете се од секакви коментари. Поставив реално прашање, внимавав на речникот и очекувам реални одговори од созреани корисници.

Fredy

Unstoppable
12 октомври 2014
1.193
3.173
Skopje
Fredy's setup  
Processor & Cooler
Intel I5 13500 /Noctua D14
Motherboard
Gigabyte B760 Gaming X DDR 5
Storage
970 evo plus 500gb + Kingston A2000 NvMe 1Tb + SSD Samsung 850 pro 256gb
PSU
EVGA SuperNova 750 G3
RAM
2x16GB DDR5 Kingston Fury Beast @6000Mhz
Video card
MSI 3080 Suprim
Case
NZXT s340 Elite
Mouse
Logitech G502 Proteus Spectrum
Keyboard
G.Skill Ripjaws KM780 RGB cherry mx brown
Audio
Sennheiser HD 518 + Kurzweil KS40A
Monitor
Asus RoG PG279Q 1440p 165Hz IPS
OS
Windows 11 Pro
Тој материјал влегува во групата пластика, ама тоа е само дел од решението. Сечење по мерка, дупчење отвори за шрафови, ти_реков_ми_рече_...

Еј, ама ти е одговоров. Сериозен и поучен. Ти да ставиш на твојата кутија... :) :) :)

Дополнителна молба до пучанство: Ако немате паметен и соодветен предлог, воздржете се од секакви коментари. Поставив реално прашање, внимавав на речникот и очекувам реални одговори од созреани корисници.
Имаш 2 варијанти.
1.Да прашаш дали има можност за нарачка само на стаклото.Верувам Нексио нема да не остаи на цедило нас што сме земале од таму.
2.Напрај си малер,земи напрај шаблон уште сеа додека е здраво и/или однеси го во јаца(се наоѓа после солопром во Бутел) и нека ти направат резервно,за недај боже.
Друго нема.

Трајче Дрварчето

Practice makes perfect
3 ноември 2012
866
1.890
Area 51
Трајче Дрварчето's setup  
Processor & Cooler
Intel 8088, 4.77MHz
Storage
dual 160KB 5.25-inch disk drives and 10 MB HDD
RAM
16K on-board RAM
Video card
Monochrome Display Adapter
Audio
1-channel PWM
Monitor
IBM 3270
OS
PC-DOS v1.0
Еве да речиме се работи за вакво куќиште, модерно, целата страна со стакло:

wabjht9.jpg

Што јас би направил ако се скрши?
Би ја измерил димензијата и би побарал да ми направи ново некој стаклар.

Инаку еве слично стакло имам на вратата од плакарот, со четири дупки за штрафови:
xufXDJh.jpg

FLEGMA

Illuminator
2 август 2012
11.317
18.698
„Сигурносно Стакло“ во Прилеп изработува калени стакла по порачка во разни дебелини
Мислам дека мин. е 4mm
Изработуваат и шофершајбни за возила (за олдтајмери на пример)

Проѕирноста се решава со фолија за автомобили.

GGTT1

On your way to fame
1 февруари 2017
600
512
Битола
„Сигурносно Стакло“ во Прилеп изработува калени стакла по порачка во разни дебелини
Мислам дека мин. е 4mm
Изработуваат и шофершајбни за возила (за олдтајмери на пример)

Проѕирноста се решава со фолија за автомобили.
eden kup pari e
edno staklence malo za pecka kaleno bese 100 den
edno staklo bi doslo 2000den ako ne i poveke

borcep

Practice makes perfect
12 септември 2013
1.038
1.844
Скопје
Кога ќе се скрши, ќе продолжам исто како и досега, тргнато на страна.
Освен ако намерно не го удрам со соодветен предмет или сила, како би се скршило? Не е ова браник од Мондео* па да се крши така лесно.

*Мондео Мк1.

Последна промена:

FLEGMA

Illuminator
2 август 2012
11.317
18.698
eden kup pari e
edno staklence malo za pecka kaleno bese 100 den
edno staklo bi doslo 2000den ako ne i poveke

Јас за шпорет, внатрешно стакло, 4mm со димензии 50x40 (или 50x50) го платив 800 денари
Евентуален проблем е што печките ги пуштаат еднаш неделно затоа што не им се исплаќа за мала колична (чекаат порачки)

Некогаш може и две недели да фати

Иначе на ситници, како и секаде, ќарат. Знаат дека мораш да земеш стакленце :)

GGTT1

On your way to fame
1 февруари 2017
600
512
Битола
Јас за шпорет, внатрешно стакло, 4mm со димензии 50x40 (или 50x50) го платив 800 денари
Евентуален проблем е што печките ги пуштаат еднаш неделно затоа што не им се исплаќа за мала колична (чекаат порачки)

Некогаш може и две недели да фати

Иначе на ситници, како и секаде, ќарат. Знаат дека мораш да земеш стакленце :)
јас пред 2000год работев со стакло и тогаш беше скапо сега сигурно спуштени им се цените

Трајче Дрварчето

Practice makes perfect
3 ноември 2012
866
1.890
Area 51
Трајче Дрварчето's setup  
Processor & Cooler
Intel 8088, 4.77MHz
Storage
dual 160KB 5.25-inch disk drives and 10 MB HDD
RAM
16K on-board RAM
Video card
Monochrome Display Adapter
Audio
1-channel PWM
Monitor
IBM 3270
OS
PC-DOS v1.0
Пред толку години си работел со стакло? Му имаш шиткано на Исус и компанија стакло за куќиштата по ѓаолипол цена... други времиња беа тоа :)

ARMac

Epic
2 октомври 2010
9.368
12.288
Скопје
androgaming.com

А ти за возврат место да се правиш поет и писател на ИТ форум, можеш точно да објасниш што бараш и каква помош ти треба.

Ни спомна какво куќиште имаш, дали бараш да купиш или само правиш муабет од типот "што доколку", ни спомна дали се работи за некој кастм проект или си го збиберил.

Ајт сега продужи си. Ако се решиш што ти треба ќе ти дадам бројчиња.

bxxxn

Practice makes perfect
11 март 2011
1.636
1.791
Имав пишано и порано на форумот, калено стакло имам нарачувано од Јаца инжињеринг од Скопје,

- им носиш некаков базичен цртеж (може и на рака),
- вклучително и дупките за штрафови (може да се избушат само пред калење),
- бираш стакло од кај нив кое сакаш да се искали и
- чини 4 х од цена на обично стакло

Плексиглас се обидував и сам да исечам, доста мака видов и доста непрецизно. Немав соодветен алат и откако ми се здосади со обична пила, вклучив убодна која делумно и ги топеше рабовите од топлина.

Инаку и калено стакло и плексиглас се кршливи, вториот и се гребе, од тој аспект нема идеален евтин проѕирен материјал

Трета опција е во Бриколаж има парчиња поцинкувана/исфарбана метална мрежа која не беше евтина, но со која исто може да се смени стаклото

Последна промена:

FLEGMA

Illuminator
2 август 2012
11.317
18.698
Не треба да е некако не баш лесно кршлив материјалов што го ставаат?
Гајле им е за кршливоста. Тие се трудат да исполнат DOT стандарди за во Америка
Или по нашки: Ако се скрши да не те повреди.

fuzzjaw

Unstoppable
13 јануари 2014
2.062
3.832
Освен ако не ти падне куќиштето, или го удриш со нешто прилично силно, не гледам како би го скршил стаклото/плексигласот. Ако ти падне куќиштето, мислам дека страничниот панел ти е најмалиот проблем уствари.

А инаку мислам дека може без проблем да се изработи парче од плексиглас, со соодветни дупки за штрафовите ако има потреба. Уште полесно е ако твоето парче не е целосно стакло, туку само дел од алуминиумскиот панел.

Не знам што куќиште имаш, ама има одлични модели без никакво стакло/плексиглас. Како примери кои мене ми фаќаат око ќе ги издвојам NZXT H440i, и Fractal Design Define R5.

Tajson

On your way to fame
25 февруари 2016
655
864
Ако ти пукне стаклото од плексиглас 3-4 мм на цнц ќе ти направам соодветна замена.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.424
6.601
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
@flashgordon007 претпоставувам дека куќиштето го чуваш во некоја работилница или гаража каде што работиш со алат и слично. Доколку е така, имаш огромен избор на класични куќишта без проѕирен панел. Само во Анхоч моментално има над 10 модели со класичен панел. Така да доколку ја чуваш сметката можеш да го замениш или вратиш куќиштето во дуќанот од кој си го земал.

Во спротивно темава ми нема никаква смисла. Компјутерот е статичен објект и освен ако не претрпи силен удар или нешто слично не гледам како и зошто било што би се скршило.

dejan_str

Unbeatable
8 април 2011
8.363
5.361
OHRID кај ензероно
Никогаш не ми се расипало куќиште! Незнам што треба да правиш со него за да се скрши.Јас имам coolermaster h500 и има доста дебело и тешко и ептен кул изгледа.Од ентузијастички аспект ваквите куќишта се лепота и не би требало да се скрши ако не го треснеш од бетон. Нема смисла да се замараш со тоа што ако се скрши куќиштето.

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
49.348
Мислења
1.010.089
Членови
36.677
Најнов член
Kazanizam
На врв Дно