Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

PayPal - Ултимативна тема за совети, упатства и општа дискусија

Anai

Intern
23 јануари 2024
3
0
Imalo opcija da se primaat pari ako nekoj prakja direktno preku Skrill, ama za da se povrze na Shopify i da moze da se koristi za primanje pari na takov nachin ne moze, mora da se ima Skrill Business account, za koj treba da se ima registrirana firma.

Samo ne razbiram, dali ovaa opcija e dostapna za Makedonija, dali nekoj znae ili probal? Na primer za firma vo Makedonija, da ne e kako ovie shto se otvaraat vo USA ili UK.

Cypher

Gaining Experience
29 јули 2012
281
123
Imalo opcija da se primaat pari ako nekoj prakja direktno preku Skrill, ama za da se povrze na Shopify i da moze da se koristi za primanje pari na takov nachin ne moze, mora da se ima Skrill Business account, za koj treba da se ima registrirana firma.

Samo ne razbiram, dali ovaa opcija e dostapna za Makedonija, dali nekoj znae ili probal? Na primer za firma vo Makedonija, da ne e kako ovie shto se otvaraat vo USA ili UK.
И да биде така - ќе имаш премногу провизии, Paypal, Skrill, Shopify, конверзија на валути... секој ќе си земе мал дел

• Налутен/а
Реакции: thrw

noc32

Gaining Experience
21 март 2016
250
187
Вчера купив стар рачен часовник од дилер на одреден форум за часовници. Плаќање извршив преку пејпал.
Ми направил рефундација затоа што ги сакал парите во друга валута.

Затоа што немам искуство со пејпал, сакам да прашам што значи ова за мене? Парите кои што продавачот ми ги рефундираше нема да ми легнат на картица така? Сеуште ги немам на картица парите што ми ги вратија. Каде се рефундирани? :D
Ќе бидат во paypal wallet или нешто така?

kirev

Unbeatable
31 мај 2010
7.629
5.891
Рефундација буквални значи дека на исто место од каде што се платени. Но, неки продавачи бараат да ти ги вратат на друга сметки (од разни причини). Јас обично сум дециден и си барам на истата сметка или стоката.

Никако не плаќај втор пат пред да ги видиш парите на сметка. Пејпал те штити ако не ја добиеш стоката

И мислам дека во Пејпал само ќе ја видиш информацијата дека е вратена истата сума а автоматски ти се враќа на картичката (најверојатно зашто македонските пејпал сметки не можат да примаат и чуваат пари)

Последна промена:

noc32

Gaining Experience
21 март 2016
250
187
Рефундација буквални значи дека на исто место од каде што се платени. Но, неки продавачи бараат да ти ги вратат на друга сметки (од разни причини). Јас обично сум дециден и си барам на истата сметка или стоката.

Никако не плаќај втор пат пред да ги видиш парите на сметка. Пејпал те штити ако не ја добиеш стоката

И мислам дека во Пејпал само ќе ја видиш информацијата дека е вратена истата сума а автоматски ти се враќа на картичката (најверојатно зашто македонските пејпал сметки не можат да примаат и чуваат пари)
Да, ја гледам рефундацијата на пејпал. Истата сума ја има вратено. Не ми побара друга сметка, така што од тој аспект се е океј.

Во право си, нема да платам по втор пат пред да ми легне рефундацијата на картица.

Најверојатно треба да се прокнижат парите за да се појават /легнат на картица.

kirev

Unbeatable
31 мај 2010
7.629
5.891
Мислам дека ти е доволно ова што си видел на Пејпал. Ако они не ти ги проследат на картичка не е проблем на продавачот. Зависно од сумата, ама мислам ти е доволно од страна на продавачот, па јас би продолжил со плаќањата како он што сака (преку пејпал ама во друга валута, види овде How do I send a payment in another currency? | PayPal IN или прогуглај, мора да има некаде точно упатство како да се направи тоа, а и он нека ти објасни).

Прашај на Пејпал сапорт што е со парите, ќе ти кажат дали ги уплатиле, значи до банката е...

Антониј.К

On your way to fame
28 ноември 2014
1.130
727
Скопје
Антониј.К's setup  
Processor & Cooler
Intel(R) Core(TM) i5-4460
Motherboard
MSI H97
Storage
Toshiba 1TB & 250GB SSD
PSU
Cooler Master
RAM
G.Skill 2x8gb
Video card
MSI N750TI/OC EDITION
Case
Cooler Master MB511 RGB
Keyboard
GHOSTWRITER CLASSIC | RIOTORO
Monitor
SAMSUNG C24F396FHU 24" Curved AMD Freesync Monitor
OS
Microsoft Windows 10 Pro
Дали има некој проблем со поврзување на дебитна картичка од Комерцијална банка со пејпал? Не можам никако да поврзам откако ја обновив.

Your card was declined by the issuing bank. Please try a different card or contact your card issuer with questions.

kloki

Gaining Experience
24 јули 2015
236
51
Сакам еднократно да префрлам пари од ПАЅПАЛ или ПИОНЕЕР на банкарска сметка(картичка) кај нас или да извадам од банкомат комерцијална сеедно. дали е можно тоа ? за паѕпал мислам дека е поголема провизија отколку за пионеер. но за пионеер треба да се чека за картичка.Сака ли некој да ми овозможи да ја користам неговата картичка преку неа да извршам трансфер а потоа на мојата сметка се работи за 20$.

chroot

On your way to fame
12 ноември 2021
404
505
Скопје
Сакам еднократно да префрлам пари од ПАЅПАЛ или ПИОНЕЕР на банкарска сметка(картичка) кај нас или да извадам од банкомат комерцијална сеедно. дали е можно тоа ? за паѕпал мислам дека е поголема провизија отколку за пионеер. но за пионеер треба да се чека за картичка.Сака ли некој да ми овозможи да ја користам неговата картичка преку неа да извршам трансфер а потоа на мојата сметка се работи за 20$.
Само провизијата ќе те фати толку

kosmos78

Gaining Experience
9 јули 2023
223
238
Само провизијата ќе те фати толку
Не е така - $20 т.е. 1.144 денари извадени во кеш преку Пејонир ќе бидат 924 денари. Значи провизиите се 220 денари.

Но, kloki, не заборавај дека сумата која може да се подигне од банкомат на Комерцијална банка мора да е или 500 или 1.000 денари.

И ако користиш Пејонир картичка, нема потреба од дополнително префрлување на твоја сметка. Ќе се повлечат на банкомат директно од таа картичка.

kloki

Gaining Experience
24 јули 2015
236
51
постои ли можност кај нас да се примаат пари од ПАЅПАЛ ако да има ли провизија колку е и дали може директно на сметка ќе има ли конверзија на валути или не? од ПАЅПАЛ НА ПИОНЕЕР ќе може ли? колку што читав погоре велите нема провизија на банкомат за ПИОНЕЕР. дали за пионеер картичката понатаму се плаќа некој надомест

Последна промена:

kosmos78

Gaining Experience
9 јули 2023
223
238
Нема можност да се примаат пари од Пејпал.

Има провизија за повлекување кеш од банкомат со Пејонир и ти напишав сѐ точно до денар.

Lokvan

Unbeatable
12 јануари 2016
3.927
5.416
SK
Jaс почнав да ги избегнувам Пејпал за плаќање, продолжуваат да форсираат конверзии иако им е кажано дека сакам со долари да плаќам. Буквално крадат.
Не го затварам акаунтот, ама ќе го користам само за баш сомнителни продавници во ретки случаи.

Еве што им напишав ако некој да ја испрати истата порака како некој вид притисок:

Hi, since you keep converting currency every time I make payments, I will avoid using PayPal as much as possible. Just wanted you to know this. Many of my friends and countryman are doing the same. If you want to remedy the situation, you should make an option to avoid currency conversions. Regards, *****.

DonFrozex

Practice makes perfect
9 јуни 2011
1.276
1.508
Jaс почнав да ги избегнувам Пејпал за плаќање, продолжуваат да форсираат конверзии иако им е кажано дека сакам со долари да плаќам. Буквално крадат.
Не го затварам акаунтот, ама ќе го користам само за баш сомнителни продавници во ретки случаи.

Еве што им напишав ако некој да ја испрати истата порака како некој вид притисок:

Hi, since you keep converting currency every time I make payments, I will avoid using PayPal as much as possible. Just wanted you to know this. Many of my friends and countryman are doing the same. If you want to remedy the situation, you should make an option to avoid currency conversions. Regards, *****.
ова ти се дешава пошо веројатно правиш трансфери преку мобилната апликација, или преку браусер од мобилен. Го имам приметено истото.
Ако ги правеш трансферите од браусер на комјутер - не ти ги конвертира, или ти барем дава опција да избереш да пратеш во дефолтната опција.
Исто и за примање, имаш таму у сетингс опција да не се прави автоматска конверзија ако не ти е дефолтната валута таа што ти стига.

Lokvan

Unbeatable
12 јануари 2016
3.927
5.416
SK
ова ти се дешава пошо веројатно правиш трансфери преку мобилната апликација, или преку браусер од мобилен. Го имам приметено истото.
Ако ги правеш трансферите од браусер на комјутер - не ти ги конвертира, или ти барем дава опција да избереш да пратеш во дефолтната опција.
Исто и за примање, имаш таму у сетингс опција да не се прави автоматска конверзија ако не ти е дефолтната валута таа што ти стига.
Се дешава преку РС и преку телефон, проверено. И сменети им се сетизните, сега нема сетинзи за ова... Порано имав некаде тема отворено баш за подесување на ова.

Едноставно не ги користам повеќе, освен за пробување нови продавници. Почнав секаде да користам директно плаќање... Алчни копилиња, не им е доволно што на продавачите им земаат процент - не крадат и нас купувачите.

Ron26

Practice makes perfect
4 мај 2019
1.066
1.395
Знае некој за македонски пејпал што бараат пејпал од банката да им дадеш за верификација?

moongose

Unbeatable
19 јули 2013
3.975
4.820
Знае некој за македонски пејпал што бараат пејпал од банката да им дадеш за верификација?
Порано бараа да можат да резервираат еден долар. Ваљда и сега е така. Документи не бараат.

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
47.598
Мислења
982.486
Членови
35.833
Најнов член
xanxgela
На врв Дно