Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Payoneer картичка

TheGamerTeacher

hello world
9 декември 2016
451
555
Скопје, Ѓорче Петров
www.twitch.tv
Јас не барам да заобиколам ништо, само скоро отворив Payoneer сметка и за прв пат треба да ми префрлат пари и не знам како да ги примам затоа и прашав бидејќи бара посебни податоци за верификација на бизнис профил кои јас ги немам нормално бидејќи сум фриленсер. Сепак ти благодарам на одвоеното време да одговориш.
Одговорно тврдам дека имаш пристап до сите можни податоци шо ти се достапни. Ако си фриленсер, значи или работиш преку платформа (Fiver, Upwork итн)- при што фирмата која ти префрла средства е уствари платформата, или работиш дирекно со клиенти- при што секоја информација шо ти треба си ја бараш кај нив. Не ми е јасно како можи да ги немаш потребните информации.

baz

hello world
26 август 2011
104
70
baz's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 7600X
Motherboard
MSI B650M Gaming Plus WiFi
Storage
1TB Kingston NV2
PSU
Chieftec GPX 850W Gold Full Modular
RAM
2 x 16GB DDR5 6000 MHz Kingston Fury RGB
Video card
RX 6800XT 16GB Gigabyte Gaming OC
Case
Xigmatek Endorphin Air V2
Mouse
Logitech G502
Keyboard
Redragon Fizz Pro и Redragon Vishnu Pro
Audio
тие што доаѓаа со ајфонот
Monitor
Dell S2522HG 240Hz IPS
Дали патреон работи и исплаќа на македонски картици?

baz

hello world
26 август 2011
104
70
baz's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 7600X
Motherboard
MSI B650M Gaming Plus WiFi
Storage
1TB Kingston NV2
PSU
Chieftec GPX 850W Gold Full Modular
RAM
2 x 16GB DDR5 6000 MHz Kingston Fury RGB
Video card
RX 6800XT 16GB Gigabyte Gaming OC
Case
Xigmatek Endorphin Air V2
Mouse
Logitech G502
Keyboard
Redragon Fizz Pro и Redragon Vishnu Pro
Audio
тие што доаѓаа со ајфонот
Monitor
Dell S2522HG 240Hz IPS

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Форумџии, на некој од вас неделава му имаат одобрено документи од Payoneer?

Јас веќе 2 недели чекам еден документ да ми биде одобрен. Ај што нема кој да го одобри, добро не е проблем. Ама проблем е што поради тоа што нема кој да ми го одобри тој документ, целата сметка ми ја ставија на hold.

И еве денес од support ми рекоа "Our system is down. We can't help with anything else except general questions.".

Никад не биле до волку неспособни.

rotkiv

hello world
5 јуни 2016
106
131
Куманово
Форумџии, на некој од вас неделава му имаат одобрено документи од Payoneer?

Јас веќе 2 недели чекам еден документ да ми биде одобрен. Ај што нема кој да го одобри, добро не е проблем. Ама проблем е што поради тоа што нема кој да ми го одобри тој документ, целата сметка ми ја ставија на hold.

И еве денес од support ми рекоа "Our system is down. We can't help with anything else except general questions.".

Никад не биле до волку неспособни.
Јас почекав бајаги за документите, мислам дека два пати ми одбија документ од банка за верификација, па морав да скенирам сметка за струја (која не беше на мое име), па морав да им цитирам дека и јас живеам на таа адреса наведена на сметката.

Моја препорака е да ги пишуваш нон стоп на Live Chat-от и да бидеш трпелив со чекањето во queue (бидејќи знае да те исфрли и да мора да чекаш пак).

Мислам дека картичката ми стигна побрзо отколку процесот за средување документи хаха, на крај се заврши се како што требаше.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Јас почекав бајаги за документите, мислам дека два пати ми одбија документ од банка за верификација, па морав да скенирам сметка за струја (која не беше на мое име), па морав да им цитирам дека и јас живеам на таа адреса наведена на сметката.

Моја препорака е да ги пишуваш нон стоп на Live Chat-от и да бидеш трпелив со чекањето во queue (бидејќи знае да те исфрли и да мора да чекаш пак).

Мислам дека картичката ми стигна побрзо отколку процесот за средување документи хаха, на крај се заврши се како што требаше.

Оф леле. Порано многу брзо одобруваа документи.

Добро ќе беше да добијам нотификација дека додека документот ми е "under review" дека мојата сметка нема да може да прима пари. Така ќе знаев што да очекувам. :)

rotkiv

hello world
5 јуни 2016
106
131
Куманово
Оф леле. Порано многу брзо одобруваа документи.

Добро ќе беше да добијам нотификација дека додека документот ми е "under review" дека мојата сметка нема да може да прима пари. Така ќе знаев што да очекувам. :)
Порано одобруваа документи како на тезга хаха. Сега е баш „покомплицирано“, со други зборови го тупат малку :)

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Порано одобруваа документи како на тезга хаха. Сега е баш „покомплицирано“, со други зборови го тупат малку :)

После ова искуство, мислам дека ќе наоѓам алтернативен начин за наплата. Затоа што, стварно те ставаат во многу незгодна ситуација, затоа што парите ти се кај нив on hold, а не може никако да се процесираат додека не ти го одобрат документот. А документот тебе ти е прикачен пред цел месец и никој го нема процесирано.

Побрзо ќе завршев работа со неписмени теткици вработени по партиска линија во јавна администрација. :)

rotkiv

hello world
5 јуни 2016
106
131
Куманово
После ова искуство, мислам дека ќе наоѓам алтернативен начин за наплата. Затоа што, стварно те ставаат во многу незгодна ситуација, затоа што парите ти се кај нив on hold, а не може никако да се процесираат додека не ти го одобрат документот. А документот тебе ти е прикачен пред цел месец и никој го нема процесирано.

Побрзо ќе завршев работа со неписмени теткици вработени по партиска линија во јавна администрација. :)
Само пишувај на Customer Service како што ти пишав погоре, замарај ги малку. Ќе ти завршат работа, биди упорен. :LOL:

levovdime

read-only
18 октомври 2022
9
0
Од каде вадите кеш, од околните земји (Косово, Грција) кои се провизиите, исто и на нашите банкомати?
Дали тиа пари ги прајавувате :)

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.862
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Од каде вадите кеш, од околните земји (Косово, Грција) кои се провизиите, исто и на нашите банкомати?
Дали тиа пари ги прајавувате :)
Ако ти е во евра подобро е од банкомат што дава евра да ги извадиш за да не ти лапне провизија за конверзија. А од нашиве на Стопанска најдобро. НЛБ зимаат нивна провизија од 300 денари. За другите не знам.
EDIT: уствари ми текна дека и во евра да ти е ако вадиш преку граница мислам ти зимаше некакво cross-border fee така да исто ти се фаќа, вади од кај сакаш.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Во секој случај плаќаш 3.5% провизија за конверзија на валута без разлика дали плаќаш со картичка или вадиш од банкомат. Плус $1.5-$3 за користење на банкомат се плаќа.

И додатно на тоа одредени банкомати зимаат провизија. Генерално, ко што ти пишаа погоре, исто ти се фаќа, вади од кај ти е наједноставно.

levovdime

read-only
18 октомври 2022
9
0
Не го разбирам ова баш нај добро. Ајде да бидам по конкретен пр. станува збор за ЕУР картичка.
При плаќање во Грција на пост терминали не зима некакво фее.
При вадење на пари во случајов евра на АТМ во Грција ви зима фее, но мислам дека е по малку од тоа што го кажувате за кај нас

Атачменти

• Screenshot from 2022-12-01 14-19-40.png
    Screenshot from 2022-12-01 14-19-40.png
    36,9 KB · Прегледи: 46
  • Screenshot from 2022-12-01 14-17-02.png
    Screenshot from 2022-12-01 14-17-02.png
    33,3 KB · Прегледи: 45

dino

lurker
5 јули 2009
663
249
Не го разбирам ова баш нај добро. Ајде да бидам по конкретен пр. станува збор за ЕУР картичка.
При плаќање во Грција на пост терминали не зима некакво фее.
При вадење на пари во случајов евра на АТМ во Грција ви зима фее, но мислам дека е по малку од тоа што го кажувате за кај нас

Банкоматот ти зема fee, не пајонер.
Некои банкомати зимаат 2.5еу некои 5еу

Sent from my iPhone using Tapatalk

levovdime

read-only
18 октомври 2022
9
0
епа тоа ми е прашањето, како и на кои банкомати да се вадат пари во странство и кај нас. И дали тиа пари извадени во странство или кај нас на банкоматите треба да се пријават?

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
милсм дека си грешка, види ги сликите по горе

Таа трансакција од горе е ослободена од две причини (1) Нема cross border fee и (2) нема конверзија на валута зашто картичката е во Евра. А на банкоматот има провизја што зима Payoneer плус банкоматот, значи само ATM Fee. :)

Сериозно, пред да се правите сите паметни, прочитајте Terms of Service и fine print и ќе ви е јасно кога се зимаат провизии, кога се наплаќа конверзија и слично.

dino

lurker
5 јули 2009
663
249
И Payoneer зима $3.15 провизија за секоја трансакција што се прави преку ATM. :)

Зборам за трансакциите погоре.

Јас последен пат имам извадено пред година и повеќе во Грција, Германија и Австрија нигде ми немаше повлечено пајонер $3.15. Ако вадиш пари во земја членка на ЕУ со валута евро и имаш картичка за Евро нема провизија. Евентуално ако нешто се сменило од последен пат кога вадев.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Cypher

hello world
29 јули 2012
291
128
Во нашиве вади од комерцијална и стопанска, они не зимаат 300ден фиксна провизија како пример што зима Тутунска.

Mr.Jack

lurker
9 февруари 2008
761
503
Во нашиве вади од комерцијална и стопанска, они не зимаат 300ден фиксна провизија како пример што зима Тутунска.
Може ли на некој банкомат од стопанска и комерцијална да се извади 80к ден? Јас само на НЛБ банкомат до сега сум можел 80к да извадам

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Може ли на некој банкомат од стопанска и комерцијална да се извади 80к ден? Јас само на НЛБ банкомат до сега сум можел 80к да извадам

На стопанска до 30 банкноти максимум. Што значи 60к максимум ако имаат 2000-ки.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно