Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Payoneer картичка

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
1. 5000 евра дневен лимит.(странство)
2. од НЛБ за 40000 извадени +300ден трошок ми повлече 683.32 евра - па ти сеа напрај си математика

Tl;Dr - не ми се исплати да изавадам поголема сума од Македонија.

А како иде од Косово? Каде беше најблискиот банкомат?

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
Фала паша. А зашто пишувам во темава кога те имам на speed dial? :p
него порано знаеше да бидат празни тие после граница хаха сите ваљда идеа натака и најблиску дека .. па возикаш уше некој километар до наредното :D

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.862
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
2. од НЛБ за 40000 извадени +300ден трошок ми повлече 683.32 евра - па ти сеа напрај си математика

Банкоматите на Стопанска а можеби и на некои други (немам пробано) го немаат овој трошок од 300 денари. Тоа НЛБ го уведоа неодамна.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Банкоматите на Стопанска а можеби и на некои други (немам пробано) го немаат овој трошок од 300 денари. Тоа НЛБ го уведоа неодамна.

А добро каде е поисплатливо да извадам поголема сума? Да појдам до Косово или од тука да извадам?

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.862
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
А добро каде е поисплатливо да извадам поголема сума? Да појдам до Косово или од тука да извадам?

Ако ти е картичката во евра и во Косово вадиш евра, мислам дека така е поисплатливо зашто ќе ја избегнеш нивната currency conversion fee од 2 или 3%, не знам точно. Ама имаат и некоја cross-border fee, па можно е и покрај тоа што ќе вадиш евра да ти го наплатат ова, исто околу 3% е. А може и банкоматот во Косово да ти наплати некоја сума за вадење на парите, исто како овде НЛБ што ставија.
Подобро некој што го испитал ова да потврди зашто јас само од кај нас имам вадено и со сигурност можам само да кажам дека никаков екстра трошок немаш на АТМ од Стопанска, освен 3.15 долари провизија од Payoneer за вадење од банкомат и одреден % за конверзија на валута, без разлика колкава е сумата што ќе ја вадиш.

jassum20

hello world
15 февруари 2014
130
59
Здраво,
дали има друг тип на физичка картичка (освен Payoneer) која може да пристигне во Македонија и да се креира со македонски документи?
На клиентот му ги одбиваат трансакциите од Payoneer, па барам некоја алтернатива.
Skrill не испорачува картички во Македонија.
Гледав за Black cat card, дали некој има искуство?
Или некоја друга картичка од таков тип која може да се направи со македонски документи.

ssaso

read-only
25 ноември 2010
39
5
Здраво,
дали има друг тип на физичка картичка (освен Payoneer) која може да пристигне во Македонија и да се креира со македонски документи?
На клиентот му ги одбиваат трансакциите од Payoneer, па барам некоја алтернатива.
Skrill не испорачува картички во Македонија.
Гледав за Black cat card, дали некој има искуство?
Или некоја друга картичка од таков тип која може да се направи со македонски документи.
Можно е да му ги одбива пошо немаш активирано Global Payment Service за таа валута, пример EUR.
Додека го решиш тоа, може да си активираш Transferwise, многу е брз и добар сервисот. Стај delivery address само кај некој другар/роднина странство и после креирај си виртуелна картица додека не ти ја донесе.

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
Бидете внимателни со пајонерот, србија ги доби сите сметки на срби од 2014 до денес, се зборува дека и тука нешто слично се спрема.

mkextremer

user
4 февруари 2014
1.275
1.145
Можно е да му ги одбива пошо немаш активирано Global Payment Service за таа валута, пример EUR.
Додека го решиш тоа, може да си активираш Transferwise, многу е брз и добар сервисот. Стај delivery address само кај некој другар/роднина странство и после креирај си виртуелна картица додека не ти ја донесе.
Од мкд имам акаунт направено на transferwise. Како можам да порачам картичка? Не ми дава таква опција
Мислењето е автоматски споено:

Бидете внимателни со пајонерот, србија ги доби сите сметки на срби од 2014 до денес, се зборува дека и тука нешто слично се спрема.
Не е точно ова, досега пејонир нема ништо пратено до србија. А знам дека се спремаше вакво нешто се додека не се случи wirecard скандалот.

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
Пријател кој работи ит ми кажа од прва рака, си плаќал редовно последниве год му нашле непалтено за пајонир за 10 000$ во 2016 го казнале 8000, истo и негов пријател бил казнет со слична сума за неплатени од 2019. Само сакав да споделам, исто тука пријатели слушнале за истово во србија па си ги средувааат документите. Нит сакам да наметнам нит да дискутирам, само добронамерно да информирам.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.862
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
Пријател кој работи ит ми кажа од прва рака, си плаќал редовно последниве год му нашле непалтено за пајонир за 10 000$ во 2016 го казнале 8000, истo и негов пријател бил казнет со слична сума за неплатени од 2019. Само сакав да споделам, исто тука пријатели слушнале за истово во србија па си ги средувааат документите. Нит сакам да наметнам нит да дискутирам, само добронамерно да информирам.

Како му нашле?

Dead Brain

hello world
19 февруари 2018
74
108
Освен ти што го имаш ова пишано никаде немам прочитано дека на некој му наплатиле данок.. се што можам да видам за сеа е дека сите што што работат на интернет и имаат payoneer мајтап си тераат со нив.

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
Заради спречување перење на пари и тероризам пред години се сменети закони за меѓународно банкарско работење, ако држава се обрати до банка должни се да достават листа на државјани со сметки и суми. Некои банана држави не се потписници а мислам дека и шфицарска по притисок прифати дел од законите. Докоу имате пријатели во србија распрашајте се за детали.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.862
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
Заради спречување перење на пари и тероризам пред години се сменети закони за меѓународно банкарско работење, ако држава се обрати до банка должни се да достават листа на државјани со сметки и суми. Некои банана држави не се потписници а мислам дека и шфицарска по притисок прифати дел од законите. Докоу имате пријатели во србија распрашајте се за детали.

Тоа е јасно, ама не одговори како му нашле на пријателот, односно дали парите од Пајонир ги ставал на сметка во наша банка или не.

Blagojcebt

hello world
1 септември 2009
216
89
Мислам дека побрзо би го забраниле за мкд од колку да добијат инфо за сите трансакции
Така имаат направено со Русија и Франција

Ама па кој знај...

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
Тоа е јасно, ама не одговори како му нашле на пријателот, односно дали парите од Пајонир ги ставал на сметка во наша банка или не.
Порано си трошел дирекно и не опалтил па го повикале во даночно, не ги имал префрлено, за префрлените си имал платено данок и не е гонет.
Мислам дека побрзо би го забраниле за мкд од колку да добијат инфо за сите трансакции

Ама па кој знај...
Законите важат за сите нормални фирми , ако побара ујп немам сакам неќам, мора да достават а послем ако сакаат нека блокираат.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.589
6.862
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
Порано си трошел дирекно и не опалтил па го повикале во даночно, не ги имал префрлено, за префрлените си имал платено данок и не е гонет.

Чекај сега, пријателов е од тука или од Србија? Кај нас ова да се има десено некако ми е неверојатно.
Инаку за во Србија точно е, имам тетка тамо и баш она ми спомна, а и по српски портали може да се прочита.

bugggg

hello world
21 јуни 2017
80
67

Ама па кој знај...
Ке дадат инфо за сите трансакции само за корисници од Македонија на Македонија така да тоа не им е баш никаков проблем

gamon

user
15 септември 2014
1.669
1.951
orgrimar
Чекај сега, пријателов е од тука или од Србија? Кај нас ова да се има десено некако ми е неверојатно.
Инаку за во Србија точно е, имам тетка тамо и баш она ми спомна, а и по српски портали може да се прочита.
Да во србија, пајонер дава инфо само за резиденти на таа држава, нас нема да ни даде за срби но кога ујп ќе побара ќе ја даде листата со сите македонски клиенти и комплетна историја на транскации.

Blagojcebt

hello world
1 септември 2009
216
89
Да во србија, пајонер дава инфо само за резиденти на таа држава, нас нема да ни даде за срби но кога ујп ќе побара ќе ја даде листата со сите македонски клиенти и комплетна историја на транскации.
Е во таа историја има многу трансакции кои се конвертирање од една во друга валута и ги прави како приход

Така да дупло даночење ?

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.509
3.113
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Под перење пари според нашиот закон се подразбира:
" пуштање во оптек, примање, преземање, заменување или раситнување пари од поголема вредност што се добиени со казниво дело или за кои се знае дека се прибавени со казниво дело.
  • продажба, подарување или пуштање во друг вид промет имот или предмети од поголема вредност прибавени со казниво дело, или купување, примање во залог имот или предмети за кои се знае дека се прибавени со извршување на казниво дело."
Под тероризам:
" Тој што со намера да го загрози уставниот поредок или безбедноста на Република Македонија ќе предизвика или сериозно ќе се закани со предизвикување експлозија, пожар, поплава или друго општоопасно дејствие или акт на насилство, создавајќи чувство на несигурност или страв кај граѓаните, ќе се казни со затвор најмалку четири години. "

Правно гледано нема никаков основ да се бара извод од странска банка или сервис за праќање пари поради овие две причини. Програмирањето (или слични дејности кои се нудат онлајн) сигурно не се тероризам, а во однос на перење пари, не се стекнати од криминална активност. Најпосле, перењето пари не мора да вклучува избегнување на плаќање данок. На пример Пабло Ескобар отвори такси компанија и си плаќаше данок редовно, си имаше и вработени и се, а во компанијата внесуваше пари од илегални активности (продажба на дрога). Дури едно време толку имаше прилив на валкан кеш што не можеа да платат доволно данок затоа што физички не беше возможно да направат толку промет преку такси услугите.

Данок треба да се плаќа. Но, со оглед на специфичната ситуација и специфичниот начин на заработка, јас би одел со нов закон специјално направен за оваа категорија лица (со некои поволности). Неплаќачите би ги амнестирал (најреална и најбезболна опција иако нормално ќе реагираат оние што плаќале до сега редовно и целосно) или би смислил нешто што би го натерало да платат некоја сума (за претходни заработки од пред година две три) што нема да ги натера да се преселат од државата или да прекинат да работат или да ги обесхрабри младите луѓе да почнат со ваква работа.

ssaso

read-only
25 ноември 2010
39
5
Од мкд имам акаунт направено на transferwise. Како можам да порачам картичка? Не ми дава таква опција
Мислењето е автоматски споено:
Мене ми даде опција, одбрав само друга држава за достава, види во кои праќаат, мислам може и Србија.

jassum20

hello world
15 февруари 2014
130
59
како оди ова со transferwise, треба со точни податоци со Македонија да се регистрирам и после ќе треба само картичка во друга држава да порачам? Ќе може повлекување на пари од македонски банкомати? Како е провизијата? Има некој искуство?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно