Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Pам Меморија

akis100

Intern
10 април 2007
61
0
Пред две години имам купен компјутер, со конфигурација :

Intel ( R )
Celeron ( R ) CPU 2.40 GHz
2.40 GHz , 256 MB of RAM

Сега имам намера Pам Меморијата да го зголемам. Би ве прашал за совет колку можам ова зголемување да го направам (сакам 512 МБ ), и дали има некоја продавница во Скопје, каде може да се најдат делови од компјутери на парчиња ( на мало )
Благодарам ,,, Позд.

strucnjak

Intern
11 април 2007
32
0
strucnjak

se razbira deka mozes da go nadgradis kompjuterot so memorija, no maksimalniot kapacitet na memorija koj moze da se postavi na maticnata ploca, ke go doznaes samo od upatstvoto za maticnata ploca. kako i da e, od kratkite specifikacii za tvojot kompjuter, smetam deka slobodno mozes da postavis memorija so kapacitet od 512MB. prodavnici (na malo) kako sto kazuvas, ima dosta i edna od takvite e tokmu ANHOCH. hardverski komponenti imas i vo AMC, Set, itn.
pozdrav

akis100

Intern
10 април 2007
61
0
Strucnjak = Ви благодрам за даденото мислење.
Имам намера да од постоечкиот хардверскиот дел рам меморија од 256 МБ , да ги напишам сите податоци, а незнам можеби по практично би било да ја извадам од Компјутерот и како терк да ми послужи при купување, и така ми се пружа прилика, практично нешто да работам околу компјутерот, а тоа ми е и голем желба.
Поздрав

1 мај 2007
35
0
Ima mnogu prodavnici za mali delovi kako na primer edni od glavnite distributeri se:ANHOCH,SET,NIKO,AMC,HP.imas i druga varijanta da zemes poloven RAM vo prodavnicite kako PC DISCOUNT.RAm-ovite skoro nikad ne se rasipuvaat . Vo sekoj 10.000 ram prizveden ima po edna greska.

M

Mr.Alien

Гостин
Ram

Максималното количество меморија можеш, освен од упатството, да го дознаеш и со некој софтвер за тест и анализа (Everest, Sandra, AIDA).
Овие софтвери ќе ти дадат и детални податоци за твојот мемориски модул, односно истите ќе ги исчита од EEPROM чипот кој е вграден на самиот модул (латенции, брзина, производител на чипот и т.н.). Запиши и оди во некоја од продавниците во градот - *иверсофт, СЕТ, ФЛАМИНГО, ИНЕТ, КОНИКО, НЕОКОМ, RAINBOW, НИКО, АМЦ, АНХОЧ - имаш избор.
Втора опција е да ја извадиш меморијата и да ја однесеш во некоја од наведените фирми, каде што на лице место со продавачот или сервисерот ќе се проверат податоците од модулот (испишани на гарантата етикета), и по можност пазари ист таков. Во фирмата каде што си го купил можат и да ти го заменат за два исти од по 256, или цела 512-ка.
Е сега, ако на плочата имаш четири мемориски слота (групирани два по два, секој пар во една боја - два плави и два жолти, на пример), стави 2х256, за да добиеш Dual Channel конфигурација, при што меморискиот контролер пристапува до двата модули истовремено преку два посебни канали, со што се добива поголем и пооптимизиран проток на податоци.
Истот важи и ако имаш само два мемориски слотови, но различно обоени.
Ако плочата нема Dual Channel поддршка, види како ти е поедноствано, Но, еден 512 модул во тој случај (Single Channel) е подобро решение од 2х256.
Пиши што си направил.
Поздрав :) .

M

Mr.Alien

Гостин
Сигурен си?

Ima mnogu prodavnici za mali delovi kako na primer edni od glavnite distributeri se:ANHOCH,SET,NIKO,AMC,HP.imas i druga varijanta da zemes poloven RAM vo prodavnicite kako PC DISCOUNT.RAm-ovite skoro nikad ne se rasipuvaat . Vo sekoj 10.000 ram prizveden ima po edna greska.

Не ќе да е баш така. Од кај ти е таа статистика?

M

Mr.Alien

Гостин
а половното во 99% случаеви е мачка во вреќа. второ, *етко кој во градов дава гаранција на половен дел.
новите модули имаат гаранција од две години па нагоре, плус тоа половните сепак држат цена.
можеш ли да бидеш сигурен дека тој што го продава половниот *ам не го користел во оверклокуван систем, со кренат напон на модулите? и дали го чувал во антистатичко ќесе/амбалажа до времето кога го продал? статичниот електрицитет е см*т за мемориите, процесорите, плочите и сличните компоненти.

Megatron

Intern
18 април 2007
146
4
256 ne e mnogu skapa(od koj bilo proizvoditel) taka da ne preporacuvam nastaro kupvanje, stalno ima rizik
si odis si kupvas od prodavnica novo fino so garancija so se i mirna glata

direktor.e

Intern
6 април 2007
608
4
а половното во 99% случаеви е мачка во вреќа. второ, *етко кој во градов дава гаранција на половен дел.
новите модули имаат гаранција од две години па нагоре, плус тоа половните сепак држат цена.
можеш ли да бидеш сигурен дека тој што го продава половниот *ам не го користел во оверклокуван систем, со кренат напон на модулите? и дали го чувал во антистатичко ќесе/амбалажа до времето кога го продал? статичниот електрицитет е см*т за мемориите, процесорите, плочите и сличните компоненти.

Spoken like a true master :) Novo si e novo i ne ja zaboravajte starata narodna "siromaviot sekogas poskapo plaka"

D

DimitarMK

Гостин
Samo vidi kakov ram e toa DDR,DDR2,SDRAM...Dali tvojata maticna poddrzuva DDR,DDR2..Zasto ti se kade,kade poevtini od SDRAM.512 MB SDRAM ti e 3600 den,a DDR2 na 512 MB ti e 2600 den.

Fant0m

Intern
18 септември 2007
21
0
статичниот електрицитет е см*т за мемориите, процесорите, плочите и сличните компоненти.

Kолку си у право да знаеш. јас имам 3 прегорено за три дена (несакајки, се разбира). Ако мислиш да купуваш рам на старо биди многу внимателен

Нови мислења

Последни Теми

Онлајн членови

Статистика

Теми
49.068
Мислења
1.005.164
Членови
36.673
Најнов член
gogins