zorandesign
Баниран/a
- 6 јуни 2007
- 1.618
- 689
Ме интересира рaзмислување во врска со оваа дилема.Цената на Palit 9800GT 1GB e 7100 ден,а цената на 4870ката е таа што е прикажана во anhoch.
Спакуваните картици се секогаш "top of the line" и имаат друга намена/цел и бенифиција.Неисплаќањето важи и за т.н. спакувани SLI/Crossfire картици, како 4870x2.
Токму така! :bravo: Побрза од GTX280, а поевтина.Нареден sweet spot кај ATi највероватно ќе биде 4850 Х2.
Да најдат овци за стрижење.Спакуваните картици се секогаш "top of the line" и имаат друга намена/цел и бенифиција.
Добро бараташ со проценти. Кај си видел просек во проценти? Имаш некоја формула за пресметување? Или забораваш дека во некои игри ама и нема убрзање? Тогаш тие 65% не се баш важни? Ме сфати?Што се однесува до 4870X2, излезе со 2GB gDDR5, додека 4870 беше само со 512MB. 4870X2 e во просек за 65% побрза од 4870, а разликата во цена е 90%. Тоа ја прави 4870X2 многу исплатлива затоа што перформансите никогаш не одат линеарно со цената.
Не. Експоненцијално. Во цел опсег. Кај најде квадратно? Мада математички гледано, и ти си донекаде точен.После одредена граница, т.н. sweet spot, цената оди квадратно со зголемување на перформансите.
Не се исплати SLI/Crossfire, барем засега а и мислам дека и ќе остане така. Едноставно нема економска логика, плаќаш дупло, добиваш само 50% од очекуваните дупли перфоманси.
Како ти ќе кажеш, така е. Производителите сигурно го адаптираат пазарот на твојата волја.Да најдат овци за стрижење.
Да, учев од "Tеорија на веројатност - Монте Карло". Ти ваљда не си чул ни дека постои.Добро бараташ со проценти.
Кај си видел просек во проценти?
Ако X1, X2,....XN се членови на множеството X, а Xсредно е просечната вредност на тоа множество, таа вредност се пресметува со следнава формула:Имаш некоја формула за пресметување?
Ништо не заборавам, се имам земено в предвид, а тие 65% се земени како просечна вредност од перформансите во многу игри на различни резолуции и различни сетинзи. Податоци се достапни на секој кој има пристап до интернет, just fuc*ing google it. Но за да ти олеснам во пребарувањата, од каде можеш да поченеш да истражуваш:Или забораваш дека во некои игри ама и нема убрзање? Тогаш тие 65% не се баш важни?
Не, и ова втор пат да не те сваќам! Некој од нас двајца мора да е глуп: или јас што неможам да сватам или ти што не знаеш да се изразиш.Ме сфати?
Хаха, ок, овој аргумент го прифаќам. Експоненционално е подобар опис од квадратно, но ни тоа не дава вистински опис. Цените се зголемуваат по некое правило, кое го одредуваат фирмите производители, а потоа го до-одредуваат фирмите продавачи.Не. Експоненцијално. Во цел опсег. Кај најде квадратно? Мада математички гледано, и ти си донекаде точен.
Да. Ама погрешно пресметуваш. Една е методата за пресметка на просечна вредност, мада има различни форми во зависност од природата (има на пример статична просечна вредност).Просек, математички представува пресметување на средната вредност од едно множество броеви. Има разни математички методи за пресметка на просечната вредност, меѓутоа за пресметка на просечни перформанси на интегрираните кола се користи методото на аритметичка средина.
Процент е само друго име на дропка. Штом е дропка тогаш не може да се поврзе со аритметичка средина, туку со можеби геометриска или хармониска. Пример, земи две вредности А1 и Б1, зголемени за одреден процент. ТогашВо случај дане знаеш што е процент, тоа е 100-ти дел од некоја вредност и се бележи со знакот "%" после бројот на проценти. Пример 65% од 100fps се 65fps.
Освен ако тие членови припаѓаат на множеството. Како можеш да споредуваш перфоманси во Crysis, Call of Duty и Half Life 2. Не можеш. Не можеш да ги редиш во ист кош, па да вадиш од нив севкупно некаква средина. Можеш да речеш, да тоа и тоа е 50% проценти побрзо во Crysis, а 20% во Wow. Но не смееш да речеш (како што ја реков) во просек е 50% побрза.Ако X1, X2,....XN се членови на множеството X, а Xсредно е просечната вредност на тоа множество, таа вредност се пресметува со следнава формула:
Xсредно = (X1 + X2 + .... + Xn) / n
http://www.anandtech.com/cpuchipsets/intel/showdoc.aspx?i=3069&p=3On average, Wolfdale ends up being just under 5% faster clock-for-clock than Conroe.
http://www.tomshardware.com/reviews/radeon-hd-4870,1964.htmlThe performance gain compared to the former –and now older – generation wasn’t overwhelming (59% on average over a 9800 GTX
http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/phenom-x4-9850_4.html#sect0On average, 200MHz increase in the memory controller and L3 cache frequency generates about 1% improvement in most benchmarks