Стани премиум член, добиј куп бенефити и поддржи ја работата на IT.mk!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

P2P.mk

DonFrozex

Practice makes perfect
9 јуни 2011
1.231
1.463
Дали има некој искуство со P2P.mk?
Гледам имаат статија на pari.com.mk за нив.

Ако добро разбирам, ова би требало као да ги скокне банките од аспкет на кредитирање на мали кредити?
Пример сакаш да земеш 10.000евра кредит, наместо да се бафташ у банка со документации едно друго, пушташ барање на платформава и некој (поединиц или фирма) ќе ти ја понуди сумата но под одредени услови, како повисока рата и начини на исплаќање..

Нивната „Како работи“ секција објаснува како да купиш нешто на страната, но не и кој им е бизнис моделот, која е безбедноста на инвестициите, како имат дојдено до бројката од 14% и слично.
појаснува дека Р2Р позајмување (eng. peer-to-peer lending ) може да се дефинира како директно финансирање помеѓу поединци без никакво посредување на финансиски институции (банки, факторинг друштва и сл). Посредник е самата платформа или веб сајт која директно ги поврзува примателите на заем со инвеститорите.
Од друга страна, ако понудиш ти да инвестираш/финансираш, можеш да заработиш и до 14% годишно...
Бројкава реално изгледа доста привлечно но нестабилно.
Многу ми делува на Понзи, но се надевам дека грешам и дека ќе се развие дискуција.

(Особено откако приметив дека фирмата што ја води п2п.мк е ГОЛДМЕН КАПИТАЛ ДООЕЛ СКОПЈЕ, каде што на почетна страна го имаат следното:)
Screenshot from 2023-07-11 00-15-24.png

Како се заработува со платформата на “GOLDMEN CAPITAL“ ?

Има два начини на заработка:
  1. Пасивен од каматата која клиентите ја добиваат за вложените пари, во овај случај максималната камата која може да се заработи е до 5.5%
  2. Активен од препорачување други клиенти или така наречена “referral“ програма, клиентот може да заработи до 2% од средствата кои ќе ги вложи првото лице препорачано од клиентот и до 1.3% од средствата вложени од лице од нареден ред.
Мислењето е автоматски споено:

well, this explains it

Член 9
Апла се гледа дека е пирамидална шема, mногу слична на Лајонес

Последна промена:

TylerMkD

Guru
7 ноември 2014
4.258
8.883
Кај p2p.mk како заемопримачи се јавуваат кредитни друштва кои даваат поголема безбедност кај инвеститорите. Овие друштва нудат „Buyback guarantee“ со која всушност нудат откупување на кредитите од инвеститорите доколку сопственикот на кредитот не им платил рата од 60 денови. Оваа гаранција ја прави p2p.mk доста сигурен и стабилен модел за инвестирање, следејќи ги светските трендови каде како инвеститори почнуваат да се јавуваат инвестициски фондови, банки, пензиски фондови и разни хеч фондови.

@DonFrozex не е точно дека го рипаш цел финансиски систем. Овде како индивидуа даваш пари на...кредитни друштва?

Не ми е јасен баш концептов, зашто они да позајмуваат од тебе кога веќе го дале кредитот.

DonFrozex

Practice makes perfect
9 јуни 2011
1.231
1.463
И мене не ми е, затоа пробав да разврзам дискусија може некој го поминал ова или ќе знае да го протолкува поточно.

tigar

Gaining Experience
28 јули 2011
161
132
И јас се заинтересирав за п2п и како работи ова, низ ЕУ има повеќе веб страни кои што работат со ова и заработуваат доста...

Македонската p2p.mk моментално е врзана само со СН Финансии Битола.
1689080423241.png

Ни јас не сум многу упатен но од она што успеав да го најдам/прочитам е следново:
Финансиското друштво во случајот - СН Финансии - нуди кредити (незнам дали е само на физички лица) по Х каматна стапка каде што потоа ги нуди овде, незнам дали е по истата каматна стапка, може е може и не - веројатно тие наплаќаат и провизиски трошоци кога го земаш кредитот со кои се покриени во случај на предвремена отплата? - така на платформата се пласираат кредити на месечно ниво како што видов и овде други физички лица во моментов може да си “откупат“ кредит во зависност од тоа колку ќе вложат, а каматните стапки се движат до 14%.

1689081255615.png

Е сега може и физичкото лице/правно лице кое што го зело кредитот од СН Финансии да не е во можност да го исплаќа кредитот т.е. месечните рати, или на пример, касни повеќе од Х дена, во тој случај СН Финансии ќе ти го откупат кредитот но само главницата, а каматата т.е. заработката што треба да ја имаш во тој случај ќе ја изгубиш.

Копирано од сајтот - делот За нас:
Код:
p2p.mk е сигурна и стабилна "peer to peer" платформа каде што може да инвестирате во потрошувачки кредити.
Кај p2p.mk како заемопримачи се јавуваат кредитни друштва кои даваат поголема безбедност кај инвеститорите.
Овие друштва нудат „Buyback guarantee“ со која всушност нудат откупување на кредитите од инвеститорите доколку сопственикот на кредитот не им платил рата од 60 денови.
Оваа гаранција ја прави p2p.mk доста сигурен и стабилен модел за инвестирање, следејќи ги светските трендови каде како инвеститори почнуваат да се јавуваат инвестициски фондови, банки, пензиски фондови и разни хеч фондови
.

Инаку во глобала тоа е за кредитите, имаат и втора варијанта p2p макс каде што имаат различни пакети на инвестирање со помали каматни стапки, слично на штедилница - незнам дали и кој гарантира за ова, и дали се осигурани овие средства.

1689081049273.png
И моментално имаат роденденски пакет во Јули со 8% камата на минимум 3000 ден. вложени.

Се регистрирав јас пред некое време но сеуште не сум вложил ништо, мене не ми е јасно како оди со данок, дали и колку се плаќа на капитална добивка?
Уплата се врши како што видов директно со ПП уплатница во банка, за исплата претпоставувам дека е исто.
1689081365729.png

1689081211426.png

Trtka

Gaining Сало
11 април 2018
471
580
Јас да сум ко вас, т.е. Вие што разгледувате, би продал се, би зел кредит згора, и се би вложил во оваа чудесна платформа. .
После тоа, одиш по роднини и им објаснуваш голд силвер платиниум адвајзер. Пошто нели многу си засекиран за нивното финансиско здравје. И тие да продадат станови, вили, коли и да земат кредити кои ќе ги вложат во оваа чудесна платформа. Пошто така ти ќе станиш голден молден адвајзер. 50% камата!!! Није заебанција.
И ако не прифатат да ти бидат кофинансиери да им се налутиш за стално!

Последна промена:

Глупав

On your way to fame
20 април 2008
1.143
721
Глупав's setup  
OS
Windows; MacOS; Linux
"имаше во 19 часот некаде" на Нетфликс
слична тема се разработуваше окулу Dirty Money,
во која во една од епизодите се објаснуваат на кој начин работат во Америка "друштвата" за кратка и брза позајмица

иако за Банките немам некое големо мислење освен дека "не се рчкај, не те рчкаат"
за овие Брзи Кредити пак немам поголемо мислење од Лихварство

а што се однесува на прашањето за заработка на пари,
со сета почит со многу класи повеќе го ценам Пане24 како заработува со crypto mining да речеме
отколку ваков начин на "валкани пари" од ништо повеќе одколку едноставно речено Лихварски Друштва

Psycore

Practice makes perfect
12 ноември 2013
918
1.178
Скопје
Вчера се регистрирав само за да ја разгледам. Денес:

4b71daf40c0ecbee3cf3a42940169215.jpg

Одличен прв real usecase тест на Viber Caller ID. Не кренав.

Highly recommend. На Viber Caller ID секако, не P2P. :)
Sent from my SM-S908B using Tapatalk

petkotrajko

Practice makes perfect
16 јуни 2017
1.091
1.144
Вчера се регистрирав само за да ја разгледам. Денес:

4b71daf40c0ecbee3cf3a42940169215.jpg

Одличен прв real usecase тест на Viber Caller ID. Не кренав.

Highly recommend. На Viber Caller ID секако, не P2P. :)
Sent from my SM-S908B using Tapatalk
Баш се мислев дали да го тестирам...
За вибер зборам.
Ќе му даам шанса :)

Испратено од телефоно

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
45.663
Мислења
946.881