Стани премиум член, добиј куп бенефити и поддржи ја работата на IT.mk!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

overklok na hd 2300

17 февруари 2008
19
0
kako mozam da napravam overklok na graficka ati hd 2300.grafickata e za lap top.proveriv vo biosot no nema nisto.dali ati catalist ima vrska nesto.moze li so nego da se overklokuva.

Blagojce

Gaining Experience
26 декември 2007
906
79
Прилеп
Blagojce's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5-3570 3.40GHz
Storage
2 TB
RAM
8 GB
Monitor
ASUS 24" LED Full HD
OS
Windows 10
Не ти препорачувам overclock затоа што нема да добиеш многу во перформанси, а можеш да направиш голема штета.

M

Mr.Alien

Гостин
Има алатки за оверклокување (види на www.guru3d.com, бесплатни се).
На пример, ATi Tray tool.
Но, веднаш да те опоменам, најпријателски:

НЕМОЈ ДА ОВЕРКЛОКУВАШ АКО НЕ СИ ИСКУСЕН И АКО НЕ ЗНАЕШ ТОЧНО ШТО ПРАВИШ И САКАШ!

Ова особено важи за оверклок на графички за лаптоп. Нема добро ладење, нема доволно струење на воздух, така да многу лесно може да се случи да ја изгориш картичката. А после...
Покрај тоа, оверклокот не е само просто зголемување на работниот такт. Има многу повеќе од тоа.

dulemk

Gaining Experience
11 јануари 2008
1.049
53
На лаптоп малце е незгодно оверклокирање од причина што ладењето не е светла страна кај нив, и би ти препорачал да не чепкаш ништо.

BTW во погрешна категорија си ја поставил темава ;)

17 февруари 2008
19
0
На лаптоп малце е незгодно оверклокирање од причина што ладењето не е светла страна кај нив, и би ти препорачал да не чепкаш ништо.

BTW во погрешна категорија си ја поставил темава ;)

da ali na samiot lap top grafickata e shared t.e se menuva do 896 mb.

dulemk

Gaining Experience
11 јануари 2008
1.049
53
da ali na samiot lap top grafickata e shared t.e se menuva do 896 mb.

подобјасни малце не те сваќам баш најдобро??

Shared графички немаат свој чип(користат логиката на цпуто) така да неможе да се клокаат, само можеш рам меморија да резервираш повеќе во биосот за да осетиш некоја разлика.

Инку HD 2300 незнам дали е таква?

17 февруари 2008
19
0
подобјасни малце не те сваќам баш најдобро??

Shared графички немаат свој чип(користат логиката на цпуто) така да неможе да се клокаат, само можеш рам меморија да резервираш повеќе во биосот за да осетиш некоја разлика.

Инку HD 2300 незнам дали е таква?

druze grafickata e taa.odnosno hd 2300.inaku vo upatstvoto koj mi dojde so lap topot pisuva deka moze da odi do 896 mb.taka i pisuva koga ke se otvori vo propertis-adapter.inaku probav vo biosot ali ne javuva nisto

dulemk

Gaining Experience
11 јануари 2008
1.049
53
Како што гледам не ти е Shared графичка така да теоретски може да се клока, ама ипак би ти препорачал да нечепкаш.
Ама ако настојуваш, види колку ти е температурата(под работа), земи ati tray tool за регулација, види клоковите колкави ти се - се гледа на каталистот или пак gpu-z земиго(па дај screenshot). па тоа се постирај овде па ќе ти кажеме дали бидува.

Igor4e

Intern
21 февруари 2008
17
0
podobro da ne probuvas da ja overklokuvas golem e rizikot zaso e laptop se ima deseno na eden moj drugar mu izgore samo ne znam sto graficka potocno bese imase i manual zemeno za overcklocking ama dzabe grafickata pusti dusa :)......

17 февруари 2008
19
0
Како што гледам не ти е Shared графичка така да теоретски може да се клока, ама ипак би ти препорачал да нечепкаш.
Ама ако настојуваш, види колку ти е температурата(под работа), земи ati tray tool за регулација, види клоковите колкави ти се - се гледа на каталистот или пак gpu-z земиго(па дај screenshot). па тоа се постирај овде па ќе ти кажеме дали бидува.
дуле лап топот мозе да се оверклокува и без совтвери,инаку имам ати каталист и прашанје е дали моѓе од него да се оверклокува

biber

Intern
10 ноември 2007
37
0
hd 2300 ima sopstvena 128 mb memorija i hyper memory do kolku sto imas pisano. so ati catalist nemoes da klokas, osven aako ne instaliras omega drajveri. ali kako i da e poveketo laptopi imaat zastita od overklok na karticite, eve probaj so ati tool i ke vidis deka kolku i da ja podesis frekvencijata taa ke se vraka na orginalnata.
taka da ne ja cepkaj ke si napravis samo problemi

M

Mr.Alien

Гостин
Погледни ги модифицираните верзии на драјверите, ако баш те чешаат прстите (и парите :baknezh:). Имаш такви на www.guru3d.com. По нивната инсталација би требало да ти проработат и алатките.

biber

Intern
10 ноември 2007
37
0
ocijata za overklok ne veruvam deka ke mu raboti ni so obega drajverite, ima probano na mojata hd 2400 i jok, overclock desabled

M

Mr.Alien

Гостин
In that case, едно ГОЛЕМО YEBIGHA!!!
Драги Били, изгледа дека најдобро ќе биде да баталиш ќорава работа и да се задоволиш со тоа што го имаш. И тоа може да ти пружи какво-такво задоволство во игрите.
Сепак, гејмерски лаптопови се една мала категорија, споредени со другите (лаптоп) категории. А тие и такви наменски лаптопови се изгор скапи.:)

biber

Intern
10 ноември 2007
37
0
ima maka so crysis sigurno i se nervira:)
I uste ova, ISPROBANO. so osrginalnite drajveri za laptopot sekoja igra ke ti vadi podobri performansi od omega drajverite. Na crysis dobiv duri 7fps pomalku, ako mojava hd 2400 vadi 28 prosek so orginalnite, so omega mi vadese 21-22 prosek. Ogromna razlika.
omega drajverite i red drugi modificirani, se glavno napraveni za laptopi odnosno graficki koi nemaat podrska za XP, a nejkes da se zamaras so dosadnata vista.
malku of topic ali se nadevam ke ti pomogne.

M

Mr.Alien

Гостин
Off topic:
Богами, за Crysis уште одреден период ќе се нервираме. Мораше ли толку рано да ја исфрлат на пазар.....:lut2:.
Не е хумано:ua:.

Нови мислења

Последни Теми

Онлајн членови

Статистика

Теми
45.587
Мислења
945.400
Членови
34.074
Огласи