Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Отворање на (фиктивна) фирма кај нас

Propeller

Gaining Experience
5 февруари 2015
199
194
Имам еден проблем на кој наидов кога е во прашање работа.

Воглавно, во компанија во која имам интервју, ми кажаа дека начинот на исплата мора да оди единствено на компанија во Македонија, и дека треба да отворам своја компанија (најверојатно трговец - поединец) преку која ќе можат секој месец да примам бруто плата и натаму на мене е да си ги покривам давачките.

Бидејќи ова прв пат ми се случува во мојата работна кариера, и до сега никоја компанија немала проблем да ме исплаќа на мојата физичка сметка во банка, па потоа јас да си плаќам овде данок како фриленсер.

Во разговор со една вработена од компанијата, која е од Србија ми кажа дека проблемот го решила на тој начин што отворила своја "виртуелна компанија" преку која ја врши исплатата, но ниту знае да ми објасни кско, ниту дали истото е можно во Македонија.

Дали сте наишле на оваков проблем до сега? Како сте го решиле?
Дали кај нас има можност да се отвори виртуелна компанија (можеби преку Native Teams) или како да се реши оваа ситуација затоа што со отворање на сопствена фирма, не знам колку би ми де исплатило да ја прифатам работата, бидејќи ми се усложнува самиот процес, давачки, а и проблем е истата да ја затворам еден ден.

pipelin

*ੈ✩‧₊˚༺☆༻*ੈ✩‧₊˚
8 мај 2010
2.346
2.537
aleksandar.mk
pipelin's setup  
OS
macOS
Мислам дека најдобро ќе биде како што спомена да ги контактираш Native Teams, исто така сакам да прашам дали мора фирмата да биде на твое име?

Си пробал со Авторгска агенција и Договор за дело?

Propeller

Gaining Experience
5 февруари 2015
199
194
Да, проблемот е што компанијата мора да е на мое име. Ќе ги контактирам Native Teams и ќе видам дали они имаат таква услуга.

Не сум запознаен со Авторска агенција и договор на дело, може да добијам некое подобро објаснување во таа насока?

Aowek

Practice makes perfect
14 април 2012
1.135
1.052

Воглавно, во компанија во која имам интервју, ми кажаа дека начинот на исплата мора да оди единствено на компанија во Македонија, и дека треба да отворам своја компанија (најверојатно трговец - поединец) преку која ќе можат секој месец да примам бруто плата и натаму на мене е да си ги покривам давачките.

Бидејќи ова прв пат ми се случува во мојата работна кариера, и до сега никоја компанија немала проблем да ме исплаќа на мојата физичка сметка во банка, па потоа јас да си плаќам овде данок како фриленсер.

Во разговор со една вработена од компанијата, која е од Србија ми кажа дека проблемот го решила на тој начин што отворила своја "виртуелна компанија" преку која ја врши исплатата, но ниту знае да ми објасни кско, ниту дали истото е можно во Македонија.

Дали сте наишле на оваков проблем до сега? Како сте го решиле?
Дали кај нас има можност да се отвори виртуелна компанија (можеби преку Native Teams) или како да се реши оваа ситуација затоа што со отворање на сопствена фирма, не знам колку би ми де исплатило да ја прифатам работата, бидејќи ми се усложнува самиот процес, давачки, а и проблем е истата да ја затворам еден ден.
Има адвокат за 500 евра ти отвара offshore компанија :D раат да бидеш.

pipelin

*ੈ✩‧₊˚༺☆༻*ੈ✩‧₊˚
8 мај 2010
2.346
2.537
aleksandar.mk
pipelin's setup  
OS
macOS
Не сум искусен баш ама мислам дека нема да успееш после твојов одговор, пошто во договорот ќе стои:

Твоето Име и Презиме од ГРАД (во понатамошниот текст: Извршител), застапуван од Македонска авторска агенција доо - Скопје од друга стра.

застапник на тие договори ќе биде Авторска агенција, која одговара во твое име.

smole

Unbeatable
18 април 2007
3.872
4.548
Немој да отвораш фирма како трговец поединец - одговараш со целиот свој имот.

ДООЕЛ е формата што ја сакаш - се одговара само со имотот на фирмата.

AfterMaxify

Gaining Experience
18 септември 2012
207
163
Разгледај ја оваа опција, компанија во УК. Евтино е и мислам дека потполно ќе ти брка работа за тоа што бараш.

flashgordon007

Practice makes perfect
15 септември 2012
1.052
1.162
Најди во фамилија сметководител со лиценца да ти каже кои ти се трошоците за фирма, дали да ја регистрираш за ддв обврзник (ако е добар ќе знае како да го избегнеш ддв-то).... Размисли во која банка ќе се заебеш да имаш сметка на фирмата.
Најди регистрационен агент и регистрирај дооел фирма во Македонија. Предностите на овдешна фирма ти се поголеми отколку на „виртуелна“ фирма во странство и трошоците помали...
Сето ова ако имаш намера да живееш во Македонија

gdamjan

Unstoppable
3 април 2008
3.859
3.057
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
Немој да отвораш фирма како трговец поединец - одговараш со целиот свој имот.

ДООЕЛ е формата што ја сакаш - се одговара само со имотот на фирмата.
е пред кого бе ќе одговара? да не ќе дужи пари некому со фирмата? глеаш дека му е за прилив само.

Dinako

Gaining Experience
26 октомври 2016
127
58

Воглавно, во компанија во која имам интервју, ми кажаа дека начинот на исплата мора да оди единствено на компанија во Македонија, и дека треба да отворам своја компанија (најверојатно трговец - поединец) преку која ќе можат секој месец да примам бруто плата и натаму на мене е да си ги покривам давачките
Дали компанијата е од Холандија?

Astro

Illuminator
20 јуни 2012
9.731
15.333
Јас би разгледувал други понуди. Самоубиство е отворање на фирма во Македонија.

goce03

Unstoppable
20 јануари 2015
1.578
3.177
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
SSD Kingston NVMe A2000 1TB /HDD Toshiba P300 2 TB
PSU
Cooler Master MWE 600W White
RAM
2x8 DDR4 Kingston HyperX Predator
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
Ако такво барање има клинетот и нема отстапки од тоа, напрај си анализа за трошоците што ни би имал за фирма и приходот што би го остварил од Швајцарциве и види дали ти се исплати.
Во однос на трошоци за фирма овде, не се и премногу ама има замарање не дека не.
Патем доколку си вработен на друго место не мора да си вработен во твојата фирма, т.е. твојата фирма не мора да има вработени. Ова ти е најголем трошок, нето плата +персонален и придонеси.

kirev

Guru
31 мај 2010
8.216
6.710
Што мислиш за занаетчиски дуќан со паушално плаќање? Туку како Native Teams има и една друга, Remote more.

Лично мислење - не е во ред они да ти кажуваат да отвораш фирма и тоа на твое име. Во Македонија фирма е сериозна работа и трошок. Бруто сума нека пратат на сметка, плати си 10% и толку... Отворање на фирма за 10 минути, затворање за 10 години.

gdamjan

Unstoppable
3 април 2008
3.859
3.057
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
Gigabyte G750H
RAM
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
OS
Arch Linux
Јас би разгледувал други понуди. Самоубиство е отворање на фирма во Македонија.
воопшто не е страшно.

да не зборам што има миљон попусти за луѓе што првпат отвараат фирма и сл. ослободувања од данок и сл.

JasSum

Unstoppable
8 мај 2007
2.272
2.659
воопшто не е страшно.

да не зборам што има миљон попусти за луѓе што првпат отвараат фирма и сл. ослободувања од данок и сл.
може да пишеш нешто повеќе за тоа ослободување од данок?

gdamjan

Unstoppable
3 април 2008
3.859
3.057
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
Gigabyte G750H
RAM
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
OS
Arch Linux
може да пишеш нешто повеќе за тоа ослободување од данок?
можам да ти кажам од груба меморија, ама жена ми кога отвараше Т.П. се консултираше со адвокат кој ѝ ги објасни сите детали - топло го препорачувам тоа, за не голема сума ќе ти ги избркаат досадните работи околу отварање фирма, клуч на рака.
:)

енивеј, мислам дека за луѓе до одредена возраст, кои првпат отвараат фирма, првите 3 години се ослободени од ППД

coNNectMKD

Practice makes perfect
13 март 2017
1.094
1.201
Skopje
Прашај ја компанијата дали со договор на дело ќе завршиш работа.

Сигурно имаат сметководство или внатрешни консултанти кои ќе ти го креираат договорот а исплатата ќе биде на сметка. Данокот ќе се договорите дали они или ти ќе го платиш. Нема зошто фирма да отвараш за 1 клиент... нема логика.

Инаку законот вели дека со отварање на нова фирма, имаш опција да бираш дали сакаш да станеш даночен обврзник или не. Лимитот е 2 миљона на годишно ниво. Ако во случај го надмнинеш по автоматизам стануваш даночен обврзник.

JasSum

Unstoppable
8 мај 2007
2.272
2.659
можам да ти кажам од груба меморија, ама жена ми кога отвараше Т.П. се консултираше со адвокат кој ѝ ги објасни сите детали - топло го препорачувам тоа, за не голема сума ќе ти ги избркаат досадните работи околу отварање фирма, клуч на рака.
:)

енивеј, мислам дека за луѓе до одредена возраст, кои првпат отвараат фирма, првите 3 години се ослободени од ППД
трговец поединец е најголем заеб. ослободен од данок, ама ако нешто се заебе, твојот имот веќе не е твој имот.
дооел е ок.
а за тоа до одредена возраст, не знам како не се најде некој да го бутне на уставен.

gdamjan

Unstoppable
3 април 2008
3.859
3.057
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
Gigabyte G750H
RAM
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
OS
Arch Linux
Инаку законот вели дека со отварање на нова фирма, имаш опција да бираш дали сакаш да станеш даночен обврзник или не. Лимитот е 2 миљона на годишно ниво. Ако во случај го надмнинеш по автоматизам стануваш даночен обврзник.
тоа е ДДВ обврзник - друга работа е
Мислењето е автоматски споено:

а за тоа до одредена возраст, не знам како не се најде некој да го бутне на уставен.
кој да се најде. ете пиши ја преставката ти.

Propeller

Gaining Experience
5 февруари 2015
199
194
Фала ви на сите за исцрпните одговори и опции и мислења кои ми ги дадовте.

Најверојатно ќе одам со Native Teams. Компанијата ќе направи уште една проверка дали им одговара Native Teams и ќе добијам одговор набрзо од понеделник.

Мислам дека ова би ми било најдобра и најбезболна опција моментално.

Инаку мислам дека темава баш недостигала и има многу нејаснотии во врска со неа. Од лични контакти дознав дека и други луѓе во ИТ светот се соочиле со истиов проблем кај нас, а верувам и во иднина ќе има и други случаи, па добро е да се продолжи во некоја општа насока со корисни совети.
Јас, секако ќе пишам апдејт како ќе се разреши ситуацијата.

DonFrozex

Practice makes perfect
9 јуни 2011
1.348
1.576
Фала ви на сите за исцрпните одговори и опции и мислења кои ми ги дадовте.

Најверојатно ќе одам со Native Teams. Компанијата ќе направи уште една проверка дали им одговара Native Teams и ќе добијам одговор набрзо од понеделник.

Мислам дека ова би ми било најдобра и најбезболна опција моментално.

Инаку мислам дека темава баш недостигала и има многу нејаснотии во врска со неа. Од лични контакти дознав дека и други луѓе во ИТ светот се соочиле со истиов проблем кај нас, а верувам и во иднина ќе има и други случаи, па добро е да се продолжи во некоја општа насока со корисни совети.
Јас, секако ќе пишам апдејт како ќе се разреши ситуацијата.

Спомни им на фирмата да разгледаат и за Deel. Слично како Nativeteams.

flashgordon007

Practice makes perfect
15 септември 2012
1.052
1.162
Прашај ја компанијата дали со договор на дело ќе завршиш работа.

Сигурно имаат сметководство или внатрешни консултанти кои ќе ти го креираат договорот а исплатата ќе биде на сметка. Данокот ќе се договорите дали они или ти ќе го платиш. Нема зошто фирма да отвараш за 1 клиент... нема логика.

Да појаснам: 2 милиони е лимит за ддв обврзник - данок на додадена вредност. Персонален данок при префрлање на пари од фирма на приватна сметка ќе плаќаш (и при плата), ништо не те ослободува за ова... е јбг, некој одговорил пред мене... тоа само кажува дека сме во право :)

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
49.113
Мислења
1.005.972
Членови
36.673
Најнов член
Zl4tk0

ит маркет