Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Општа тема за монитори

marv

Unbeatable
5 октомври 2007
5.231
4.849
Поминувам скоро 10+ часа на ден пред компјутер. Ми треба за работа, но не е видео едитирање, иако понекогаш користам CapCat. Сегашниот што го имам 22" Philips и со low-blue mode пак очите партал :) Користам и очила со заштита, но не гледам некое подобрување. Dell Ultrasharp моделите се certified by TÜV for 5-star eye comfort, некако ми звучи на Топ Шоп маркетинг :) too good to be true.
Мислењето е автоматски споено:

Не сум некој голем обожавател на Dell, но би размислил за некој од овие два модела.
Ако можеш земи си што од овие дел мониториве ќе видиш дека вредат секоја пара дадена за нив. Другото ѓокица кажа сѐ што треба.

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

Chiller

On your way to fame
8 март 2012
1.046
609
Скопје Аеродром
Точно имам Dell U2414H, одличен модел веќе 8-ма година, никогаш не ми направил никаков проблем ниту се расипал. Го држам на ниско осветлување зошто премногу светло ми смета а и го штеди мониторот воедно. Единствено проблем досега ми направил нивниот софтвер што не го препорачувам да се инсталира.
За кратко време планирам да го сменам на некој UHD модел исто Dell.

bufferover

Intern
5 април 2015
10
3
Нема заштита за очи на никој монитор. Филтер за сина светлина може да помогне но сепак ако работиш со текст и детали битно е:

• колку е осветлен мониторот
  • колку е оддалечен мониторот од тебе
  • кој е соодносот помеѓу резолуција и големина на екран итн.

Си работел на 22 инчи. Претпоставувам 1080p резолуција. За работа со карактери и детали тоа е многу мала површина. Можеби се напрегаш па се доближуваш до мониторот почесто. Многу е битно која осветленост е мониторот. Пробај да намалиш осветлување. Можеби ќе ти биде мрачна сликата на почеток но ќе се навикнеш.

Можам само да си нагаѓам а и не сум лекар. Но ако може да позајмиш поголем монитор пред да купиш би ти препорачал. Најверојатно поголем екран со помала резулуција би можело да ти помогне. На пример 27 инчен со 1080p резолуција. Или пак 32 инчен со 2К резолуција.

Обавезно користи темна позадина секогаш кога можеш.

Инаку Dell е бренд со експертиза во областа на монитори далеку над Philips кога станува збор за дизајн и графика. Не значи дека немаат утки. Но поскапите модели се прецизни при калибрација и имаат панели чие осветлување знае да трае со години без да се намали употребната вредност на истото. Дали за тебе тоа има некакво значење не знам.

Фала за инфо, дефинитивно ќе разгледам повеќе за мониториве на Dell.

mihovkris

Unstoppable
1 јуни 2016
3.754
3.265
Неготино
Дечки, ај за тие што се разбирате во монитори, далечина итн.
Огласив 27" 1440p 165Hz монитор бидејќи имам проблем со motion (cyber) sickness.

Е сега, ако успеам да го продадам, што би препорачале за далечина од 60тина цм? 24" максимум и помала херцажа?

Благодарам.

20 август 2024
82
38
Yugoslavia
Дечки, ај за тие што се разбирате во монитори, далечина итн.
Огласив 27" 1440p 165Hz монитор бидејќи имам проблем со motion (cyber) sickness.

Е сега, ако успеам да го продадам, што би препорачале за далечина од 60тина цм? 24" максимум и помала херцажа?

Благодарам.

Пусти форумски правила, не знам зошто да не можам да коментирам во оглас 6 месеци, но многу сакав да те прашам, поради што видов дека мониторот ти е IPS, на истиот да заклучиш на помалку Hz, исто ти се случува? Дане има slow response rate? Проба со overdrive функции? Баш ме интересира зошто имаш motion sickness.

Стварно ме чуди, сум слушал за motion sickness на монитори со VA панели, за IPS прв пат слушнав/прочитав.

mihovkris

Unstoppable
1 јуни 2016
3.754
3.265
Неготино
Пусти форумски правила, не знам зошто да не можам да коментирам во оглас 6 месеци, но многу сакав да те прашам, поради што видов дека мониторот ти е IPS, на истиот да заклучиш на помалку Hz, исто ти се случува? Дане има slow response rate? Проба со overdrive функции? Баш ме интересира зошто имаш motion sickness.

Стварно ме чуди, сум слушал за motion sickness на монитори со VA панели, за IPS прв пат слушнав/прочитав.
Немам пробано на помала херцажа, а не ти е лоша идеја.
За Overdrive, не знам што е тоа такво.

Инаку без разлика каков е панелот, знае и пред ТВ (40 и 49 инчи) истото да ми се случува при фпс игри.

20 август 2024
82
38
Yugoslavia
Дане има slow response time*?

Да се корегирам малку, неможам edit.

Немам пробано на помала херцажа, а не ти е лоша идеја.
За Overdrive, не знам што е тоа такво.

Инаку без разлика каков е панелот, знае и пред ТВ (40 и 49 инчи) истото да ми се случува при фпс игри.

Има на google добро објаснато без да ти тупам јас, TL;DR overdrive е подесувања во OSD менито на мониторот (повеќето монитори имаат) кое што директно го контролира респонс тајмот на пикселите на брза промена (motion blur, ghosting etc.) што може да има директно влијание на твојот проблем. Пробај прочепкај низ подесувањата, можеби ќе се среди проблемот.

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.687
5.458
Поминувам скоро 10+ часа на ден пред компјутер. Ми треба за работа, но не е видео едитирање, иако понекогаш користам CapCat. Сегашниот што го имам 22" Philips и со low-blue mode пак очите партал :) Користам и очила со заштита, но не гледам некое подобрување. Dell Ultrasharp моделите се certified by TÜV for 5-star eye comfort, некако ми звучи на Топ Шоп маркетинг :) too good to be true.
Мислењето е автоматски споено:

Не сум некој голем обожавател на Dell, но би размислил за некој од овие два модела.
Ако се уште не си земал монитор, разгледај ја понудата и на Lenovo.
Еве ти монитор со одлични спецификации:
Lenovo ThinkVision P27h-30
Го земав пред некој ден, а доста време се размислував дали да одам на Dell Ultrasharp...
Искрено воопшто не згрешив.
Во план ми беше Eizo ама работата се изјалови... :D
Следна прилика...

petkotrajko

Practice makes perfect
16 јуни 2017
1.775
1.938
Ако се уште не си земал монитор, разгледај ја понудата и на Lenovo.
Еве ти монитор со одлични спецификации:
Lenovo ThinkVision P27h-30
Го земав пред некој ден, а доста време се размислував дали да одам на Dell Ultrasharp...
Искрено воопшто не згрешив.
Во план ми беше Eizo ама работата се изјалови... :D
Следна прилика...
EIZO...
Ова ме врати неколку децении наназад (околу 20тина години), кога по некоја случајност ми дадоа на користење монитор од EIZO, во тоа време сеуште CRT технологија. И мојата прва реакција ми беше: Што е бе ова? (огромен беше, спореден со истите од таа класа на дијагонали). Ми објаснаа што е и кој е, и се разбира во право беа, беше подобар од сите монитори што ги користев тогаш (и НАЈСКАП што воопшто сум користел).
Но, ме интересира како се позиционирани сега, во светот на LED, OLED, QLED и други слични технологии?
Дали сеуште се одлични по квалитет, или се влечкаат на стара слава?
Пошто еве од тогаш наваму, воглавно сум на DELL монитори (и сум задоволен), па си реков да прашам, just for science, дали EIZO уште ги бие добар глас?

SaleSk

Arzt
20 април 2007
4.687
5.458
EIZO...
Ова ме врати неколку децении наназад (околу 20тина години), кога по некоја случајност ми дадоа на користење монитор од EIZO, во тоа време сеуште CRT технологија. И мојата прва реакција ми беше: Што е бе ова? (огромен беше, спореден со истите од таа класа на дијагонали). Ми објаснаа што е и кој е, и се разбира во право беа, беше подобар од сите монитори што ги користев тогаш (и НАЈСКАП што воопшто сум користел).
Но, ме интересира како се позиционирани сега, во светот на LED, OLED, QLED и други слични технологии?
Пошто еве од тогаш наваму, воглавно сум на DELL монитори (и сум задоволен), па си реков да прашам, just for science, дали EIZO уште ги бие добар глас?
EIZO се лидери, само дали си спремен да ги платиш :)
И не е дека се шлепаат на стара слава, него се стварно добри и произведуваат поспечифични и наменски монитори. Не дека нема за широка потрошувачка, но искрено мислам дека се скапи.
Инаку како компанија, мојата е авторизиран реселер на EIZO мониторите, но нема економска исплатливост да се занимавам со малопродажба. Прво нема таргет потрошувачи и не можеш да бидеш конкурентен на пазарот. А и не ми е таа примарната дејност. Таа авторизација и набавка на одредени парчиња се користи во исклучителни ситуации.
Увозот не се исплати за бројка помала од 10 парчиња.

petkotrajko

Practice makes perfect
16 јуни 2017
1.775
1.938
EIZO се лидери, само дали си спремен да ги платиш :)
И не е дека се шлепаат на стара слава, него се стварно добри и произведуваат поспечифични и наменски монитори. Не дека нема за широка потрошувачка, но искрено мислам дека се скапи.
Инаку како компанија, мојата е авторизиран реселер на EIZO мониторите, но нема економска исплатливост да се занимавам со малопродажба. Прво нема таргет потрошувачи и не можеш да бидеш конкурентен на пазарот. А и не ми е таа примарната дејност. Таа авторизација и набавка на одредени парчиња се користи во исклучителни ситуации.
Увозот не се исплати за бројка помала од 10 парчиња.
Фала ти за одговорот.
Битно не се испурјачиле, и битно сеуште имаат во понудата вистински добри монитори (со тековната технологија).

JamesKirk

Practice makes perfect
12 февруари 2015
2.193
1.936
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1215u
Motherboard
Lenovo
Storage
Solidigm P41 Plus 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
MSI
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
EIZO...
EIZO и Нокиа исто се фураa тоа време. Незнам шо носеа кај нас од овие скапи егзотики.

Nikola100

Unbeatable
30 септември 2019
4.566
4.539
Скопје
hackitfree.github.io
Една причина, Sbox ми е тешка кинезерија од алибаба па реков да не има некој земено да кажи. Јбг ќе пробаме после празников
Шо не земиш ко моето и на Астро - он баш го пофали 4год му држи два монитора тешки .. Што последно сте надградиле на вашиот компјутер (компонети за компјутер ONLY!)

Анхоч https://www.anhoch.com/products/mon...ox-neferites-ii-for-2-monitor-adjustable-9871

Лиен алуминиум ли е - многу цврста конструкција и ергономична ..

steelseries

On your way to fame
20 декември 2015
1.104
775
Skopje
steelseries's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 1700 w/Stock Cooler (Wraith Spire RGB)
Motherboard
Asus x370 Prime PRO
Storage
WD10EZEX Blue
PSU
Cooler Master Vanguard 750+ Gold
RAM
HyperX Predator 2x8GB // 3200Mhz
Video card
Asus GTX 1060 6GB
Mouse
SteelSeries Rival 310
Keyboard
Gigabyte K85 Mechanical RGB
Monitor
Benq RL2455HM
OS
Windows 10 Pro
Кој е овластен дистрибутер за Самсунг МК?

И дали воопшто burn in на олед панели се под гаранција?

comakot

Gaining Experience
23 февруари 2017
424
313
Шо не земиш ко моето и на Астро - он баш го пофали 4год му држи два монитора тешки .. Што последно сте надградиле на вашиот компјутер (компонети за компјутер ONLY!)

Анхоч https://www.anhoch.com/products/mon...ox-neferites-ii-for-2-monitor-adjustable-9871

Лиен алуминиум ли е - многу цврста конструкција и ергономична ..
еден проблем од моја страна за ова, бирото кога го правеле 0 место оставиа за вакви глупости треба да прво да сечам да отворам дупки :)

20 декември 2023
4
6

comakot

Gaining Experience
23 февруари 2017
424
313
Стигна конечно после недела и пол од сетек 22.500 мкд тераме гетто наместен со 24" BenQ дур да земиме стенд. Иксуство за сега од TN панел на VA со МиниЛЕД е голема според мои очи и повеќе бои се забележваат шо се вика преубо, мониторов има добар local dimming и така така (неам искуство одам според ревјуа ова) HDR така да за хоррор филмче шо го испробав ептен преубо.
1729961405816.png

thrw

On your way to fame
3 декември 2021
668
537
И дали воопшто burn in на олед панели се под гаранција?
Не зборам за „Samsung“ ама во „Нептун“ не влегува тоа под гаранција и го сметаат како кориснички проблем.
(Ова беше во 2021 кога купувавме телевизор со пријател што му требаше за домашно кино.)

Alek7

Gaining Experience
2 април 2020
73
102
Skopje
Предлог монитор за работа, за кодирање. Не за гејминг. Да биде flat monitor, да не биде curved. Досега немам користено curved и не знам како се за работа.
Да биде:
Display size: 32" - 34".
Display type: IPS. (Update*: Не мора да биде IPS, може и друг тип, само што мислам дека OLED сеуште се екстремно скапи)
Resolution: 4K UHD/ 2160p.
Brightness: 300+ nits.
Поможност да има docking, но не е задолжително.
Поможност да го има на лагер, но не е проблем и да го почекам 2~3 недели.

Мониторот ќе стои хоризонтално на следниов stand ARCTIC Z2 Basic, во комбинација со следниов монитор HP Elite E24d G4 FHD кој би го користел како вертикален монитор. Така е планот за сега, со можност овој вториот монитор да го заменам доколку е потребно да биде исти бренд со примарниот монитор.

Последна промена:

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
47.900
Мислења
986.948
Членови
36.037
Најнов член
GORAN TRAJOSKI