Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Opnsense за дома

Mao

Practice makes perfect
5 јуни 2007
1.319
1.079
Mao's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 3900X + BeQuiet Dark Rock Pro 4
Motherboard
Asus Rog Strix B450-F Gaming
Storage
Samsung Evo Plus 970 M2 nVME SSD
PSU
CM 850W M2 Silent Pro
RAM
Kingston Predator/Fury 32GB 3200Mhz
Video card
Asus Rog Strix 1070 8GB
Case
DeepCool Mattrex RGB
Mouse
Logitech G502 Hero
Keyboard
Cooler Master MK750
Monitor
Alienware 25" 240hz
OS
Win 10 Pro
Здраво на сите,

Го разгледував opnsense како солуција за домашен рутер.

Ме интересира какво е вашето искуство во поглед на хардвер кој е компатибилен со овој систем. Имам некој стар hp sff компјутер од оние рефарбишд што се, ама нешто имам проблем кога бутирам од усб да се инсталира системот не ми дава слика на екран туку бо горниот дел ми дава 10 мали мониторчинја минијатурни што не се препознава што се испишува.

Дали е проблем со тој модел на графика не знам. Па затоа се обраќам тука, дали некој има успешно направено вакво решение и со каков хардвер?

Поздрав

Испратено од iPhone преку IT.mk форум апликација

Sapphire

On your way to fame
11 ноември 2015
1.192
796
Не ти препорачувам да користиш OpnSense како солуција за домашен рутер. Не дека неможеш, туку не му е тоа намената на OpnSense, он е Firewall. По добро ти било да користиш OpenWRT, компитабилен е со доста хардвери и троши многу малку ресурси, кај мене користи 70MB RAM. Додека OpnSense и pfSense трошат многу повеќе ресурси, минимум 2GB RAM. Јас користам OpenWRT, OpnSense и pfSense на ProxMox, на десктоп пц хардвер.

Mao

Practice makes perfect
5 јуни 2007
1.319
1.079
Mao's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 3900X + BeQuiet Dark Rock Pro 4
Motherboard
Asus Rog Strix B450-F Gaming
Storage
Samsung Evo Plus 970 M2 nVME SSD
PSU
CM 850W M2 Silent Pro
RAM
Kingston Predator/Fury 32GB 3200Mhz
Video card
Asus Rog Strix 1070 8GB
Case
DeepCool Mattrex RGB
Mouse
Logitech G502 Hero
Keyboard
Cooler Master MK750
Monitor
Alienware 25" 240hz
OS
Win 10 Pro
Не ти препорачувам да користиш OpnSense како солуција за домашен рутер. Не дека неможеш, туку не му е тоа намената на OpnSense, он е Firewall. По добро ти било да користиш OpenWRT, компитабилен е со доста хардвери и троши многу малку ресурси, кај мене користи 70MB RAM. Додека OpnSense и pfSense трошат многу повеќе ресурси, минимум 2GB RAM. Јас користам OpenWRT, OpnSense и pfSense на ProxMox, на десктоп пц хардвер.

Домашен рутер да, ама во мрежата си имам хоме-лаб сo неколку куќишта претворени во серверчиња па сакав некое пософистицирано решение од обичниот рутер што го даваат од телеком. Приметив дека ми ја скенираат ип адресата т.е неколкуте серверчиња што ги имам па си решив боље спречити него лечити, па од тука произлегува потребата за opnsense, иако повеќе е хоби проект лично за мене да си научам.

Од друга страна, компјутерот што го пробував да инсталирам Opnsense на него испадна дека има проблем со графика така да на друго куќиште исто такво помина без проблем. Еве го еден ден функционира без проблем. Единствено што планирам за во иднина ако решам да задржам opnsense уред е да си купам некое од оние помалите компјутерчиња од али со две порти или евентуално некои од овие рефарбишд микро пц-а доколку има оопција за да се додаде уште една мрежна.

Вчера навечер го инсталирав и деновиве ќе го проччачкам.

4 септември 2024
4
5
Домашен рутер да, ама во мрежата си имам хоме-лаб сo неколку куќишта претворени во серверчиња па сакав некое пософистицирано решение од обичниот рутер што го даваат од телеком. Приметив дека ми ја скенираат ип адресата т.е неколкуте серверчиња што ги имам па си решив боље спречити него лечити, па од тука произлегува потребата за opnsense, иако повеќе е хоби проект лично за мене да си научам.

Ако не ти е само за „тестирање“, сериозно е да си земеш дедициран уред за OPNSense, на АлиЕкспрес имаш мини ПЦја наменети за рутер-фаервол комбо за пристојна цена ~100+ ЕУР. Ама ако сакаш само да се занимаваш, стај си една виртуелка или постаро ПЦ па вози... Од истата мака, да не речам хоби, ја се определив за дедициран уред.

Доволна алтернатива ти е и со reverse proxy, Cloudflare + SSL, во комбо со Cloudflare Zero Trust, а бонус тие е ако сакаш и твој authentication сервер. Ја користам Traefik, Let's Encrypt за SSL и Authentik.

Сите по дома користиме доста од хоме-лаб сервисите, па сето ова вреди за помирна глава.

marv

Unbeatable
5 октомври 2007
5.173
4.750
Ако не ти е само за „тестирање“, сериозно е да си земеш дедициран уред за OPNSense, на АлиЕкспрес имаш мини ПЦја наменети за рутер-фаервол комбо за пристојна цена ~100+ ЕУР. Ама ако сакаш само да се занимаваш, стај си една виртуелка или постаро ПЦ па вози... Од истата мака, да не речам хоби, ја се определив за дедициран уред.

Доволна алтернатива ти е и со reverse proxy, Cloudflare + SSL, во комбо со Cloudflare Zero Trust, а бонус тие е ако сакаш и твој authentication сервер. Ја користам Traefik, Let's Encrypt за SSL и Authentik.

Сите по дома користиме доста од хоме-лаб сервисите, па сето ова вреди за помирна глава.
Де некој линк од тие од Алија што ги препорачуваш? Баш ме интересира што се толку специјално наменети за рутер/фајрвол.

Sent by ME using Tapatalk

ARMac

Epic
2 октомври 2010
9.321
12.205
Скопје
androgaming.com
Де некој линк од тие од Алија што ги препорачуваш? Баш ме интересира што се толку специјално наменети за рутер/фајрвол.

Не се ништо посебно, целерон NUC со 4 до 6 реалтек чипа. Искрено мислам дека не вредат за парите, повеќе се geek toy. Интересни се хладњаците.

• Ми се допаѓа
Реакции: marv

wolverine

Practice makes perfect
27 јуни 2012
1.269
1.489
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-13600K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard
Gigabyte Z790 GAMING X AX
Storage
2TB Samsung 980 Pro | 2x Samsung 980 PRO 500GB | 1TB MX500
PSU
NZXT C750
RAM
2x32GB G.Skill TridentZ 6400
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
FL ESPORTS F12 - Kailh Box White Switch
Monitor
2x Dell 27" S2721DGFA 166Hz
OS
Fedora (GNOME)
Mikrotik RB5009 - за Рутер
Mikrotik CRS326 - за Switch
Mikrotik hAp AX3 - за AP

4 септември 2024
4
5
Имаш на претек, бујрум: https://www.aliexpress.com/w/wholesale-pf-sense-router.html?spm=a2g0o.productlist.search.0
Фрли поглед и на овој review, имаш добар осврт на доста модели: https://homenetworkguy.com/review/opnsense-hardware-recommendations/

Јас дома имам TopTon со Intel N100 CPU. Инаку стигна со Windows, го кркнав на OPNSense и еве го од тогаш вози и опслужува ~30 уреди, хоме-лаб, сториџ...

Троши 20W, a по форуми може да се сретнат поплаки дека знае како CPU без активно ладење да качува повисоки температури (60+ С). Некои ја менуваат термалната паста, некои му ставаат вентилатор од кулер над куќиштето преку USB напајање. Скоро сретнав и некој совет да му се намали потрошувачката на 7W преку BIOS, наводно без афектирање на перформанси...

marv

Unbeatable
5 октомври 2007
5.173
4.750
Не се ништо посебно, целерон NUC со 4 до 6 реалтек чипа. Искрено мислам дека не вредат за парите, повеќе се geek toy. Интересни се хладњаците.

Така и си мислев. Ме зачуди со 100те еур, а пошто сум ги гледал немало за толку, комплет со транспорт и сл.
Сепак јас лично би идел на некое мини ПЦ со додатна мулти лан картица ако ми треба баш.

marv

Unbeatable
5 октомври 2007
5.173
4.750
Имаш на претек, бујрум: https://www.aliexpress.com/w/wholesale-pf-sense-router.html?spm=a2g0o.productlist.search.0
Фрли поглед и на овој review, имаш добар осврт на доста модели: https://homenetworkguy.com/review/opnsense-hardware-recommendations/

Јас дома имам TopTon со Intel N100 CPU. Инаку стигна со Windows, го кркнав на OPNSense и еве го од тогаш вози и опслужува ~30 уреди, хоме-лаб, сториџ...

Троши 20W, a по форуми може да се сретнат поплаки дека знае како CPU без активно ладење да качува повисоки температури (60+ С). Некои ја менуваат термалната паста, некои му ставаат вентилатор од кулер над куќиштето преку USB напајање. Скоро сретнав и некој совет да му се намали потрошувачката на 7W преку BIOS, наводно без афектирање на перформанси...
Ме зачуди со 100те еур, а пошто сум ги гледал немало за толку, комплет со транспорт и сл.

ARMac

Epic
2 октомври 2010
9.321
12.205
Скопје
androgaming.com
Ме зачуди со 100те еур, а пошто сум ги гледал немало за толку, комплет со транспорт и сл.

Да, ама па тие не се пасивно ладени :/

Имам Optiplex Micro со Kaby i5-ка земен од ддстор за ~7000. Гледам сега е 8 ама мислам дека се доста побрзи во било кое сценарио. Јас како плеер за музика го користам (тидал, Плексамп, спотифај) директно во ресивер.

Cika

Practice makes perfect
8 декември 2009
2.743
1.579
За играчки овие уреди што ги плаќате се прескапи за мене лично. Имате Fujitsu s920 за 30-40 еур, плус 10-20 еур за Intel лан карта и некој долар за рајзер. На ваква играчка имам opnsense што опслужува едно 10 уреди дома константно, rock solid e. Малце кашла при торенти на гигабит брзини, ама со оптимизации се решава.

Динамичка IP не е проблем, може да се иде со cloudflare директно од opnsense.

• Ми се допаѓа
Реакции: marv

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
47.596
Мислења
982.476
Членови
35.832
Најнов член