Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

OneID електронска идентификација

Miki98

Gaining Experience
13 јануари 2021
531
318
Macedonia Pehchevo [2326]
www.balkan77.com
Здраво ит другари
Денес за првпат забележав една апликација која имам инсталирано OneID.
ете линк
Дали ќе може во иднина да се потпишуваме без да одиме во шалтер?
пр:
Издавање на пасош/лична карта и др.?

acikaaa

On your way to fame
22 октомври 2018
1.013
973
Скопје
Уште од пред година и кусур постои странава али ништо конкретно не глеам, а до сеа никад не затребало вакво нешто, од друга страна лични податоци бара

Gilfoyle

Practice makes perfect
10 септември 2009
545
1.912
OneID е сервис на КИБС и е за издавање на дигитални сертификати за физички лица бесплатно како дел од воведувањето на дигитален идентитет што ќе помогне најмногу со шалтерските услуги. Ова е подпомогнато со владата на Естонија ако не се лажам.

Од 01.01 КБ почна со користење на OneID, баш имав прилика да го искористам за потпишување при ажурирање на податоци онлајн.

Од моето искуство доста smooth работи имплементацијата, користат 2FA со face id/touch id од телефонот каде што сертификатот е импортиран и истиот 2FA е задолжителен при било какво користење на сертификатот .

Засега кај КБ е само таа функција за ажурирање на податоци ама од она што се збори е дека во наредните 3 месеци треба да се префрлат целосно со овозможено користење при плаќања, потпишување барања за кредити, за нови ТРС и слично.

Исто така и Халк, Шпаркасе, Триглав и Прокредит имаат започнато нивни имплементации.

Последна промена:

Magical

Gaining Experience
15 август 2008
389
401
И јас го користев за ажурирање на податоци на КБ и се помина одлично. Секоја чест за апликацијата, Браво!

Goran995

Unstoppable
16 ноември 2019
1.236
2.082
Скопје
Исто така и Халк, Шпаркасе, Триглав и Прокредит имаат започнато нивни имплементации.

НЛБ го има од полани. Evrotrust се вика.
Маана е што не можеш да се логираш на претходен акаунт. Немаат логин, имаат само Create, не знам како.
Сменив мобилен пред некој месец, сега треба да правам друг профил со друг мејл.

Magical

Gaining Experience
15 август 2008
389
401
Маана е што не можеш да се логираш на претходен акаунт. Немаат логин, имаат само Create, не знам како.
Ист проблем го имав, контатирај ги на маил [email protected], мене ми го решија проблемот.

mviktors

Practice makes perfect
25 октомври 2012
1.107
1.617
mviktors's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5600X & Noctua NH-D15
Motherboard
ASUS TUF GAMING B550-PLUS
Storage
1TB 970 Evo + Samsung SSD 500gb + WD10EZEX 1TB
PSU
CM Vanguard 750W
RAM
2x8GB Kingston HyperX Predator
Video card
EVGA GeForce RTX 3070 Ti FTW3 ULTRA
Case
CM Storm Scout 2
Mouse
Logitech G305
Keyboard
A4Tech B120 Bloody
Audio
JBL LSR305 & HyperX Cloud Pro
Monitor
LG 27GL850 & Dell U2412M
OS
Win 11 x64
Пред повеќе од година пробував да креирам профил, нејќеше да ми ја скенира личната карта, беше избагувано и заглавуваше на document processing. Сега и да сакам да пробам со тој телефонски број не можам да се регистрирам. Крш им е целиот процес и не предвидува менување на телефони и други сценарија каде им се багнува апликацијата. Им оставив фидбек на Play Store, ама џабе.

Ме иритира што it.mk го реобјавува интервјуто со некоја си Љупка од НЛБ и промовира услуга што не функционира како што треба. На OneID направив профил за 5 минути. Ќе видиме дали ќе му се најде намена.

D

Администратор
31 март 2007
3.957
4.090
www.aqtos.com
Ме иритира што it.mk го реобјавува интервјуто со некоја си Љупка од НЛБ и промовира услуга што не функционира како што треба. На OneID направив профил за 5 минути. Ќе видиме дали ќе му се најде намена.

Многу помпезно го најавија, наговестуваа дека многу работи ќе промени, очигледно не е така. Затоа и тогаш им направивме интервју и на нив и на Mastercard.

Инаку користиме алатка dlvr.it за споделување на текстови по социјални медиуми, и они имаат EverQueue - кога штиклираш тоа на текст си го репостира.

А отворена покана да го споделиш искуството и критиките во гостински пост на IT.mk. Пиши ни на [email protected] или во ПП

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.321
6.466
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Јас на тоа Evrotrust направив профил одма штом излезе статија по порталиве, немав никакви проблеми со тоа. Ама никогаш не сум го искористил за ништо, ниту пак знам како односно во која ситуација можам да го искористам.

petkotrajko

Practice makes perfect
16 јуни 2017
1.837
1.996
Хм, ова ме загрижува малце...по неколку основи.
Да, донекаде сум запознат со Естонија и нивниот дигитален идентитет (од читање, не дека сум креирал), и се сеќавам дека е најавено креирање на верификуван дигитален идентитет и кај нас (услуги.гов.мк како почетна точка).
Ама мислев дека едно централно авторизирано и сертифицирано тело ќе го креира/надгледува/пази/заштитува овој, условно да го наречам дигитален идентитет, односно дигитална лична карта, како што е во случајот при издавање на физичките лични документи.
Вака, ми делува дополнително несигурно и небезбедно.
Со оглед на тоа колку криминалци и слични добија македонски лични документи - пасоши, односно крајно е компромитиран тој систем, колку ќе биди безбеден овај систем?
Ко шо спомна некој претходно, ќе биди ли ова само уште една база за "жниење" на готови идентитети?
Секоја недела или месец читаме за некој поголем пробив или протекување на податоци во огромни компании (соц.мрежи, но и бази на други комерцијални мегакомпании), каде се алоцирани огромни ресурси, пари, хардвер и што ти не за заштита, а сепак има пробиви, па кај не става тоа нас, во нашава Македонија, со ресурсите и се друго?

Испратено од телефоно.

gdamjan

Unstoppable
3 април 2008
3.711
2.793
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
Ко шо спомна некој претходно, ќе биди ли ова само уште една база за "жниење" на готови идентитети?
доколку биде само една база, наместо сегашните 10тина (по банки и други институции) ондак тоа е подобрување на состојбата со ризикот.

дополнително што една ваква организација ќе има само една работа, а тоа е одржување на овој систем - за разлика од банките кои прават 100 други ствари.

Goran995

Unstoppable
16 ноември 2019
1.236
2.082
Скопје
Јас на тоа Evrotrust направив профил одма штом излезе статија по порталиве, немав никакви проблеми со тоа. Ама никогаш не сум го искористил за ништо, ниту пак знам како односно во која ситуација можам да го искористам.

Се потпишуваа дигитално дури ТРИ документи (за користење на апликацијата) кога првично се регистрирав. :ROFLMAO:
После тоа - ништо. Да бидам искрен, не сум бил во НЛБ од тогаш и не сум поднесувал нешто ново (било што), може таму ќе ми стигале за потпис, не знам.

Помалку употребувана апликација од рандом bloatware, затоа и не сакам баш да се замарам со профилов што го имав.

mviktors

Practice makes perfect
25 октомври 2012
1.107
1.617
mviktors's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5600X & Noctua NH-D15
Motherboard
ASUS TUF GAMING B550-PLUS
Storage
1TB 970 Evo + Samsung SSD 500gb + WD10EZEX 1TB
PSU
CM Vanguard 750W
RAM
2x8GB Kingston HyperX Predator
Video card
EVGA GeForce RTX 3070 Ti FTW3 ULTRA
Case
CM Storm Scout 2
Mouse
Logitech G305
Keyboard
A4Tech B120 Bloody
Audio
JBL LSR305 & HyperX Cloud Pro
Monitor
LG 27GL850 & Dell U2412M
OS
Win 11 x64
Многу помпезно го најавија, наговестуваа дека многу работи ќе промени, очигледно не е така. Затоа и тогаш им направивме интервју и на нив и на Mastercard.

Инаку користиме алатка dlvr.it за споделување на текстови по социјални медиуми, и они имаат EverQueue - кога штиклираш тоа на текст си го репостира.

А отворена покана да го споделиш искуството и критиките во гостински пост на IT.mk. Пиши ни на [email protected] или во ПП
Како што пиша @Magical, ги контактирав на [email protected], истиот ден пројде регистрацијата успешно со бројот што претходно не проаѓаше. Моментално не гледам практична примена на сертификатите, иако сум на НЛБ и би требало барем некои од овие услуги кои што се најавуваа да бидат достапни онлајн преку дигитален потпис.
Фала за поканата, мислам дека во моментов нема што дополнително да се сподели на оваа тема.

StalkeR

Guru
5 декември 2009
5.464
6.647
Јас се истрчав направив акаунт на овие Oneid, но од подле прочитав немало за НЛБ. Пишав мејл уште одма до сапорт дека би сакал да ме избришат од ДБ нивна и еве уште ме бараат во база изгледа, 4 дена...

StalkeR

Guru
5 декември 2009
5.464
6.647
Два месеци подоцна.. Изгледа им го хакнале системот како на ФЗОМ, па не можат да вратат мејл.

petkotrajko

Practice makes perfect
16 јуни 2017
1.837
1.996
Дали имаме некои сознанија за OneID, во смисла дали функционира како што треба, дали се имаат појавено некои индикации за протекување на информации, или нешто поврзано со некоја ранливост на нивните дата бази, сервери или слично?
Прашувам, пошто малку бев скептичен ко излезе ова (и сеуште сум) од аспект на безбедноста на податоците со кои ќе го нахранам системот и ранливоста на тој систем.
Веројатно ќе треба да креирам oneID, поради ажурирање на личните податоци во една банка (во Халк конкретно), па сакам да видам дали некој има некој insight за досегашното функционирање на овој „дигитален идентитет“?

LEOtechforce

Gaining Experience
13 декември 2019
303
129
Што се случи со коментарот/одговорот?
Зошто исчезна, а пред малку го прочитав?

Не приметив ја се брзав на едит да додадам нешто ама се ми се избриша сакав да кажам дека едно нешто е многу детали бара што не ми се допаѓа некој вистина непотребни работи ама тоа види сам незнам дали за Халк е така.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
48.146
Мислења
990.972
Членови
36.259
Најнов член
Minco