Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Олимпијада 2024 во Македонија

mkd

Gaining Experience
5 јуни 2007
313
157
Здраво

Дали некој се заинтересирал какви се опциите во Македонија за гледање на Олимпијадата? Корисник сум на Магента од Телеком, кои најавуваат Олимпијада во 4К, но засега некако не даваат некои информации.

Некако ме заинтересира Max (поранешно HBO Max, кој е достапен на различни уреди. Гледам дека и Телеком го нуди Max со дополнителна претплата, а мислам дека е основниот план (треба Premium за 4К). Јас сепак би одел директно кај (HBO) Max, доколку се одлучам на таа варијанта.

Со IPTV некако не сум во најдобри односи. Последно што пробував беше ProSkyTV но некако често ми прекинуваа каналите.

moongose

Unbeatable
19 јули 2013
4.151
5.070
Од телевизии МТВ и Еуроспорт ќе пренесуваат. Секаде во Европа пренесуваат Еуроспорт и националната телевизија.

Минатата олимпијада преку интернет идеше на Eurosport Player, чинам беше 5 евра за еден месец.
Во меѓувреме се обединија со ХБО и го крстија Макс спорт, ама тоа е тоа.

ARMac

Epic
2 октомври 2010
9.361
12.284
Скопје
androgaming.com
Со IPTV некако не сум во најдобри односи. Последно што пробував беше ProSkyTV но некако често ми прекинуваа каналите.

Сигурно не си прашал за препорака. Јас сум со години на IPTV не ми паѓа на памет да им дадам пари на телеком, телекабел или А1 ради тоа што не прават будали со квалитеот на стримот.

Јас сум на Мега, година дена во Септември ми истекува. За цената што ја плаќам е одличен. Порано можда имало прекини, последниве 5-6 месеци драстично се подобрија. Еве европско помина без ни еден прекин ни на арени ни на БТ/ТНТ.

Од септември одам на Дино пошто се за нијанса подобри (ама и поскапи), а како што видов VOD им е одличен. Категории поделени на Netflix/Hulu/Amazon/Apple итн. Сите ги има.

А тоа телком и 4К со 5 мегабита проток, нека идат да не кажам каде. Ако бидат и толку. За квалитетен (4к) стрим, ОСОБЕНО спорт, препорачано е 12-15 Мбпс за h264 или околу 8 за HEVC.

Последна промена:

k3b

Gaining Experience
12 декември 2017
397
321
ОСОБЕНО спорт, препорачано е 12-15 Мбпс за h264 или околу 8 за HEVC.

Има да се изнагледаш 8 mbps 4K vo HEVC. Под 15 mbps HEVC заборави на квалитет. Тie боранија од стримovi што одat по пиратски платформи sе далеку од FHD, не па 4К

M@RKO

Gaining Experience
3 јуни 2009
1.216
391
Да видиме што ќе пуштат овие од Телеком. Знаеме дека некакво 4к ќе понудат ама дали ќе има уште нешто за оние кој немаат оптика или MagentaTV тоа ме интересира мене.

1000006996.jpg

Последна промена:

JamesKirk

Unstoppable
12 февруари 2015
2.713
2.421
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1215u
Motherboard
Lenovo
Storage
Solidigm P41 Plus 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Да видиме што ќе пуштат овие од Телеком. Знаеме дека некакво 4к ќе понудат ама дали ќе има уште нешто за оние кој немаат оптика или MagentaTV тоа ме интересира мене.

Погледнете го атачментот 139237
Спрема она каков им е ХД сигналот, не очекувајте чудо од 4К-во. Кој нема оптика ни 4 ни K не ќе види

mkd

Gaining Experience
5 јуни 2007
313
157
Сигурно не си прашал за препорака. Јас сум со години на IPTV не ми паѓа на памет да им дадам пари на телеком, телекабел или А1 ради тоа што не прават будали со квалитеот на стримот.

Јас сум на Мега, година дена во Септември ми истекува. За цената што ја плаќам е одличен. Порано можда имало прекини, последниве 5-6 месеци драстично се подобрија. Еве европско помина без ни еден прекин ни на арени ни на БТ/ТНТ.

Од септември одам на Дино пошто се за нијанса подобри (ама и поскапи), а како што видов VOD им е одличен. Категории поделени на Netflix/Hulu/Amazon/Apple итн. Сите ги има.

А тоа телком и 4К со 5 мегабита проток, нека идат да не кажам каде. Ако бидат и толку. За квалитетен (4к) стрим, ОСОБЕНО спорт, препорачано е 12-15 Мбпс за h264 или околу 8 за HEVC.

Ќе може линкови за двата сервиси за IPTV што ги спомна?

ARMac

Epic
2 октомври 2010
9.361
12.284
Скопје
androgaming.com
Има да се изнагледаш 8 mbps 4K vo HEVC. Под 15 mbps HEVC заборави на квалитет. Тie боранија од стримovi што одat по пиратски платформи sе далеку од FHD, не па 4К

Сакав да кажам минимум, не препорачано. 8Mbps / 1h = 3.6GB, што значи рипнат филм од 120 минути е ~7GB.

Ќе може линкови за двата сервиси за IPTV што ги спомна?

МЕГА

Дино

Генерално додај OTT на името на провајдерот и ќе најдеш

mkd

Gaining Experience
5 јуни 2007
313
157
Сакав да кажам минимум, не препорачано. 8Mbps / 1h = 3.6GB, што значи рипнат филм од 120 минути е ~7GB.

МЕГА

Дино

Генерално додај OTT на името на провајдерот и ќе најдеш

Благодарам

k3b

Gaining Experience
12 декември 2017
397
321

Се е тоа океј, само лајв стрим и вод има разлика небо земја. Филм можеш од торент да земеш и да го стримаш, плус во огромна предност си на филм што во позадина баферира колку што трае филмот и немаш проблем па и 40 mbps да е. За лајв стрим и квалитет е нешто друго. За 4к па да не правиме муабет.

TexasUS

On your way to fame
25 февруари 2017
1.026
988
Спрема она каков им е ХД сигналот, не очекувајте чудо од 4К-во. Кој нема оптика ни 4 ни K не ќе види
Зависи техниката или маркетингот од Телеком кој ќе го има последниот збор. Ако техника, очекувам квалитетен 4К (плус HDR ако имаат еуроспорт) стрим само за оптика корисници, ако го има маркетинг тимот последниот збор, тогаш стримот ќе иде со битрејт колку што треба да се фул хд каналите и ќе може сите да го гледаат. И така џабе ќе е 4K каналот, подобро ќе биде 1080i и тогаш нека идат у сите такви погрдни зборови бидејќи како што пиша еден погоре зборовите не се прикладни за на форум да ги напишам.

Маркетингот го имаше зборот кога ги пребација сите у демек ХД и ете што добивме. :poop::mad:

M@RKO

Gaining Experience
3 јуни 2009
1.216
391
Кај сите ли е толку лош стримот на Max на преносиве на олимпискиве спортови? Јас сум преку оператор и толку е сликата пикселизирана негледлива дури не е ни HD. На моменти е толку крш а на моменти подобра.

Исто приметив на тие одвоените преноси што се посебно во делот Paris 2024 нема избор на српски или хрватски аудио коментатор, додека пак во делот Спорт ги има Eurosport 1 и 2 и тука си има српски и хрцатски избор на аудио коментатор.

Последна промена:

k3b

Gaining Experience
12 декември 2017
397
321
Кај сите ли е толку лош стримот на Max на преносиве на олимпискиве спортови? Јас сум преку оператор и толку е сликата пикселизирана негледлива дури не е ни HD. На моменти е толку крш а на моменти подобра.
Adaptive bitrate е на макс. Во превод ако имаш крш интернет сликата се адаптира на тебе :)

M@RKO

Gaining Experience
3 јуни 2009
1.216
391
Adaptive bitrate е на макс. Во превод ако имаш крш интернет сликата се адаптира на тебе :)
Тоа и го заприметив на моменти е лошо некогаш добро.

Ама па филмовите, сериите ги вади колку толку добра слика уште од прво вклучување.

JamesKirk

Unstoppable
12 февруари 2015
2.713
2.421
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1215u
Motherboard
Lenovo
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Тоа и го заприметив на моменти е лошо некогаш добро.

Ама па филмовите, сериите ги вади колку толку добра слика уште од прво вклучување.
Дали само спортските канали се крш?

M@RKO

Gaining Experience
3 јуни 2009
1.216
391
Дали само спортските канали се крш?
Па да варира квалитетот некогаш е премногу крш а некогаш добар. Знам дека ми е лош интернетот, свесен сум за тоа ама во тој момент кога прв пат пуштив спортски пренос на Max беше претерано лоша сликата.

Ќе видиме наредниве денови.

JamesKirk

Unstoppable
12 февруари 2015
2.713
2.421
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1215u
Motherboard
Lenovo
Storage
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Па да варира квалитетот некогаш е премногу крш а некогаш добар. Знам дека ми е лош интернетот, свесен сум за тоа ама во тој момент кога прв пат пуштив спортски пренос на Max беше претерано лоша сликата.

Ќе видиме наредниве денови.
Адсл или ВДСЛ имаш?

k3b

Gaining Experience
12 декември 2017
397
321
Мислам дека е АДСЛ.
Денес е подобра сликата.

Има ли 4К за олимпијадава на Мах? Јас сум преку оператор а преку оператор е основен пакет.

На АДСЛ или ВДСЛ теоретски шанси нема 4К да гледаш контент. Инаку има да.. За на макс конкретно не знам, ама на друго место ја има

TechMan

Intern
16 ноември 2008
5
0

Дали ќе може да ми дадеш повеќе инфо за тоа од каде земаш ИПТВ и кои се контактите со нив?

M@RKO

Gaining Experience
3 јуни 2009
1.216
391
На АДСЛ или ВДСЛ теоретски шанси нема 4К да гледаш контент. Инаку има да.. За на макс конкретно не знам, ама на друго место ја има
На Мах тв
Канал 7: Eurosport 3 тенис и голф
Канал 8: Eurosport 5 фудбал
Канал 9: Eurosport 6 кошарка

На Magenta tv и MagentaTV GO:
Канал 6: Eurosport 4K
Канал 7: Eurosport 3 тенис и голф
Канал 8: Eurosport 5 фудбал
Канал 9: Eurosport 6 кошарка

Кај мене на MaxTV сеуште ги нема каналите има само инфо канал за нив. Додека пак на MagentaTV GO без прекини може да се гледа Eurosport 4K но добро испробав на телефон.

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
49.094
Мислења
1.005.659
Членови
36.674
Најнов член
Zl4tk0

ит маркет