Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Ogranicuvanje na limit!?

Статус
Затворена за нови мислења.

vetarvomagla

Intern
22 јуни 2007
55
1
Imam dva kompjuteri i kabelski internet.Edniot komojuter e povrzan preku mrezen kabel,drugiot preku usb.Arno amo toj sto go koristi preku usb,postojano nesto simnuva i jas nemozam da otvoram ni google.Inaku paketot ionaka ne e brz mnogu.Me interesira dali mozam nekako da mu ja ogranicam konekcijata?Da recime na 5kbps.

vetarvomagla

Intern
22 јуни 2007
55
1
you are wrong, very wrong my friend
Sakas da kazes deka moze so NetLimiter?Kako ke ja ogranicam,vcera go instalirav NetLimiter ama nevidov nikade kade mozam da ja namalam kaj nego konekcijata.Si probal nekogas taka? Inaku da se doobjasnam,jas sum na modemot so mrezen kabel,i sakam na toj sto e preku USB da mu ja ogranicam brzinata,za da ne me zaebava mene internetot.

dani_janev

Intern
19 април 2007
280
7
Ima razlika od NetLimiter i NetLimiter Pro...kolku so ja znam samo so Pro mozes da limitiras upload i download...a samo NetLimiter ti meri traffic (sekoj cas, den, mesec...)

vojkan

Intern
19 јуни 2007
404
4
Druzhe toa shto ti go barash se vika QoS. Opciite ti se sledni:

1. Kupi 'gjubre' router i kje ti vrshi rabota.
2. Koristi go QoS na samiot Windows.

vuki

Intern
23 септември 2007
17
0
ај некој ако знае да каже освен со рутер дали може да се лимитира аплоуд/даунлоуд, значи трафик за два корисници ПОЛА-ПОЛА.

filipvselena

Gaining Experience
7 април 2007
2.924
183
Ova e veke mnogu slozeno i komplicirano.Zosto ne zemes da si kupis eden switch i da si gi povrzes kompjuterite?Eve od skoro vreme ja se povrzav vo mreza so komsijata i si kupivme switch(so 8 vlezovi momentalno nemase so pomalku okolu 800-900 denari ne me drzi za zbor ne se sekavam)i od modemot(kablovski)Motorola SB5101E staviv eden obicen mrezen kabel koj go staviv vo eden od vlezovite na switchot i potoa po eden kabel za mojot i toj kompjuterot na drugiot.Ovaka kako sto probuvas treba nekoj sto se razbira vo vmrezuvanja.Inace od brinata sum prezadovolen nikogas ne se usporilo ne ni ni custvuvam

CyberSpic

Intern
14 април 2007
823
26
howtoformatacomputer.com
?

Ova e veke mnogu slozeno i komplicirano.Zosto ne zemes da si kupis eden switch i da si gi povrzes kompjuterite?Eve od skoro vreme ja se povrzav vo mreza so komsijata i si kupivme switch(so 8 vlezovi momentalno nemase so pomalku okolu 800-900 denari ne me drzi za zbor ne se sekavam)i od modemot(kablovski)Motorola SB5101E staviv eden obicen mrezen kabel koj go staviv vo eden od vlezovite na switchot i potoa po eden kabel za mojot i toj kompjuterot na drugiot.Ovaka kako sto probuvas treba nekoj sto se razbira vo vmrezuvanja.Inace od brinata sum prezadovolen nikogas ne se usporilo ne ni ni custvuvam

offtopic ?

taranenik

Intern
12 јуни 2007
555
13
temata bese kako da ogranicam internet a ne kako da povrzam mreza

NetLimiter 2 Pro v2.0.10.1 x64

NetLimiter is an ultimate internet traffic control and monitoring tool designed for
Windows. You can use NetLimiter to set download/upload transfer rate limits for
applications or even single connection and monitor their internet traffic.

Along with this unique feature, Netlimiter offers comprehensive set of internet
statistical tools. It includes real-time traffic measurement and long-term
per-application internet traffic statistics.

sojic

Intern
29 април 2007
435
24
Не може со net Limiter. Не ли контате. Тоа ветер во магла што сака не може да се изведе толку лесно (освен можеби со QoS, за кој немам појма).

Нет лимитер може да ограничи брзина на компјутерот на кој е инсталиран. Што значи, дека ветер во магла ќе траба да отиде кај комшијата, да му го инсталира, и кога ќе си отиде, овој ќе го изгаси.

Remote, да му ограничиш брзина во твојот случај нема теорија.

Решение: Рутер или switch.

CyberSpic

Intern
14 април 2007
823
26
howtoformatacomputer.com
??

temata bese kako da ogranicam internet a ne kako da povrzam mreza

NetLimiter 2 Pro v2.0.10.1 x64

NetLimiter is an ultimate internet traffic control and monitoring tool designed for
Windows. You can use NetLimiter to set download/upload transfer rate limits for
applications or even single connection and monitor their internet traffic.

Along with this unique feature, Netlimiter offers comprehensive set of internet
statistical tools. It includes real-time traffic measurement and long-term
per-application internet traffic statistics.

jas ne gledam ili vo tvojot predhoden off topic post ne e spomnat net limiter...nvm

@ sojic - spustiv net limiter pro i ima opcija za network limit
mozda e samo na pro verzijata ??

zz

Miksa2007

Intern
15 октомври 2007
112
1
Ако модемот е кај тебе, извади му го кабелот, не одговарај на телефон ни на врата, заврши си работа и после стави го !

sojic

Intern
29 април 2007
435
24
CyberSpic, можеби има можност за ограничување, арно ама ако имаш две мрежни, па комшијата зема од тебе (ти изиграваш рутер). Не ми е јасно, како софтвер што е инсталиран кај тебе, ќе го ограничи комшијата кој зема интернет од модемот диреткно.

CyberSpic

Intern
14 април 2007
823
26
howtoformatacomputer.com
nemora da si ti gateway za internetot, go ogranicuvas mrezno so toa sto toj e client so net limiter, ama koga ke e isklucen kompjuterot tvoj kaj nego ke nema limit...negativna strana e sto nemozes da podelis da recime po 5 giga da ima na dvata kompjuteri

p.s. softwerot e instaliran i kaj tebe i kaj nego so toa sto ti si master admin :D

sojic

Intern
29 април 2007
435
24
Е тоа е друго 20 ако и кај него е инсталиран софтверот.

А што ако го изгаси софтверот? :)

zorandesign

Баниран/a
6 јуни 2007
1.618
689
Imam iskustvo so net limiter,i net limiter pro.I so dvete mozes da ogranicis brzina na up/download.Mozes vo celost,na sekoj transfer sto ke se pravi vo internata i extrenata(online) mrezata.Se sto treba da napravis e da stikliras na dve mesta i se ke bide ograniceno.E sega,ako sakas da ne mozi da go iskluci ke treba da go zamolis da ti dozvoli da mu go uzurpiras kompjuterot barem 1 cas i da napravis nekoi raboti jas sto ke ti gi kazam.Pod uslov toj da ne e bas nekoj kompjuterdzija:D ti treba:pSTray i WinLock Pro.Gi instaliras,ja kries ikonata od netlimiterot sto e vo tray so PSTray,i potoa so winlock pro mu isklucuvas moznost da prikluci task menager:D e ako ti dozvoli do tolku togas sigurno nema da ti go iskluci,se dodeka ne spusti RRT ili drug task menager od internet:D znaci ti ustvari treba da go kontroliras nego kako da e vo tvoe internet kafe i da mu ogranicis pristap do nekoi raboti vo negoviot sopstven kompjuter.Znam deka zvucam malku ironicno,no nemoj so ova da se navredis;)

HocusPocus

On your way to fame
3 јули 2007
1.031
641
Ako sakas da ja ograicis brzinata ke mora da si zemes ruter, i zavisi koj firmware ke go stavis na ruterot (so DD-WRT Special edition imas opcija vo QoS da go ogranices do bit, odnosno mozes da go ogranicis vo kbps, a istata opcija ja imas i so Tomato firmware).

spA

Intern
16 октомври 2007
5
0
ako toj sto zema internet preku tebe ti dozvoluva 2 min. da go imas negoviot komp. napravi vaka:
(windows xp)

Odi Start -> Run -> pishi gpedit.msc -> Stisni Ok ili ENTER.
Odi na Local Computer Policy -> Administrative Templates -> Network -> klikni na QoS Packet Scheduler
Na drugata strana kaj - Propertise go imate "Limit reservable bandwidth" 2 clicks
Klikni na tockata "Enabled box" tuka e 20 % (poshto internetot sto go zemame od provajderot windows xp go zabranuva 20 %)
Smeni go "Bandwidth limit 20%" staj mu 50%
klikni OK i zatvori gpedit.msc

so sreka!

Статус
Затворена за нови мислења.

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
49.048
Мислења
1.004.912