1. Здраво и добредојдовте на форумот на IT.mk.

    Доколку сеуште не сте дел од најголемата заедница на ИТ професионалци и ентузијасти во Македонија, можете бесплатно да се - процесот нема да ви одземе повеќе од 2-3 минути, а за полесна регистрација овозможивме и регистрирање со Facebook и Steam.
    Сокриј

Официјална тема за помош и дискусија за програмирање

Дискусија во форумот 'PHP, ASP, JSP (JavaServer Pages)' започната од Pulse, 30 oктомври 2016.

  1. spiritBreaker

    spiritBreaker
    Unstoppable

    2,676
    3,055
    27 oктомври 2015
    Машко
    g4m3R
    Limit 42 offset 74-na krajot na kverito dodavas. Limit-da ti vrqti samo tolku rezultati, offset-pocnuvajki od taa pozicija

    Sent from my Z00D using Tapatalk
     
  2. Pulse

    Pulse
    Practice makes perfect

    1,186
    1,221
    26 oктомври 2014
    Машко
    Full Stack Web Developer
    мислам дека не се сфативме, тој сака при внесување „42“ да му се пополнат другите полиња... со тоа што да го добие тоа што го сака, претходно треба во база да има веќе зачувани „артикли“ да ги наречам, и кога ќе внесеш индекс 42 на некој артикал да ти се пополнат другите полиња. просто едноставно :)
    во кој јазик ова треба да е направено?
     
    На boro1 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. spiritBreaker

    spiritBreaker
    Unstoppable

    2,676
    3,055
    27 oктомври 2015
    Машко
    g4m3R
    @boro1 ова можеш со jQuery post да го средиш. пример, тригер нека ти е blur :
    $("#poleid").blur(function()) {
    var vrednost = $("#poleid").val();
    тука правиш пост до скрипта, праќаш вредноста, а таа ти ги враќа вредностите за две колони, и после тие две колони, со $("#idnadivotkajsokjevnesuvas").html(vratenavrednost);
    така за двете полиња. само шо она шо ќе ти го врати од постот, нека ти е во низа, за да можеш со еден повик да ги земеш двете вредности.

    edit: ако имаш многу вакви полиња, тогаш (нели инпут полиња), можеш наместо $("#poleid") , да го земаш со $("input").blur itn, и после доле во var vrednost = $(this).val();
     
    На dimsa и boro1 им се допаѓа ова.
  4. Pulse

    Pulse
    Practice makes perfect

    1,186
    1,221
    26 oктомври 2014
    Машко
    Full Stack Web Developer
    да се надоврзам.. и ако вредностите се враќаат од пхп скрипта, може да користи JSON..
    jquery-то ќе биде function(data){} , a од пхп ќе му враќа json_encode("value1"=>"nekoja_brojka","value2"=>"vtora_brojka");
    Потоа во jquery-то вредностите ги имаш како data.value1 data.value2
     
    На boro1 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. spiritBreaker

    spiritBreaker
    Unstoppable

    2,676
    3,055
    27 oктомври 2015
    Машко
    g4m3R
    пристапот кој тој ќе си го избери, е негов. може во низа, може json, како сака. само сакав да го упатам во кој правец би требало да се движи, ма да пристапот со .blur не е единствен. може да користи debounce, keyup, итн, шо на него му одговара. може тригер да му е и ентер притискање. нека си избере најубав метод кој него му одговара
     
    На boro1 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Pulse

    Pulse
    Practice makes perfect

    1,186
    1,221
    26 oктомври 2014
    Машко
    Full Stack Web Developer
    мене како што ми се чини, членот сакаше готови кодови :D да му искуцаме ние :D тој нема ништо направено, сликата/табелата е од ексел и почнува од почеток :D
     
  7. boro1

    boro1
    Practice makes perfect

    1,628
    1,277
    13 Август 2009
    Машко
    Да, почнувам од почеток и немам ништо направено. Не сакам да биде бела страна со 3-4 копчиња и една табела ( толку знам моментално ), сакам да изгледа поубаво :D ( затоа и барав темплејт / туториал ).

    Целта е да имам табела, за внесување податоци од база според клучот ( пр. 10-15 артикли ќе има во една табела ) а потоа да се печати.
    Досега ова се работи во ексел ( sheet 1 е табелата, sheet 2 e “базата“ и се копираат ред по ред ).

    Не сакам некој друг да го направи целиот проект, сакам сам да го направам, но ми треба помош.
    Фала на помошта до сега, за натаму ќе барам по google.
     
  8. spiritBreaker

    spiritBreaker
    Unstoppable

    2,676
    3,055
    27 oктомври 2015
    Машко
    g4m3R
    во шо сакаш да го средиш?
     
  9. boro1

    boro1
    Practice makes perfect

    1,628
    1,277
    13 Август 2009
    Машко
    Може во било што, барам кој е најубав/најлесен начин, гледав сега bootstrap па мислам со тоа да почнам.
     
  10. Pulse

    Pulse
    Practice makes perfect

    1,186
    1,221
    26 oктомври 2014
    Машко
    Full Stack Web Developer
    Најпрво инсталирај xampp за локално работење.
    Симни bootstrap библиотеки, среди го дизајнот да изгледа како што сакаш.
    После направи база во phpmyadmin, структурата нека ти биде ваква:
    artikli (table)
    -- id (int) (auto increment)
    -- index(int)
    -- text1 (text unicode-utf8)
    -- text2 (text unicode-utf8)
    -- cena (int)
    upload_2017-1-24_23-18-16.png
    vneseniprodukti (table)
    -- id (int) (auto increment)
    -- artikal_id (int)
    -- kolicina (int)

    после многу лесно е сево ова да го поврзиш...
    внесуваш index и со функција во табела artikli бараш кој артикал е со index = x и ги принташ вредностите.
    vneseniprodukti табелата е за да зачувуваш што имаш додадено.
    Примери:
    artikli (table)
    id = 1
    index = 73
    text1 = cigari
    text2 = west
    cena = 75
    id = 2
    index = 42
    text1 = mleko
    text2 = bitolsko
    cena = 30
    vneseniprodukti (table)
    id = 1
    artikal_id = 2
    kolicina = 2
    id = 2
    artikal_id = 1
    kolicina = 4

    Со функции и средена табела и То' ќе ти излезе вака
    upload_2017-1-24_23-18-16.png
     
    На boro1 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. mimica

    mimica
    Intern

    70
    16
    15 Декември 2010
    Женско
    Здраво дечки, ај некој нека сподели ако знае што треба да додадам за да ми работи следново:

    Од една табела my_resource ги влече ресурсите, од другата my_user ги влече податоците кој корисник го објавил ресурсот. она што не ми е јасно како да го направам е:
    Од трета табела my_resource_featured која содржи само ид на ресурсот (ист од табела my_resource) и датум кога е поставен за featured.

    Да принта само ресурси кои се featured т.е да ги принта само они кои ги има во my_resource_featured, сите останати податоци ќе ги влече како и до сега од my_resource.

    Она што го имам до сега направено и работи (само што ги влече сите ресурси а не само featured) :
    PHP:
            $FRArray $db->fetchAll($db->limit("SELECT
                resource_id, title, tag_line,
                icon_date, last_update, price, currency, resource_state,
                user.user_id, user.username
                FROM my_resource AS resource
                LEFT JOIN my_user AS user ON (user.user_id = resource.user_id)
                WHERE resource.resource_id
                AND resource_state = 'visible'
                ORDER BY resource.rating_weighted DESC, resource.last_update DESC"
    ,
            
    $Limit));
    Благодарам, мислам дека бев јасна ;)
     
  12. Fatal1ty_

    Fatal1ty_
    Großmeister

    21,389
    25,021
    28 Февруари 2008
    Машко
    Experienced Web Developer
    Па добро си почнала што е проблемот сеа? LEFT JOIN нарапј го INNER JOIN и над него додади
    INNER JOIN my_resource_feature ON (my_resource_feature.resource_id = resource.resource_id)... "SELECT resource.resource_id
     
    На Psycore му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Pulse

    Pulse
    Practice makes perfect

    1,186
    1,221
    26 oктомври 2014
    Машко
    Full Stack Web Developer
    Правам некој си инсталационен визард за скрипта и сакам кога ќе завршиш со инсталацијата, истиот тој директориум да се избрише.
    Пробав свашта со ниедно не успеав да избришам цел директориум.
    rrmdir исто така пробано, пробав со некои функции што ги најдов на stackoverflow пак неуспеав. :(
    Визардот е во domain.com/install
    Untitled.png
     
  14. spiritBreaker

    spiritBreaker
    Unstoppable

    2,676
    3,055
    27 oктомври 2015
    Машко
    g4m3R
    Unlink(patekatanafolderot)

    Sent from my Redmi Note 3
     
  15. Pulse

    Pulse
    Practice makes perfect

    1,186
    1,221
    26 oктомври 2014
    Машко
    Full Stack Web Developer
    unlink(dirname($_SERVER['PHP_SELF']));
    No such file or directory :(
     
  16. spiritBreaker

    spiritBreaker
    Unstoppable

    2,676
    3,055
    27 oктомври 2015
    Машко
    g4m3R
    Wtf? Seriozno ova go probuvas?

    Sent from my Redmi Note 3

    edit:
    dirname(__FILE__);

    таа директива ти треба тебе.

    $pateka = dirname(__FILE__);

    edit2: ти како шо си ја постирал командава со PHP_SELF, сакаш цел директориум да го избришиш заедно со скриптата кај шо си...ми нема логика тука. врати се еден дир назад и бриши. ИЛИ, со exec -
    exec("rm -rf $pateka"); (tuka si eden dir nazad, ../)
     
    Последна промена: 16 Февруари 2017
  17. Pulse

    Pulse
    Practice makes perfect

    1,186
    1,221
    26 oктомври 2014
    Машко
    Full Stack Web Developer
    па тоа и ми треба, ама како што мислам ќе треба да ја повикам од друг дир :D
    кога пробувам од друг дир да избришам друг дир ми дава Permission denied. изгледа треба прво chmod да му променам.
     
  18. spiritBreaker

    spiritBreaker
    Unstoppable

    2,676
    3,055
    27 oктомври 2015
    Машко
    g4m3R
    на истиот сервер си кај шо праеше cron џобови? ако си, тогаш напрај го во cron истово. ако ти треба помош слободно контактирај ме.
     
  19. Pulse

    Pulse
    Practice makes perfect

    1,186
    1,221
    26 oктомври 2014
    Машко
    Full Stack Web Developer
    не не, моментално на localhost, и cron не ми помага, треба целосно ова да работи визуелно, и чоек што не се разбира во cron и програмирање, да работи.
     
  20. spiritBreaker

    spiritBreaker
    Unstoppable

    2,676
    3,055
    27 oктомври 2015
    Машко
    g4m3R
    Тогаш овас скрипта нека ти е во различен дир со инсталационото, и прај како шо ти објаснав погоре.

    Sent from my Redmi Note 3
     
  21. Pulse

    Pulse
    Practice makes perfect

    1,186
    1,221
    26 oктомври 2014
    Машко
    Full Stack Web Developer
    Што испуштам овде? Неможам да сватам зашто некои вариабли во некои случаеви ги нема...
    .htaccess
    Код:
    RewriteRule ^faq?$ faq.php [L,NC]
    RewriteRule ^faq/category/([0-9a-zA-Z\w-\s]+)-([0-9]+)/?$ faq.php?category=$2 [L,NC]
    
    на друго место во language чејнџер за линкот имам вака:
    PHP:
    $current $_GET;
    echo 
    '<a href="';
    echo empty(
    $current) ? '?' $_SERVER['REQUEST_URI'] . '&';
    echo 
    'language=en">';
    echo 
    'English</a>';
    случај 1:
    faq?language=en
    работи
    случај 2:
    faq/category/TestCategory-1&language=en
    јавува 404
    случај 3:
    faq/category/TestCategory-1?language=en
    со var_dump($_GET) следам и
    $_GET['language'] не постои, ми вади само $_GET['category']
     
  22. Fatal1ty_

    Fatal1ty_
    Großmeister

    21,389
    25,021
    28 Февруари 2008
    Машко
    Experienced Web Developer
    Language променлива во .htaccess

    Испратено преку nokia 3310
     
  23. Pulse

    Pulse
    Practice makes perfect

    1,186
    1,221
    26 oктомври 2014
    Машко
    Full Stack Web Developer
    language чејнџерот ми стои во хеадер и се појавува секаде, затоа имам ставено
    echo empty($current) ? '?' : $_SERVER['REQUEST_URI'] . '&';
    треба во htacces-от на секој рул да додавам language вариабла, не постои поедноставно решение? :D
     
  24. Fatal1ty_

    Fatal1ty_
    Großmeister

    21,389
    25,021
    28 Февруари 2008
    Машко
    Experienced Web Developer
    Ај пробај само со ова негде во .htaccess

    Ама како и да свртиш, ако идеш преку .htaccess language=$1 мораш да го убациш у сите линкови.
     
  25. Pulse

    Pulse
    Practice makes perfect

    1,186
    1,221
    26 oктомври 2014
    Машко
    Full Stack Web Developer
    сејм тинг. се мислам да го изведам целово со jquery, при кликање да направи ајакс и да ја рефрешира моменталната страница. најлогичко решение доколку неможе со htaccess-ов.
    за додавање на сите линкови малку ќе биде „незгодно“, не е само ленгуич чејнџер, има и за промена на валута. ќе излезат милион додатни линкови само во htaccess-oв :D
    ќе го ставам делов на холд, да слушнам уште некоја идеа доколку има некој, па што не бидуа ни царот го нема :)
     

Сподели

Вчитување...