• Здраво и добредојдовте на форумот на IT.mk.

    Доколку сеуште не сте дел од најголемата заедница на ИТ професионалци и ентузијасти во Македонија, можете бесплатно да се - процесот нема да ви одземе повеќе од 2-3 минути, а за полесна регистрација овозможивме и регистрирање со Facebook и Steam.

Официјална тема за помош и дискусија за програмирање

  • Ја почнал/а темата
  • #1

Pulse

Practice makes perfect
26 октомври 2014
1,306
1,393
127.0.0.1
petrov.mk
Незнаев како да ја крстам темава, па ако имате предлог прекрстете ја :D

Идеата ми е, дека гледам форумов е малку заостанат со дискусии за програмирање, малку да живне и ова.
Верувам има овде луѓе што се замимаваат со девелопмент професионално или пак аматерски.
Исто така темава да служи и за помош во програмирање, пишуваш дел од код и ако нешто не ти е јасно или не работи да се обидеме заедно да го решиме.
Филингот е друг кога сам ќе решиш баг, но вака барем ќе скратиме на време.
Не наведов горе каков вид на програмирање :D исклучиво веб - сите јазици.
Мене ми се има случено одреден баг да го барам 3-4 дена што на крај ќе излезе дека е некоја ситна работа.
 
  • Ја почнал/а темата
  • #2

Pulse

Practice makes perfect
26 октомври 2014
1,306
1,393
127.0.0.1
petrov.mk
ми треба html5 pattern за „само бројки со 2 спејса“
пример формат: 12 133 14444
[0-9][0-9 ]{1,}
??
неможам да сконтам како би бил патернов :O
 

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
2,993
3,363
Зменоо
spiritBreaker's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i7 9700K + Cooler Master M240L
Motherboard
Asus ROG STRIX Z390-E Gaming
Storage
Samsung 960 EVO 250GB + Toshiba HDD 2TB + 500 GB Hitachi
PSU
Gigabyte G750H
RAM
2 x 8GB DDR4 Kingston @ 3600MHz
Video card
Gigabyte GTX 1080 Ti G1 Gaming
Case
Asus GT501 TUF
Mouse
Corsair M65 Pro
Keyboard
Cooler Master CK550
Audio
Onboard audio
Monitor
AOC LED 27" I2781FH
OS
Windows 10
да ти беше во РНР , одма ќе го средевме....не сум работел со html5 патерни.

едит: пробај со пхп регекс, гледам се доста слични...

втор едит: ѕирни тука: http://html5pattern.com/Miscs можеш да искомбинираш :)
 
  • Ја почнал/а темата
  • #4

Pulse

Practice makes perfect
26 октомври 2014
1,306
1,393
127.0.0.1
petrov.mk
да ти беше во РНР , одма ќе го средевме....не сум работел со html5 патерни.

едит: пробај со пхп регекс, гледам се доста слични...

втор едит: ѕирни тука: http://html5pattern.com/Miscs можеш да искомбинираш :)
некои regex работат и од js/jq .. пробав 100 комбинации ниеден не е како што ми треба :( треба точно да има 2 празни места и да се бројки

едит: here is it
^\s*[0-9]+[ ][0-9]+[ ][0-9]+\s*$
damn
 

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
2,993
3,363
Зменоо
spiritBreaker's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i7 9700K + Cooler Master M240L
Motherboard
Asus ROG STRIX Z390-E Gaming
Storage
Samsung 960 EVO 250GB + Toshiba HDD 2TB + 500 GB Hitachi
PSU
Gigabyte G750H
RAM
2 x 8GB DDR4 Kingston @ 3600MHz
Video card
Gigabyte GTX 1080 Ti G1 Gaming
Case
Asus GT501 TUF
Mouse
Corsair M65 Pro
Keyboard
Cooler Master CK550
Audio
Onboard audio
Monitor
AOC LED 27" I2781FH
OS
Windows 10
м, па ептен мала модификација има од РНР еквивалентот, \s само, рестото е исто
 
  • Ја почнал/а темата
  • #6

Pulse

Practice makes perfect
26 октомври 2014
1,306
1,393
127.0.0.1
petrov.mk

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
2,993
3,363
Зменоо
spiritBreaker's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i7 9700K + Cooler Master M240L
Motherboard
Asus ROG STRIX Z390-E Gaming
Storage
Samsung 960 EVO 250GB + Toshiba HDD 2TB + 500 GB Hitachi
PSU
Gigabyte G750H
RAM
2 x 8GB DDR4 Kingston @ 3600MHz
Video card
Gigabyte GTX 1080 Ti G1 Gaming
Case
Asus GT501 TUF
Mouse
Corsair M65 Pro
Keyboard
Cooler Master CK550
Audio
Onboard audio
Monitor
AOC LED 27" I2781FH
OS
Windows 10
@Pulse {1-3} квантифаеров работи исто со хтмл5 патерниве?
 

kebe

Gaining Experience
29 март 2012
216
173
ми треба html5 pattern за „само бројки со 2 спејса“
пример формат: 12 133 14444
[0-9][0-9 ]{1,}
??
неможам да сконтам како би бил патернов :O
некои regex работат и од js/jq .. пробав 100 комбинации ниеден не е како што ми треба :( треба точно да има 2 празни места и да се бројки

едит: here is it
^\s*[0-9]+[ ][0-9]+[ ][0-9]+\s*$
damn
Види вака нешто, пократко: "^\d+ \d+ \d+$"
 
  • Ја почнал/а темата
  • #13

Pulse

Practice makes perfect
26 октомври 2014
1,306
1,393
127.0.0.1
petrov.mk
малку да освежам тема... како можам или дали воопшто е возможно, извршените команди од Cron Jobs да бидат извршувани само од Cron Jobs, да не може да се пристапи на фајлот преку урл-то? ме интересира Cron Jobs дали преку POST или GET медота се вчитува или се сетира и ова со командната линија што се внесува?
 

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
2,993
3,363
Зменоо
spiritBreaker's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i7 9700K + Cooler Master M240L
Motherboard
Asus ROG STRIX Z390-E Gaming
Storage
Samsung 960 EVO 250GB + Toshiba HDD 2TB + 500 GB Hitachi
PSU
Gigabyte G750H
RAM
2 x 8GB DDR4 Kingston @ 3600MHz
Video card
Gigabyte GTX 1080 Ti G1 Gaming
Case
Asus GT501 TUF
Mouse
Corsair M65 Pro
Keyboard
Cooler Master CK550
Audio
Onboard audio
Monitor
AOC LED 27" I2781FH
OS
Windows 10
@Pulse пробај со mod rewrite, .htaccess . за вториот дел, можеш преку пхп да повикаш shell_exec или чисто exec и да ги пратиш параметрите земени од пост или гет, сеедно.

edit: ова треба да ти помогне

https://stackoverflow.com/questions/13414399/make-files-not-accessible-via-url

edit 2: би можел исто да проверуваш со referer да видиш од кај ти е повикана скриптата, без користење на .htaccess
 
  • Ја почнал/а темата
  • #15

Pulse

Practice makes perfect
26 октомври 2014
1,306
1,393
127.0.0.1
petrov.mk
@spiritBreaker ма со користење на shell_exec мислам дека неможеш да „закажеш“ изврушување на скрипта во ХХ време. бтв сега само експериментирам, ништо поконкретно не сум наумил, разгледувам можности и опции на Cron Jobs. :)
да, вториот предлог би бил поедноставен со реферер, нема бегање од if(referer == neshto) :D :D
 

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
2,993
3,363
Зменоо
spiritBreaker's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i7 9700K + Cooler Master M240L
Motherboard
Asus ROG STRIX Z390-E Gaming
Storage
Samsung 960 EVO 250GB + Toshiba HDD 2TB + 500 GB Hitachi
PSU
Gigabyte G750H
RAM
2 x 8GB DDR4 Kingston @ 3600MHz
Video card
Gigabyte GTX 1080 Ti G1 Gaming
Case
Asus GT501 TUF
Mouse
Corsair M65 Pro
Keyboard
Cooler Master CK550
Audio
Onboard audio
Monitor
AOC LED 27" I2781FH
OS
Windows 10
@spiritBreaker ма со користење на shell_exec мислам дека неможеш да „закажеш“ изврушување на скрипта во ХХ време. бтв сега само експериментирам, ништо поконкретно не сум наумил, разгледувам можности и опции на Cron Jobs. :)
да, вториот предлог би бил поедноставен со реферер, нема бегање од if(referer == neshto) :D :D
crontab -l > mycron
echo "00 09 * * 1-5 echo hello" >> mycron
crontab mycron

Done. Сево ова преку exec.
 
  • Ја почнал/а темата
  • #18

Pulse

Practice makes perfect
26 октомври 2014
1,306
1,393
127.0.0.1
petrov.mk
Уште што не пробав, неможам да го нормализирам селект полето.
Се работи за bootstrap-select плагин на бутстрап.
Користам Bootstrap v4.0.0-alpha.6.
Структурата е вака:
PHP:
<head>
<link rel="stylesheet" href="css/bootstrap.min.css">
<link rel="stylesheet" href="css/bootstrap-select.css">
<script src="js/jquery.min.js"></script>
<script src="js/tether.min.js"></script>
<script src="js/bootstrap.min.js"></script>
<script src="js/bootstrap-select.js"></script>
</head>
<body>
<select class="selectpicker show-tick" data-live-search="true" title="Избери артикал" data-size="10">
<option value="1">Артикал 1</value>
<option value="2">Артикал 2</value>
</select>
<script>
$(document).ready(function() {
$('.selectpicker').selectpicker();
});
</script>
</body>
После ова добивам select поле но БЕЗ опциите под него :( Го имам користено плагинов на бутстрап 3 и си работеше перфектно, незнам што се излажав на друг проект да идам со 4ката и ете, проблеми :( Гуглав нешто за проблемов, не најдов ништо слично, само дека требало некои од скриптите да се вчитаат најдолу на страната, но пробав секакви комбинации, горе, долу, пак исто :( Да напоменам само, во Console исто така не јавува ниедна грешка :(
Untitled.png
 

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
2,993
3,363
Зменоо
spiritBreaker's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i7 9700K + Cooler Master M240L
Motherboard
Asus ROG STRIX Z390-E Gaming
Storage
Samsung 960 EVO 250GB + Toshiba HDD 2TB + 500 GB Hitachi
PSU
Gigabyte G750H
RAM
2 x 8GB DDR4 Kingston @ 3600MHz
Video card
Gigabyte GTX 1080 Ti G1 Gaming
Case
Asus GT501 TUF
Mouse
Corsair M65 Pro
Keyboard
Cooler Master CK550
Audio
Onboard audio
Monitor
AOC LED 27" I2781FH
OS
Windows 10
Уште што не пробав, неможам да го нормализирам селект полето.
Се работи за bootstrap-select плагин на бутстрап.
Користам Bootstrap v4.0.0-alpha.6.
Структурата е вака:
PHP:
<head>
<link rel="stylesheet" href="css/bootstrap.min.css">
<link rel="stylesheet" href="css/bootstrap-select.css">
<script src="js/jquery.min.js"></script>
<script src="js/tether.min.js"></script>
<script src="js/bootstrap.min.js"></script>
<script src="js/bootstrap-select.js"></script>
</head>
<body>
<select class="selectpicker show-tick" data-live-search="true" title="Избери артикал" data-size="10">
<option value="1">Артикал 1</value>
<option value="2">Артикал 2</value>
</select>
<script>
$(document).ready(function() {
$('.selectpicker').selectpicker();
});
</script>
</body>
После ова добивам select поле но БЕЗ опциите под него :( Го имам користено плагинов на бутстрап 3 и си работеше перфектно, незнам што се излажав на друг проект да идам со 4ката и ете, проблеми :( Гуглав нешто за проблемов, не најдов ништо слично, само дека требало некои од скриптите да се вчитаат најдолу на страната, но пробав секакви комбинации, горе, долу, пак исто :(
Погледнете го атачментот 52234
Пробај скриптите да ги вчиташ најдолу, во хедот да останат само цсс скриптите

Sent from my Z00D using Tapatalk
 
  • Ја почнал/а темата
  • #20

Pulse

Practice makes perfect
26 октомври 2014
1,306
1,393
127.0.0.1
petrov.mk
Пробај скриптите да ги вчиташ најдолу, во хедот да останат само цсс скриптите

Sent from my Z00D using Tapatalk
кога ги вчитувам најдолу, ми ги препознава исто како да ги нема во проектот. Нит бутстрап работи, ништо :( Пробав и со CDN фајлови, пак исто.
 

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
2,993
3,363
Зменоо
spiritBreaker's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i7 9700K + Cooler Master M240L
Motherboard
Asus ROG STRIX Z390-E Gaming
Storage
Samsung 960 EVO 250GB + Toshiba HDD 2TB + 500 GB Hitachi
PSU
Gigabyte G750H
RAM
2 x 8GB DDR4 Kingston @ 3600MHz
Video card
Gigabyte GTX 1080 Ti G1 Gaming
Case
Asus GT501 TUF
Mouse
Corsair M65 Pro
Keyboard
Cooler Master CK550
Audio
Onboard audio
Monitor
AOC LED 27" I2781FH
OS
Windows 10
Ајде провери, да не го вчитуваш jquery-то двапати? Негде некаде, убаво провери.
 
  • Ја почнал/а темата
  • #22

Pulse

Practice makes perfect
26 октомври 2014
1,306
1,393
127.0.0.1
petrov.mk
Ајде провери, да не го вчитуваш jquery-то двапати? Негде некаде, убаво провери.
100% проверено не е тоа, доколку е вчитано двапати, во Console ќе јави грешка, кај мене нема грешки. бај д веј го заменив bootstrap-select со chosen и си брка работа :) изгледа bootstrap-select не е компатибилен со бс4.
 

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
22,115
27,380
kalco.ru
И други имале слични проблеми со bootstrap-select во 4-та. Некои проблеми ги решеавале со css зависи од типот на проблемот....
 
  • Ја почнал/а темата
  • #24

Pulse

Practice makes perfect
26 октомври 2014
1,306
1,393
127.0.0.1
petrov.mk
И други имале слични проблеми со bootstrap-select во 4-та. Некои проблеми ги решеавале со css зависи од типот на проблемот....
ма според сликава...
Untitled.png
може да се заклучи, дека bootstrap-select работи, го прикажува search полето, но ги нема <option> елементите. Претпоставував дека е нешто со цсс-то, али ногу замарање и го мигрирав плагинот вo chosen.
 

boro1

Practice makes perfect
13 август 2009
1,642
1,300
boro1's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5-6500 3.2GHz
Motherboard
ASUS H110M-R
Storage
840 EVO 120GB + WD 1TB EZEX + WD 640 Blue + 240GB random Chinese SSD
PSU
Cooler Master G450M
RAM
2x8GB DDR4 HyperX Fury
Video card
Gigabyte GTX 1660 Super 6GB
Case
SAMA Black Widow Silent Gaming
Mouse
Razer Viper Mini
Keyboard
Razer Blackwidow Lite
Audio
Panasonic SA-HT500
Monitor
DELL P2414H
OS
Windows 10 Pro 64-bit
Ми треба малку помош/насочување/консултација околу еден проект.

Вакво нешто:
upload_2017-1-24_23-18-16.png

Со црвено се податоците внесени од корисникот, а со зелено/сино се податоците од базата.

Корисникот кога внесе 42 во келијата се повикуваат податоците со индекс 42 од табелата ( каде што се дефинирани двата текста, и едната зелена бројка ) а потоа се потполнуваат другите келии соодветно. Исто и за 73 итн.

Дали може ова да се направи, дали има некој tutorial за ова за да го научам ( знам нешто PHP и SQL, но не ми текнува како да го почнам ова ). И дали има некој template кој можам да го приспособам за да изгледа на нешто направено во 2017та?

Контакт во ПП.
 

Атачменти

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
42,551
Мислења
820,336
Членови
28,213
Најнов член
vanadi
На врв Дно