1. Здраво и добредојдовте на форумот на IT.mk.

    Доколку сеуште не сте дел од најголемата заедница на ИТ професионалци и ентузијасти во Македонија, можете бесплатно да се - процесот нема да ви одземе повеќе од 2-3 минути, а за полесна регистрација овозможивме и регистрирање со Facebook и Steam.
    Сокриј

Официјална тема за помош и дискусија за програмирање

Дискусија во форумот 'PHP, ASP, JSP (JavaServer Pages)' започната од Pulse, 30 oктомври 2016.

  1. Pulse

    Pulse
    Practice makes perfect

    1,261
    1,287
    26 oктомври 2014
    Машко
    Full Stack Web Developer
    Незнаев како да ја крстам темава, па ако имате предлог прекрстете ја :D

    Идеата ми е, дека гледам форумов е малку заостанат со дискусии за програмирање, малку да живне и ова.
    Верувам има овде луѓе што се замимаваат со девелопмент професионално или пак аматерски.
    Исто така темава да служи и за помош во програмирање, пишуваш дел од код и ако нешто не ти е јасно или не работи да се обидеме заедно да го решиме.
    Филингот е друг кога сам ќе решиш баг, но вака барем ќе скратиме на време.
    Не наведов горе каков вид на програмирање :D исклучиво веб - сите јазици.
    Мене ми се има случено одреден баг да го барам 3-4 дена што на крај ќе излезе дека е некоја ситна работа.
     
    На JensenInterceptor, Oktar, AnetaMK и уште 5 други им се допаѓа ова.
  2. Pulse

    Pulse
    Practice makes perfect

    1,261
    1,287
    26 oктомври 2014
    Машко
    Full Stack Web Developer
    ми треба html5 pattern за „само бројки со 2 спејса“
    пример формат: 12 133 14444
    [0-9][0-9 ]{1,}
    ??
    неможам да сконтам како би бил патернов :O
     
  3. spiritBreaker

    spiritBreaker
    Unstoppable

    2,728
    3,073
    27 oктомври 2015
    Машко
    g4m3R
    да ти беше во РНР , одма ќе го средевме....не сум работел со html5 патерни.

    едит: пробај со пхп регекс, гледам се доста слични...

    втор едит: ѕирни тука: http://html5pattern.com/Miscs можеш да искомбинираш :)
     
  4. Pulse

    Pulse
    Practice makes perfect

    1,261
    1,287
    26 oктомври 2014
    Машко
    Full Stack Web Developer
    некои regex работат и од js/jq .. пробав 100 комбинации ниеден не е како што ми треба :( треба точно да има 2 празни места и да се бројки

    едит: here is it
    ^\s*[0-9]+[ ][0-9]+[ ][0-9]+\s*$
    damn
     
  5. spiritBreaker

    spiritBreaker
    Unstoppable

    2,728
    3,073
    27 oктомври 2015
    Машко
    g4m3R
    м, па ептен мала модификација има од РНР еквивалентот, \s само, рестото е исто
     
  6. Pulse

    Pulse
    Practice makes perfect

    1,261
    1,287
    26 oктомври 2014
    Машко
    Full Stack Web Developer
    да да читав сеа \s -то значело дозволено празно место.. битно средив. :)
     
    На spiritBreaker му/ѝ се допаѓа ова.
  7. spiritBreaker

    spiritBreaker
    Unstoppable

    2,728
    3,073
    27 oктомври 2015
    Машко
    g4m3R
    @Pulse {1-3} квантифаеров работи исто со хтмл5 патерниве?
     
  8. Pulse

    Pulse
    Practice makes perfect

    1,261
    1,287
    26 oктомври 2014
    Машко
    Full Stack Web Developer
    {1,3} од еден до три карактери
     
  9. kebe

    kebe
    Gaining Experience

    215
    172
    29 Март 2012
    Види вака нешто, пократко: "^\d+ \d+ \d+$"
     
  10. Pulse

    Pulse
    Practice makes perfect

    1,261
    1,287
    26 oктомври 2014
    Машко
    Full Stack Web Developer
    не е ова за текст? мене ми требаше само за бројчиња, [0-9] небитно колку е долг патернот битно да работи :D
     
  11. kebe

    kebe
    Gaining Experience

    215
    172
    29 Март 2012
    За бројчиња е, \d = Decimal. :)
     
    На Pulse му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Pulse

    Pulse
    Practice makes perfect

    1,261
    1,287
    26 oктомври 2014
    Машко
    Full Stack Web Developer
    проверено работи и твојот патерн :)
     
    На kebe му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Pulse

    Pulse
    Practice makes perfect

    1,261
    1,287
    26 oктомври 2014
    Машко
    Full Stack Web Developer
    малку да освежам тема... како можам или дали воопшто е возможно, извршените команди од Cron Jobs да бидат извршувани само од Cron Jobs, да не може да се пристапи на фајлот преку урл-то? ме интересира Cron Jobs дали преку POST или GET медота се вчитува или се сетира и ова со командната линија што се внесува?
     
  14. spiritBreaker

    spiritBreaker
    Unstoppable

    2,728
    3,073
    27 oктомври 2015
    Машко
    g4m3R
    @Pulse пробај со mod rewrite, .htaccess . за вториот дел, можеш преку пхп да повикаш shell_exec или чисто exec и да ги пратиш параметрите земени од пост или гет, сеедно.

    edit: ова треба да ти помогне

    https://stackoverflow.com/questions/13414399/make-files-not-accessible-via-url

    edit 2: би можел исто да проверуваш со referer да видиш од кај ти е повикана скриптата, без користење на .htaccess
     
  15. Pulse

    Pulse
    Practice makes perfect

    1,261
    1,287
    26 oктомври 2014
    Машко
    Full Stack Web Developer
    @spiritBreaker ма со користење на shell_exec мислам дека неможеш да „закажеш“ изврушување на скрипта во ХХ време. бтв сега само експериментирам, ништо поконкретно не сум наумил, разгледувам можности и опции на Cron Jobs. :)
    да, вториот предлог би бил поедноставен со реферер, нема бегање од if(referer == neshto) :D :D
     
  16. spiritBreaker

    spiritBreaker
    Unstoppable

    2,728
    3,073
    27 oктомври 2015
    Машко
    g4m3R
    crontab -l > mycron
    echo "00 09 * * 1-5 echo hello" >> mycron
    crontab mycron

    Done. Сево ова преку exec.
     
    На Pulse му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Pulse

    Pulse
    Practice makes perfect

    1,261
    1,287
    26 oктомври 2014
    Машко
    Full Stack Web Developer
    update:
    успешно реализиран cron... нема бегање, автоматизација пред се :D
    cron.png
    cron2.png
    cron3.png
     
  18. Pulse

    Pulse
    Practice makes perfect

    1,261
    1,287
    26 oктомври 2014
    Машко
    Full Stack Web Developer
    Уште што не пробав, неможам да го нормализирам селект полето.
    Се работи за bootstrap-select плагин на бутстрап.
    Користам Bootstrap v4.0.0-alpha.6.
    Структурата е вака:
    PHP:
    <head>
    <
    link rel="stylesheet" href="css/bootstrap.min.css">
    <
    link rel="stylesheet" href="css/bootstrap-select.css">
    <
    script src="js/jquery.min.js"></script>
    <
    script src="js/tether.min.js"></script>
    <
    script src="js/bootstrap.min.js"></script>
    <
    script src="js/bootstrap-select.js"></script>
    </
    head>
    <
    body>
    <
    select class="selectpicker show-tick" data-live-search="true" title="Избери артикал" data-size="10">
    <
    option value="1">Артикал 1</value>
    <
    option value="2">Артикал 2</value>
    </
    select>
    <
    script>
    $(
    document).ready(function() {
    $(
    '.selectpicker').selectpicker();
    });
    </
    script>
    </
    body>
    После ова добивам select поле но БЕЗ опциите под него :( Го имам користено плагинов на бутстрап 3 и си работеше перфектно, незнам што се излажав на друг проект да идам со 4ката и ете, проблеми :( Гуглав нешто за проблемов, не најдов ништо слично, само дека требало некои од скриптите да се вчитаат најдолу на страната, но пробав секакви комбинации, горе, долу, пак исто :( Да напоменам само, во Console исто така не јавува ниедна грешка :(
    Untitled.png
     
  19. spiritBreaker

    spiritBreaker
    Unstoppable

    2,728
    3,073
    27 oктомври 2015
    Машко
    g4m3R
    Пробај скриптите да ги вчиташ најдолу, во хедот да останат само цсс скриптите

    Sent from my Z00D using Tapatalk
     
    На Pulse му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Pulse

    Pulse
    Practice makes perfect

    1,261
    1,287
    26 oктомври 2014
    Машко
    Full Stack Web Developer
    кога ги вчитувам најдолу, ми ги препознава исто како да ги нема во проектот. Нит бутстрап работи, ништо :( Пробав и со CDN фајлови, пак исто.
     
  21. spiritBreaker

    spiritBreaker
    Unstoppable

    2,728
    3,073
    27 oктомври 2015
    Машко
    g4m3R
    Ајде провери, да не го вчитуваш jquery-то двапати? Негде некаде, убаво провери.
     
    На Pulse му/ѝ се допаѓа ова.
  22. Pulse

    Pulse
    Practice makes perfect

    1,261
    1,287
    26 oктомври 2014
    Машко
    Full Stack Web Developer
    100% проверено не е тоа, доколку е вчитано двапати, во Console ќе јави грешка, кај мене нема грешки. бај д веј го заменив bootstrap-select со chosen и си брка работа :) изгледа bootstrap-select не е компатибилен со бс4.
     
    На spiritBreaker му/ѝ се допаѓа ова.
  23. Fatal1ty_

    Fatal1ty_
    Großmeister

    21,326
    24,913
    28 Февруари 2008
    Машко
    Experienced Web Developer
    И други имале слични проблеми со bootstrap-select во 4-та. Некои проблеми ги решеавале со css зависи од типот на проблемот....
     
    На Pulse му/ѝ се допаѓа ова.
  24. Pulse

    Pulse
    Practice makes perfect

    1,261
    1,287
    26 oктомври 2014
    Машко
    Full Stack Web Developer
    ма според сликава...
    Untitled.png
    може да се заклучи, дека bootstrap-select работи, го прикажува search полето, но ги нема <option> елементите. Претпоставував дека е нешто со цсс-то, али ногу замарање и го мигрирав плагинот вo chosen.
     
  25. boro1

    boro1
    Practice makes perfect

    1,630
    1,271
    13 Август 2009
    Машко
    Ми треба малку помош/насочување/консултација околу еден проект.

    Вакво нешто:
    upload_2017-1-24_23-18-16.png

    Со црвено се податоците внесени од корисникот, а со зелено/сино се податоците од базата.

    Корисникот кога внесе 42 во келијата се повикуваат податоците со индекс 42 од табелата ( каде што се дефинирани двата текста, и едната зелена бројка ) а потоа се потполнуваат другите келии соодветно. Исто и за 73 итн.

    Дали може ова да се направи, дали има некој tutorial за ова за да го научам ( знам нешто PHP и SQL, но не ми текнува како да го почнам ова ). И дали има некој template кој можам да го приспособам за да изгледа на нешто направено во 2017та?

    Контакт во ПП.
     

    Прикачени датотеки:

Сподели

Вчитување...