Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Одвлажнувач на воздух

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.719
4.758
Писти Охту
Здраво на сите, ве молам препорачајте одвлажнувач на воздух за соба со големина од 25 квадрати. Имам мал проблем со влага и потребен ми е одвлажнувач. Посебна тема за препорака за одвлажнувачи не успеав да најдам.

Daniel86

Epic
28 мај 2013
3.869
10.588
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Coolermaster Devastator 3
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Philips 222EL
OS
Windows 10 Pro 64bit
Ќумбе на средсоба. :LOL:

Banjifiko

Unbeatable
28 октомври 2008
3.857
5.850
Skopje
Здраво на сите, ве молам препорачајте одвлажнувач на воздух за соба со големина од 25 квадрати. Имам мал проблем со влага и потребен ми е одвлажнувач. Посебна тема за препорака за одвлажнувачи не успеав да најдам.
За овие на струја, со циркулација на воздух немам искуство. Ама во Веро Џамбо има едни одвлажнувачи полни со гел од силициум диоксид , се ставаат под прозорците (каде што најмногу и се кондензира вода) и се доста ефикасни. Само се менуваат малку почесто.

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.719
4.758
Писти Охту
За овие на струја, со циркулација на воздух немам искуство. Ама во Веро Џамбо има едни одвлажнувачи полни со гел од силициум диоксид , се ставаат под прозорците (каде што најмногу и се кондензира вода) и се доста ефикасни. Само се менуваат малку почесто.

Такви полни со гел или со камен ко оние од Цересит не ми вршат скрос работа, пак на извесни места се собира влага. Ми треба нешто шо би го циркулирал воздухот и да ја собира влагата

Arcannia

Gaining Experience
13 март 2015
88
113
Скопје
Arcannia's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i3 - 4000M @ 2.4GHz
Storage
120GB SanDisk SSD + 500GB HDD
RAM
4GB DDR3
Video card
AMD Radeon HD 8600/8700M
OS
Windows 10 Pro
Јас се соочувам со сличен проблем и од тоа (кратко) истражување што го направив кај нас, немаме преголем избор - Аристон гледам делуваат како reputable brand со солидни reviews, gree-то го нема со месеци на залиха, и туктаму некој fringe picks.
Плус, од тоа што гледам, сите се на база на компресори, ниеден не најдов да оперира со desiccant wheel (кај овие нема лимит на околната температура за да оперира, додека кај претходните е од околу 5-25C), така да провери доколку имаш потреба од тоа.

stefan_mkd

On your way to fame
18 март 2015
831
649
Јас само да споделам искуство.

Имам исто некој проблем со влага. Како тест, земав индустриски одвлажнувач. По 10+ часа работа не успеа да извади ни капка вода и тука заврши мојот експеримент

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.719
4.758
Писти Охту
Јас само да споделам искуство.

Имам исто некој проблем со влага. Како тест, земав индустриски одвлажнувач. По 10+ часа работа не успеа да извади ни капка вода и тука заврши мојот експеримент

Дали проба да мериш влажност дома со хигромер во тој процес?

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.719
4.758
Писти Охту
Околу 60% релативна влажност на 22-3 степени

Од она скромно шо го имам читано, на неколку места се препорачува да биди помеѓу 30% и 50% влажноста на воздухот, а над то тееба да почни да се користи одвлажнувач. Пред да нарачам било шо чекам хигромерот утре да стигни па да измерам влажност кај мене

StalkeR

Guru
5 декември 2009
5.482
6.675
Значи тоа дека кај мене е висока влажност?
16м2, греење на радијатор со пелети.
Еве што покажува на xiaomi humidity сензорот
cf6dfe87ef320e797d79f19b3f0d02ca.jpg

Ова е историја од цел месец
IMG_1782.png

Кога е најниска температурата/влажноста тоа е кога е отворена собата на сабајле.

Sent from my iPhone using Tapatalk

boksata

Fast & Curious
27 декември 2017
485
797
Значи тоа дека кај мене е висока влажност?
16м2, греење на радијатор со пелети.
Еве што покажува на xiaomi humidity сензорот
cf6dfe87ef320e797d79f19b3f0d02ca.jpg

Ова е историја од цел месец
Погледнете го атачментот 120962

Кога е најниска температурата/влажноста тоа е кога е отворена собата на сабајле.

Висока е, јас сум low to mid 60%, прва грејна сезона.

Атачменти

• IMG_20230106_152200.jpg
    IMG_20230106_152200.jpg
    3,1 MB · Прегледи: 90

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.719
4.758
Писти Охту
Висока е, јас сум low to mid 60%, прва грејна сезона.
вака се напрај кај тебе со колку влажност на воздух? сер трудам да ги сватам работиве шо ги читам и ме интересира дали кај тебе си мерел влажност и ако да на колку влажност од прилика ти се појави ова?

StalkeR

Guru
5 декември 2009
5.482
6.675
Јас не сум имал досега проблем со влага, оваа година појави во неколку соби и тоа само на ќошевите каде што има носачи. Греењето беше исто со радијатори, со исклучок што до лани бевме на дрва, оваа година префрливме на пелети.
Не е толку како кај тебе на сликата, ама има ~10цм како црно во ќошот.

Искрено не верувам дека дрва/пелети смениле да се појави влага. Лани не памтам колку била влажноста, ама мислам дека беше над 50% цело време.

boksata

Fast & Curious
27 декември 2017
485
797
вака се напрај кај тебе со колку влажност на воздух? сер трудам да ги сватам работиве шо ги читам и ме интересира дали кај тебе си мерел влажност и ако да на колку влажност од прилика ти се појави ова?
Мерам со вградениот сензор на xiaomi purifier 4, немам дедициран сензор за влажност.
Во просек е од 60% до 65% (ако е веродостоен), и ова е прва грејна сезона.

moongose

Unbeatable
19 јули 2013
4.089
4.972
Како имате толку висока влажност?
Кај мене се движи околу 25-30%, со навлажнувач едвај ја кревам до кај 40%.

Arcannia

Gaining Experience
13 март 2015
88
113
Скопје
Arcannia's setup  
Processor & Cooler
Storage
RAM
4GB DDR3
Video card
AMD Radeon HD 8600/8700M
OS
Windows 10 Pro
Веројатно зависи до градбата, материјалите, и тоа дали има доволно провев. Кај мене во собава во моментов е 80%, а ноќе ми доаѓа и до 90% (барем според ова).

StalkeR

Guru
5 декември 2009
5.482
6.675
Искрено не знам колку е точен мерачот на xiaomi, но ке земам и друг уред за проба и ке видиме.
Не верувам дека нешто менува греењето што го сменив е годинава , ама нека каже некој поискусен еве.

VerGer

Practice makes perfect
9 ноември 2016
1.842
1.653
Скопје
Веројатно зависи до градбата, материјалите, и тоа дали има доволно провев. Кај мене во собава во моментов е 80%, а ноќе ми доаѓа и до 90% (барем според ова).
мерачто добар е ? на друго место со нешто го имаш споредено .. ова се превисоки бројки

Скоти

Practice makes perfect
15 октомври 2013
1.035
1.731
Oд 30-70 се движи зависно од сезона и која просторија. Спалната углавном има повисока влажност затоа што е на север плус на ќош а и е спална.. Порано имав влага насекаде, од кога ставив клима веќе 1 година нема појавено никаде. Иначе јас тоа што имам читано до 60% влага во просторија било ок.

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.719
4.758
Писти Охту
моментално чекам да ми стигни жаомије хигромерот па да видам кои вредности ќе ги прочита. генерален проблем кај мене е то шо ѕидовите од зградава се околу 50цм полна црвена тула, постара зграда е и има обичен малтер како „изолација“ кој шо реално не изолира ништо. да имаше стиропор надворешна изолација, тогаш немаше да бидат толку ладни ѕидовите, а онаму ѕидот шо фаќа влага е на северозапад ориентација и не добива никогаш сонце. истиот проблем го имаат комшиите над/под нас.

@Скоти и јас она шо го имам прочитано е дека до 60% е нормална влажност, ма да не сум прочитал од многу извори па не знам дали е веродостојна бројката или не. во салониве кај шо продават такви уреди никој не ми даде конкретен одговор. останува само да читаме и да бараме

Arcannia

Gaining Experience
13 март 2015
88
113
Скопје
Arcannia's setup  
Processor & Cooler
Storage
RAM
4GB DDR3
Video card
AMD Radeon HD 8600/8700M
OS
Windows 10 Pro
мерачто добар е ? на друго место со нешто го имаш споредено .. ова се превисоки бројки
па би требало, во други соби ми дало различни вредности (воедно и кога проветрувам овде, се менува бројката). Баш ќе испробам и со други уреди ако најдам, само кај мене верувам игра улога и тоа што сум можеби пола метро под ниво на земја.

Патем, Видеово го најдов доста интересно за проблематикава, во случај да не ви излегло досега.

VerGer

Practice makes perfect
9 ноември 2016
1.842
1.653
Скопје
па би требало, во други соби ми дало различни вредности (воедно и кога проветрувам овде, се менува бројката). Баш ќе испробам и со други уреди ако најдам, само кај мене верувам игра улога и тоа што сум можеби пола метро под ниво на земја.

Патем, Видеово го најдов доста интересно за проблематикава, во случај да не ви излегло досега.
тоа што си така што викаш укопан мења и те како поготово ако не е добро изведено изолација и сл.

само бројкине кај тебе веќе се и проблем за бели дробови ако констатно држи толку влажно, не само за мувли по кушиња и сл. Само зимно време ти се вака бројки или и пролет/лето?

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
48.483
Мислења
995.686
Членови
36.486
Најнов член
CK
На врв Дно