Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

ocr Scanner и кирилица

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.427
32.766
roka.mk
Дали некој од вас поседува вакво нешто

И ако поседува да ми каже како се справуваат со кирилица? Да не го порачувам џабе ако не функционира задоволувачки

Благодарам.

petkotrajko

Unstoppable
16 јуни 2017
2.018
2.248
Се сомневам дека во тоа мало уредче ќе има доволно „памет“ за OCR, а уште помалце кирилица...
Ама ок, јас ова го кажвам по осет, пошто не сум користел такво уредче.

Претпоставувам би ти требало за некаде кај што си подалеку од вистински скенер, па да ти се најди при рака, во ранец, или слично...ама ок, ај да не нагаѓам сценарио.

Во делот за OCR, имаш пробано со мобилен да сликниш (отштампан лист, телевизор, весник) со кириличен фонт и после да му дозволиш на гугл ленс да ги исчита буквите?
Не ги препознава добро буквите?

Еве јас сега го сликнав текстот на екранов пред да го допишам, и сите букви од сликата ги препозна, можев пак да го копирам како текст.

Иначе, доколку сепак ти треба некој портабл скенер, @Steff_92 има огласено едно гаџетче овдека:
Огласи
Конкретно, ова џиџе: Скенерче на батерии.

Astro

Illuminator
20 јуни 2012
9.745
15.362
Во Google Lens имаш OCR кој совршено препознава кирилица, пробај го тоа.

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.427
32.766
roka.mk
Ми треба текс од една книга (30-тина) страници да ги добијам во дигитална форма.

Astro

Illuminator
20 јуни 2012
9.745
15.362
Ми треба текс од една книга (30-тина) страници да ги добијам во дигитална форма.
Епа пробај со Google Lens, фотографирај цела страница, поднамести го малку правоаголникот да ти ја фати цела страна и сликни. Ќе ти се појават повеќе опции како Translate, Search и Select Text. Го селектираш текстот, и правиш copy/paste во Ворд документ, се внатре во телефонот и ете ти го текстот, препознава и кирилица.

Пробај, не е лошо како бесплатна и портабилна опција, јас често го користам во странство, ем го имам како слика ем како текст за пребарување во иднина

Ти пратив на Вајбер чисто илустрација

Маша

Unstoppable
24 април 2007
990
2.684
Чисто ме интересираше да пробам, отворив Google AI Studio, отидов на Stream, му отворив книга пред камера и му кажав да ми ја претвори сликата во текст.

Ова извади:
"паѓаат европските доселеници со цел да ги заштитат обичаите на своите предци. Меѓутоа, овие домородни американски коњаници не бранеле никаква древна, автентична култура. Тие се производ на една голема милитаристичка и политичка револуција што ги зафаќа рамниците на Северна Америка во 17 и 18 век како последица на доаѓањето на коњите од Европа. Во 1492 година во Америка немало коњи. Културата на Сиуксите и Апачите од 19 век е многу привлечна, но е сепак многу повеќе модерна отколку автентична и е производ на глобалните сили. Глобална визија. Од практична гледна точка, најзначајната фаза во процесот на глобалната унификација се случува во последните неколку века, кога империите растат и трговијата се интензивира."

Дури и аудио запис добив, само што бројките ги чита на англиски па вели "nineteen и eighteen век".

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.427
32.766
roka.mk
Со ова ленс ќе завршам работа изгледа. Го имав пробано еднаш ама нешто не ми го извади текстот како треба па го баталив, ама сеа Астро ми кажа како треба и задоволен сум

architect

Unstoppable
27 ноември 2008
2.550
3.692
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
i7 9700k Coffe Lake / NZXT Kraken x62
Motherboard
ASRock Z390 Pro4
Storage
SSD Samsung M.2 970 EVO 250 GB / 850 EVO 250 GB / WD EZEX 1TB
PSU
Corsair HX750i 80 Plus Platinum
RAM
G.SKILL TRIDENT Z RGB 2x 8GB ddr4 3000 mhz
Video card
Asus Rog Strix Gaming RТX 3070 O8G 8GB DDR6
Case
NZXT H500i black/red
Mouse
Logitech G Pro X Superlight white / Logitech G502 RGB / Deskpad Corsair MM350 PRO XL
Keyboard
ROG STRIX SCOPE NX TKL Moonlight white
Audio
Logitech Z625 2.1 THX Speaker / Logitech G335 White
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64
Најчесто скенирани документи напишани на кирилица ги отварам со ABBYY FineReader и ги конвертирам во *.docx формат. OCR системот на препознавање на кирилица на ABBYY FineReader функционира беспрекорно. Препорачувам !!!

Astro

Illuminator
20 јуни 2012
9.745
15.362
Чисто ме интересираше да пробам, отворив Google AI Studio, отидов на Stream, му отворив книга пред камера и му кажав да ми ја претвори сликата во текст.

Ова извади:
"паѓаат европските доселеници со цел да ги заштитат обичаите на своите предци. Меѓутоа, овие домородни американски коњаници не бранеле никаква древна, автентична култура. Тие се производ на една голема милитаристичка и политичка револуција што ги зафаќа рамниците на Северна Америка во 17 и 18 век како последица на доаѓањето на коњите од Европа. Во 1492 година во Америка немало коњи. Културата на Сиуксите и Апачите од 19 век е многу привлечна, но е сепак многу повеќе модерна отколку автентична и е производ на глобалните сили. Глобална визија. Од практична гледна точка, најзначајната фаза во процесот на глобалната унификација се случува во последните неколку века, кога империите растат и трговијата се интензивира."

Дури и аудио запис добив, само што бројките ги чита на англиски па вели "nineteen и eighteen век".
Сега го пробав истото и со DeepSeek, од екран истото што го имаш и ти напишано и вековите ги напиша со бројки :)

Justice for All

Gaining Experience
10 септември 2010
366
218
Readiris програма за десктоп на виндовс. Скенираш и го конвертира текстот во ворд. Функционира супер, сум ја користел бајги.

bxxxn

Practice makes perfect
11 март 2011
1.631
1.776
ABBYY Fine Reader, препорака и од мене. Скен со добра резолуција, препознава речиси без грешка.

FLEGMA

Illuminator
2 август 2012
11.302
18.650
ABBY Fine Reader е незаменлив кога се работи за препознавање на текст пишуван со рака, лошо скениран, па препознава дури и Старословенски.
Ако не му е јасно има тренирање итн.

Експортира во Word со зачувана структура, за претворање во pdf да не правиме муабет.

За текст од екран нема поента да се инсталира олку масивен пакет.
Погоре спомнаа неколку одлични можности.

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.427
32.766
roka.mk
Google Lens врши одлична работа, како што веќе посочив веќе јас сум го копристел но погрешно. Астро ми даде типс како да извадам максимумот од него и навистина е одличен и со огромна прецизност.

architect

Unstoppable
27 ноември 2008
2.550
3.692
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
i7 9700k Coffe Lake / NZXT Kraken x62
Motherboard
ASRock Z390 Pro4
Storage
SSD Samsung M.2 970 EVO 250 GB / 850 EVO 250 GB / WD EZEX 1TB
PSU
Corsair HX750i 80 Plus Platinum
RAM
G.SKILL TRIDENT Z RGB 2x 8GB ddr4 3000 mhz
Video card
Asus Rog Strix Gaming RТX 3070 O8G 8GB DDR6
Case
NZXT H500i black/red
Mouse
Logitech G Pro X Superlight white / Logitech G502 RGB / Deskpad Corsair MM350 PRO XL
Keyboard
ROG STRIX SCOPE NX TKL Moonlight white
Audio
Logitech Z625 2.1 THX Speaker / Logitech G335 White
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64

Нови мислења

Последни Теми

Онлајн членови

Статистика