bobipp
Gaining Experience
- 13 ноември 2009
- 434
- 290
bobipp's setup
- Processor & Cooler
- AMD Ryzen 7 2700X with Wraith Prism Cooler
- Motherboard
- Asrock B450 Pro 4
- Storage
- SSD Samsung 860 EVO 250 GB
- PSU
- Riotoro Enigma G2 650W Gold full modular
- RAM
- 2x8 GB G. Skill Ripjaws V 3200 Mhz
- Video card
- MSI GTX 1650 SUPER 4 GB OC Edition
- Case
- Riotoro CR400 2x120 mm fans
- Mouse
- A4Tech X-710BK
- Monitor
- AOC i2269vwm 21.5" IPS
- OS
- Windows 10 Pro
Интересно, минатата сабота излегувам на кафе, и така спремајќи се, ми дојде смс на мобилен, од праќачот UNIBANK_OTP, од кој и порано имам добивано OTP код за да потврдам трансакција. Но сега добив код за трансакција која не сум ја направил, во висина од 12.00 GBP, adidas UK Limited. Претпоставувам ова беше обид за злоупотреба на картичката, така? Среќа што имам 2 factor authentication. Инаку оваа ми е втора картичка на која нема прилив, едино ако ставам 500-1000 ден ако планирам нешто онлајн да плаќам и најчесто ја користам на Алиекспрес (ми беше зачувана таму како картичка). Дополнително, регистрирана ми е и на Gley платформата, па на крај на секој месец автоматски повлекува од таа картичка за да наплати претплата. За ова не добивам OTP код, само потврда на маил дека е наплатено. А мислам дека и на Алиекспрес исто не ми бара код.
Дали да го пријавам случајов во банката, да ја поништат, па да ми дадат нова картичка или доволно сум заштитен со OTP?
Дали да го пријавам случајов во банката, да ја поништат, па да ми дадат нова картичка или доволно сум заштитен со OTP?
Последна промена: