Нема смисла ова што го дозволуваат модераторите, комплетен спам е цело време копи-пасте прави и за инает не труја сите.
не е некое чудо како што се претставуваше картицава. Ги гледам бенчмарциве и не импресионира како 4090 кога искочи.
Hardware Unboxed е убедливо најглупиот канал за рецензии. Уште на времето кога беше очигледно АМД фанбој и спамоваше безврска бенчмарци во корист на АМД, до денешно време каде 50% од споредбите што ги прават немаат никаква врска.Малце е дебилно видеово. Ја споредуваат на 1080п со длсс, ја споредуваат на 1440п кај што викаат дека е иста со 4080с а очигледно е CPU starved. Сериозно не можам да ги поднесам како праат черипик. Уште 12% разлика а буквално сите други ривјуери видоа од 25 до 35% разлика во растер, поголема разлика со рејтрејсинг и уште поголема со апскејлинг.
Мислењето е автоматски споено:
Грешка видео си гледал. Картицава е неприкосновена. Дали е нова генерација? Не. Дали е најбрза графичка некогаш произведена? Апсофакинглутно. Дали ти треба? Ни под разно.
Мој совет глеај reviewers кој шо горе долу се реални и имат некаков merit во она шо го кажват.ТЛДР
Погледнете го атачментот 145896
Може да се заклучи од ова дека 5080, 5070 ќе бидат далеку далеку полоши ...
Погледнете го атачментот 145897
Нвидија решиле дека Хотспот температурите - НЕМААТ НИКАКВА ВРСКА - И веќе нема да може да се одчитуваат![]()
Јас се надевав на Дербауер, и океј видео изваде ама не спомна ништо за андерволт или намалвање power limit како шо имаше видео за 4090, претпоставувам сака ново видео да напрај од то.Ова е најдобро видео за 5090. Поготово делот за ефикасност.
View: https://www.youtube.com/watch?v=r_4lOWcNwcE
Јас се надевав на Дербауер, и океј видео изваде ама не спомна ништо за андерволт или намалвање power limit како шо имаше видео за 4090, претпоставувам сака ново видео да напрај од то.
View: https://www.youtube.com/watch?v=La4EdRPT_Mg
Оти за 4090 имаше предобро видео кај шо покажа дека PL на 60% трга ~300W а губи само 5-10% или така нешто не памтам точно. Ако е слично со 5090 убо ќе биди, место 550-600W да се ограничи на 400W а да изгубиш само некој 6-7%.
Да гејмаш со саати до машина што исфрла 700w топлина, ќе се замараш. Буквално ко да седиш до мал калорифер е тоа. Јас со мојава 300w па ми грее цела работна соба...Чоек со купува 5090ка во прв месец не се замара за TDP
Дефинитивно то со 4090 ко ќе почни да троши 450W не е баш сјајно за на пролет/лето.Да гејмаш со саати до машина што исфрла 700w топлина, ќе се замараш. Буквално ко да седиш до мал калорифер е тоа. Јас со мојава 300w па ми грее цела работна соба...
Постои Игнор копче за тоа и готово Ни пораки ќе видат ниту ќе приметат што сум пишал .Никуч, не мислам дека некој има нешто намера посебно да те замара, него ти алудират дека пукаш со пораки на секое и то пречи (шо end of day e твоја работа, не сум ни админ/модератор па немом да судам), така да grow up or be roasted endlessly (нема лутиш тука).
PS: RTX 5090-kata e monster објективно и тое то, а то шо мислиш то си е твое. Cheers![]()
Залудно се објаснуваш со ликот, нема живот ликот и по цели денови спама на форумот и ги уништува темите. За ова се криви модераторите/админот што си дозволуваат еден лик да им го уништува целиот нивни труд а воедно и нас да не труја и да не можиме на рает да направиме дискусија.Никуч, не мислам дека некој има нешто намера посебно да те замара, него ти алудират дека пукаш со пораки на секое и то пречи (шо end of day e твоја работа, не сум ни админ/модератор па немом да судам), така да grow up or be roasted endlessly (нема лутиш тука).
PS: RTX 5090-kata e monster објективно и тое то, а то шо мислиш то си е твое. Cheers![]()
Какво спамање - зарем не се релевантни информациите што ги постирам ?Залудно се објаснуваш со ликот, нема живот ликот и по цели денови спама на форумот и ги уништува темите. За ова се криви модераторите/админот што си дозволуваат еден лик да им го уништува целиот нивни труд а воедно и нас да не труја и да не можиме на рает да направиме дискусија.
@site na svetovА што ако сите ние сме луди а Никола е во право?
Од каде баш таков впечаток добивте дека јас баш цело време мислам како да го затрујам форумот - да „спамам„ нешто нерелевантно баш за да ви смета вас ?
Онака ги ставив дека се популарен канал. На 2клик и GN покасно ги гледав.Малце е дебилно видеово. Ја споредуваат на 1080п со длсс, ја споредуваат на 1440п кај што викаат дека е иста со 4080с а очигледно е CPU starved. Сериозно не можам да ги поднесам како праат черипик. Уште 12% разлика а буквално сите други ривјуери видоа од 25 до 35% разлика во растер, поголема разлика со рејтрејсинг и уште поголема со апскејлинг.
Ајде , ајде.. Проѕирно е ова што го пишуваш .Дај бе санирајте го Николче. Полош е од рандом агрегатор на Фејзбук: скрејпа секаква „вест“ со клучен збор НВИДИА и copy+paste ја труе темата без воопшто да аплицира критичко размислување и медиумска писменост.
Еве решение: За одредени поразвиени теми како оваа ставете лимит на одговори од даден корисник по на пример 3 неделно. На тој начин, корисникот треба навистина да размисли што ќе напише и ќе се потруди да вреди репликата.
Секако ова нема да функционира кај Николче бидејќи не знае што чита човекот, али сепак е чекор во добар правец и ќе му го намали спамингот нему.
Потврда дека некои можности на ДЛСС4 ги имаат и 3000 и 2000 серија .Онака ги ставив дека се популарен канал. На 2клик и GN покасно ги гледав.
Овој доста ја пофали исто.
View: https://www.youtube.com/watch?v=5YJNFREQHiw
DLSS4 на 3050.
View: https://www.youtube.com/watch?v=70eXtD41JNE