Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Нови откази во ИТ индустријата: Google отпушти 12.000 вработени, Salesforce 8.000, IBM 3.900, SAP 3.000…

ContentBot

Робот (content unit)
12 ноември 2021
265
897
www.IT.mk
Microsoft, Salesforce, SAP, IBM и Google последниве десет дена најавија дека ќе мораат да го намалат бројот на вработени. Компаниите ќе отпуштат поголем број на вработени, од 12.000 во Google, до 3.000 во IBM, а причината за ова е забавениот раст, непродуктивноста и економските случувања. Microsoft и Google им се приклучија на останатите големи и помали компании од секторот кои минатата година ја завршија со кратења на бројот на вработени. Според податоците од Layoffs.fyi само во првите 25 дена од 2023 година се отпуштени 57.601 вработени од 185 компании во ИКТ индустријата.

Gilfoyle

Practice makes perfect
10 септември 2009
549
1.934
Иако се работи за вистински луѓе и вистински животи што навистина ги имаат отпуштено многу од нив се возеа на бранот имаа по 2-3 работи истовремено и имаше доста позиции што фирмите ги испоизмислија како buzzwords за да се сфати дека некои работи не треба да се менуваат и дека за тие луѓе за жал во ИТ сепак нема место.

Втора работа за жал новинарството замре и освен сензационални наслови без детално испитување на тоа што се пишува одамна нема.

Јак е муабетот нема што, ама од официјални извори вака стојат работите:
c265409a-c0ba-4f34-bb06-57f46438bef1_1440x1440.jpg

Уствари, сајтот што сте го ставиле вика вака: 200 tech companies w/ layoffs ∙ 59448 employees laid off.

Или просто кажано 200 компании имаат дадено откази колку што само М$ вработил во минатите 2 години. Односно од вкупната бројка на Мајкрософт 211 илјади - отпуштаат 10 илјади што се нецели 5% од вработените.

Или кратко кажано ако вие во ИВМ сте пример 10 души и му дадете отказ на некој затоа што не си ја вршел работата како што треба, или човекот си отиде во друга фрима, вашиот процент на layoff ќе биде 10% :)

Не бранам никој ова е само мој личен став дека насловот со тоа што се случува во овие 2 години во ИТ светот си нема врска. Во ИТ светот минативе 3 години LinkedIn ти е паралелниот универзум на Tinder кај што уствари женските ги спамаат машките а овие па ни seen не им маваат :)

Последна промена:

Jedah

Unstoppable
6 ноември 2007
1.262
2.128
Jedah's setup  
Processor & Cooler
AMD RYZEN 5 1600AF 6-Core 3.2 GHz (3.6 GHz Turbo) & CoolerMaster Hyper H411R
Motherboard
ASUS PRIME B450M-K
Storage
SSD: M.2 Corsair NVMe MP510 240GB / HDD: SAMSUNG F1R HE103UJ 1TB / HDD TOSHIBA DT01ACA 1TB
PSU
Cooler Master MasterWatt Lite 700W, 230V, 80Plus, HDB fan, Active PFC
RAM
Kingston 16GB 2666MHz DDR4 CL16 DIMM (Kit of 2) 1Rx8 HyperX FURY Black
Video card
MSI Gaming Radeon RX 570 256-bit 4GB GDRR5
Case
DeepCool Tesseract BF
Mouse
Logitech Optical M100 USB Black
Keyboard
A4Tech A4 KR-85 ComfortKey
Monitor
LG 24'' Full HD IPS Monitor with FreeSync™ (24MP60G-B)
OS
Windows 11
Фриленсерите топ не ги бие

dddragan

On your way to fame
12 август 2014
395
529
Иако се работи за вистински луѓе и вистински животи што навистина ги имаат отпуштено многу од нив се возеа на бранот имаа по 2-3 работи истовремено и имаше доста позиции што фирмите ги испоизмислија како buzzwords за да се сфати дека некои работи не треба да се менуваат и дека за тие луѓе за жал во ИТ сепак нема место.

Втора работа за жал новинарството замре и освен сензационални наслови без детално испитување на тоа што се пишува одамна нема.

Јак е муабетот нема што, ама од официјални извори вака стојат работите:
Погледнете го атачментот 121650

Уствари, сајтот што сте го ставиле вика вака: 200 tech companies w/ layoffs ∙ 59448 employees laid off.

Или просто кажано 200 компании имаат дадено откази колку што само М$ вработил во минатите 2 години. Односно од вкупната бројка на Мајкрософт 211 илјади - отпуштаат 10 илјади што се нецели 5% од вработените.

Или кратко кажано ако вие во ИВМ сте пример 10 души и му дадете отказ на некој затоа што не си ја вршел работата како што треба, или човекот си отиде во друга фрима, вашиот процент на layoff ќе биде 10% :)

Не бранам никој ова е само мој личен став дека насловот со тоа што се случува во овие 2 години во ИТ светот си нема врска. Во ИТ светот минативе 3 години LinkedIn ти е паралелниот универзум на Tinder кај што уствари женските ги спамаат машките а овие па ни seen не им маваат :)

Од збор до збор.

Плус, кога ќе видиш колку саати во просек девелопер проаѓа куцајќи код (хинт: 4 саати неделно) и знаејќи ја јавната тајна дека FAANG компаниите вработуваат капацитет само колку капацитетиве да не отидат кај конкуренцијата, воопшто не е чудно ова. Набројаниве компании имаат тон луѓе што само така се шуткаат низ фирма и лапаат бенефиции без никаков допринос.

Во задниве 2 години едини компании што видоа профит се технолошкиве компании - исповработија све и свашта, сфаќаат сега дека не можат да го возат више така бранот и почнуваат со откази. Отидоа 5 чекори напред, сега се враќаат 3 назад. Пак се 2 чекори понапред од кај што беа. Ако на некои компании треба да се им се посвети внимание, тоа се компании од типот на Carvana кај што целиот бизнис пропаѓа и ради тоа делат откази и пробуваат на апарати да го изгураат периодот. Овие огромниве мултибилионски компании ќе си тераат, плус минус 10к вработени ништо не им мења.

Од ова најдебелиот крај го јадат студентите, поготово студенти што се на виза. Учеле со месеци и пробувале да влезат во некоја од големиве компании за пракса или работа за на крај да им ги повлечат договорите или да им ги одложат на Х време, и овие да имаат месец дена да најдат друга работа пред да ја изгубат визата.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.345
6.491
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Од ова најдебелиот крај го јадат студентите, поготово студенти што се на виза. Учеле со месеци и пробувале да влезат во некоја од големиве компании за пракса или работа за на крај да им ги повлечат договорите или да им ги одложат на Х време, и овие да имаат месец дена да најдат друга работа пред да ја изгубат визата.
Па видов некои такви случаи, плачеа по ТикТок, има видеа. Тоа е тоа јбг.

Ulrezaj

On your way to fame
20 јуни 2012
434
692
Охрид
Ulrezaj's setup  
Processor & Cooler
Intel I9 - 9900k / NZXT Kraken X62
Motherboard
Gigabyte z390 Aorus Master
Storage
Samsung 860 Evo 250 GB / 3TB Toshiba
PSU
Cooler Master V850
RAM
16GB Kingston HyperX Predator 3200Mhz
Video card
ASUS ROG STRIX RTX 2070Super
Case
Asus TUF GT501
Mouse
Razer Mamba Tournament Edition
Keyboard
Razer Blackwidow Ultimate Stealth
Monitor
Alienware AW2518H
OS
Windows 10 64bit
Нема да ги бие до 45 годишна возраст, после ќе ги бараме надоле низ вардар пред Демир Капија
Значи кога ќе наполниш 45 год си за “фрлање”? Џабе цело искуство што си го стекнал… изгледа на 45 год сите ќе работат КАМ на главна каса

no_retreat

Practice makes perfect
22 јануари 2011
534
1.178
no_retreat's setup  
Processor & Cooler
intel core i7 14700kf w/ NZXT KRAKEN 280mm AIO Liquid Cooler with LCD Display
Motherboard
Gigabyte Aorus Elite AX Z790 Black
Storage
Samsung 970 Evo 2tb
PSU
Corsair HX 1200i Platinum
RAM
2x16gb DDR G-Skill Trident Z5 ARGB 6000mhz cl30
Video card
RTX 4070 ti Super MSI Ventus 3X
Case
NZXT H9 Flow Black
Mouse
Logitech G Pro X Black
Keyboard
Keychron Q3 modded with Lime Green Switch and Glorious GPBT Black Ash Dye Keycaps
Audio
Logitech G733 wireless
Monitor
Samsung Neo G8 32" 240hz UHD MiniLED + QLED Panel
OS
windows 11 pro
После 45 треба сите да работат како бравари, зидари, заварувачи и слично, џабе цело искуство и знаење стекнато до таа возраст, џабе дипломата, џабе сите завршени приватни академии и курсеви, џабе сите успешно завршени проекти, џабе целото портфолио, џабе целиот круг на пријатели кој што си го стекнал до 45 година...
булшит муабет ама и муабетов е џабе што го правиме.

Онтопик, насловот и целава тема се кликбеит и мислидинг па затоа и воопшто нема дискусија на неа.

Popay

Gaining Experience
21 декември 2008
162
52
^ Многу е едноставно, тоа што 45 годишен ќе му требаат 3 дена , на 25 годишен ќе му треба 1 ден за истиот таск.
Биологија е во прашање, интелектуалните капацитети не се исти во тие две age brackets.

Popay

Gaining Experience
21 декември 2008
162
52
Да и не, почнува од ~40 и се намалува со одминување на годините.
Пикот е од ~18-38.

После ~40 години треба да си позициониран веќе на раководителска/team lead/менаџерска позиција од каде ќе распределуваш работа и солиш памет.
Ако на 40-50 години проверуваш/куцаш код, не си баш конкурентен на пазар на труд. Примерот (каса КАМ) може е екстремен ама добро ја доловува поентата.

Имаше некаде по интенетов добра студија за ова (програмери и слично).

no_retreat

Practice makes perfect
22 јануари 2011
534
1.178
no_retreat's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
Samsung 970 Evo 2tb
PSU
RAM
Video card
Case
NZXT H9 Flow Black
Mouse
Logitech G Pro X Black
Keyboard
Keychron Q3 modded with Lime Green Switch and Glorious GPBT Black Ash Dye Keycaps
Audio
Logitech G733 wireless
Monitor
OS
windows 11 pro
зашто разговараме за работа на компјутер од типот на одржување бази, кодирање, дизајн или подготовка на фајлови како да е возење авион...
не ја правете работава толку комплицирана кога не е, за мене искрено мојата работа е ко возење точак или кола и сега ја треба да се плашам дека после 45та нема да можам да возам кола, точак или да си ја работам работата ефикасно.
Ништо онда, да зееме да ги спакуваме нашиве родители,чичкови, вујни стрини, сите што не работат во КАМ и Стокомак, директ на планина овци да чуваат :unsure:

mdeni

Unbeatable
24 септември 2012
5.889
5.811
зашто разговараме за работа на компјутер од типот на одржување бази, кодирање, дизајн или подготовка на фајлови како да е возење авион...
не ја правете работава толку комплицирана кога не е, за мене искрено мојата работа е ко возење точак или кола и сега ја треба да се плашам дека после 45та нема да можам да возам кола, точак или да си ја работам работата ефикасно.
Ништо онда, да зееме да ги спакуваме нашиве родители,чичкови, вујни стрини, сите што не работат во КАМ и Стокомак, директ на планина овци да чуваат :unsure:

Чување овци е многу благородна работа. Ама ако пратиш повеќето асални ит од странатво на 40-50 веќе си се во пензија со овоштарниче и low maintenance куќаре.

no_retreat

Practice makes perfect
22 јануари 2011
534
1.178
no_retreat's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
Samsung 970 Evo 2tb
PSU
RAM
Video card
Case
NZXT H9 Flow Black
Mouse
Logitech G Pro X Black
Keyboard
Audio
Logitech G733 wireless
Monitor
OS
windows 11 pro
Чување овци е многу благородна работа. Ама ако пратиш повеќето асални ит од странатво на 40-50 веќе си се во пензија со овоштарниче и low maintenance куќаре.
Тоа е изводлуво само ако си во политика или crypto :ROFLMAO:

dddragan

On your way to fame
12 август 2014
395
529

Способноста и трпението за учење нови технологии значително се намалува, и дефинитивно некој 20 годишник ќе те пројде у недела дена у тој поглед.

Голем дел од знаењето за технологии што си го стекнал ќе биде небитно. Они сега од година во година носат огромни разлики, не па за 20 години.

“Ее внучко, ја на времето Реакт сајтови кога вадев у два саати….. -океј дедо, седни, допиј го чајот”

Astro

Illuminator
20 јуни 2012
9.660
15.195
Ете, кој сака да сфати ќе сфати, кој сака да мути ќе остане мутав колку и да му објаснуваш.

Daniel86

Epic
28 мај 2013
3.868
10.588
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Coolermaster Devastator 3
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Philips 222EL
OS
Windows 10 Pro 64bit
Иако се сложувам во врска со староста и тоа дека годините си го прават своето, случајно запознав еден администратор во една македонска фирма, чича од скоро 60 години кој си ја владееше струката како да има 20 и воопшто не беше outatime. Go figure...

Trtka

Gaining Сало
11 април 2018
564
747
А германциве што нудат преквалификација на работна сила и на 40 годишни слаткари и шофери вложуваат по 100к евра само да ги направат програмери, тоа нема врска. Ама еве ние генијалците го најдовме решението. Сите ќе останите без работа! Пазете колку стареете .

Последна промена:

goce03

Unstoppable
20 јануари 2015
1.577
3.173
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
SSD Kingston NVMe A2000 1TB /HDD Toshiba P300 2 TB
PSU
Cooler Master MWE 600W White
RAM
2x8 DDR4 Kingston HyperX Predator
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
Зависи од конкретната специјализација, не сите специјализации во ИТ се исти. За програмери конкретно во динамична средина кај што нонстоп се менуваат технологии и клиенти со сосема различни бизнис модели и барања, ако не на 45, 50+ веќе е проблем. Овие или ќе одат во менаџмент или ќе треба да се преорентираат во повеќе услужна дејност, одржување, администратори, мрежи, било каде кај што нема да има или што помалце нови технологии.

Нови мислења

Последни Теми

Онлајн членови

Статистика

Теми
48.478
Мислења
995.567
Членови
36.482
Најнов член
arsandrej