Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Рецензија Nintendo Switch 2 (Рецензија + Дискусија)

TheMarshal

Unstoppable
3 јануари 2019
1.654
2.603
Нема потреба од напади. Јас сум тој што ќе го „скрши мразот“ и на IT форум каде што сите трчаме по перформанси – ќе отворам дискусија за нова конзола со релативно (па дури и премногу) слаб хардвер.

Веќе две недели ја користам конзолата и успеав да оформам сопствено мислење. Сметам дека Nintendo Switch 2 претставува upgrade во секој сегмент во споредба со оригиналниот Switch. Се забележува уште при самото отпакување – едноставно, се изгледа и делува квалитетно изработено. Пластиката е со пофина изработка и е мека на допир, а џојконите се прицврстени покнап во споредпа со кецот.

Уште при првото "палење" на конзолата, веднаш се гледаат бенефитите од подобрениот и поголем дисплеј. Процесот за трансфер на податоците од стариот Switch беше малку мутав, но сметам дека тоа се должеше на лошата Wi-Fi конекција со која располагав во тој момент. Од кога го средив тоа се останато беше plug n' play. Знам дека не сите би се согласиле со мене, но, боите на дисплејот се доста живописни. Како што би рекле постарите сликата е "стакло панчево". Што претпостувам дека е нормално поради подобрената резолуција. Бидејќи често играмe cо-op игри во tabletop mode по дома, одично дојде и 8" дисплеј. Нема повеќе напрегање додека играме multiplayer. Истото важи и за поголемите Joy-Cons, далеку поудобни се.

Не е се префкетно, при подолги сесии во handheld mode и не е баш комотна конзолата. But let's address the bigger elephant in the room - батеријата. По приближно 2-2:30 часа играње, очекувајте да ја испразните. Не знам дали тоа е добро или доволно за секодјевние. Но, како човек навикнат на Mariko (хардверската ревизија на Switch 1) сметам дека тоа не е доволно.

Како хибриден систем, постои и можноста да играме игри и на телевизор преку dock-от. За разлика од Swtich 1, UI-от е маргинално подобрен и понашминкан, т.е изгледа помодерно. Побитната работа е дека интерфејсот конечно "личи на нешто" и на модерни телевизори. Претходно кај кецот беше пикселизиран до немајкаде. Исто така една од најиритантните работи конечно е средена, а тоа е брзината на eStore.

Има поддршка за HDR, но нема баш најпрецизна калибрција, па од "око" може да го подесите добро. Е сега, доколу телевизорот ви има опција за HFG тогаш ќе го калибрирате многу лесно. Но за жал, Sony X90J нема таква опција. ALLM подржува без проблем, но нема опција да се активира Nvida G-Sync (VRR) додека е поврзан на телевизор. Зашто е тоа така, не знам и се надевам дека во некој нареден update ќе ја отклучат и таа функција. Би била од голема корист за игри што имаат отклучен frame rate.

На поголемиот дел од игрите што ги тестирав перформансите се одлични. Mario Kart World изгледа фантастично, оджува 60 fps без проблем, не верувам дека играта е native 4K. Поверојатно ми е да е 1440P, па интерно да е upscaled до 4К. Графички не е интезивна и не веруам дека е некој репер за перформанси. Затоа и се решив да го направам незамисливто, наголемото богохулие што може да се направи на форумов и ја набавив Cyberpunk 2077. I AM IMPRESSED, викедов и посветив околу 10 саата и тоа во handheld и реално супер е. Да, секако не е како на компјутер или помоќна конзола. Но играта е целосно игрива, излегеда убаво и одржува 40 фрејма во најголем дел од времето. И што е поимпресивно целата игра ја собира на еден кертриџ, не се потребни никакви downloads, нит инсталирање се си фунцконира веднаш. Во 2025, тоа е ретко, можеби од времето на PS3-ка немам налетано на нешто такво. Не ја тестирав на телевизор, тука веќе мислам дека нема да ми се допаѓа како изгледа. Не можам да ја споредбам со PC Handheld затоа што никогаш не сум поседувал, па ако некој од вас има искуство баш би сакал да подискутираме околу тоа.

Има и benefit кај backwards compatible игрите. Kirby and the Forgotten Land цело време одржува 1080P. На Switch 1 не можев да се натерам да ја завршам поради агресивниот dynamic resolution scaling и недостатокот на било каков anti aliasing. Изгледаше ужасно. Сега изгледа доста пристојно. Претпоставувам дека истово би важело и за голем дел на други игри што користат динамична резолуција. Super Mario Odyssey доби бесплатен upgrade и конечно изгледа добро и на голем телевизор. Секако поголем дел од вас што ве интересира да ги играте Нинтендо игрите си користите емулатор па ова воопшто не ви е ни битно. Но за тие што не користите емулатори, да ќе осетите подобрување кај поголем дел од игрите што користат DRS или пак имаат помалку стабилен фрејмрејт.

Во handheld конзолата воопшто не грее, но кога ќе е dock-ната грее. Имаше неколку дискусии на редит, ги изгасив сите опции и пак грее. Веројатно е нормално, но во споредба Switch 1 воопшто ми се нема случено да загрева. Што и ме загржува дека може да го намали животниот век на конзолата.

Тоа е тоа, сума сумарум сум задоволен и мислам дека конзолата ги исполни сите очекувања што ги имав, но не ги надмина. Нинтендо конзилите никогаш не биле хардверски моќни после Game Cube-от, затоа и сметам дека не е фер да ја споредувам со PS5 и Series S, а најмалку со прописен гејмерски компјутер. Секако повеќето што поседуваат Нинтендо конзола е само поради екслузивните игри. За тие што се двоумите, би рекол почекајте уште неколку игри да излезат Metroid 4, Donkey Kong Bananza, нова 3D Super Mario па тек тогаш upgrade-нете.

Ако имате прашања или ве интересира нешто слобдно прашајте. Се надевам дека ќе развиеме дискусија на темава.

Jedah

Unstoppable
6 ноември 2007
1.278
2.172
Jedah's setup  
Processor & Cooler
AMD RYZEN 5 1600AF 6-Core 3.2 GHz (3.6 GHz Turbo) & CoolerMaster Hyper H411R
Motherboard
ASUS PRIME B450M-K
Storage
SSD: M.2 Corsair NVMe MP510 240GB / HDD: SAMSUNG F1R HE103UJ 1TB / HDD TOSHIBA DT01ACA 1TB
PSU
Cooler Master MasterWatt Lite 700W, 230V, 80Plus, HDB fan, Active PFC
RAM
Kingston 16GB 2666MHz DDR4 CL16 DIMM (Kit of 2) 1Rx8 HyperX FURY Black
Video card
MSI Gaming Radeon RX 570 256-bit 4GB GDRR5
Case
DeepCool Tesseract BF
Mouse
Logitech Optical M100 USB Black
Keyboard
A4Tech A4 KR-85 ComfortKey
Monitor
LG 24'' Full HD IPS Monitor with FreeSync™ (24MP60G-B)
OS
Windows 11
Со здравје да се служи.
Се надевам како early adopters (читај бета тестери) ќе бидете задоволни од слабата батерија и лошиот екран.
Останатите чекаме саглам ревизија на Switch 1.5

xenon

אֶהְיֶה אֲשֶׁר אֶהְיֶה
15 јануари 2011
4.163
11.165
Skopje
www.wemaxa.com
xenon's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9950X3D, Arctic LF III 420mm
Motherboard
Asux X670E-E
Storage
8TB (1 x 980 PRO 2TB + 3Х KC3000) SSD / 2 x 8tb HDD
PSU
Antec 1300W Pro Platinum
RAM
128GB DDR5 G.skill
Video card
Geforce 4080 Super
Case
Enthoo Primo - Phanteks
Mouse
Logitech MX Master 3s
Keyboard
Logitech Craft
Audio
Asus Xonar STX, Adam A7x, Adam A3x, TC Electronic BMC-2 (DAC)
Monitor
57" Samsung Odyssey Neo G9
OS
Windows 11 Pro
Графичките перформанси се разочарување во однос на цената, реално овој уред не треба да чини повеќе од претходникот, се продава по цена на пс5/хбокс (т.е. поскап е) а има перформанси како Nvidia 750ti на батерија / 2050/1650 врзан на адаптер.

Да беше ценовно во ранг на претходникот сето ова ќе беше тривијално, вака не е. Згора на се дисплејот е едвај задоволувачки, батеријата е преслаба... нинтендо изгледа заборава на растечкиот пазар на AMD z extreme уреди, стим декови и чуда кои +- имаат исти и подобри дисплеји, графички перформанси, контроли а и автономија на батерија.

TheMarshal

Unstoppable
3 јануари 2019
1.654
2.603
Се надевам како early adopters (читај бета тестери) ќе бидете задоволни од слабата батерија и лошиот екран.
Згора на се дисплејот е едвај задоволувачки, батеријата е преслаба...

Во суштина, ова и ми е прва конзола што ја имам купено на launch. Вообичаено чекам година-две пред да правам upgrade. Батеријата не е задоволителна, нема дискусии. За дисплејот не ги приметувам сите проблеми што ги зборуваат - веројатно ќе да е panel lottery?

Сега читав и гледам дека сум заборавил погоре да ја искоментирам најидиотската работа. Basically, Switch 1 Pro Controller-от иако е целосно функционален, му ја имаат тргнато функцијата да може да ја разбуди конзолата. Што значи ако сакаш да играш со тој контролер, ќе треба да идеш до телевизорот, да го пуштиш Свичот, ап да го поврзеш контролерот. :)

Графичките перформанси се разочарување во однос на цената, реално овој уред не треба да чини повеќе од претходникот, се продава по цена на пс5/хбокс (т.е. поскап е) а има перформанси како Nvidia 750ti на батерија / 2050/1650 врзан на адаптер.

Во одност на графичките перформанси мислам дека и сите очекувавме нешто во тој ранг. Се работи за Нинтендо што никогаш не бркале перформанси. Но да, во право си, за моменталната цена требало и да се потрудат повеќе.

Веќе кога навлегуваме во потехничка дискусија. Да дека се е поскапено, но верувам дека можеле барем на SoC-от да не штедат толку. Arm A78 е скоро 6 години стар процесор што и не е толку ефикасен. Истото важи и за графичката, барем на понов node требало се да испланираат. Факт е дека сите конзоли користат постара архитектура/процеси за разлика од cutting-edge. Во ситуацијата многу поверојатно ми е дека ова е тоа што било планирано да биде Switch Pro во 2021/2022. Сите одлуки покажуваат кон тоа. Доколку се користело понов процес, ем батеријата би држела повеќе, ем подобри перформанси. Но тоа е што е.

Немам никогаш користено PC Handheld. Не заборавај и дека со тие конзолите покрај сите останати бенефити имаш пристап до целата Steam библиотека што ја имаш + постои можноста за пиратерија. Во блиска иднина би сакал да направам компарација.

Vrgood

Gaining Experience
20 јуни 2017
251
140
Батка ја сум задоволен, не гледам ништо лошо со екранот, па дури и ја симнав Metroid Dread и на Ally и на свиќо, мааааалце се приметува, треба да pixel peepam и ептен да запињам очи, значи преувеличена е таа работа.
Switch 1 не купив, позајмував некад да поиграм нешто и тоа и оригиналот и марикото, шит беше хардверот поштено, сега е многу многу подобар.
Го нарачав стариот про контролер, ми испадна 3700 со поени од свичот, а сега ко што гледам има поголема батерија. Не ми е проблем од џојконите да ја палам лол, со оглед што новиот контролер е 6000ки.
За батеријата на самиот, си земав 30000 mah Baseus od Жираф, решена работа и за Свиќо, и за Елито и за Лапетопето. Господска работа.
Моментално уживам во BOTW и Марио Карт, кога ја играв на емулатор некако ми беше досадна, и TOTK мислев дека е многу боља, можда и е, али сега сваќам што е магијата у BOTW.
Bananza мислам дека ќе биде супер и нарачани се Бајонетите пошо не ги бива на емулатор.

The_Witch_Hunter

Unstoppable
23 мај 2012
1.426
3.234
The_Witch_Hunter's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 9 7950X3D | ROG Ryuo III 360 ARGB
Motherboard
ROG Crosshair X670E Hero
Storage
Kingston FURY™ Renegade 2TB | Samsung 970 EVO 1TB | WD Purple™ WD20PURX 2x2TB
PSU
Corsair HXi Series™ HX1000i
RAM
Kingston FURY™ Beast DDR5 32GB 6000MT/s CL30
Video card
ASUS TUF Gaming GeForce RTX® 4090 OC Edition 24GB GDDR6X
Case
be quiet! Dark Base Pro 901
Mouse
Razer Basilisk V3 Pro
Keyboard
ASUS ROG Claymore
Audio
Creative A250 | ROG Strix GO Core
Monitor
Dell AW3821DW 3840x1600 144Hz G-SYNC ULTIMATE
OS
Windows 11 Pro 24H2
нинтендо изгледа заборава на растечкиот пазар на AMD z extreme уреди, стим декови и чуда кои +- имаат исти и подобри дисплеји, графички перформанси, контроли а и автономија на батерија.
Не заборава, туку воопшто не ги гледа како реална закана во текот на планираниот животен век на конзолата. Свичот за еден ден продаде колку сите тие заедно откако првпат се појавија пред неколку години па се до денес. Првиот Свич се продавал во просек во над 18 милиони примероци годишно, додека овие вкупно околу 2 милиони годишно, од кои најголем дел Стим Дек. Нема такви производни капацитети АМД без да пренасочи од серверскиот дел или тој резервиран за Сони, што не е реално сценарио. Ако се соберат продажбите на АМД вклучително десктоп графичките, лаптоп графичките и сите процесори со интегрирана графичка без разлика дали се наменети за десктоп, лаптоп или хендхелд тоа се негде 10-15 милиони продажби годишно.

Vrgood

Gaining Experience
20 јуни 2017
251
140
Не заборава, туку воопшто не ги гледа како реална закана во текот на планираниот животен век на конзолата. Свичот за еден ден продаде колку сите тие заедно откако првпат се појавија пред неколку години па се до денес. Првиот Свич се продавал во просек во над 18 милиони примероци годишно, додека овие вкупно околу 2 милиони годишно, од кои најголем дел Стим Дек. Нема такви производни капацитети АМД без да пренасочи од серверскиот дел или тој резервиран за Сони, што не е реално сценарио. Ако се соберат продажбите на АМД вклучително десктоп графичките, лаптоп графичките и сите процесори со интегрирана графичка без разлика дали се наменети за десктоп, лаптоп или хендхелд тоа се негде 10-15 милиони продажби годишно.
Башка Свичот е генерално first party конзола. Гледам колку попуштаат 3rd party продавачите, колку попушта Нинтендо лол. 3rd party генерално се надеваат ако цената е ниска дека ќе си земеш уште една копија on the go. Тука се кршат копјата, зашо зш ја на пример да земам на свич а не на Xbox со Play Anywherе кај што мож да играм на 5 различни уреди и 2 clouda. Исто PC е иста публика не е битно колку handhelds продаваат, ретко кој примарно не игра преку нив. Како што не е толку битно колку свичеви, една фамилија може 5-6 да има низ генерација. Де се покварило, де скршило, де нов искочил OLED. Кога ќе искочи во евтина варијанта има да љета од полици, оваа сега баш е попремум и не е баш за деца.

TheMarshal

Unstoppable
3 јануари 2019
1.654
2.603
За батеријата на самиот, си земав 30000 mah Baseus od Жираф, решена работа и за Свиќо, и за Елито и за Лапетопето. Господска работа.

Највеќе ме невервира батеријата. Пак ќе кажам, навикнат сум од Mariko хардверската ревизија на NSW1. Претопставувам дека со оригиналниот хардвер батеријата држела ептен слично.

Не заборава, туку воопшто не ги гледа како реална закана во текот на планираниот животен век на конзолата

Мислам дека постои голема можност ова да се смени со Xbox Handhelds. Ќе имаат компетитивна предност во споредба со Nintendo поради Gamepass и cross-saves/cross-play со PC и Xbox конзоли. Убеден сум дека ова ќе го раздвижи малку пазарот. Особено и ако се потрудат игрите да бидат оптимизирани за тој handheld хардвер.

Од друга страна пак, од аспект на преносливост PC Handhelds се многу погломазни од Нинтендото, не функционираат како хибридни конзоли, најчесто игрите не се plug and play (треба да се игра со опции и слично). Така да шо знам? Останува само да видиме како ќе се развива овој сегмент на пазарот.

Многу ми се нашол свичот при патување. Ја носиш Mario Kart и Mario Party и во tabletop mode сме играле 4-ца без проблем. You can't do that with the PC handhelds.

кога ја играв на емулатор некако ми беше досадна

Никогаш не ми се допадна емулацијата за Switch игрите. Долгата комплијација на shader-ите ме вади од такт. Веќе ако се брка перформанси, пости можност да се "чипува" конзолата и да си направиш overclock. Mariko верзијата трпи солиден overclocking. :D

Vrgood

Gaining Experience
20 јуни 2017
251
140
Никогаш не ми се допадна емулацијата за Switch игрите. Долгата комплијација на shader-ите ме вади од такт. Веќе ако се брка перформанси, пости можност да се "чипува" конзолата и да си направиш overclock. Mariko верзијата трпи солиден overclocking. :D
Не бе, не ми се свиѓаше хардверот на свич 1 ни оригиналот ни марико, тоа што работи на емулатор работи боље од Switch и има Antialiasing, џам слика. Еве Bayonetta 2 и 3 си ги земав зашто емулацијата тапа а кај нас се погодија на попуст. На ТВ, pixel art :) Штета што свич цвај нема некој автоматски upscaler и antialiaser, треба да се потрудат малку Нинтендо околу тоа, буквално имаат DLSS на располагање.

Baltatzar

Intern
21 декември 2014
64
34
Скопје
Baltatzar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 7 7800X3D, NZXT T120 RGB
Motherboard
Gigabyte B650 GAMING X AX
Storage
SAMSUNG 980 PRO SSD 1TB PCIe 4.0 NVMe
PSU
CoolerMaster MWE Gold 750 80 Plus Gold
RAM
Kingston HyperX Fury Beast 32GB (2x16GB) DDR5-6000 CL36 EXPO Whit
Video card
SAPPHIRE Radeon Pure RX 7800 XT 16GB 256bit GAMING OC
Case
be quiet! Pure Base 500 DX White
Mouse
Glorious Model O Wireless
Keyboard
Keychron K8 Pro
Audio
beyerdynamic DT 770 PRO 80 ohm +FiiO KA11 DAC
Monitor
Gigaybyte G27Q Gaming Monitor 2k 144hz 1ms
OS
Win 11
Препорака во СК кај да се прави џеилбрејк на Свич ОЛЕД ?

Baltatzar

Intern
21 декември 2014
64
34
Скопје
Baltatzar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Keychron K8 Pro
Audio
Monitor
OS
Win 11
Според интернет изгледа дека секој ОЛЕД модел мора со модиран чип да се леми на плоча заради влагање во рековери, има некој од вас правено ова?

Baltatzar

Intern
21 декември 2014
64
34
Скопје
Baltatzar's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Keychron K8 Pro
Audio
Monitor
OS
Win 11

Jedah

Unstoppable
6 ноември 2007
1.278
2.172
Jedah's setup  
Processor & Cooler
AMD RYZEN 5 1600AF 6-Core 3.2 GHz (3.6 GHz Turbo) & CoolerMaster Hyper H411R
Motherboard
ASUS PRIME B450M-K
Storage
SSD: M.2 Corsair NVMe MP510 240GB / HDD: SAMSUNG F1R HE103UJ 1TB / HDD TOSHIBA DT01ACA 1TB
PSU
Cooler Master MasterWatt Lite 700W, 230V, 80Plus, HDB fan, Active PFC
RAM
Kingston 16GB 2666MHz DDR4 CL16 DIMM (Kit of 2) 1Rx8 HyperX FURY Black
Video card
MSI Gaming Radeon RX 570 256-bit 4GB GDRR5
Case
DeepCool Tesseract BF
Mouse
Logitech Optical M100 USB Black
Keyboard
A4Tech A4 KR-85 ComfortKey
Monitor
LG 24'' Full HD IPS Monitor with FreeSync™ (24MP60G-B)
OS
Windows 11
Па глеам на нет Нинтендо ги банувале конзолите со МиГ Свич, имаш искуство?
Ги банираат по ново... мачка во вреќа е тоа. Место да дадеш 3500 за кинеско срање кое на дугме ги врти игрите една по една, типа ако имаш 20 игри на картица, 20 пати да кликаш за да дојдеш на ред до насловот, чипувај си ја за истите тие 3500ден. ќе имаш и апдејти и емулатори и триста чуда.
Види дали ќе завршиш работа па ќе кажиш искуство.

Нови мислења

Последни Теми

Онлајн членови

Статистика

Теми
49.492
Мислења
1.012.503
Членови
36.680
Најнов член
KMT Solutions