Стани премиум член, добиј куп бенефити и поддржи ја работата на IT.mk!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Непознат сообраќај

Vavo

Intern
20 октомври 2007
273
17
Skopje
Неколку компјутери се закачени на рутер па тоа на Интернет.

Е сега стварно ме мрзи да барам..се надевам некој ќе ме насочи, изгледа како да имам постојано сообраќај од околу 5 кила во двете насоки ама само на локално ниво. (Така изгледа од сликата)

Ме Интересира дали е ова нормално ниво на проток, некој од сервисите на виндовсот се ама мене многу ми се гледа...т.е. најмногу нервира што ми го рачуна како сообраќај..немам претстава колку од тоа е чист интернет.

Идеја?

taranenik

Intern
12 јуни 2007
555
13
Probaj so process explorer vidi koj procesi ti rabotat imas tamu detalna slika, a za soobracaj instaliraj net limiter tamu isto taka detalno e objasneto dali soobracajot e lokalen ili nadvoresen.

Taurus

Модератор
13 октомври 2007
2.521
1.397
dribbble.com
Taurus's setup  
Processor & Cooler
i5-2500K Quad 3.3GHz LGA 1155 6MB + Cooler Deepcool Gammaxx 200
Motherboard
Gigabyte Z68P-DS3
Storage
WD 1ТB SATA3 Caviar Black 7200rpm 64MB + SSD 2.5" Samsung 850 Evo 250GB
PSU
460W Gigabyte Superb Real Power
RAM
2x4GB DDR3 1866Mhz Kingston CL11 HyperX Genesis
Video card
Sapphire ATI PCX R9 270X 2GB GDDR5
Case
Gigabyte LUXO X140
Mouse
Zalman ZM-M300 Black
Keyboard
Sweex Illuminating
Audio
DeLux 2.1
Monitor
Dell UltraSharp U2311H 23" e-IPS
OS
Win 8.1
Антивирусна заштита имаш?
Не би требало да има сообраќај во ниедна насока доколку не сурфаш, не работиш со мрежата...
Имам видено така случај, каде компјутерите беа оставени без заштита, и сообраќајот фураше како луд. Кога ставив Касперски фати едно чудо вируси, мораше и формат. Најинтересниот вирус беше што имаше оставено лог фајл каде се гледаше дека од компјутерот се правеа нарачки на многу веб страници.

Vavo

Intern
20 октомври 2007
273
17
Skopje
Прилично сум фанатик..во поглед на познавање што точно се случува со компјутерот. И немам антивирус (риал тајм)..ова е нов лаптоп со скоро ич софтвер. И сите процеси со process explorer ми се познати...како што гледаш не ни има воспоставено конекција надвор од локалната мрежа...мене ми изгледа дека е некој од виндовс сервисите што набљудуваат кои компјтери и ресурси се достапни..исто со file monitor се гледа дека upnp.dll е активен постојано (explorer.exe го повикува) и можно е да е дел и од тоа.

Некогаш си седи на 0.. 0.2 постојано ама не можам баш да приметам кога е тоа.. исто Internet Gateway прозорот покажува дека нема сообраќај кон надвор па изгледа дека цело време само со рутерот си се допишуваат... и на другиот компјутер истата работа ми се случува(ше) сега не го работам многу.

vojkan

Intern
19 јуни 2007
404
4
Od slikata se gleda deka imash aktivna wireless konekcija, pa togash normalno e da imash 'soobrakjaj'.

[edit]

Imash li ukljucheno keep alive opcija na ruterot?

Ako bash sakash da znaesh shto se sluchuva, togash ukljuchi capture program pa analiziraj gi paketite.

DaciSS

Gaining Experience
3 јануари 2008
949
289
San Francisco
www.linkedin.com
инсталирај си netlimiter тој ти кажува точен сообраќај за секој програм и win процес, а можеш и да го убиеш или пак да го ограничиш секој можен програм.

...иначе дефинитивно чист pc не прави толкав трансфер само за оддржување на конекција.

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
45.659
Мислења
946.779
Членови
34.138
Огласи
2.006
Најнов член