Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Некој искуство со ThermalGrizzly/Thermalright LGA 1700 frame?

Vlad944

Practice makes perfect
3 март 2015
608
1.509
Битола
Жалам што отворам стари рани.

Сакам да прашам дали од вас има некој земено contact frame за АМ5 платформа независно дали од Thermalright,Thermal Grizzly или она виолетовото од 5 евра од Али.

Знам дека на АМ5 неигра никаква улога ваквиот механизам освен за личбина и полесно чистење од термалната паста.

Едино што ме плаши е оштетувања на сокетот поради притисокот и стегањето на процесорот,губење гаранција на деловите.

Ваши препораки,искуства и мислења?
Неможам едит па ќе си реплејнам самиот.
Недобив никаква препорака,искуство,претпазливост итн,па на своја рака си решив да пробам со ваквите механизми како ќе биди.
Се мислев за ThermalGrizzly но господе боже 27 евра со шипинг ќе ме кошташе што беше но сенс.
Од ThermalRight немаше на залиха и понуди па отпадна од игра.
Порачав од Алиекспрес едно од брендот ЈЕYI по цена од 4,99 евра кое треба да пристигни за скоро па да пишам како ќе биде.

StefanPetrov

On your way to fame
5 април 2016
508
807
StefanPetrov's setup  
Processor & Cooler
12700F / Arctic Liquid Freezer II 240
Motherboard
MSI PRO Z690-A DDR4
Storage
1TB Firecuda 520 SSD / 500GB Kioxia Exceria SSD / 1TB WD HDD
PSU
Asus ROG STRIX 750W
RAM
32GB G.Skill Aegis 3200 MHz
Video card
EVGA 3080 FTW3 Ultra 10GB
Case
Modecom Volcano Amirani White
Mouse
Razer Deathadder V2
Keyboard
Cooler Master MK730 Brown Switches
Monitor
LG 32" 165Hz QHD
OS
Windows 10 / Ubuntu
Неможам едит па ќе си реплејнам самиот.
Недобив никаква препорака,искуство,претпазливост итн,па на своја рака си решив да пробам со ваквите механизми како ќе биди.
Се мислев за ThermalGrizzly но господе боже 27 евра со шипинг ќе ме кошташе што беше но сенс.
Од ThermalRight немаше на залиха и понуди па отпадна од игра.
Порачав од Алиекспрес едно од брендот ЈЕYI по цена од 4,99 евра кое треба да пристигни за скоро па да пишам како ќе биде.
Сега сменав и јас на АМ5 пред 2 недели ама не планирам да ставам contact frame. Нема поента, ниту се криви АМ5 како 1700 ниту имам проблем со температури. Непотребно ризик ќе е само да се напрај проблем.

Пробај, кажи како ќе дојди.

Vlad944

Practice makes perfect
3 март 2015
608
1.509
Битола
Сега сменав и јас на АМ5 пред 2 недели ама не планирам да ставам contact frame. Нема поента, ниту се криви АМ5 како 1700 ниту имам проблем со температури. Непотребно ризик ќе е само да се напрај проблем.

Пробај, кажи како ќе дојди.
Кај АМ5 неигра никаква улога Contact frame-от ниту намалва температури ниту пак против кривење.
Придобивките се
-Естетски подобро изгледа за разлика од ILM
-Подобро бришење и аплицирање на старо-нова паста при што спречува да се разлева термалната паста на наоколу процесорот и сокетот.

Проблем кој може да настани:
-Губење на гаранција на матичната при вадење на фабричкиот механизам
-При престегнување т.е поголем притисок да ги искривиш пиновите на матичната
-БСОД,проблем со читање на рамот како неработење и крашови при активирање на ЕХPO.

StefanPetrov

On your way to fame
5 април 2016
508
807
StefanPetrov's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
MSI PRO Z690-A DDR4
Storage
PSU
Asus ROG STRIX 750W
RAM
Video card
Case
Mouse
Razer Deathadder V2
Keyboard
Monitor
LG 32" 165Hz QHD
OS
Windows 10 / Ubuntu
Кај АМ5 неигра никаква улога Contact frame-от ниту намалва температури ниту пак против кривење.
Придобивките се
-Естетски подобро изгледа за разлика од ILM
-Подобро бришење и аплицирање на старо-нова паста при што спречува да се разлева термалната паста на наоколу процесорот и сокетот.

Проблем кој може да настани:
-Губење на гаранција на матичната при вадење на фабричкиот механизам
-При престегнување т.е поголем притисок да ги искривиш пиновите на матичната
-БСОД,проблем со читање на рамот како неработење и крашови при активирање на ЕХPO.
Да, зато и не ни пробвам. На старата матична го оставив фрејмот и на брат ми му ја дадов цела конфигурација (минус кулерот, сменав само рамка на кулер оти мојот си го зачував).

Vlad944

Practice makes perfect
3 март 2015
608
1.509
Битола
Во вчерашниот ден ми пристигна фрејмот од AliExpress.
20250414_121903.jpg
По првата проверка забележив дека е многу слично на ThermalRight V1 кој има заштита за матичната да ненастани оштетување.

ПРЕЛЕСНО за монтирање!

Иако нема никаква инструкција како да се заштрафи и колку сила да се употреби.Јас се водев на стандарното вртење на штрафовите,прво да легнат секој на своето место и зиг-заг вртење поединечно од 90 степени се додека на прст не осетиш дека неоди повеќе и бара повеќе сила.Тогаш запирате,недодавајте сила да престегните затоа што се стега процесорот и можи да се оштети сокетот/процесорот.
Сега изгледа вака:
20250414_124140.jpg
За жал неможам да тестирам и да кажам што и како поради она ѓубре од кулер [ARCTIC LIQUID FREEZER 3].
Изгубив 5 саати за монтирање на кулерот и никако несака да се заштрафи.

SOO,THATS ALL FOLKS!

Goran995

Unstoppable
16 ноември 2019
1.370
2.301
Скопје
Два пати го монтирам ARCTIC LIQUID FREEZER 3 (420mm) и немам никаква мака.
Гледај го видеово:

View: https://youtu.be/5F1pJrK4JIc?si=MHHZH_sSKucUESGI&t=1188

И не ги стегај двата држачи (лево и десно од сокетот) до крај, треба да имаат малку луфта кога ќе ја монтираш пумпата. После ги достегни.
Треба да ја држиш пумпата со една рака и да буткаш надолу, а со другата да заштрафиш по малку од двете страни, за да фати навојот.

StefanPetrov

On your way to fame
5 април 2016
508
807
StefanPetrov's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
MSI PRO Z690-A DDR4
Storage
PSU
Asus ROG STRIX 750W
RAM
Video card
Case
Mouse
Razer Deathadder V2
Keyboard
Monitor
LG 32" 165Hz QHD
OS
Windows 10 / Ubuntu
Два пати го монтирам ARCTIC LIQUID FREEZER 3 (420mm) и немам никаква мака.
Гледај го видеово:

View: https://youtu.be/5F1pJrK4JIc?si=MHHZH_sSKucUESGI&t=1188

И не ги стегај двата држачи (лево и десно од сокетот) до крај, треба да имаат малку луфта кога ќе ја монтираш пумпата. После ги достегни.
Треба да ја држиш пумпата со една рака и да буткаш надолу, а со другата да заштрафиш по малку од двете страни, за да фати навојот.
И јас сум немал мака со Liquid Freezer II, едно 5 пати ми е изваден и премонтиран и на LGA1700 и на АМ5.

Баш напротив реков од сега само Арктик ќе купвам оти прво ми испратија LGA1700 бракет без пари, а второ и кога имаше recall заради можно долгорочно оштетување ради погрешен дихтунг и copper plate, кит ми испратија во 1 недела (и екстра течност) со инструкции и одма го ремонтирав.

Топ customer service, збор немам лош.

Deki22

Gaining Experience
7 мај 2018
61
73
И јас сум немал мака со Liquid Freezer II, едно 5 пати ми е изваден и премонтиран и на LGA1700 и на АМ5.

Баш напротив реков од сега само Арктик ќе купвам оти прво ми испратија LGA1700 бракет без пари, а второ и кога имаше recall заради можно долгорочно оштетување ради погрешен дихтунг и copper plate, кит ми испратија во 1 недела (и екстра течност) со инструкции и одма го ремонтирав.

Топ customer service, збор немам лош.
И кај мене тогаш тој период истите работи ми ги испратија заради можното оштетување за тој модел
Јас моментално сум на арктик ликвид 3 420ка, а стариот го продадов заради што го начекав поновиот модел за топ цена околу 4800 мислам од ддсторе бидејќи тогаш нешто арктик славеше 20 годишнина и имаше преголеми попусти на нивната страна и во ддсторе.
едноставно арктик ликвид се најдобрите во прајс ту перформанс.

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
49.094
Мислења
1.005.621
Членови
36.674
Најнов член
Zl4tk0

ит маркет