Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Негативни страни на крипто валутите

toshex

the fool
18 септември 2013
6.419
8.015
Мелмак
Ете за да не бидат офтопик во други теми во оваа тема да зборуваме за сите негативни страни и показатели околу крипто сцената.

Како одличен извор на информации во 2022 година во момент на пишување ќе го ставам пак видеово кое навлегува во детали за повеќето негативни и контроверзни страни на криптовалутите и како на крај заклучокот е дека се “greater fool” шема:

View: https://youtu.be/YQ_xWvX1n9g

toshex

the fool
18 септември 2013
6.419
8.015
Мелмак
Уа криптото бескорисно, само Фиат...Погледнете го атачментот 110452

Испратено од LYA-L29 преку IT.mk форум апликација

Ова на пример е класично генерирање фама со шлепање на популарни настани. Наоѓаш трендинг тема (во случајов војна) измислуваш приказна што ти одговара на твојот наратив и си собираш лајкови од истомисленици и по некој неинформиран ќе се закачи.

Цело време истово се прави за да се промовира крипто.

Ако му го отворите твитер профилот ќе видите дека уствари има ќар од крипто и НФТ пошо има НФТ колекции и цело време твита про-крипто:

1645904645517.png

Ако се гледаат факти - картичките на украинците им работат. Дополнително ако си во Украина а не како овој во друга држава, сигурно е многу тешко да најдеш некој да ти замени крипто за пари за да одиш да купиш леб, или ко шо вика Деко:

Нека купи леб со крипто

Дополнително од твитер тредот се гледа дека едина причина заради која може да не работи картичката од украинска страна е дека се лимитирани на околу 3500 долари дневно повлекување (наводно):

View: https://mobile.twitter.com/finanvers/status/1496772534053662724

Дополнително и на тоа во ситуација кај шо може да немаш ниту пристап до компјутер ниту до струја пак мора да се свртиш на нешто опипливо со вредност - односно или банкноти или метали со вредност.

Значи преку све веќе од вакви хајп муабети со надеж да генерираат крипто фама.

Futurelakimens

Practice makes perfect
12 април 2017
1.908
1.250
Владата на украина ги објави крипто адресите за донација, не луѓето, така да можда си грешка за тоа дали може да се купи леб

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.614
5.917
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 5900x + be quiet! Pure Loop 280
Motherboard
MSI MAG X570 Tomahawk
Storage
Samsung NVME 970 Evo Plus 500, Synology DS 920+
PSU
Cooler Master V750 Gold v2
RAM
2x16GB G-Skill 3200 CL16
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
be quiet! Silent Base 802
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Мало е полето за набројување
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
KDE Neon
Владата на украина ги објави крипто адресите за донација, не луѓето, така да можда си грешка за тоа дали може да се купи леб
И после нив, криптоброс како прави ратни профитери

7qbauj9pp7k81.png

Тоа што украина објавила крипто адреси за донација не ги прави крипто валутите добри за купување леб.

Spodeli

Intern
5 октомври 2009
48
23
2 саати, на братов устава пена му фати.
Топ е видеово.
Би требало сега некој да се избаци со коментар.. "не ја разбира типов поентата на NFT"

toshex

the fool
18 септември 2013
6.419
8.015
Мелмак
Топ е видеово.
Би требало сега некој да се избаци со коментар.. "не ја разбира типов поентата на NFT"

Веќе има такви видеа. Ако пишеш во Search на јутуб "Line goes up" ќе видиш тон видеа како реагираат на ова видео и како најчесто „јас неам истражено ама типов не разбира“ е општиот фидбек од про-крипто канали.

Пред некој ден гледав одлично интервју на типов, и во интервјуто кажува дека и вака ко шо е предолго видеото е пак само фракција од шо уствари он рисрчнал и шо можел да каже. Општо вика ако влагал во секој детал ко шо сакал да влага ќе било 10 саати видео, ама ова било некоја скратена верзија демек за да може да ја изгледаат луѓе:

View: https://www.youtube.com/watch?v=8St36RjHd2E

Нормално и ова никој нема да го изгледа пошо е саат време видео интервју хаха.

Nikola100

Unbeatable
30 септември 2019
4.822
4.798
Скопје
hackitfree.github.io
Топ е видеово.
Абе ја ко го изгледав фасциниран од видеото цел елаборат направив (пред месец Тошекс го имаше постирано под друга тема) - само ништо - мајнериве ме затнаа - викаат - „Ти не го разбираш добро системот - банките се криви - Ќе ги победиме...Системот е фул-пруф ...Сеа ти ќе видиш со ЕТХ 2 ко ќе излезе.. Информирај се прво - прочитај нешто околу тоа што е блокчејн итн итн „
Само мислам и нив им е јасно колку е саатот - само пусти мораат да ги продадат заработените ЕТХ а нема на кого...;)
Едит: Уште отвориле тема „Што да се купи?(која крипто валута)„ :eek: Страшно...Хорок !
Мислењето е автоматски споено:

Веќе има такви видеа. Ако пишеш во Search на јутуб "Line goes up" ќе видиш тон видеа како реагираат на ова видео и како најчесто „јас неам истражено ама типов не разбира“ е општиот фидбек од про-крипто канали.

Пред некој ден гледав одлично интервју на типов, и во интервјуто кажува дека и вака ко шо е предолго видеото е пак само фракција од шо уствари он рисрчнал и шо можел да каже. Општо вика ако влагал во секој детал ко шо сакал да влага ќе било 10 саати видео, ама ова било некоја скратена верзија демек за да може да ја изгледаат луѓе:

View: https://www.youtube.com/watch?v=8St36RjHd2E

Нормално и ова никој нема да го изгледа пошо е саат време видео интервју хаха.
Ја сум до 30 мин (y)

Последна промена:

toshex

the fool
18 септември 2013
6.419
8.015
Мелмак

Некој на кратко да објасни како може да е фејк трансакцијата?

Можда мисли на тоа дека голем број од трансакциите се „фејк“ со цел да се пумпа цената на валутите. И посебно со продажбата на НФТ кај шо продаваат НФТ за астрономски суми на свои луѓе за да изгледа ко да има пари во тоа, за да привлечат нови корисници на крипто валути кои ќе купат крипто за да минтаат НФТ-а.

Не дека нему му правеле фејк трансакции за купување стим игрици туку дека технологијата во позадина е многу корумпирана и со тоа индиректно дел од вредноста која он ја добива со продажба се должи на фејк бустање и манипулирање луѓе.

ARMac

Epic
2 октомври 2010
9.359
12.272
Скопје
androgaming.com

Некој да ме просветли како е можно ова и кој им дава право на тоа?

Да го кажам она што сите го мислиме и крипто дечките никако да го признаат.

Целиот крипто свет е една убаво спакувана лага.

Штедна книшка with extra steps.
И екстра варијации од 20% преку ноќ. Најчесто надоле.

FLEGMA

Illuminator
2 август 2012
11.201
18.401
Да, но криптото е неприкосновено. Не познава вера, нации, раса, убедувања јада јада јада...

Зошто ако сум Русин, Македонец, Мохиканец некој би ме казнил заради државата.

Pane24

Mariovec
31 октомври 2012
6.387
7.409
Скопје
www.facebook.com
Да го кажам она што сите го мислиме и крипто дечките никако да го признаат.

Целиот крипто свет е една убаво спакувана лага.

Штедна книшка with extra steps.
И екстра варијации од 20% преку ноќ. Најчесто надоле.
:)
Screenshot_427.png

Futurelakimens

Practice makes perfect
12 април 2017
1.908
1.250

toshex

the fool
18 септември 2013
6.419
8.015
Мелмак
Стално е тој наратив - х100 РОИ - ама заборавате дека на секој еден шо направил х100 РОИ има илјадници кои го обезбедиле тој профит.

Логиката е таа, за некој да искешира треба друг да инвестира. А кога тој друг ќе реши да искешира шо и да инвестирал, треба да некој трет вложи колку шо овој сака да искешира.

По дефиниција нема склад на вредност и нема продукт, така шо цела вредност или return е базирана на шпекулација и hype. За јас да заработам 1000 долари затоа шо вредноста на валутата пораснала за толку, треба некој кој исто така верува дека вредноста е таа да го купи од мене тој виртуелен токен за 1000 долари.

Попросто здравје, така шо на крај на денот кога се ќе биде речено и сторено - нема капитал за да сите искешираат целосна вредност на тоа шо го имаат. Кога масовно ќе почне да се кешира вредноста ќе отиде на нула, и мнозинството ќе останат без тоа што го вложиле на сметка на поединци кои направиле х100 или х100000000 од тоа што вложиле.

Pane24

Mariovec
31 октомври 2012
6.387
7.409
Скопје
www.facebook.com
Баба ми бог да си ја просте секогаш ми викала : Не слушај гаталец туку паталец внучко... Со тек на времево се повеќе веќе оспознав тука на форумов е само мелење празни зборови и без никакви искуства некој што не е у криптото навлезен да деле тука дрн дрн јариња. Дајте бе жити тоа маусите не се брукајте тука јавно оти и така сите ви се смеат.

Futurelakimens

Practice makes perfect
12 април 2017
1.908
1.250
Стално е тој наратив - х100 РОИ - ама заборавате дека на секој еден шо направил х100 РОИ има илјадници кои го обезбедиле тој профит.

Логиката е таа, за некој да искешира треба друг да инвестира. А кога тој друг ќе реши да искешира шо и да инвестирал, треба да некој трет вложи колку шо овој сака да искешира.

По дефиниција нема склад на вредност и нема продукт, така шо цела вредност или return е базирана на шпекулација и hype. За јас да заработам 1000 долари затоа шо вредноста на валутата пораснала за толку, треба некој кој исто така верува дека вредноста е таа да го купи од мене тој виртуелен токен за 1000 долари.

Попросто здравје, така шо на крај на денот кога се ќе биде речено и сторено - нема капитал за да сите искешираат целосна вредност на тоа шо го имаат. Кога масовно ќе почне да се кешира вредноста ќе отиде на нула, и мнозинството ќе останат без тоа што го вложиле на сметка на поединци кои направиле х100 или х100000000 од тоа што вложиле.
Така е, видовме кога сите пробуваат Fiat да искешираат во русија како им успева :D

Не коментирам на другот оти нема да има крај

toshex

the fool
18 септември 2013
6.419
8.015
Мелмак
Така е, видовме кога сите пробуваат Fiat да искешираат во русија како им успева :D

Не коментирам на другот оти нема да има крај

Наративот „видовме она другото“ не ги оправдува ниту поништува недостатоците на првото.

Nikola100

Unbeatable
30 септември 2019
4.822
4.798
Скопје
hackitfree.github.io

Стопати е кажано тоа Тошекс . Ама на некој што треба да ти ја „продаде„ и „протури„ идејата за крипто (а притоа те гледа како потенцијален купувач на неговите безвредни токени) - никако не му одговара вистината. Затоа само ќе ти каже „ Ти не разбираш„ „ А знаеш ли ти што е тоа блокчејн„ „ Оди прочитај нешто„ „Системот е проверен и разработен 100% - тоа е иднината - ќе видите ! „ А душата му знае како се тресе на секој пад на вредноста , зголемување на „тешкотија на мајнинг„ , па дали ќе ги извади парите што ги вложил , ако позајмил колку каматата му пораснала...Не им завидувам - не им е лесно - затоа и се откажав од шегување или објаснување со нив.

Pane24

Mariovec
31 октомври 2012
6.387
7.409
Скопје
www.facebook.com
па дали ќе ги извади парите што ги вложил
Сите што ги знам ги извадиле парите дупло односно од 1 година откако почнавте да ширете отров по форумиве.
А душата му знае како се тресе на секој пад на вредноста
Затоа ти се тресе лебон у продавница скокнат за 20% , нафтата и бензинот 50% а твојата платичка за четврт месец никако да се тресе...
ако позајмил колку каматата му пораснала
Има такви токени онака на шега ставив пред 3 месеца со APY од 107% - И знаеш што ? Каматата у тие 3 месеца ми е скокната за едно 350% сосе ценава на криптово денеска. Фактички сум вложил 1000$ а извадов преку 3500$
Затоа ќути и ти не се брукај тука јавно со другиве.
Бујрум батка - AXS Staking Dashboard

Нови мислења

Последни Теми

Онлајн членови

Статистика

Теми
48.485
Мислења
995.729
Членови
36.488
Најнов член