Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Негативни искуства со продажба на хардвер/предмети (од членови на It.com.mk)

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.284
11.775
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
4d8f85061cca4c97b2464b62070c8ad6.png

Не сфаќам, шо е сеа проблемот овде? Пане, толку не ја сфати поракава?

viksa86

lurker
22 април 2011
839
767
4d8f85061cca4c97b2464b62070c8ad6.png

Не сфаќам, шо е сеа проблемот овде? Пане, толку не ја сфати поракава?
Проблемот е што јас му кажав дека може да се извади од Амако со сериски, во случај да треба.
Не ја разбирам итноста на гаранцијата, деловите си се исправни и за препродажба .....
http://reklama5.mk/AdDetails?ad=2085021
Да не должиме ќе направам све што можам да го средам ова недоразбирање.

Pane24

Mariovec
31 октомври 2012
6.479
7.737
Скопје
www.facebook.com
Деловите се под гараницја.
Ти реков ако има некој проблем ќе средиме.
Тебе ти треба гаранција за да ги препродадеш, твоја работа твое право.
Те замолив да ми пратиш слики од сериските броеви за да не биде толку комплицирано сето тоа.
Јас се што добив се овие две слики:
Погледнете го атачментот 44406 Погледнете го атачментот 44408
Е сега порад тоа јас треба да правам попис во фирма, да барам кој каде е продаден за да ги најдам тие гаранции или да ги замолам амако да го направат тоа за мене. Деловите се нови не користени и ако има некој проблем по сериски број ке се земат на сервис или ќе се заменат.
На огласот беше убаво пишано дека одат без гаранција но по сериски може да се среди ако има проблем така и тебе ти кажав.
ПАНЕ ВО НАЈСКОРО ВРЕМЕ ЌЕ НАПРАВАМ ПОПИС И ЌЕ ЈА СРЕДАМ ГАРАНЦИЈАТА!! Гледам дека е моногу важно за добра работа на компјутерот да има писмена гаранција.
epa ke recese togaj deka nemaat garancija i ke gi prefatevme 100e odnosno cista trampa a jas ti dadov 1000 den plus za toa sto mi spomna deka imaat garancija. A pod garancija podrazbiram dokument so fiskalna . A tvojana tema so kompletnite konfiguracija ja vidov duri po dva dena i sfativ deka nemaat garanci. Znaci jas plakjam za garancijata. A i toa sto gi preprodavam znaci deka si gi odvrzuvam parite a ne deka sakam da zarabotam nesto.Patem na plocana ne i rabotat prednite aux priklucoci za slusalki i mic a nova e . i probano e na dve kukjista .

Последна промена:

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.882
3.809
Негативно искуство со @Gucci , купив LGA775 плоча од него.

На плочата и беа извадени (одлемени) лежиштето за CMOS батерија, како и VGA и DVI конекторите (излезите).

Gucci

lurker
5 јули 2011
873
779
Негативно искуство со @Gucci , купив LGA775 плоча од него.

На плочата и беа извадени (одлемени) лежиштето за CMOS батерија, како и VGA и DVI конекторите (излезите).
Моја грешка е што ти пратив погрешен линк од матичната,

VGA и DVI нема на таа матична, тие сликите што ми ги пушташе во порака се верзија 1.0, оваа е верзија 3.1
http://www.adverts.ie/other-peripherals/ms-7366-version-3-1-motherboard/6725513
2.JPG

А што се десило со лежиштето за батеријата стварно незнам, да приметев немаше да ја продавам како исправна и сигурно ќе ти кажев.
Моја грешка е и ја прифаќам, ти реков уште одма кога ми се јави по телефон, врати ја не правам никаков проблем.

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.882
3.809
Моја грешка е што ти пратив погрешен линк од матичната,

VGA и DVI нема на таа матична, тие сликите што ми ги пушташе во порака се верзија 1.0, оваа е верзија 3.1
http://www.adverts.ie/other-peripherals/ms-7366-version-3-1-motherboard/6725513

А што се десило со лежиштето за батеријата стварно незнам, да приметев немаше да ја продавам како исправна и сигурно ќе ти кажев.
Моја грешка е и ја прифаќам, ти реков уште одма кога ми се јави по телефон, врати ја не правам никаков проблем.

Да де, кога ми понуди, ми ја понуди оваа плоча:
http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16813130234

gucci prevarant.PNG

За да после ми подметнеш слика од твојата, која што не ја ни загледав (не посумњав воопшто), на која и фали CMOS батерија, плус одлемени VGA/DVI конектори, се гледаат и на сликата дека претходно ги имало.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.032
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Јас од @Gucci еднаш купив модуван Xeon(Core2 Duo) процесор кој пробав да го уклучам дури после 2 месеци откако го купив, но проесорот не работеше на неколку матични кои ги прифаќаат тие процесори. Не се побунив затоа што имаше поминато многу време откако го купив, а се работеше за 500 денари.

Gucci

lurker
5 јули 2011
873
779
Јас од @Gucci еднаш купив модуван Xeon(Core2 Duo) процесор кој пробав да го уклучам дури после 2 месеци откако го купив, но проесорот не работеше на неколку матични кои ги прифаќаат тие процесори. Не се побунив затоа што имаше поминато многу време откако го купив, а се работеше за 500 денари.
Требало да ми пишеш, имав еден оставено за мене али ми стоеше во фиока уште година дена, ќе го заменевме.
http://forum.it.com.mk/threads/xeon-5335.59594/
Пиши ми пп ќе ти дадам еден гратис, quad core се овие.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.032
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
@Gucci благодарам, ама сега немам што да му правам. Поклони го на некој ако му брка работа.

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
i5 7500 | Z600 + NF-A15 Noctua
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
MSI RTX 3070 VENTUS 3X OC
Case
HAF 922 | Fan Control (PWM) DeepCool Rockman
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Подгответе за малку невкусно однесување од еден наш стар член, ќе постирам целиот муабет тука, но првин чекам уште еден одговор да видам каква ќе биде неговата втора реакција....за да се уверам дека е Неранимајко, велам неранимајко, затоа што немам сеуште доказ дека е Измамник, а откако ќе проверам (вели дека од сет компјутери му бил земен продуктот, а јас ќе проверам по сериски дали е земен) дека е Измамник и за тоа ќе ве информирам.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
1. Тоа PSU беше мое, јас му го продадов на gOJDO кој му го продаде на членот за кој зборуваш, проблемот е што ниту еден од нас 3-ца не памти каде е таа гаранција, дали и кој на кого му ја дал и се што е поврзано со истата.

2. Приватните пораки служат за приватен разговор, не за јавно пренесување.

3. Обично те игнорирам, знаеш многу добро зошто, но бидејќи тука можно е да е моја вина што гаранцијата ја нема, па затоа се осеќам одговорен - должен да доловам и објаснам дека членот кој сакаш да го оцрниш не е воопшто виновен.

4. Ако некој член на форумов, не заслужува таков третман, тоа е токму членот кој го посочи, истиот веднаш ми се обрати за проблемот е се обидовме да го решиме, меѓутоа таа гаранција ја нема ниту еден од нас после долго барање ова го заклучивме, останува gOJDO да провери утре.

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
Case
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
ЗАтоа чекав одговор, т.е. оставив простор за уште некој ден..но тој проба мене да ме направи луд, ја изврте цела приказна во привати пораки, изгубил 2 саати од неговиот живот за гаранција демек мене ми ја дал...Кој е тој муабет? Ме праи луд ека ми ја дал гаранцијата...
- Намерно оставив простор, затоа не го оцрнив одма, пошо е океј момак, ама излгледа незрел сеуште..
- И еве едно фала од мене за деталниот одговор и Фала го него, што се потрудил малку да најде некаде одговор....Нема повеќе да трошам никому драгоцено време..

Последна промена:

Pane24

Mariovec
31 октомври 2012
6.479
7.737
Скопје
www.facebook.com
ЗАтоа чекав одговор, т.е. оставив простор за уште некој ден..но тој проба мене да ме направи луд, ја изврте цела приказна во привати пораки, изгубил 2 саати од неговиот живот за гаранција демек мене ми ја дал...Кој е тој муабет? Ме праи луд ека ми ја дал гаранцијата...
- Намерно оставив простор, затоа не го оцрнив одма, пошо е океј момак, ама излгледа незрел сеуште..
- И еве едно фала од мене за деталниот одговор и Фала го него, што се потрудил малку да најде некаде одговор....Нема повеќе да трошам никому драгоцено време..
Што се секираш и тебе ке ти важаат гаранцијата според сериски на деловите.... Ко со мојот случај . А сеуште не сум ја добил и јас гаранцијата а деловите си ги преплатив.

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
Case
Mouse
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Што се секираш и тебе ке ти важаат гаранцијата според сериски на деловите.... Ко со мојот случај . А сеуште не сум ја добил и јас гаранцијата а деловите си ги преплатив.
За жал нема да може да ми завршат работа, мора да се имало некаква потврда , доказ дека е купено од нив...Вчера се јавив, правев подолг муабет со некој дечко на рузвелтова во продажба....Ми рече, се работи за скапо напојување, штета што не можам да ти помогнам пошо дечките од сервис ќе ти бараат фактура за напојувањето, по сериски ќе се најде ама мора да има некаков Доказ дека е купено од сет компјутери...така да, сега сум останат со бул шит комбинација од кабли за да ги напојувам графичките...постојано имам проблем со 290X пошо цица многу струја, морам да правам комбинации.....Ете така, членот ми рече, кога ќе имаш проблем , обрати ми се, ќе ја најдеме некако гаранцијата, ама од членот добив среден прст..и тоа онака дрско сум му губел драгоцено време....А, кабли подлежеле под гаранција....по*бан сум начисто да ти кажам право...ќе го кажам и името на членот, малку покасно, откако ќе ја средам ситуацијата, нејќам да се замарам со него сеа додека сум во Депре, пошо може да се случат чуда...

StalkeR

poweruser
5 декември 2009
5.517
6.741
Јас лично не би земал никаков дел шо подлежи под гаранција а да нема црно на бело. Нормално е тоа дека ке бараат фактура или фискална, едино ако не си некој со привилегии во фирма. Истото и за замена во случај на дефект. Значи никој не е ненормален да ви направи замена (сторно) без оригинал / копија од фискална /фактура, па да си има проблеми со инспекции и слично.
Ова се само моите 2 центи шо би рекле америте, не сакам да се мешам во ситуацијата погоре.

Поздрав.

Sent from my Redmi Note3 Pro.

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.783
33.891
roka.mk
Ја стварно неможам да разберам како можете да сте до тој степен „растурени“ да неможете еден лист хартија да зачувате? Навистина се чудам. Без разлика кој е не сватливо ми е. Тешко ви е да имате една папка и да ги пикате хартиите во неа одкако ќе го отпакувате производот?

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.149
16.235
Јас лично не би земал никаков дел шо подлежи под гаранција а да нема црно на бело. Нормално е тоа дека ке бараат фактура или фискална, едино ако не си некој со привилегии во фирма. Истото и за замена во случај на дефект. Значи никој не е ненормален да ви направи замена (сторно) без оригинал / копија од фискална /фактура, па да си има проблеми со инспекции и слично.
Ова се само моите 2 центи шо би рекле америте, не сакам да се мешам во ситуацијата погоре.

Поздрав.

Sent from my Redmi Note3 Pro.
With all due respect StalkeR, ama po samiot nastap pred klientot se gleda koj prodavac kolku vredi.

Vo Set, Amc, Niko, Riversoft, Telekom, Ddstore, RSC i izvesno resenie od sud da imas ne zavrauvas rabota. Kaj drugi doagjas samo so artiklot i zavrsuvas rabota.
Ivoj muabet e tolku mnogu pati razgovaran tuka sto ne mi e jasno zosto povtorno se pocnuva.

Sent from my Redmi 3 Pro using Tapatalk

smole

poweruser
18 април 2007
3.898
4.579
RSC? Ваљда не мислиш на Riversoft?

On topic: У денешно време покрај сите скенери, копири и моб со камери неприфатливо е да немаш копија од фактура или фискална. И пдф фајл за бекап.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Ја стварно неможам да разберам како можете да сте до тој степен „растурени“ да неможете еден лист хартија да зачувате? Навистина се чудам. Без разлика кој е не сватливо ми е. Тешко ви е да имате една папка и да ги пикате хартиите во неа одкако ќе го отпакувате производот?

Actually, така и ги чувам, но секогаш се случуваат исклучоци.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.149
16.235
RSC? Ваљда не мислиш на Riversoft?

On topic: У денешно време покрај сите скенери, копири и моб со камери неприфатливо е да немаш копија од фактура или фискална. И пдф фајл за бекап.
RSC i Riversoft se dve razlicni firmi.
RSC ti se bivsi Flamingo, rumuncite ako ti tek'nvit, zavisi kolku dolgo si u hardver drustvo :)
RSC riknaa pred 3 godini ko svinja koga vreska uz kolenje :D

Sent from my Redmi 3 Pro using Tapatalk

smole

poweruser
18 април 2007
3.898
4.579
Ми текнува, мислам дека имаа продавничка кај Вучко, позади Универзална.

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.830
4.973
Писти Охту
За да биде фер спрема другите членови, еве јас сам си се пријавувам за негативно искуство, со мене. Поточно, да бидам попрецизен, мрежната карта која шо @Gucci ја бараше на оглас, падна договорот за мрежната, а потоа сум му кажал и на @Вајкинг дека ќе му ја дадам, и сум ги помешал конците нешто не е битно. Мое големо извинување до Вајкинг шо ти потрошив време друже!

9 јуни 2015
1.388
2.199
Скопје
За да биде фер спрема другите членови, еве јас сам си се пријавувам за негативно искуство, со мене. Поточно, да бидам попрецизен, мрежната карта која шо @Gucci ја бараше на оглас, падна договорот за мрежната, а потоа сум му кажал и на @Вајкинг дека ќе му ја дадам, и сум ги помешал конците нешто не е битно. Мое големо извинување до Вајкинг шо ти потрошив време друже!

Нема потреба од вакво нешто, воопшто не ти замерувам на секого може да му се случи.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно