Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Негативни искуства со продажба на хардвер/предмети (од членови на It.com.mk)

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.764
10.096
@Tajson , со оглед на нивото на комуникација и „оправдувањата“ (кои многу убаво на саркастичен начин ти ги разбива @Avid), не гледам да се одразува твоето 28 годишно искуство во водење на сопствена фирма.

Целата ситуација е на виделина и @toshex е апсолутно во право, бидејќи човекот си побарал услуга и бил спремен да плати за тоа. Интерните проблеми на фирмата се оставаат на страна, а во бизнис во кој зависиш од муштерии првично не ветуваш рокови што знаеш дека нема да ги исполниш (10 дена изработка) и второ, комуникацијата е клучна.

Цртеж како и зашто не е пратен, а потоа зашто е почната изработка без одобрување и без давање на цена се почетнички грешки на мајстор кој почнал од вчера да работи.

Твојот став на „пробав да направам услуга и сеа јас крив“ треба да го промениш тотално, особено барем на форумов каде што секој може да ги дисектира грешките кога е се јавно изложено.

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.728
4.305
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 9800X3D / NZXT Kraken Elite 280 RGB (White)
Motherboard
Gigabyte X870E AORUS Elite WiFi 7 1.2 (White)
Storage
SSD 2 x Samsung M.2 990 PRO 1TB
PSU
Gigabyte PSU AORUS Elite P850W PG5 ATX 3.1 850W 80+ Platinum
RAM
Kingston 32GB 5600MHz DDR5 CL40 DIMM
Video card
Gigabyte nVidia GeForce RTX 5070 EAGLE 12GB 192BIT (White)
Case
NZXT H7 Flow RGB (2024) Case (White)
Mouse
Logitech G Pro X Superlight 2 (White) / Logitech G502 RGB / Deskpad World of Warcraft Shadowlands
Keyboard
EPOMAKER x AULA F75 / ROG STRIX SCOPE NX TKL Moonlight white
Audio
Logitech Z625 2.1 THX Speaker / Logitech G335 (White)
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.830
4.973
Писти Охту

damil

user
2 јануари 2015
1.067
1.361
Ајде овдека да продолжиме со дискусијата бидејќи членот @Martinovski или е со кратка меморија или му иде бизнисот со секаква опрема на форумов па си тера.

Се работи за следниов телефон кој го продаваше во далечната 2017/2018:
Продадено - iPhone 5s [16GB]

Дискусијата се одвиваше по Вибер по негово инсистирање, така да сликите од сериските броеви не можев да најдам, ама ако биде упорен да се вади како во претходната тема, ќе се потрудам.

Впрочем, телефонот со сериските броеви кои беа на кутијата даваше на интернет скроз различен IMEI број, imei24.com, со што нешто ми стална сомнително. После некое натегање искочи дека „може да е препакуван, не знам стварно, ја од ebay од Англија го земав“. За среќа не го купив, па не дојде до поголем проблем, ама сега гледам дека ова не е изолиран случај изгледа и дека шемата си функционира на форум да се продава со „мало“ преќутување на фактичката состојба на деловите или телефоните.

Така да пажливо со момчево, не ќе да е толку наивен како што изгледа.

Martinovski

lurker
4 октомври 2011
684
273
Martinovski's setup  
Processor & Cooler
i7 7700K @ 5.0GHz // NZXT Kraken X62
Motherboard
Asus ROG Strix Z270E Gaming
Storage
2x Samsung SM960 EVO 250GB RAID 0 // SSD 850 PRO 256GB // WD Black 2TB
PSU
EVGA SuperNOVA 750 G3
RAM
G.Skill Trident Z RGB 32GB (4x8GB) DDR4 3867MHz
Video card
Asus ROG Strix 1070 8GB OC Edition
Case
NZXT S340 Elite Matte Black
Mouse
Razer Lancehead TE // Steelseries Qck XXL
Keyboard
Razer BlackWidow Chroma v2 TE
Audio
Asus ROG Strix Fusion 300 // Asus Xonar U5
Monitor
Dell S2417DG w/ 165Hz, 1ms & G-Sync
OS
Windows 10 Pro 64-Bit
Ајде овдека да продолжиме со дискусијата бидејќи членот @Martinovski или е со кратка меморија или му иде бизнисот со секаква опрема на форумов па си тера.

Се работи за следниов телефон кој го продаваше во далечната 2017/2018:
Продадено - iPhone 5s [16GB]

Дискусијата се одвиваше по Вибер по негово инсистирање, така да сликите од сериските броеви не можев да најдам, ама ако биде упорен да се вади како во претходната тема, ќе се потрудам.

Впрочем, телефонот со сериските броеви кои беа на кутијата даваше на интернет скроз различен IMEI број, imei24.com, со што нешто ми стална сомнително. После некое натегање искочи дека „може да е препакуван, не знам стварно, ја од ebay од Англија го земав“. За среќа не го купив, па не дојде до поголем проблем, ама сега гледам дека ова не е изолиран случај изгледа и дека шемата си функционира на форум да се продава со „мало“ преќутување на фактичката состојба на деловите или телефоните.

Така да пажливо со момчево, не ќе да е толку наивен како што изгледа.

Ај ќе ти одвојам 5 минути. Ова како прво не ти е негативно искуство, зошто не си го купил телефонот секако.
Како второ телефонот беше продаден на некој член од форумот, ако толку те интересира ќе побарам ќе ти кажам кој е.
Ти бе дечко не си го ни купил телефонот а сме се „натегале“.

На форумов имам продавано многу работи и секојпат сум излегувал во пресрет на сите што нешто не било во ред. Пример скоро беше на Торте му продадов 5S, имавме недоразбирање, одма му вратив назад парите.

Ајде ајде пажливо со момчето не сум бил наивен.... и подобро ти што не си го купил телефонот да ти кажам право.

Последна промена:

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.149
16.235
Кога купувате половни ствари од форумиве и Пазариве 3, особено ако тоа се лаптопи, или телефони, имајте во предвид дека можеби се крадени, па префрлени неколку колена од еден на друг па на тет па после продавани. Особено бидете претпазливи ако ги немаат оригиналните адаптери/чарџери ондак се 100% крадени од фирми, од домови, да не се поебете негде да ве ухапшаат :p

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832
Вистина не ми е јасно зошто кога договарате купопродажба со некој, и се премислите, е тешко да се напише "Извини, се премислив".

Договорени сме, бар мислев дека сме договорени, со @Gymblonski да му ги продадам слушалките SteelSeries кои се огласени на форумов. Му кажав дека слушалките ми се во Скопје, а кутијата и гаранцијата во Охрид, и се договоривме да ги земам кутијата и гаранцијата и да му ги испратам по карго.

Да не ме чека (потенцијално месец-два) да одам јас до Охрид, измалтретирав луѓе во Охрид да ми ги испратат работите во Скопје, а и се изнашетав и јас за да ги земам. И еве, од 11ти сум му пишал 4 пораки, и уште чекам да ми даде податоци за карго.

Не ми е дојдено до парите од слушалките, ама фер е ако се премислиш или ако ти испаднало нешто и не можеш да останеш на збор, да се пише една порака. Луѓе сме, се дешава. И мене ми се десило, ништо страшно, и не би замерил. Игнорирање и ghosting е dick move во ваква ситуација.

22 април 2007
1.126
1.723
Skopje
gamer-eddie's setup  
Processor & Cooler
CPU i7 4790К Deep Cool Captain 360EX
Motherboard
Asus Maximus 7 Formula
Storage
Bunch Of Disks
PSU
Cooler Master Vanguard 850W
RAM
32GB Kingston Beast 2400mhz
Video card
OnBoard madafakaz :) & понекад GTX 980Ti Matrix
Case
Corsair 780T
Mouse
R.A.T. 7
Keyboard
Asus Cerberus
Audio
Logitech G330
Monitor
BENQ GW2760
OS
Windows 7 Ultimate 64bit & гомноно 10-ка
@Dejan007 подметнува сервисирани уреди а на огласи ги рекламира како нови/исправни.
Некој следен што ке купува од него нека ме викне и мене и ја да дојдам бидејки се крие како п....
Не сака да врати пари.

HardCorec

poweruser
4 ноември 2013
3.599
5.545
dominion.mk
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 12400F
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 2TB
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x16gb
Video card
GTX 1660 Super
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit
@Dejan007 подметнува сервисирани уреди а на огласи ги рекламира како нови/исправни.
Некој следен што ке купува од него нека ме викне и мене и ја да дојдам бидејки се крие како п....
Не сака да врати пари.
Дај малце поопширно за да знаеме за што се работи.

22 април 2007
1.126
1.723
Skopje
gamer-eddie's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Maximus 7 Formula
Storage
Bunch Of Disks
PSU
RAM
Video card
Case
Corsair 780T
Mouse
R.A.T. 7
Keyboard
Asus Cerberus
Audio
Logitech G330
Monitor
BENQ GW2760
OS
Го видов огласот и одма истиот ден го земв телефонот
Акав од Кисела Вода до Порта Влае бидејки маженцево немал кола не сакаше да потроши ни денар
Го земав телефонот ноќно време не се ни ценкав за цена ни ништо (иако беше прескап)
Значи го земав телефонот за татко ми
После ден/два земав да си поиграм со него бидејки јас имам s7 исто купен од форумов од и сеуште феноменално ми работи
Приметив дека има нешто сумљиво со телефонот како да е прелепен/отваран
Го однесов кај луѓе кои работат со телефони и ми потврдиа дека е отваран исто беше и лупнат на 2 места (може слики да стаам ако сакате), на огласот тоа никаде не беше спомнато
Му кажав дека не сакам да плаќам за серивисиран телефон и дека претходно требал тоа да го наведе
Ми вика тоа било ситница бидејки батеријата ич не му држела кога го купил
Тоа мене ако ме прашуваш значи дека плачел за RMA ама му го скрпиле кај нас (типично за кај нас)
Го однел во "овластен" сервис и таму го средиле ..колку е чкарт направен лепен у пм ги бивало работниците во '''оваластениот" сервис
Викам ај ок да видиме да се среди работава на културен начин со тоа што ке ми ги врати парите а јас на него телефонот
Ама очигледно дека не сака ми прави филмови дека имал друг муштерија па чекал одговор од него бла бла и се крие како п...., е сеа ова може да се реши на културен начин или на друг
Го пријавиви во полиција бидејки неспособниов не знае да избрише податоци и да го ресетира како што треба пред да го шитка
Знам дека јандариве к ги заболе ама ај да си ја пробам среќата
13.500 не се малце пари за ѓубре сервисирано и го добив без кутија со посран "гарантен" лист на кој не пишува скоро ништо (ако сакаш и од тоа можам слика да ти дадам какви "гаранции" издаваат кај нас во ретардонијава)
Е сеа го барам за да го најдам и да ...подебатираме
Доколку некој има контакт го знае или знае кај живее ке му ги дадам овие 13+К на него (откога ке ми ги врати талентов) само да ми каже
Е до тој степен сум напизден

Pane24

Mariovec
31 октомври 2012
6.479
7.737
Скопје
www.facebook.com
Не се нешто голема сума на пари колку што е образот тука пред сите. Требало одма да ти врате пари дечкото штом не си бил задоволен. И со таа репутација тука пак ке си продал он100 телефони со тек на годините тука.

22 април 2007
1.126
1.723
Skopje
gamer-eddie's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Maximus 7 Formula
Storage
Bunch Of Disks
PSU
RAM
Video card
Case
Corsair 780T
Mouse
R.A.T. 7
Keyboard
Asus Cerberus
Audio
Logitech G330
Monitor
BENQ GW2760
OS
Не се нешто голема сума на пари колку што е образот тука пред сите. Требало одма да ти врате пари дечкото штом не си бил задоволен. И со таа репутација тука пак ке си продал он100 телефони со тек на годините тука.
Друже не ми е до парите , до односот/принципот ми е
Не приметив одма , му го дадов на татко ми и си отидов дома (не живеам со нив)
Заради тоа викам дека ке му ги дадам парите на тој што ке ми го донесе маженцево у дофат на рука
Молба и до Админите овде ако може некое инфо од талентов
Или ај кажете како да постапам

22 април 2007
1.126
1.723
Skopje
gamer-eddie's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus Maximus 7 Formula
Storage
Bunch Of Disks
PSU
RAM
Video card
Case
Corsair 780T
Mouse
R.A.T. 7
Keyboard
Asus Cerberus
Audio
Logitech G330
Monitor
BENQ GW2760
OS
Овој 100% продава и на пазар3/реклама5

Пребарај му го телефонот на google.

Член од март 2019 со 50-ина мислења. Не ти беше сумњив?
Сите сме биле сумљиви на почеток , јбг тоа е тоа
Ако го најдам ке знаете :)

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.149
16.235
Затоа немојте да си имате работа, со типови кои се анонимуси тука, работат со карго и други сумјиви срања. Ако можеш да купиш од познат доверлив човек океј супер, ако не, pass батка, ти си излегол магарац, извини вака што го кажувам тоа, ама другарски искрен одговор ти пишувам.

И мене така ми подметна расипан, лемен и неисправен таблет, добро познат продавач на форумов ( не е Гојдо) а ме излажа дека е неотваран. Еднаш дозволувам да ме преебат, памет за друг пат, следен пат нема да се случи.

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.783
33.891
roka.mk
@gamer-eddie навистина ми е жал за тоа што ти се случило, но сум ти благодарен што несебично го сподели за да нема и во иднина слични измами.
Податоците на нашите членови не ги споделуваме, тоа се прави само ако има налог за истото.
Еве можеби @farkizz може да ти даде повеќе информации пошто го бустал со лајкови за да дојде до права за огласување па претпоставувам дека се знаат.

Поздрав.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.438
11.490
Скопје

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.783
33.891
roka.mk
Дали можеш ова со сигурност да го тврдиш?
@farkizz и мене често ми става лајкови, таков си е чоекот.
Не, Пишува препотставувам.
Претпоставката доаѓа од тука Проблем со нагло паѓање на FPS
Ако е таков човек што става лајкови, што не им стави и на оние што помагаат и му даваат решение, туку само на постовите на господинот? Во темата имаш и ти мислење кое е прескокнато со лајк а одма после твоето има лајк кој е на дејан.
И последниот пост во темата многу говори за нивната блискост зарем не?

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.783
33.891
roka.mk
Немаат заеднички ип, последно двајцата онлјан у приближно време околу 3иоп-4 часот сабајле.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.438
11.490
Скопје
od prv den mi ima i broj i lokacija coekot koga kontaktiravme,
Аха. Е сега, ова значи дека, според кажаново од Еди
Доколку некој има контакт го знае или знае кај живее ке му ги дадам овие 13+К на него (откога ке ми ги врати талентов) само да ми каже
ќе треба тебе да ти ги врати парите откако ќе му ги вратиш. Хахахахха.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв