Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Нечиста вода од клима

bristlebac

On your way to fame
21 декември 2020
307
821
Skopje
www.youtube.com
Дечки дали е нормално да тече, црна и прљава вода од климата. Јас имам веке годинаипол Мидеа, до сега не правеше вака. Иначе нормано си работи, но водата ме загрижува, а климата подлежи под гаранција.

crossfire_hurricane

Gaining Experience
20 ноември 2020
61
52
дувни му на цревото за дренирање надвор. Ако не отне као кај мене, ќе мора да усисаш као бензин коа вадиш од резервоар на кола...долго е цревото и проѕирни се обично па не мора да се напиеш од калта, али теши се дека не мораш бензин да сисаш ако глтнеш :)

FLEGMA

Illuminator
2 август 2012
11.284
18.584
Дечки дали е нормално да тече, црна и прљава вода од климата. Јас имам веке годинаипол Мидеа, до сега не правеше вака. Иначе нормано си работи, но водата ме загрижува, а климата подлежи под гаранција.
Од надворешната единица? Нормално е

Чудо е како не протекуваат "нафта и гас" на вакво загадување.

Lokvan

Unbeatable
12 јануари 2016
4.202
5.784
SK
Од внатрешната или надворешната единица?
Вода не смее да искача од внатрешната единица (можно е летно време ако изводот/цревото кон надвор е затнато). Зимно време не гледам никако може да имаш вода да искача во собата. Но веројатно мислиш на вода од надворешната единица, изразувај се подетално кога прашуваш нешто.

Зимно време (при греење) вода се генерира во надворешната единица. Ако водата што искача е прљава, тоа не е невообичаено. Види го воздухот надвор.

Lokvan

Unbeatable
12 јануари 2016
4.202
5.784
SK
Пак не гледам и во тој случај како е можно да се кондензира вода на алуминиумските листови во внатрешната единица, во мод на греење кога спомнатите алуминиумските листови се најтоплиот објект во собата. Кондензација попрво секаде ќе се случи освен таму.

Но дефинитивно! Ајде да ги разгледаме сите можни и невозможни опции - затоа што ОП отворил тема со само 2-3 реченици. :D

crossfire_hurricane

Gaining Experience
20 ноември 2020
61
52
затоа дехумидификаторот ги разладува листовите само до точка на росење без непотребно дополнително разладување на собата

mdeni

Unbeatable
24 септември 2012
5.949
5.850
Нормално е. Нечистотијата од изменувачот се мие.

bristlebac

On your way to fame
21 декември 2020
307
821
Skopje
www.youtube.com
Се извинувам, тече вода од цревото од надворешната единица, пласатиката што излегува цревото беше запушена, ми направи голема штета(ке видите на сликата). Дојде мајсторот рече од нивна страна е се монтирано како што треба, и рече да си направам корито со алуминиум :unsure:одкако си отиде ја извадив пластиката и ја дуванав излезе црна тиња.Сега само ме заагрижува дали е нормално да тече нечиста вода, зошто летоска ги вадев цвеќињата со водата и беше чиста.

Атачменти

• viber_image_2024-01-04_17-12-25-190.jpg
    viber_image_2024-01-04_17-12-25-190.jpg
    190,8 KB · Прегледи: 101
  • viber_image_2024-01-04_17-12-25-283.jpg
    viber_image_2024-01-04_17-12-25-283.jpg
    192,3 KB · Прегледи: 101
  • viber_image_2024-01-04_17-25-15-234.jpg
    viber_image_2024-01-04_17-25-15-234.jpg
    166,7 KB · Прегледи: 100
Последна промена:

FLEGMA

Illuminator
2 август 2012
11.284
18.584
А цревото во што е спроведено и каде и каква врска има ѕидот со овој проблем?

Во лето водата е од внатрешната единица и е чиста. Слободно можеш да ги полеваш цвеќињата со неа.

Во зима на надворешната единица се кондензира вода и заедно со нечистотиите (со саѓите и пм честичките) истекува надвор и нормално е дека ќе биде црна.

bristlebac

On your way to fame
21 декември 2020
307
821
Skopje
www.youtube.com
А цревото во што е спроведено и каде и каква врска има ѕидот со овој проблем?

Во лето водата е од внатрешната единица и е чиста. Слободно можеш да ги полеваш цвеќињата со неа.

Во зима на надворешната единица се кондензира вода и заедно со нечистотиите (со саѓите и пм честичките) истекува надвор и нормално е дека ќе биде црна.
Било запушено, без да знам си капело на терасата, незнам од каде, но изгледа преку плочките на терасата навлегувало внатре:cry:, фала Богу што го најдов проблемот и фала ви на сите што дадовте ваши мислења.

Lokvan

Unbeatable
12 јануари 2016
4.202
5.784
SK
Се извинувам, тече вода од цревото од надворешната единица, пласатиката што излегува цревото беше запушена, ми направи голема штета(ке видите на сликата). Дојде мајсторот рече од нивна страна е се монтирано како што треба, и рече да си направам корито со алуминиум :unsure:одкако си отиде ја извадив пластиката и ја дуванав излезе црна тиња.Сега само ме заагрижува дали е нормално да тече нечиста вода, зошто летоска ги вадев цвеќињата со водата и беше чиста.
Требало да ти кажат дека на тоа место или се затнува од прљавштина, или се замрзнува на минусни температури (и пак се затнува). Решението е тоа спомнатото, кадичка под надворешната единица и одвод од кадичката.

Lokvan

Unbeatable
12 јануари 2016
4.202
5.784
SK
Не сум објаснил... Треба целосно да се извади цревото, и водата слободно да тече надолу (во нешто како кадичка, што ќе го насочува во олук).

Strenght

Intern
16 август 2013
1
0
Сега ја видов темава, и кај мојата клима од надворешниот уред тече вода што е прљава. Го исчистив цревото и пак после 2-3 месеци се оцрни. Филтрите од домашниот уред редовно ги чистиме.

Човекот што доаѓа на годишна инспекција од фирмата што ни е под гаранција незнаеше и ми вика мијги филтрите почесто.

Ќе да е нормално во зимскиот период, со оглед на тоа што Скопје е еден од најзагадените градови во светот.

mdeni

Unbeatable
24 септември 2012
5.949
5.850
Сега ја видов темава, и кај мојата клима од надворешниот уред тече вода што е прљава. Го исчистив цревото и пак после 2-3 месеци се оцрни. Филтрите од домашниот уред редовно ги чистиме.

Човекот што доаѓа на годишна инспекција од фирмата што ни е под гаранција незнаеше и ми вика мијги филтрите почесто.

Ќе да е нормално во зимскиот период, со оглед на тоа што Скопје е еден од најзагадените градови во светот.
Секако. Таа вода кога грее доаѓа од НАДВОРЕШНАТА единица. Така да нема врска со миење филтри или како е дома.

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
49.088
Мислења
1.005.477
Членови
36.674
Најнов член
Zl4tk0

ит маркет