Прочитај си наназад во темава неколку страни - царина за порачки под 800е нема само плаќаш 5% данок !Zdravo da ve prasam koj znae za vkupna suma sto treba da se plati so carina.
Bi sakal da naracam laptop. cena so shipping excl. VAT e 420e.
Пошта !Verojatno e visem prasano no obicno gi nosat od DHL ili preku standard postar narackite?
Им се јавив, ќе ми направат рефунд. И они спомнаа нешто батерија дека имал ама изгледа е до тоа дали ќе има проверка и кој агент ќе се погоди на проверката...
Заклучок : Ако сакаш да порачаш уред со литиумска батерија - мора УПС - со УПС нема проблем да има - точно ? И телефон и лаптоп така мора нели ?Ене што ми кажаа по емаил:
Thank you for your inquiry and my apologies for the delays. The problem is that phones cannot be shipped internationally via DHL because they contain lithium-ion batteries, which constitute a safety hazard if shipped by DHL. You need to order again with UPS as your selected shipping method for there to not be any problems with customs or shipping.
Shipping via UPS should be substantially faster than DHL too. A few weeks at most is what I would assume.
Колку кошта шипинг преку УПС ? Планирам и јас телефон да нарачам гледам пиксел 6а има за 314 евраЗаклучок : Ако сакаш да порачаш уред со литиумска батерија - мора УПС - со УПС нема проблем да има - точно ? И телефон и лаптоп така мора нели ?
Бааги, телефонот ако е 315 евра, рачунај барем уште 100-150 евра давачки (царина, отвори затвори, молби, даноци, лежерина).Колку кошта шипинг преку УПС ? Планирам и јас телефон да нарачам гледам пиксел 6а има за 314 евра
Аман бре, нели беше само 18% данок и шипинг пошто е нарачка под 800 евра ?Бааги, телефонот ако е 315 евра, рачунај барем уште 100-150 евра давачки (царина, отвори затвори, молби, даноци, лежерина).
Не е исто за телефон и лаптоп 5% царина ? И не важи ако вкупен износ на пратка е под 800е - не мора царина ?Бааги, телефонот ако е 315 евра, рачунај барем уште 100-150 евра давачки (царина, отвори затвори, молби, даноци, лежерина).
Verojatno e visem prasano no obicno gi nosat od DHL ili preku standard postar narackite?
Провери треба да ти е пристигната и тебе , кај мене пристигна вчера и сега пишува 1006 ЦаринаДобро од франкфурт еднаш на две недели праќаат авион? Пратката ми пишува од 22ри ја спремаат за авион во Франкфурт.
Колку време обично се чека откако ќе стигне на царина вака?
![]()
Ооф очекував побрзо, стигна од Гер за 7 дена што не е лошо (иако иам нарачувано порано ситници некои од DHL и секад стигнуваа за 2-3 дена само), сеа би било штета 2-3 недели само за царинаВо идеални услови, не повеќе од 10 дена, ама имаат проблеми со tracking-от веќе подолг период и настанаа многу проблеми со процесирање на пратките, отприлика 2-3 недели можи да фати, ама немора да значи никој неможи со сигурност да ти кажи во моментов.
Па почекај да ја качат у воз или авион па да стигне во МК па ќе ја покаже пратката и на тракингот од Пошта... Рано е.. Дур не стигне на царина ништо нема што да преземаш...Ми стигна само фактурата по писмо, од пратката нема уште ништо, ова е статусот, да чекам уште ли?
Погледнете го атачментот 120023
Нема еда ја каже, 10 пати е повторено истото во темава дека системот не им работи на пошта оти се качија алчни на власт.Па почекај да ја качат у воз или авион па да стигне во МК па ќе ја покаже пратката и на тракингот од Пошта... Рано е.. Дур не стигне на царина ништо нема што да преземаш...
Имам пишувано за лаптопи на темава, моме уопште да не помине на царина и да мора да те рефундираат.Здраво на сите, дали има некој искуство со овој проблем ? Се работи за лаптоп нарачан за Црн Петок. со ДХЛ
Погледнете го атачментот 120088