За оние кои се љубители на функционалноста на 7zip и тоа дека 7zip е отворен софтвер, но не им се допаѓа како се интегрира во Windows 11 - постои алтернатива базирана на 7zip која се вика NanaZip.
github.com
Најголема предност е беспрекорната интеграција во новото windows 11 context/right click мени ко што се гледа и од сликите:
Но други предности/подобрувања вклучуваат:
За повеќе секако прочитајте на GitHub страницата која ја линкував од самиот проект.
Може да се даунлоадира директно од Microsoft Store, или преку chocolatey ако е тоа ваш преферабилен package manager.
Лично користам UniGetUI (WinGetUI по старо) кој е универзален package manager кој ги содржи и winget и chocolatey и други.
Името NanaZip е игра на зборови бидејќи Nana на јапонски romanji текст е бројот 7.
GitHub - M2Team/NanaZip: The 7-Zip derivative intended for the modern Windows experience
The 7-Zip derivative intended for the modern Windows experience - M2Team/NanaZip
Најголема предност е беспрекорната интеграција во новото windows 11 context/right click мени ко што се гледа и од сликите:

Но други предности/подобрувања вклучуваат:
- Ги има сите предности и можности на 7zip
- Подобрен интерфејс и dark mode на самата апликација
- Содржи додатни коцеди
- Има "Smart Extract Here" опција која елиминира дупликат вгнездени фолдери
- Додатни сигурносни подобрувања/fixes
За повеќе секако прочитајте на GitHub страницата која ја линкував од самиот проект.
Може да се даунлоадира директно од Microsoft Store, или преку chocolatey ако е тоа ваш преферабилен package manager.

Лично користам UniGetUI (WinGetUI по старо) кој е универзален package manager кој ги содржи и winget и chocolatey и други.
Името NanaZip е игра на зборови бидејќи Nana на јапонски romanji текст е бројот 7.